ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ ΣΤΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΜΜΕ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ

ypes press002
ypes press002
Συνέντευξη Τύπου σε ελληνικά και ομογενειακά ΜΜΕ παραχώρησε, στο Γραφείο Τύπου & Επικοινωνίας του Ελληνικού Προξενείου στη Νέας Υόρκη, ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Νίκος Τσιαρτσιώνης  με αφορμή την παρουσία του στις ΗΠΑ όπου εκπροσώπησε την κυβέρνηση  στις εκδηλώσεις για την επέτειο της Εθνικής Επετείου του 1821.

Ο κ. Τσιαρτσιώνης εξέφρασε τα συλλυπητήρια της Ελληνικής κυβέρνησης προς την Ομογένεια για τη δυσαναπλήρωτη απώλεια του Αρχιεπισκόπου πρώην Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιακώβου, «ενός μεγάλου ανδρός, που ανήκε στον ελληνισμό της Αμερικής, αλλά και την  ιδιαίτερη πατρίδα του, την Ελλάδα και αποτελούσε παράδειγμα προς μίμηση».

Αναφορικά με το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ, υπογράμμισε ότι «οι επόμενες ημέρες θα είναι καθοριστικές για την οριστική θέση της Ελληνικής κυβέρνησης και της Ελλάδος, ενώ οποιαδήποτε θέση ή στάση διαμορφώνεται με κοινή συνισταμένη την αποδοχή από το σύνολο του πολιτικού κόσμου, αλλά και της Ελληνικής κοινωνίας ευρύτερα και του Αποδήμου Ελληνισμού.  Η δική μας άποψη, από πλευράς Μακεδονίας- Θράκης, είναι ότι κανείς δεν επιθυμεί την προσβολή ή τον σφετερισμό της ιστορίας, αλλά παράλληλα, βλέπουμε ότι η ιστορία δεν είναι μόνο αυτή που ζήσαμε ή που αντιμετωπίζουμε σήμερα, αλλά και αυτή που προδιαγράφεται στο μέλλον».

«Συνεκτιμώντας όλα αυτά», πρόσθεσε, «πρέπει να σταθούμε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι μία πραγματικότητα υπάρχει και εξελίσσεται. Η Μακεδονία και η Βόρειος Ελλάδα αγωνιούν ίσως περισσότερο ιστορικά, αλλά και βιωματικά για την οριστική διευθέτηση οποιασδήποτε διαφοράς στην περιοχή, διότι η ιστορία στάθηκε ιδιαίτερα σκληρή, λόγω πολέμων και εμφύλιων σπαραγμών», παρατήρησε.

«Για το λόγο αυτό», υπογράμμισε, «όλοι εμείς προσδοκούμε να δούμε μια νέα περίοδο σε μια περιοχή που επιθυμεί να ευημερήσει, να συνεργασθεί προς όφελος των πολιτών της, όπου θα επικρατεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο και η ευρωπαϊκή προοπτική».

Σε ερώτηση για τυχόν κυριαρχικά δικαιώματα των Σκοπιανών στη Μακεδονία, ο  Υπουργός επανέλαβε ότι «η Ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε μια ανοικτή διαδικασία για την εξεύρεση κοινής αποδεκτής λύσης με τη γείτονα για την οριστική διευθέτηση του θέματος της ονομασίας, που αποτελεί το μοναδικό πρόβλημα στις σχέσεις των δύο χωρών».

Αναφορικά με τη συμπλήρωση 50 χρόνων λειτουργίας του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης κατά τον τρέχοντα μήνα, ο κ. Τσιαρτσιώνης τόνισε ότι «πρόκειται για έναν θεσμό καθ’ όλα αγαπητό, που έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα ότι βρίσκεται κοντά στον πολίτη της Β. Ελλάδος και ανασχηματίζεται, λόγω των εξελίξεων στα Βαλκάνια και της διεύρυνσης της συνεργασίας με τις βαλκανικές χώρες, ενόψει και της ένταξης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην ΕΕ το έτος 2007».

Σε σχέση με τη συνεργασία με τον Απόδημο Ελληνισμό,  ο κ. Τσιαρτσιώνης τόνισε ότι «στόχος του ΥΜΑ-Θ είναι η σύσφιξη των δεσμών και η αμφίδρομη ενημέρωση για τη μεταφορά τεχνογνωσίας από τις ΗΠΑ, ιδιαίτερα στους τομείς έρευνας και τεχνολογίας».

Ως προς το θέμα της ασφάλειας στη Β. Ελλάδα, λόγω του συνεχιζόμενου μεταναστευτικού ρεύματος, τόνισε ότι «αυτό βρίσκεται υπό έλεγχο, ενώ έχει ήδη αρχίσει η ενσωμάτωση των μεταναστών στις τοπικές κοινωνίες».

Ολοκληρώνοντας, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης εξήρε την προσφορά της «Παμμακεδονικής» στην Ομογένεια των ΗΠΑ και τη δυνατότητα επαύξησης του ρόλου τους, μέσω ενός καλύτερου συντονισμού με την Ελληνική πολιτεία και κοινωνία. «Οφείλουμε να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε τους δίαυλους επικοινωνίας μας με την ομογένεια προκειμένου ο ελληνισμός να αντιμετωπίσει με ενότητα και ομοψυχία όλες τις προκλήσεις του μέλλοντος».

Προηγούμενο άρθροΕΠΙΚΗΔΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟ ΠΡΩΗΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΚΑΙ ΝΟΤΙΟΥ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΙΑΚΩΒΟ ΕΚΦΩΝΗΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ κ. ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ
Επόμενο άρθροΟ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ 14ΗΣ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΚΘΕΣΕΩΣ “HERMES EXPO INTERNATIONAL” ΠΟΥ ΔΙΕΞΑΓΕΤΑΙ ΣΤΟ ΑΤΛΑΝΤΙΚ ΣΙΤΥ ΤΩΝ ΗΠΑ