ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ 6ΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΣΤΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ypes press002
ypes press002

Παραβρέθηκε ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Νίκος Τσιαρτσιώνης

O Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Νίκος Τσιαρτσιώνης, το βράδυ της Τρίτης 5 Απριλίου 2005, παραβρέθηκε στα εγκαίνια της 6ης Έκθεσης Γερμανικών Πανεπιστημίων και μίλησε για τις σχέσεις Ελλάδας – Γερμανίας.

«Πρόκειται για μια έκθεση “γνώσης” που η ιδιαιτερότητά της παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς η μεγαλύτερη επένδυση που μπορεί να κάνει κανείς σήμερα είναι στην Παιδεία. Κι όταν μάλιστα μιλάμε γι’ αυτή, οφείλουμε να είμαστε αδιαπραγμάτευτοι. Μόνο μέσω της γνώσης μπορούμε να  αντιμετωπίσουμε την στασιμότητα και την πνευματική πενία.

H 6η Έκθεση Γερμανικών Πανεπιστημίων στο Α.Π.Θ. επιτελεί σημαντική διαμεσολαβητική λειτουργία στη διατήρηση και περαιτέρω ανάπτυξη των ήδη στενών και άριστων διμερών σχέσεων Ελλάδας – Γερμανίας», όπως χαρακτηριστικά είπε ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης.
Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση ο κ. Τσιαρτσιώνης τόνισε: «Η Πολιτεία και το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης ενθαρρύνουν τις προσπάθειες που έχουν στόχο την αδελφοποίηση, τη συνεργασία και την αλληλοκατανόηση των λαών και των πολιτών. Ενθαρρύνουμε τις ανταλλαγές για θέματα σπουδών. Ενθαρρύνουμε τις πρωτοβουλίες σας για έρευνα, γνώση και καινοτομία».
Η έκθεση πραγματοποιείται στο ισόγειο του κτιρίου Διοίκησης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και θα διαρκέσει μέχρι τις 7 Απριλίου 2005. Σ’ αυτή συμμετάσχουν εκπρόσωποι 16 γερμανικών πανεπιστημίων, αλλά και της Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD).

*********

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΥΜΑ-Θ
 
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ
κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ

ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ
 ΣΤΟ Α.Π.Θ.

Θεσσαλονίκη, 5 Απριλίου 2005
Ώρα: 20:30

«Αξιότιμε Γενικέ Πρόξενε της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη κ. Norbert Nadolski, Αγαπητοί διοργανωτές και εκθέτες, Εκλεκτοί προσκεκλημένοι, Κυρίες και κύριοι,
Φίλες και φίλοι, Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση να παραβρεθώ στα εγκαίνια της διμερούς Έκθεσης Γερμανικών Πανεπιστημίων, που διοργανώνετε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Της έκθεσης αυτής, που πραγματοποιείται φέτος για έκτη συνεχή χρονιά στη Θεσσαλονίκη. Στην πόλη που πρωταγωνιστεί στην ευρύτερη περιοχή στον τομέα των επιστημών, της έρευνας και της καινοτομίας.

Εκπρόσωποι των 16 γερμανικών πανεπιστημίων, αλλά και της Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD)  θα παρουσιάσουν στους φοιτητές και αποφοίτους της Βόρειας Ελλάδας τις δυνατότητες μεταπτυχιακών σπουδών που προσφέρονται στα πανεπιστήμια της Γερμανίας, αλλά και τις δυνατότητες για αναζήτηση υποτροφιών που υπάρχουν.

Πρόκειται, επομένως, για μια έκθεση «γνώσης», που η ιδιαιτερότητά της παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς η μεγαλύτερη επένδυση που μπορεί να κάνει κανείς σήμερα είναι στην Παιδεία. Μόνο μέσω της γνώσης μπορούμε να  αντιμετωπίσουμε την στασιμότητα και την πνευματική πενία.

Μόνο με την Παιδεία διαπλάθονται ελεύθεροι δημοκρατικά, υπεύθυνοι και ενεργοί πολίτες. Πολίτες δημιουργικοί, με αίσθημα ευθύνης, με κοινωνικότητα και με πνευματική, συναισθηματική και αισθητική καλλιέργεια. Mε την Παιδεία θεμελιώνονται και προάγονται η ανθρωπιστική καλλιέργεια, το ερευνητικό πνεύμα, οι γνώσεις και τελικώς οι δεξιότητες. Τέλος, η Παιδεία είναι εκείνο το μέσον με το οποίο οι πολίτες επιτυγχάνουν την κοινωνική τους ένταξη και ενισχύουν έτσι την πολιτιστική, κοινωνική και οικονομική πρόοδο του τόπου.

Στην εποχή μας η εξειδίκευση σε όλους τους τομείς είναι το κλειδί για την επιτυχία. Οι μεταπτυχιακές σπουδές απασχολούν όλο και μεγαλύτερη μερίδα φοιτητών. Παράλληλα, αποτελούν σημαντικό παράγοντα σε καίριες και εξειδικευμένες θέσεις απασχόλησης.
Η Γερμανία αποτελούσε πάντοτε για μας μια από τις ελκυστικότερες χώρες για σπουδές. Τρανή απόδειξη σήμερα στην Ελλάδα οι περίπου 200.000 Έλληνες που σπούδασαν στη Γερμανία κατά τη μεταπολεμική περίοδο. Οι στενοί δεσμοί μεταξύ των χωρών μας έχουν βαθιές τις ρίζες τους στο παρελθόν. Το ένα δέκατο του πληθυσμού μας έχει ζήσει για μια περίοδο στη Γερμανία, ενώ και σήμερα ακόμη ζουν περίπου 400.000 ομογενείς μας, οι οποίοι αποτελούν τις ζωντανές γέφυρες μεταξύ των χωρών μας. Επιπλέον, περίπου 40.000 Γερμανοί μένουν μόνιμα στην Ελλάδα, ενώ πολλοί Έλληνες έχουν οικογένειες που διατηρούν στενούς δεσμούς και στις δύο χώρες. 
Το Α.Π.Θ., υποδέχεται κάθε χρόνο δεκάδες Γερμανούς φοιτητές τόσο μέσα από τα Ευρωπαϊκά προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών, όσο και από τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές του – κυρίως βέβαια στις κλασικές και θεωρητικές επιστήμες.
Στο νέο ευρωπαϊκό οικοδόμημα όλοι οι λαοί συνυπάρχουν και συμβιώνουν ειρηνικά μέσα σε ένα περιβάλλον σταθερότητας, συνεργασίας και κατανόησης για την κοινή ευημερία όλων. Η 6η Έκθεση Γερμανικών Πανεπιστημίων στο Α.Π.Θ. επιτελεί σημαντική διαμεσολαβητική λειτουργία στη διατήρηση και περαιτέρω ανάπτυξη των ήδη στενών και άριστων διμερών μας σχέσεων.
Η Πολιτεία και το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης ενθαρρύνουν τις προσπάθειες που έχουν στόχο την αδελφοποίηση, τη συνεργασία και την αλληλοκατανόηση των λαών και των πολιτών. Ενθαρρύνουμε τις ανταλλαγές για θέματα σπουδών. Ενθαρρύνουμε τις πρωτοβουλίες σας για έρευνα, γνώση και καινοτομία.
Εύχομαι καλή επιτυχία στους διοργανωτές της έκθεσης (το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Γενικό Προξενείο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, τη Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD) και στα 16 πανεπιστήμια που συμμετέχουν) και ελπίζω η αποδοχή από το κοινό, να ξεπεράσει ακόμα και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις. Σας ευχαριστώ».

Προηγούμενο άρθροΣΥΣΤΑΣΗ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ “ΑΛΦΑ – ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ”
Επόμενο άρθροΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ “ENSI”