ΕΠΙΚΗΔΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟ ΠΡΩΗΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΚΑΙ ΝΟΤΙΟΥ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΙΑΚΩΒΟ ΕΚΦΩΝΗΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ κ. ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ

ypes press002
ypes press002

Εκπροσώπησε τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση στην εξόδιο ακολουθία

Ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Νίκος Τσιαρτσιώνης, το πρωί (10:00 τοπική ώρα Νέας Υόρκης) της Πέμπτης 14 Απριλίου 2005, εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή, παρέστη στην εξόδιο ακολουθία του Μακαριστού πρώην Αρχιεπισκόπου Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιακώβου, η οποία τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό Αγίας Τριάδος της Νέας Υόρκης  και εκφώνησε επικήδειο λόγο.

****************

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Ο ΕΠΙΚΗΔΕΙΟΣ
ΠΟΥ ΕΚΦΩΝΗΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ
κ. ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ

«Σεβασμιώτατε Αρχιεπίσκοπε Αμερικής κύριε Δημήτριε,
Μακαριώτατε Αρχιεπίσκοπε Αθηνών κύριε Χριστόδουλε,
Σεβασμιώτατοι Αρχιερείς εκπρόσωποι του Οικουμενικού Πατριαρχείου,

Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος πρ. Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιάκωβος, εκλεκτό πνευματικό ανάστημα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ενσάρκωσε στον Νέο Κόσμο την οικουμενικότητα της Ορθοδοξίας και τη μεγαλοσύνη του Ελληνισμού.

Προσωπικότητα χαρισματική, συνδύασε την ιεροπρέπεια του Επισκόπου με τη γενναιότητα του ακατάβλητου μαχητή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ξενιτεμένος και ο ίδιος από την υπόδουλη πατρίδα του, καταλάβαινε όσο κανείς άλλος την ψυχή του μετανάστη και την αξία της ελευθερίας,  που την αναζήτησε και την υπηρέτησε με πάθος, χάριν του ανθρώπου, ανεξαρτήτως θρησκείας , χρώματος και φυλής.

Είχε εκείνος το ξεχωριστό προτέρημα να εμψυχώνει  τα μέλη των ελληνικών κοινοτήτων σε δύσκολες για την μητροπολιτική Ελλάδα ιστορικές περιόδους και να καλλιεργεί στα νεαρά βλαστάρια τους την τόλμη να προοδεύουν μέσα σ´ έναν απαιτητικό πολιτιστικό περίγυρο.
 
Διακρινόταν για  την παρρησία του κατ’ ενώπιον των ισχυρών της γης και το ακαταπόνητο σθένος να καταγγέλλει τις αυθαίρετες τετελεσμένες ενέργειες, στηριγμένος  στο αδιάσειστο επιχείρημα της ελευθερίας και των κανόνων του διεθνούς δικαίου.

Το μεγαλείο της ψυχής του και η διαύγεια της σκέψης του υπήρξαν τα κύρια χαρακτηριστικά του, τα οποία   προκάλεσαν τον ανυπόκριτο σεβασμό κορυφαίων πολιτικών και θρησκευτικών ηγετών, τον θαυμασμό των ομογενών, την αναγνώριση και την καθολική αποδοχή.   

Kατά τη μακροχρόνια αρχιερατεία του,  οι κοινότητες των Ελλήνων απέκτησαν ιερούς ναούς, πολιτιστικά κέντρα, σχολεία της ελληνικής γλώσσας, φιλανθρωπικά ιδρύματα, Ακαδημία για διδασκάλους και περιώνυμη Θεολογική Σχολή, ενώ παράλληλα ανέδειξαν ισχυρούς παράγοντες της αμερικανικής οικονομικής, πολιτικής και πνευματικής ζωής.
 
Επί των ημερών του, οι ομογενείς μας στην αμερικανική ήπειρο, με τα επιτεύγματά τους και την ευαισθησία τους προς το μητροπολιτικό κέντρο, επαλήθευσαν το πανάρχαιο μεγαλείο των ελληνικών κοινοτήτων, που άκμασαν στα παράλια της Μ. Ασίας και του Ευξείνου Πόντου χίλια χρόνια προ Χριστού, στα χρόνια της Οθωμανικής κυριαρχίας άνθησαν στην Ευρώπη, για να περάσουν στο Νέο Κόσμο  προς τα τέλη της δεύτερης  χιλιετίας και πολλαπλάσια ν´ ακτινοβολήσουν!.
    
 Σεβαστοί πατέρες,

προ του ιερού σκηνώματος του εκλιπόντος Ιεράρχη, ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβερνήσεως, εκφράζω την οφειλόμενη ευγνωμοσύνη του πολιτικού κόσμου της χώρας μας, για την ουσιαστική του συμβολή σε κρίσιμες για το Έθνος μας στιγμές.
 
Η τιμή που του απέδωσε η αμερικανική κοινωνία του πρόσφερε τη δυνατότητα να παρεμβαίνει ακαριαία στα σημαντικά κέντρα λήψης των αποφάσεων  και να προασπίζεται σθεναρά τα δίκαιά μας σε δραματικές φάσεις της σύγχρονης ιστορίας μας. Οι επίπονοι αγώνες  των Ελλήνων για το Κυπριακό και το  Σκοπιανό ζήτημα,  στο πρόσωπο του Ιεράρχη εύρισκαν πάντοτε την ενθαρρυντική στήριξη και την ενεργό συμμετοχή. 

Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος είχε τη διάκριση να παρεμβαίνει για την προάσπιση των εθνικών μας δικαίων, όποτε ήταν αναγκαίο, είχε την πνοή να αναπλάθει δημιουργικά την ορθόδοξη παράδοση με τις προκλήσεις των σύγχρονων καιρών. Ο πόθος του ήταν να οδηγήσει τους Έλληνες μετανάστες από το στάδιο της προσαρμογής στην καταξίωση μέσα στην αμερικανική κοινωνία.    Αξιώθηκε να το πετύχει!

Ο γόνος της νήσου Ίμβρου, ο Ιεράρχης του Οικουμενικού θρόνου σύμβολο για την ομογένεια της Αμερικής, εγκατέλειψε την προσκαιρότητα αυτού του κόσμου, μίαν ημέρα συμβολική. Τη δεκάτη του μηνός Απριλίου, όταν η καρδιά του Ελληνισμού κτυπούσε δυνατά στη Νέα Υόρκη και στις άλλες Πολιτείες της Αμερικής, της χώρας που αγάπησε και σεβάστηκε σαν τη δεύτερη πατρίδα του.

Περίμενε την ώρα για να τελειώσει η μεγάλη παρέλαση, να γιορτάσουν τα αγαπημένα του πνευματικά παιδιά  τον θρίαμβο της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας του Έθνους και να διατρανώσουν με χορούς και τραγούδια την πίστη τους στις αναλλοίωτες αξίες της φυλής  μας.

Ξεκίνησε για την «μακαρία οδό» παίρνοντας μαζί του τον απόηχο από τις ζητωκραυγές των παρελάσεων, τη βεβαιότητα για το άκαμπτο φρόνημα των Ελλήνων και την ικανοποίηση  για τη θαυμαστή δημιουργία τους σε γη μακρινή από την πατρίδα, φιλόξενη όμως και πλέον οικεία.

Αιωνία του η μνήμη!».

Προηγούμενο άρθροΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΥΜΑΘ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΛΟΥΚΑΣ ΑΝΑΝΙΚΑΣ
Επόμενο άρθροΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ ΣΤΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΜΜΕ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ