“ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ & ΕΝΘΑΡΡΥΝΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΩΣ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ & ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ”

ypes press002
ypes press002

Τόνισε ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης κ. Νίκος Τσιαρτσιώνης σε συνέντευξη Τύπου που αφορούσε στην διοργάνωση ημερίδας με θέμα “Πετρελαιοκίνηση, Λύση η Αδιέξοδο;”

Ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Νίκος Τσιαρτσιώνης, το πρωί της Τετάρτης 2 Μαρτίου 2005, συμμετείχε στη συνέντευξη Τύπου των διοργανωτών της ημερίδας «Πετρελαιοκίνηση, Λύση ή Αδιέξοδο;», που δόθηκε στο ξενοδοχείο «Mediterranean Palace», στη Θεσσαλονίκη.

 Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Τσιαρτσιώνης: «Με πολλή χαρά αποδεχθήκαμε τη συμμετοχή του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης στην ημερίδα που διοργανώνει το ECOCITY με τη συνεργασία σημαντικών πανεπιστημιακών και ερευνητικών ιδρυμάτων. Η παρουσία μας εδώ έχει ως στόχο να επιβεβαιώσει τον προσανατολισμό μας προς μία πιο φιλική προς το περιβάλλον αντίληψη. Αγκαλιάσαμε αυτή την πρωτοβουλία, αναγνωρίζοντας τις θετικές προθέσεις, αλλά και τη δυνατότητα να υπάρξει ένας σοβαρός διάλογος για ένα θέμα τόσο ζωτικό για την υγεία, όπως είναι ο αέρας που αναπνέουμε».

Η ευαισθητοποίηση των πολιτών για τις περιβαλλοντικές προκλήσεις της εποχής μας, καθώς και η ποιότητα ζωής των κατοίκων της Θεσσαλονίκης και γενικότερα της Βόρειας Ελλάδας αποτελεί μια από τις προτεραιότητες, τόσο της Κυβέρνησης, όσο και του ΥΜΑ-Θ. «Η αρχή της ενσωμάτωσης της περιβαλλοντικής πολιτικής σε όλες τις άλλες κυβερνητικές πολιτικές, η αρχή της πρόληψης, η αρχή της προφύλαξης, η αρχή της περιβαλλοντικής δικαιοσύνης ότι “ο ρυπαίνων πληρώνει”, η αρχή της αειφόρου ανάπτυξης, είναι οι αρχές στις οποίες θα στηριχθούμε για να εφαρμόσουμε την πολιτική μας. Εμείς θα συνεχίσουμε στη διάρκεια της χρονιάς να υποστηρίζουμε και να ενθαρρύνουμε ενέργειες που έχουν ως στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών, καθώς η αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων είναι πλέον επιτακτική ανάγκη», ανέφερε ο Υπουργός και τόνισε: «Το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης θα σταθεί αρωγός σε κάθε ενέργεια που αποσκοπεί στην προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών».

Να σημειωθεί πως η ημερίδα, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του ΥΜΑ-Θ, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 7 Μαρτίου 2005, στην αίθουσα «Δίας» του ξενοδοχείου «Mediterranean Palace».

Πρόκειται για εκδήλωση που διοργανώνει η αστική εταιρία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ECOCITY, με τη συνεργασία του Εργαστηρίου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ., του Εργαστηρίου Χημείας Περιβάλλοντος του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών Ο.Δ.Ε. & Μ.Ε. (ΜΒΑ) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Εργαστηρίου Τεχνολογίας Σωματιδίων & Αερολυμάτων, του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικών Καυσίμων & Υδρογονανθράκων του Εθνικού Κέντρου Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης και της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας.

********************

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ

«Κυρίες και Κύριοι,

Με πολλή χαρά αποδεχθήκαμε τη συμμετοχή του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης στην ημερίδα που διοργανώνει το ecocity με τη συνεργασία σημαντικών πανεπιστημιακών και ερευνητικών ιδρυμάτων. Η παρουσία μας εδώ έχει ως στόχο να επιβεβαιώσει τον προσανατολισμό μας προς μία πιο φιλική προς το περιβάλλον αντίληψη.

Θεωρούμε ότι η ευαισθητοποίηση του πολίτη για τις περιβαλλοντικές προκλήσεις της εποχής μας καθώς και η ποιότητα ζωής των κατοίκων της Θεσσαλονίκης και γενικότερα της Βόρειας Ελλάδας αποτελεί μια από τις προτεραιότητες, τόσο της Κυβέρνησης, όσο και του Υπουργείου μας.

Το περιβάλλον δεν μπορεί να αποτελεί τελευταίο θέμα στην ατζέντα της πολιτικής κάθε πολιτείας που σέβεται τους πολίτες της. Η αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων δεν είναι απλά η επιλογή ενός πολιτικού δρόμου αλλά η αποδοχή και η συνειδητοποίηση της ανάγκης δραστηριοποίησης όχι μόνον της πολιτείας αλλά και όλων των παραγόντων και κυρίως των πολιτών. Η πολιτεία μπορεί και πρέπει μέσα από τον ανοικτό διάλογο να προτείνει και να ενισχύσει πρωτοβουλίες που έχουν στόχο την βελτίωση της ποιότητας ζωής.

 Η ημερίδα του ecocity «Πετρελαιοκίνηση, Λύση ή Αδιέξοδο;» προσφέρει σήμερα το βήμα για την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ κορυφαίων επιστημόνων της χώρας μας. Αγκαλιάσαμε αυτή την πρωτοβουλία αναγνωρίζοντας τις θετικές προθέσεις, αλλά και τη δυνατότητα να υπάρξει ένας σοβαρός διάλογος για ένα θέμα τόσο ζωτικό για την υγεία, όπως είναι ο αέρας που αναπνέουμε.

 Δυστυχώς η ατμοσφαιρική ρύπανση των μεγάλων πόλεων είναι η αρνητική κληρονομιά για τις επόμενες γενιές. Τα παιδιά μας σήμερα γεννιούνται και μεγαλώνουν μέσα σε πόλεις με υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση. Αυτό δεν μπορεί να συνεχισθεί. Η εξέταση των επιπτώσεων από την απελευθέρωση της πετρελαιοκίνησης στη Θεσσαλονίκη είναι μια από τις πτυχές που απασχολούν την επιστημονική κοινότητα και τους Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς. Το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης υποστηρίζει τον ανοιχτό διάλογο και την ανταλλαγή των απόψεων. Τα συμπεράσματα της ημερίδας θα γίνουν αντικείμενο μελέτης από τους αρμόδιους φορείς και ουσιαστικά θα συμβάλουν στο μέτρο του δυνατού στη λήψη αποφάσεων.

 Η αρχή της ενσωμάτωσης της περιβαλλοντικής πολιτικής σε όλες τις άλλες κυβερνητικές πολιτικές, η αρχή της πρόληψης, η αρχή της προφύλαξης, η αρχή της περιβαλλοντικής δικαιοσύνης ότι «ο ρυπαίνων πληρώνει», η αρχή της αειφόρου ανάπτυξης, είναι οι αρχές στις οποίες θα στηριχθούμε για να εφαρμόσουμε την πολιτική μας.

Εμείς θα συνεχίσουμε στη διάρκεια της χρονιάς να υποστηρίζουμε και να ενθαρρύνουμε ενέργειες που έχουν ως στόχο την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των πολιτών καθώς η αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων είναι πλέον επιτακτική ανάγκη.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες της ημερίδας. Το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης θα σταθεί αρωγός σε κάθε ενέργεια που αποσκοπεί στην προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Συγχαρητήρια στους συντελεστές της σημερινής εκδήλωσης. Καλή δύναμη στις προσπάθειες σας».

Προηγούμενο άρθροΟ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ κ. ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΣΤΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΥΜΑ-Θ (ΣΤΙΣ 7/3/05) ΜΕ ΘΕΜΑ “ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΚΙΝΗΣΗ, ΛΥΣΗ Ή ΑΔΙΕΞΟΔΟ;”
Επόμενο άρθροΟ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ