Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ κ. ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ

ypes press002
ypes press002

Σε διημερίδα που οργανώνεται στη Θεσσαλονίκη

Ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Νίκος Τσιαρτσιώνης, το πρωί της Τρίτης 15 Μαρτίου 2005, κήρυξε την έναρξη των εργασιών του 1ου  Security Forum Βορείου Ελλάδος με θέμα: «Το Ηλεκτρονικό Έγκλημα – Ασφάλεια Πληροφοριακών & Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων».

Τη διημερίδα, που τελεί υπό την αιγίδα του ΥΜΑ-Θ, διοργανώνει μέχρι και αύριο (16/3/2005), στη Θεσσαλονίκη, η εταιρία MD5 A.E., με τη στήριξη του ΣΕΠΒΕ.

«Η ηλεκτρονική εγκληματικότητα συνεχώς “εμπλουτίζεται” με νέες εκφάνσεις και καθίσταται σαφές ότι μεμονωμένες προσπάθειες εκ μέρους του νομοθέτη ή των ιδιωτών δεν αρκούν για να δώσουν λύσεις. Για την καταπολέμηση της ηλεκτρονικής εγκληματικότητας απαιτείται η συνεργασία όλων των κρατών και προς αυτή την κατεύθυνση η  σημερινή σας διημερίδα είναι μία ακόμη σημαντική πρωτοβουλία», τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης και υπογράμμισε: «Το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, λαμβάνοντας υπόψη τους κινδύνους  που ενυπάρχουν στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες και το διαδίκτυο, παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις μέσα από το ειδικό επιστημονικό προσωπικό που διαθέτει».

Σύμφωνα με τον κ. Τσιαρτσιώνη, αυτή την περίοδο στο ΥΜΑ-Θ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία δημοπράτησης ενός Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Παρακολούθησης της Ανάπτυξης σε Βόρεια Ελλάδα και ΝΑ Ευρώπη, το οποίο εντάσσεται στο Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας – Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση».

Αυτό το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ), όπως χαρακτηριστικά είπε ο Υπουργός, «θα μετατρέψει το ΥΜΑ-Θ σε κόμβο πληροφόρησης και ηλεκτρονικό παρατηρητήριο της ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή. Μέσω του ΟΠΣ θα παρακολουθείται η αναπτυξιακή πορεία των τριών Περιφερειών της Βόρειας Ελλάδας, θα υποστηρίζεται το στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης, θα εξετάζεται η πορεία ανασυγκρότησης των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και θα παρέχεται πληροφόρηση προς κάθε ενδιαφερόμενο που  θέλει να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά στις χώρες της περιοχής αυτής».

«Όπως είναι φυσικό», συνέχισε ο κ. Τσιαρτσιώνης, «για τη σωστή χρήση του ΟΠΣ και τη διασφάλιση της λειτουργίας του, έχουν προβλεφθεί όλες οι παράμετροι προκειμένου να αποτραπεί οποιαδήποτε “κακόβουλη” χρήση του συστήματος από τρίτους».

*************

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΥΜΑ-Θ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ
ΣΤΟ 1ο SECURITY FORUM ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΙΑ « ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ»

«Κυρίες και Κύριοι, Φίλες και Φίλοι,

Χαιρετίζω την έναρξη αυτή της πολύ σημαντικής διημερίδας που αφορά στο Ηλεκτρονικό Έγκλημα και την ασφάλεια των πληροφοριακών και τηλεπικοινωνιακών συστημάτων στη χώρα μας. Είναι γεγονός ότι, κατά τα τελευταία χρόνια, υπάρχει σοβαρή ποσοτική και ποιοτική διαφοροποίηση των προβλημάτων ασφάλειας, σχεδόν σε ολόκληρη την Ευρώπη. 

Η διεθνής τρομοκρατία, η λαθρομετανάστευση, το οργανωμένο και το διασυνοριακό έγκλημα, η διακίνηση ναρκωτικών, η εμπορία ανθρώπων, οι οικονομικές απάτες, η παράνομη παρακολούθηση ανθρώπων, η παραβίαση του προσωπικού απορρήτου, αυξάνουν τις υποχρεώσεις των Ευρωπαϊκών Αστυνομιών, καθώς οι περισσότερες από αυτές τις παράνομες πράξεις γίνονται με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας.
Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας, η ανάπτυξη της πληροφορικής, καθώς και το Διαδίκτυο, έχουν επιφέρει πρωτόγνωρες αλλαγές στην παραγωγική διαδικασία, στις εργασιακές σχέσεις, στις συναλλαγές και σε κάθε έκφανση της καθημερινότητας και της ανθρώπινης επαφής.

Μαζί όμως με τις αλλαγές αυτές που διευκολύνουν, προάγουν και βοηθούν στην καλυτέρευση της ποιότητας ζωής και στην τάχιστη εξυπηρέτηση των αναγκών που δημιουργεί η σύγχρονη κοινωνία, οι νέες τεχνολογίες και το Ίντερνετ διευκόλυναν και δημιούργησαν ιδανικές συνθήκες για την καλλιέργεια και ανάπτυξη νέων μορφών εγκληματικότητας που συνοψίζονται στον όρο Ηλεκτρονικό έγκλημα.

Οι μορφές του Ηλεκτρονικού εγκλήματος είναι ποικίλες και με τη συνεχή ανάπτυξη της τεχνολογίας και του διαδικτύου πολλαπλασιάζονται. Για την αντιμετώπιση του κινδύνου αυτού ήταν απαραίτητη η συνεννόηση μεταξύ των κρατών και η εκπόνηση μιας αναλυτικής και αποτελεσματικής στρατηγικής.

Ο σκοπός αυτός επετεύχθη με το Συνέδριο για το Ηλεκτρονικό έγκλημα (Convention on Cybercrime), του οποίου όλα τα συμπεράσματα αποκρυσταλλώνονται στην συνθήκη που υπεγράφη στην Βουδαπέστη στις 23.11.2001. Στη συνθήκη αυτή, που υπέγραψε μεταξύ πολλών άλλων χωρών και η Ελλάδα, υπάρχουν επεξηγήσεις και ρυθμίσεις για όλα τα ηλεκτρονικά εγκλήματα.

Στην Ελλάδα ισχύει ο νόμος 2928 του 2001 για την προστασία του πολίτη από αξιόποινες πράξεις εγκληματικών οργανώσεων.Οι διάφορες μορφές του ηλεκτρονικού εγκλήματος ρυθμίζονται και τιμωρούνται ξεχωριστά και από άλλα ειδικότερα νομοθετήματα στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Κυρίες και κύριοι, Μέσω της δυναμικής εισβολής του ηλεκτρονικού υπολογιστή και της λειτουργίας του Διαδικτύου, αναπτύσσονται αναρίθμητες δυνατότητες χρήσης και κατάχρησης που αφορούν την ηλεκτρονική επεξεργασία δεδομένων.

Το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, αναλογιζόμενο τους κινδύνους  που ενυπάρχουν στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες και το διαδίκτυο, παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις μέσα από το ειδικό επιστημονικό προσωπικό που διαθέτει.

Αυτήν την περίοδο στο Υπουργείο μας βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία δημοπράτησης ενός Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Παρακολούθησης της Ανάπτυξης σε Βόρεια Ελλάδα και ΝΑ Ευρώπη, το οποίο εντάσσεται στο Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας – Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση» και θα μετατρέψει το ΥΜΑΘ σε κόμβο πληροφόρησης και ηλεκτρονικό παρατηρητήριο της ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή.

Μέσω του ΟΠΣ θα παρακολουθείται η αναπτυξιακή πορεία των τριών Περιφερειών της Βόρειας Ελλάδας, θα υποστηρίζεται το στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης, θα εξετάζεται η πορεία ανασυγκρότησης των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και θα παρέχεται πληροφόρηση προς κάθε ενδιαφερόμενο που  θέλει να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Όπως είναι φυσικό, για τη σωστή χρήση του ΟΠΣ και τη διασφάλιση της λειτουργίας του, έχουν προβλεφθεί όλες οι παράμετροι προκειμένου να αποτραπεί οποιαδήποτε «κακόβουλη» χρήση του συστήματος από τρίτους.

Κυρίες και Κύριοι, Φίλες και Φίλοι,

Είναι αυτονόητο ότι η πρόληψη και η αποτροπή πρέπει να προηγείται του εγκλήματος. Η ηλεκτρονική εγκληματικότητα συνεχώς εμπλουτίζεται με νέες εκφάνσεις και καθίσταται σαφές ότι μεμονωμένες προσπάθειες εκ μέρους του νομοθέτη ή των ιδιωτών δεν αρκούν για να δώσουν λύσεις.
Για την καταπολέμηση της ηλεκτρονικής εγκληματικότητας απαιτείται η συνεργασία όλων των κρατών και προς αυτήν την κατεύθυνση, η  σημερινή σας ημερίδα είναι μία ακόμη σημαντική πρωτοβουλία. Τα συμπεράσματά της είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσουν ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια της Πολιτείας.

Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές. Σας ευχαριστώ».

Προηγούμενο άρθροΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ 12/3/2005 ΕΩΣ 15/3/2005
Επόμενο άρθροΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ ΓΙΑ ΣΑΒΒΑΤΟ 19-3-2005 ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ 20-3-2005