Ο ΥΜΑ-Θ κ. ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ ΚΗΡΥΞΕ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΟΥ 9ΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ypes press002
ypes press002

«Ο πολιτισμός είναι η μεγάλη πρόκληση της εποχής μας»

Ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Νίκος Τσιαρτσιώνης, το απόγευμα της Παρασκευής 8 Οκτωβρίου 2004, κήρυξε την έναρξη των εργασιών του 9ου Συνεδρίου Πολιτιστικών Φορέων Νομού Θεσσαλονίκης. Οι εργασίες του συνεδρίου θα ολοκληρωθούν την ερχόμενη Κυριακή, στο Συνεδριακό Κέντρο Σίνδου. Βασικό θέμα του είναι ο ρόλος των πολιτιστικών φορέων στην EXPO 2008.

Ο κ. Τσιαρτσιώνης εξήρε τις προσπάθειες των τοπικών πολιτιστικών φορέων, οι οποίοι, όπως τόνισε, «μέσα από τη συνεχή δράση τους προσπαθούν να διαφυλάξουν την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας και να τη μεταβιβάσουν αλώβητη στους νέους. Ο πολιτισμός είναι η μεγάλη πρόκληση της εποχής μας, της εποχής των ηλεκτρονικών υπολογιστών και της ηλεκτρονικής επικοινωνίας. Είναι το σύνολο όλων εκείνων των δραστηριοτήτων, που επιτυγχάνει ο άνθρωπος με την καλλιέργεια των υλικών και ψυχικών δυνάμεων τις οποίες διαθέτει».
Σχετικά με τη συμβολή των πολιτιστικών φορέων στην επιτυχή διοργάνωση της EXPO 2008, ο κ. Τσιαρτσιώνης ανέφερε πως η εθελοντική τους προσφορά αποτελεί υπόδειγμα κοινωνικής συμπεριφοράς. «Συμβάλετε τα μέγιστα, ώστε να καταστεί η Θεσσαλονίκη όχι μόνο μητρόπολη της Ν.Α. Ευρώπης, αλλά και του πολιτισμού», είπε χαρακτηριστικά.
Η EXPO 2008, σύμφωνα με τον κ. Τσιαρτσιώνη, «θα είναι ένα ακόμη βήμα για τη δυναμική, πολυεπίπεδη ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας. Θα προβάλλει το πρόσωπο και την ταυτότητα της Θεσσαλονίκης, την ιστορία της, την κουλτούρα και τον πολιτισμό της, τις υποδομές φιλοξενίας της, αλλά και το μητροπολιτικό ρόλο της στη Ν.Α. Ευρώπη. Η Θεσσαλονίκη υπήρξε πάντα σταυροδρόμι πολιτισμών, ανθρώπων, εμπορευμάτων. Είναι ο ιδανικός τόπος συνάντησης Δύσης-Ανατολής. Σήμερα, αναδεικνύεται και ιδανικός τόπος συνάντησης της νέας Ευρώπης που διαμορφώνεται στη γειτονιά μας».
Ο υπουργός κάλεσε όλους τους πολίτες να «αγκαλιάσουν» τις φιλότιμες, όπως σχολίασε, προσπάθειες της Ένωσης Πολιτιστικών Φορέων Νομού Θεσσαλονίκης, τα μέλη της οποίας -σχεδόν μια δεκαετία τώρα-  συνεργάζονται με τους πολιτιστικούς συλλόγους, καταγράφουν τα προβλήματα και τις προτάσεις τους, για την προαγωγή και προώθηση θεμάτων ιστορικού, κοινωνικού, πολιτιστικού, λαογραφικού και οικολογικού χαρακτήρα σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Το συνέδριο οργάνωσε η Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Νομού Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Λαογραφικό Σύλλογο Σίνδου «Ο Ρόδακας» και το δήμο Εχεδώρου.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΥΜΑ-Θ
 

«Κυρίες και κύριοι,
Χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκομαι απόψε εδώ, στο Συνεδριακό Κέντρο Σίνδου, για να κηρύξω την έναρξη των εργασιών του 9ου Συνεδρίου Πολιτιστικών Φορέων Νομού Θεσσαλονίκης, οι οποίες θα ολοκληρωθούν την ερχόμενη Κυριακή.

Ο πολιτισμός είναι η μεγάλη πρόκληση της εποχής μας, της εποχής των ηλεκτρονικών υπολογιστών και της ηλεκτρονικής επικοινωνίας. Είναι το σύνολο όλων εκείνων των δραστηριοτήτων, που επιτυγχάνει ο άνθρωπος με την καλλιέργεια των υλικών και ψυχικών δυνάμεων τις οποίες διαθέτει.

Ο Γιώργος Σεφέρης με δυο λέξεις «σκιαγράφησε» την έννοια  πολιτισμός. Είπε πως είναι τα «συμφωνημένα υπονοούμενα», που μπορεί να σημαίνουν όλα εκείνα που αντιλαμβάνονται πολύ καλά όσοι γεννήθηκαν και ζουν σε ένα ορισμένο τόπο, τα οποία δεν φαίνονται, αλλά αποτελούν κοινό κτήμα όλων. Πρόκειται για μια ζωντανή παράδοση η οποία δίνει νόημα ζωής και ισορροπία στον άνθρωπο.

Αυτή την παράδοση οφείλουμε να διατηρήσουμε και να μεταλαμπαδεύσουμε στις νεότερες γενιές. Οι τοπικοί πολιτιστικοί φορείς εργάζονται σ’ αυτή την κατεύθυνση, δημιουργούν ερεθίσματα στους νέους και φροντίζουν στην εποικοδομητική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των πολιτών.

Μέσα από τη συνεχή δράση τους προσπαθούν να διαφυλάξουν την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας. Να τη μεταβιβάσουν αλώβητη στους νέους, μέσα από την εκμάθηση παραδοσιακών χορών, από την μουσική, από την αναβίωση εθίμων και την έκδοση σχετικών βιβλίων.

Φίλες και φίλοι,
Φέτος έχετε αφιερώσει μεγάλο μέρος του συνεδρίου σας στην παγκόσμια έκθεση EXPO 2008 και στο πώς μπορούν να συμβάλουν τα μέλη των πολιτιστικών φορέων στην επιτυχή διοργάνωσή της. Θα είναι ένα ακόμη βήμα για τη δυναμική, πολυεπίπεδη ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας.

Η διοργάνωση της EXPO 2008 θα ισχυροποιήσει το κύρος της Ελλάδας, θα αναδείξει την ευρύτερη περιοχή στον υπόλοιπο κόσμο. Θα προβάλλει το πρόσωπο και την ταυτότητα της Θεσσαλονίκης, την ιστορία της, την κουλτούρα και τον πολιτισμό της, τις υποδομές φιλοξενίας της, αλλά και το μητροπολιτικό ρόλο της στη Ν.Α. Ευρώπη.

Είναι περισσότερο από βέβαιο ότι αναλαμβάνοντας τη διοργάνωση αυτή, η Θεσσαλονίκη μπορεί να συμβάλλει ακόμη πιο αποτελεσματικά, ώστε να αναδειχθεί η ευρύτερη περιοχή ως σημαντικός χώρος στο παγκόσμιο κοινωνικο-οικονομικό-πολιτιστικό γίγνεσθαι. Η Θεσσαλονίκη υπήρξε πάντα σταυροδρόμι πολιτισμών, ανθρώπων, εμπορευμάτων. Είναι ο ιδανικός τόπος συνάντησης Δύσης-Ανατολής. Σήμερα, αναδεικνύεται και ιδανικός τόπος συνάντησης της νέας Ευρώπης που διαμορφώνεται στη γειτονιά μας.

Η Θεσσαλονίκη άλλωστε, ανέκαθεν ήταν… πυρήνας πολιτισμού. Στον τόπο μας όλες οι Τέχνες βρίσκουν γνήσιους εκφραστές τους, αναπτύσσονται και παρουσιάζονται είτε επαγγελματικά είτε ερασιτεχνικά, αλλά πάντα με το ίδιο μεράκι και την ίδια αρτιότητα.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, η δική σας συνεισφορά είναι πολύτιμη. Η εθελοντική σας προσφορά αποτελεί υπόδειγμα κοινωνικής συμπεριφοράς. Συμβάλετε τα μέγιστα, ώστε να καταστεί η Θεσσαλονίκη όχι μόνο μητρόπολη της ΝΑ Ευρώπης, αλλά και του πολιτισμού.

Συγχαρητήρια στα μέλη της Ένωσης Πολιτιστικών Φορέων Νομού Θεσσαλονίκης που σχεδόν μια δεκαετία τώρα συνεργάζονται με τους πολιτιστικούς συλλόγους, καταγράφουν τα προβλήματα και τις προτάσεις τους, για την προαγωγή και προώθηση θεμάτων ιστορικού, κοινωνικού, πολιτιστικού, λαογραφικού και οικολογικού χαρακτήρα σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Συγχαρητήρια στο Λαογραφικό Σύλλογο Σίνδου «Ο Ρόδακας» και στο Δήμο Εχεδώρου, που μαζί με την Ένωση Πολιτιστικών Φορέων, διοργάνωσαν αυτό το συνέδριο. Συγχαρητήρια σε όλους εσάς που αναπτύσσετε πλούσια πολιτιστική, κοινωνική, περιβαλλοντική και φιλανθρωπική δράση, που επιδιώκετε τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών σας, που διοργανώνετε ενδιαφέροντα εκπαιδευτικά εργαστήρια, αλλά και ενδιαφέρουσες ψυχαγωγικές και ενημερωτικές εκδηλώσεις. Και το πιο συγκινητικό απ’ όλα, που καταθέτετε ενδιαφέρουσες προτάσεις στην πολιτεία και συμβάλλετε εθελοντικά στην υλοποίησή τους.

Το συνέδριό σας εύχομαι να αποτελέσει αφορμή όχι μόνο συνάντησης και ανταλλαγής απόψεων και εμπειριών μεταξύ συλλόγων, αλλά και να ευαισθητοποιήσει τους κατοίκους και τις αρχές προς αναζήτηση λύσεων σε σημαντικά προβλήματα.

Καλούμε όλους να «αγκαλιάσουν» τις φιλότιμες προσπάθειές σας. Όσο για το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, θα στέκεται πάντα αρωγός και συμπαραστάτης όσων εργάζονται για την προκοπή και την ανάπτυξη του τόπου, για τη διατήρηση της κληρονομιάς και της ταυτότητάς μας, της ιστορίας, της κουλτούρας, του πολιτισμού και του φυσικού περιβάλλοντός μας.
Από τα βάθη της καρδιάς μου σας εύχομαι καλή επιτυχία.
Σας ευχαριστώ».

Προηγούμενο άρθροΟ ΥΜΑ-Θ κ. ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ ΘΑ ΚΗΡΥΞΕΙ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ 9ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Επόμενο άρθροΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ 13-14/10/2004