ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΜΑ-Θ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΑΚΕΛ Δ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ

ypes press002
ypes press002

Συνάντηση ΥΜΑ-Θ Γιώργου Πασχαλίδη με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής και Πρόεδρο του ΑΚΕΛ Δ. Χριστόφια

Ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης, συναντήθηκε χθες ( Σάββατο 9/3/2002 ) με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής και Πρόεδρο του ΑΚΕΛ κ. Δημήτρη Χριστόφια.

Μετά τη συνάντηση ο ΥΜΑ-Θ δήλωσε :

” Είχα την ιδιαίτερη χαρά να συναντηθώ σήμερα εδώ στο Κυβερνείο με τον κ. Χριστόφια Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής και Πρόεδρο του ΑΚΕΛ . Συζητήσαμε μια σειρά θέματα σε βάθος. Είχε την καλοσύνη να με ενημερώσει για τα βήματα των συνομιλιών. Συμφωνήσαμε πως η ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην Ε.Ε. πηγαίνει καλά με βάση το χρονοδιάγραμμα και πιστεύω πως σύντομα θα φτάσουμε στο αίσιο τέλος της ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε.

Το ΥΜΑ-Θ είναι σταθερό στο ενδιαφέρον του για την Κύπρο στο πλαίσιο του προγράμματος Θράκη – Αιγαίο – Κύπρος το οποίο φέτος θα το ενισχύσουμε περισσότερο. Πέρσι το Φεβρουάριο είχαμε μια συνάντηση για αυτό το θέμα στη Λευκωσία μαζί με τον Υπουργό Αιγαίου, φέτος αυτή η συνάντηση του Υπουργού Αιγαίου, του Υπουργού Οικονομικών της Κύπρου και της δικής μου συμμετοχής θα γίνει εδώ στη Θεσσαλονίκη αρχές του καλοκαιριού. Επίσης συμφωνήσαμε, έκανα μια πρόταση και τη αποδέχτηκε ο κ. Χριστόφιας να συνδιοργανώσουμε , μια συνάντηση εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών από τις υποψήφιες για την ένταξη στην Ε.Ε. χώρες μια συνάντηση με θέμα την Ευρωπαϊκή συνέλευση, δηλ το μέλλον της Ευρώπης. Θα γίνει το Φθινόπωρο εδώ στη Θεσσαλονίκη . Λεπτομέρειες θα συζητήσουν ομάδες εργασίας από το ΥΜΑ-Θ και την Κυπριακή Βουλή. Και πάλι εκφράζω τη χαρά μου που συναντώ έναν άνθρωπο που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην Κύπρο. Τον εκτιμούσα από μακριά τον εκτιμώ πολύ περισσότερο μετά τη γνωριμία μας σήμερα “.

Από την πλευρά του ο κ. Χριστόφιας δήλωσε :

” Είναι δική μου χαρά που επισκεφτήκαμε το Κυβερνείο για να συναντήσουμε τον κ. Πασχαλίδη με τον οποίο συνδεόμαστε μέσω μηνυμάτων και θέλω να συμφωνήσω μαζί του ότι τώρα που συναντιόμαστε πρόσωπο με πρόσωπο η αλληλοεκτίμηση βαθαίνει ακόμα περισσότερο και είμαι σίγουρος ότι και η συνεργασία θα βαθύνει. Βλέπετε πως είχαμε αυτή την ωραία πρόταση την οποία βεβαίως έχουμε χαιρετήσει και είμαστε πανέτοιμοι να συνεργαστούμε, να εργαστούμε από κοινού για την υλοποίησή της. Ο Υπουργός από οποιαδήποτε θέση και αν κατείχε είχε στην καρδιά του την Κύπρο και συνεχίζει να την έχει και είμαι σίγουρος ότι στην πορεία θα μπορέσουμε να τα πούμε σε μεγαλύτερο βάθος και να συνεργαστούμε ακόμα καλύτερα και για την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. και για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος το οποίο χρονίζει και το οποίο βεβαίως επιδρά και πάνω στην Ελλάδα, στο Ελληνικό Έθνος. Η κατάσταση στη Κύπρο όπως την έχω αναλύσει στον Υπουργό σ’ ότι αφορά την ενταξιακή πορεία είναι θετική, τα πράγματα βαίνουν καλώς, η προετοιμασία πρέπει να ολοκληρωθεί, υπάρχει ακόμα αρκετή δουλειά, έχει προγραμματιστεί να είμαστε έτοιμοι και η Κύπρος θα είναι έτοιμη για την ένταξη. Το μεγάλο μας πρόβλημα οι προσπάθειές επίλυσης του Κυπριακού και οι σκόπελοι που συναντούμε λόγω της αδιαλλαξίας του κ. Ντενκτάς και της Αγκυρας που στηρίζει βεβαίως τον κ. Ντενκτάς. Η μέχρι τώρα πορεία στον διάλογο τον οποίο επιδιώκουμε εμείς από πολύ καιρό να είναι δηλ. διάλογος πρόσωπο με πρόσωπο απευθείας μεταξύ του Προέδρου κ. Κληρίδη και του κ. Ντενκτάς, δεν πάει όπως θέλαμε. Επιθυμία μας είναι να έχουμε λύση μέχρι τον Ιούνιο. Η δική μας η πλευρά θα προσπαθήσει.

Αντιλαμβάνεσθε ότι όταν υπάρχουν δύο για να υπάρξει συμφωνία πρέπει να συμφωνούν και οι δύο. Η μέχρι τώρα στάση του κ. Ντενκτάς είναι στάση η οποία κονταροχτυπιέται με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και με τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου τις οποίες έχει ο ίδιος συμφωνήσει. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο διεθνής παράγοντας ο οποίος πρέπει να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο μαζί με την Ε.Ε. να στραφούν αποφασιστικά προς την πλευρά του κ. Ντενκτάς , να τον πιέσουν να αλλάξει στάση για να έχουμε αίσιο τέλος το συντομότερο δυνατό στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος “.

Ο Υπουργός στη συνέχεια ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για την άποψη της αντιπολίτευσης που λέει ότι η χώρα δεν κυβερνάται.
Ο Υπουργός απάντησε :

” Η χώρα κυβερνάται, κυβερνήτης της χώρας είναι ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Αυτό που θ’ θελα να συμπληρώσω είναι πως μια χώρα με ανοιχτά εθνικά θέματα όπως αυτά που συζητάμε χρειάζεται μια κυβέρνηση ισχυρή στην πορεία του χρόνου, χρειάζεται πολιτική σταθερότητα και νομίζω πως όλες οι πολιτικές δυνάμεις έχουν το καθήκον και την υποχρέωση να συμβάλουν με τις πράξεις τους σ’ αυτή την κατεύθυνση, να το αποδείξουν έμπρακτα . Όλα τα άλλα είναι λόγια για εσωτερική κατανάλωση “.

Προηγούμενο άρθροΔΗΛΩΣΕΙΣ ΥΜΑ-Θ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟ ΥΜΑ-Θ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΡΤ Α.Ε. – ΕΡΤ-3 ΓΙΑ ΕΝΑ ΔΙΚΤΥΟ ΑΝΑΜΕΤΑΔΟΤΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟΥΝΤΙΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ – Ν.Α. ΕΥΡΩΠΗΣ
Επόμενο άρθροΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΜΑ-Θ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ