Η ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΥΜΑ-Θ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ

ypes press002
ypes press002

“Η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ Η ΘΡΑΚΗ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΙΟΤΙΚΟ ΑΛΜΑ. ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΜΕ 340 ΔΙΣ ΣΤΟ ΠΕΠ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ. ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΜΕ ΠΡΟΕΝΤΑΞΕΙΣ 164 ΕΡΓΩΝ. 1500 ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ.”

Διήμερη περιοδεία στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη πραγματοποίησε την Παρασκευή 29 και το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης. Η επίσκεψη ξεκίνησε με την ομιλία του ΥΜΑ-Θ, στο 5ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών όπου αναφέρθηκε στον αναπτυξιακό στόχο της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας -Θράκης για την περίοδο 2000-2006. Ως στόχος τίθεται η θετική πληθυσμιακή εξέλιξη στην περιοχή με έμφαση στην ομαλή κοινωνική ένταξη των 25.000 νεοπροσφύγων που διαμένουν και δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια, σε συνδυασμό με τη συγκράτηση του υφιστάμενου πληθυσμού. Ιδιαίτερη έμφαση, όπως είπε, αποδίδεται στο μετασχηματισμό του πρωτογενή τομέα με ταυτόχρονη ενίσχυση του τριτογενή τομέα. Επίσης, τόνισε, πως επιδιώκεται η δημιουργία θέσεων απασχόλησης στο δευτερογενή και τον τριτογενή τομέα. Τέλος, ο κ. Πασχαλίδης αναφέρθηκε στο σχέδιο ανάπτυξης της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης τονίζοντας πως στην περίοδο ’94-’99 αξιοποιήθηκαν πόροι 1,5 τρις ενώ στη νέα περίοδο 2000-2006 τίθεται ως μετρήσιμος στόχος να φθάσει η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης στο 74% του μέσου ευρωπαϊκού επιπέδου ανάπτυξης.

Ο κ. Πασχαλίδης στη συνέχεια συναντήθηκε με τον Μουφτή Ξάνθης Μεχμέτ Εμί Σινίκογλου. Ο ΥΜΑ-Θ χαρακτήρισε τη συνάντηση φιλική και χρήσιμη. “Η Θράκη εισέρχεται στον 21ο αιώνα πιο δυνατή, με σιγουριά και αισιοδοξία και σήμερα είναι ένα πρότυπο συνύπαρξης πολλών πολιτισμών. Αυτό οφείλεται στην πρόοδο που συντελείται εδώ. Συνδιαμορφώνουμε το ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής, Έλληνες Χριστιανοί και Έλληνες Μουσουλμάνοι ζούμε σε μια κοινωνία ισονομίας και ισοπολιτείας”, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Πασχαλίδης και εξέφρασε την ικανοποίησή του από το γεγονός ότι εκατοντάδες μουσουλμάνοι φοιτούν τα τελευταία χρόνια στα πανεπιστήμια της χώρας κάτι που πρέπει να συνεχιστεί. Με το θέμα αυτό άλλωστε ο κ. Πασχαλίδης είχε ασχοληθεί το 1996 προωθώντας από τη θέση του στο υπουργείο Παιδείας τη σχετική ρύθμιση

Το Σάββατο το πρωί ο ΥΜΑ-Θ είχε συνάντηση με τα Διοικητικά Συμβούλια των Δασκάλων των Μειονοτικών Σχολείων Ροδόπης-Ξάνθης. Ο υπουργός ενημερώθηκε για λειτουργικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί στο έργο τους. Ο κ. Πασχαλίδης εξέφρασε τη συμπαράστασή του και επεσήμανε ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας θα βοηθήσει για την καλύτερη λειτουργία της εκπαίδευσης τονίζοντας πως σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πρόγραμμα σχολικής στέγης ύψους 2,5 δις. Ορίστηκε συνάντηση εργασίας μέσα στον Οκτώβριο στη Θεσσαλονίκη και τους ενημέρωσε ότι σχεδιάζει ως τα τέλη της χρονιάς να επισκεφθεί σχολεία της ορεινής Θράκης.

Στη συνέχεια ο ΥΜΑ-Θ επισκέφθηκε την ορεινή Ξάνθη και τον Δήμο Μύκης. Σε συνάντηση με το Δημοτικό Συμβούλιο παρουσία των Βουλευτών του Νομού, του Γραμματέα της Περιφέρειας Σταύρου Καμπέλη και του Νομάρχη Γιώργου Παυλίδη έγινε απολογισμός του έργου στην περιοχή και συζητήθηκαν νέα έργα που εντάσσονται στο Γ’ ΚΠΣ. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο υπουργός τόνισε ότι το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης αγκαλιάζει την ορεινή Ξάνθη και το Δήμο Μύκης. “Η κυβέρνηση νοιάζεται σήμερα για την ισόρροπη ανάπτυξη της χώρας. Ειδικά οι ορεινές περιοχές της Θράκης είναι ένας χώρος όπου καθημερινά δείχνουμε το ενδιαφέρον μας.Είναι για μας μέτρο προόδου και ανάπτυξης”, είπε ο κ. Πασχαλίδης εστιάζοντας στο έργο και στις παρεμβάσεις της Περιφέρειας με έμφαση στην υποστήριξη της κοινωνικής συνοχής.

Τέλος ο Υπουργός μετέβη στη Καβάλα όπου εγκαινίασε την 8η έκθεση Βιομηχανίας-Βιοτεχνίας “ΚΑΒΑΛΑ 2000”. Την έκθεση διοργανώνει το τοπικό εμπορικό επιμελητήριο, με τη συνεργασία της νομαρχίας και του δήμου Καβάλας, στο χώρο του διοικητηρίου της πόλης.

Προηγούμενο άρθροΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ – ΡΟΛΑΝΔΗ
Επόμενο άρθροΣΤΟΝ ΥΜΑ-Θ ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ OΙ ΠΡΕΣΒΕΙΣ ΓΑΛΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑΣ