Σάββατο, 26 Νοεμβρίου, 2022

Σημεία της συνέντευξης του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στον FLASH 99.4 FM και τον δημοσιογράφο Λάζαρο Θεοδωρακίδη

Stauros-Kalafatis

Σημεία της συνέντευξης του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στον FLASH 99.4 FM και τον δημοσιογράφο Λάζαρο Θεοδωρακίδη

Στ. Καλαφάτης: «Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και μαζί της γυρίζει σελίδα και η Μακεδονία και η Θράκη με συγκεκριμένες πολιτικές»

«Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και μαζί της γυρίζει σελίδα και η Μακεδονία και η Θράκη με συγκεκριμένες δημόσιες πολιτικές», τόνισε σχολιάζοντας τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2023, ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας  Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης, στον Flash 99,4 FM της Θεσσαλονίκης και στην εκπομπή “Blender” με τον  δημοσιογράφο Λάζαρο Θεοδωρακίδη. Και πρόσθεσε: «Ουσιαστικά είναι ο πρώτος Προϋπολογισμός που κατατίθεται, συζητείται  και θα εφαρμοσθεί μετά από μια πολύ δύσκολη δωδεκαετία. Είναι μια έξοδος προς το μέλλον με θετικό πρόσημο. Στα τρία αυτά χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία, παρ΄ότι υπήρχε ένας κυκεώνας προβλημάτων που είχαμε ν΄αντιμετωπίσουμε, ξεκινώντας απ΄ την κρίση της πανδημίας, την ενεργειακή κρίση που ακολούθησε και άλλα ζητήματα που αφορούσαν θέματα εθνικά. Παρά ταύτα η Κυβέρνηση μπόρεσε και κράτησε σταθερό το momentum σε σχέση με την εφαρμογή των μεταρρυθμιστικού της προγράμματος. Πάνω από 250 νομοσχέδια ψηφίστηκαν από αυτή τη Βουλή, την πιο παραγωγική Βουλή της Μεταπολίτευσης. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σ΄έναν Προϋπολογισμό λελογισμένο και να δώσουμε έμφαση εκεί που απαιτείται».

Αναφερόμενος στις προβλέψεις του Προϋπολογισμού για τη Μακεδονία και τη Θράκη, ο κ. Καλαφάτης υπογράμμισε: «υπάρχει ένας αναπτυξιακός οίστρος. Δεν είναι τυχαίο ότι τόσο στην Ανατολική Μακεδονία και ιδιαίτερα στη Θράκη με πόλο την Αλεξανδρούπολη, διαμορφώνεται ένα νέο πολύ θετικό αναπτυξιακό τοπίο. Η Αλεξανδρούπολη διαμορφώνεται ως ένας κόμβος ενεργειακός, διαμετακομιστικός, διπλωματικός, ένα σημείο σταθερότητας και ασφάλειας για όλη την περιοχή, όχι μονάχα για τη Βόρεια Ελλάδα. Στη Δυτική Μακεδονία, είναι σ΄εφαρμογή ένα μακροπρόθεσμο και πολύ σύνθετο έργο το οποίο αφορά την απολιγνιτοποίηση, με τις απαραίτητες βεβαίως παρεμβάσεις για να μπορέσουμε ν΄αντιμετωπίσουμε την ενεργειακή κρίση, εννοώ τις μετατροπές στην ταχύτητα της εφαρμογής του εγχειρήματος. Και στη Θεσσαλονίκη, όπου υπάρχει ένας έντονη αναπτυξιακή πνοή όσον αφορά τις υποδομές, τις αναπλάσεις μεγάλου διαμετρήματος, τις παρεμβάσεις στο χώρο της υγείας και της πρόνοιας και στην καινοτομία. Αναφέρομαι στο πλάνο για την Ατζέντα Θεσσαλονίκη 2030, όπου υπάρχουν 30+ έργα από τα οποία κάποια έχουν ολοκληρωθεί, κάποια βρίσκονται σε φάση υλοποίησης και κάποια είναι σε επίπεδο σχεδιασμού. Αυτό που λένε κάποιοι ότι η Μακεδονία και η Θράκη έμειναν πίσω, δεν ισχύει. Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και μαζί της γυρίζει σελίδα και η Μακεδονία και η Θράκη με συγκεκριμένες δημόσιες πολιτικές».         

Για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

«Η απάντηση σ΄ένα πανευρωπαϊκό και διεθνούς εμβέλειας ζήτημα θα πρέπει να είναι πανευρωπαϊκή επίσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τη δυνατότητα να επιδείξει τα απαραίτητα αντανακλαστικά. Για το θέμα του πλαφόν στο φυσικό αέριο υπήρξε μια αναβολή, για τις 13 Δεκεμβρίου στην πρωτοβουλία που αναλάβαμε κάποιες χώρες με την Ελλάδα να πρωτοστατεί. Θα επανέλθουμε. Θυμίζω ότι στην πρόκληση που αφορούσε τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η Ε.Ε. επέδειξε τα απαραίτητα αντανακλαστικά και δημιούργησε αυτόν τον μηχανισμό ο οποίος μας βοήθησε. Και ήμασταν και οι πρώτοι που τον αξιοποιήσαμε προκειμένου να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αυτή η κρίση έχει εξωγενή χαρακτηριστικά και δεν οφείλεται σε μια κακή πολιτική της Κυβέρνησης».

Για τα Ελληνοτουρκικά, ο κ. Καλαφάτης επισήμανε ότι: «Είμαστε «καταδικασμένοι» να ζούμε με συγκεκριμένους γείτονες, οι οποίοι έχουν και μια συγκεκριμένη προβληματική -τις περισσότερες φορές- συμπεριφορά. Εμείς, σταθερά και αταλάντευτα, είμαστε από την πλευρά του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών και δεν πέφτουμε σε παγίδες. Και αυτό γίνεται καθαρό σε όλα τα φόρα, στην Ευρώπη και όχι μόνο. Και κερδίζουμε καθημερινά πόντους. Η διεθνής μας θέση ενδυναμώνεται μέρα με τη μέρα. Και η ενίσχυση των Ενόπλων μας Δυνάμεων μας κάνει να αισθανόμαστε ακόμη πιο ισχυροί, ακόμη πιο περήφανοι και με εθνική αυτοπεποίθηση».

Για το Μουσείο Ολοκαυτώματος Θεσσαλονίκης

«Η ολοκλήρωση του Προεδρικού Διατάγματος είναι καταλυτική. Tα Π.Δ. έχουν μπει στη φαρέτρα της Πολιτείας -και χαίρομαι γι αυτό- όταν, ως Υπουργός Χωροταξίας και Περιβάλλοντος, είχα δημιουργήσει το εργαλείο του Ειδικού Χωρικού Σχεδιασμού, του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου, όπως μετονομάσθηκε αργότερα. Είναι ένα εργαλείο που βοηθά να προχωρούν πολύ γρήγορα μεγάλα έργα και με πολύ μεγάλη ασφάλεια σ΄όλη την ελληνική επικράτεια. Το 2017 στο συγκεκριμένο έργο δεν είχαν προβλεφθεί οι απαιτούμενοι χώροι στάθμευσης. Το ξεπεράσαμε τώρα διότι έγιναν οι αναγκαίες ανταλλαγές οικοπέδων με τη συμβολή του Δήμου Θεσσαλονίκης». 

 

Άρθρο του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη στην ιστοσελίδα ThePresident.gr

Stauros-Kalafatis

Άρθρο του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη στην ιστοσελίδα ThePresident.gr

Το 2023 κυνηγά και κάνει απρόβλεπτο τον Ερντογάν.

Τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο διεθνές πεδίο

Το 2023 καιροφυλακτούν δύο γεγονότα που φέρνουν την γείτονα σε κρίσιμη καμπή: Το πρώτο είναι τα εκατοντάχρονα του τουρκικού κράτους και η μανία του Ερντογάν να ξεπεράσει τον Κεμάλ. Το δεύτερο είναι οι εκλογές και το ενδεχόμενο όχι μόνο να τις χάσει, αλλά και να βρεθεί διωκόμενος από τους αντιπάλους του. Και αυτό δεν το αντέχει. Καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να ανατρέψει τις δημοσκοπήσεις, μα δεν τα καταφέρνει. Ξεπερνά κάθε όριο προκλητικότητας, αλλά δεν του βγαίνει. Μετατρέπεται έτσι το 2023 σε χρονιά που κυνηγά και κάνει απρόβλεπτο τον Ερντογάν. Κάνει απρόβλεπτες τις επόμενες κινήσεις του, τόσο στο εσωτερικό πεδίο, όσο και στο διεθνές.  Η δική μας απάντηση είναι ξεκάθαρη. Επιδιώκουμε το διάλογο, αλλά στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Δίνουμε έμφαση στην αποτροπή αλλά είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι να αποκρούσουμε κάθε πρόκληση”, τονίζει ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, σε άρθρο του στην ιστοσελίδα ThePresident.gr.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

Οι Έλληνες θέλουμε την ειρήνη και τη συνεργασία με όλους τους γείτονές μας. Θέλουμε η Πατρίδα μας να είναι δύναμη σταθερότητας, γέφυρα Ανατολής και Δύσης, ενεργειακός και μεταφορικός κόμβος. Να έχει ισχυρή φωνή στη διεθνή κοινότητα, που λογαριάζεται από εταίρους και συμμάχους. Να αναπτύσσεται δυναμικά, να αναβαθμίζει τις δομές και τις λειτουργίες του κράτους, να βελτιώνει την καθημερινότητα και τα εισοδήματα των πολιτών. Θέλουμε, με μια κουβέντα, μια Ελλάδα που γίνεται ολοένα και πιο ισχυρή οικονομικά, γεωπολιτικά, στρατιωτικά. Και αυτό αποτελεί ήδη απτό γεγονός σε πλήρη εξέλιξη. Αυτούς τους στόχους έταξε και αυτούς υπηρετεί -πετυχαίνοντας ήδη σημαντικά αποτελέσματα- ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνησή μας.

Κόντρα στην προοπτική και τη βούλησή μας, αντιτάσσεται ο εξ Ανατολών ταραξίας της ευρύτερης γειτονιάς μας. Από το 1973, η Τουρκία εγείρει διαρκώς νέες αξιώσεις και προκαλεί επεισόδια που φέρνουν τις δύο χώρες στα πρόθυρα πολέμου. Ξεκίνησε με τη διεκδίκηση τμημάτων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο. Προχώρησε στην αμφισβήτηση του FIR  Αθηνών και της έκτασης του εθνικού εναέριου χώρου μας. Άρχισε -από το 1974- να απειλεί με πόλεμο στην περίπτωση επέκτασης των χωρικών μας υδάτων. Αρνείται το δικαίωμα των νησιών να έχουν -όπως ρητά ορίζει το Δίκαιο της Θάλασσας- ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Ισχυρίζεται ότι υπάρχει ένας απροσδιόριστος αριθμός νησίδων και βραχονησίδων που δεν αναφέρονται στις Συνθήκες, άρα δεν δόθηκαν στην Ελλάδα και αποτελούν δήθεν «γκρίζες ζώνες». Έφτασε τώρα στο σημείο να αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία σε μεγάλα νησιά υποστηρίζοντας ότι δόθηκαν στην Ελλάδα με τον όρο της αποστρατικοποίησης. Παρατάσσει απέναντί τους τη Στρατιά του Αιγαίου και τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο της Μεσογείου. Κυκλοφορεί χάρτες με τα νησιά μας, ακόμη και την Κρήτη σε νεο- οθωμανικά όνειρα «Γαλάζιας Πατρίδας». Αρνείται τον διάλογο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Και απειλεί πως μπορεί να έρθει κάποια νύχτα.

Όπως είναι καλά γνωστό η στρατηγική αυτή  δεν εγκαινιάστηκε από τον Ερντογάν και δεν εκφράζεται μόνο από αυτόν. Πολλές φορές μάλιστα η τουρκική Αντιπολίτευση ακούστηκε να τον καταγγέλλει με το ερώτημα «γιατί τα λέει και δεν τα κάνει». Το 2023, ωστόσο, καιροφυλακτούν δύο γεγονότα που φέρνουν την γείτονα σε κρίσιμη καμπή: Το πρώτο είναι τα εκατοντάχρονα του τουρκικού κράτους και η μανία του Ερντογάν να ξεπεράσει τον Κεμάλ. Το δεύτερο είναι οι εκλογές και το ενδεχόμενο όχι μόνο να τις χάσει, αλλά και να βρεθεί διωκόμενος από τους αντιπάλους του. Και αυτό δεν το αντέχει. Καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να ανατρέψει τις δημοσκοπήσεις, μα δεν τα καταφέρνει. Ξεπερνά κάθε όριο προκλητικότητας, αλλά δεν του βγαίνει. Μετατρέπεται έτσι το 2023 σε χρονιά που κυνηγά και κάνει απρόβλεπτο τον Ερντογάν. Κάνει απρόβλεπτες τις επόμενες κινήσεις του, τόσο στο εσωτερικό πεδίο, όσο και στο διεθνές.

Η δική μας απάντηση είναι ξεκάθαρη. Επιδιώκουμε το διάλογο, αλλά στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Δίνουμε έμφαση στην αποτροπή αλλά είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι να αποκρούσουμε κάθε πρόκληση. Δεν συζητάμε -καμιά ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται ποτέ να συζητήσει- τις οθωμανικές αξιώσεις. Κι αυτό γιατί ένα και μόνο θέμα υπάρχει σε εκκρεμότητα: Η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Και η οριοθέτηση αυτή δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο στη βάση της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Ταυτόχρονα, όμως, οφείλουμε να είμαστε σε διαρκή εγρήγορση απέναντι στις προκλήσεις και τις απειλές που εκτοξεύουν. Και αυτό ακριβώς κάνουμε. Ενισχύοντας ταυτόχρονα τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, διευρύνοντας και αναβαθμίζοντας τις συμμαχίες μας.

 

Δήλωση του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη στον Εορτασμό της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων

21-11-2022-057

21-11-2022-006

 

21-11-2022-107

21-11-2022-133

Δήλωση του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη στον Εορτασμό της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων

Στ. Καλαφάτης: «Είναι δεδομένη η απόφασή μας να μη μείνει αναπάντητη καμία πρόκληση»

Στις εκδηλώσεις εορτασμού της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων, ημέρα εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου, παρέστη, σήμερα ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, ως Εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μετά την Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Παναγίας Δεξιάς και την κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού, ο κ. Καλαφάτης δήλωσε:

“Τιμούμε σήμερα -στη γιορτή  των Εισοδίων της Θεοτόκου- τις Ένοπλες Δυνάμεις της Χώρας. Τον Στρατό, το Ναυτικό, την Πολεμική μας Αεροπορία.

Είναι η ισχυρή δύναμη αποτροπής -και εάν χρειαστεί- απόκρουσης οποιασδήποτε απόπειρας κατά της ακεραιότητας της Πατρίδας μας. Είναι, άλλωστε, δεδομένη η απόφασή μας  να μη μείνει αναπάντητη καμία πρόκληση.

Χρόνια πολλά  στις γυναίκες και τους άνδρες των Ενόπλων μας Δυνάμεων. Τους ευχαριστούμε και τους ευγνωμονούμε”.

 

Δήλωση του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας και Θράκης κ. Σταύρου Καλαφάτη, για την έγκριση του Προεδρικού Διατάγματος για το Μουσείο Ολοκαυτώματος Θεσσαλονίκης

Stauros-Kalafatis-c_sofikitis_251

Δήλωση του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας και Θράκης κ. Σταύρου Καλαφάτη, για την έγκριση του Προεδρικού Διατάγματος για το Μουσείο Ολοκαυτώματος Θεσσαλονίκης

Καλαφάτης: «Μπαίνει στα σκαριά η δημιουργία του Μουσείου Ολοκαυτώματος Θεσσαλονίκης, χρέος στο οποίο ανταποκρινόμαστε με σεβασμό στο χθες και συναίσθηση ευθύνης για το αύριο»

«Μια ακόμη δέσμευση του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ένα χρέος προς την Ισραηλιτική Κοινότητα της πόλης μας, τον φίλο Ισραηλιτικό λαό και τους απανταχού Εβραίους, μπαίνει στα σκαριά. Ένα έργο υψηλού συμβολισμού και διεθνούς εμβέλειας, το οποίο θα συμβάλλει στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης του Ολοκαυτώματος αλλά και στην αναβάθμιση της δυτικής εισόδου της Θεσσαλονίκης, μπήκε στην επόμενη φάση. Εγκρίθηκε το Προεδρικό Διάταγμα για το Μουσείο Ολοκαυτώματος και η κυβέρνηση αποδεικνύει, για άλλη μία φορά, ότι μιλά με έργα κι όχι με λόγια. Η εξέλιξη αυτή, για την οποία συνεργαστήκαμε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, κ. Παναγιώτη Πικραμμένο, ώστε να υλοποιηθεί, βήμα – βήμα, ένα έργο υψηλού συμβολισμού και διεθνούς εμβέλειας, αλλά και με τον Υφυπουργό Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Νικόλαο Ταγαρά και τον Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Ευθύμιο Μπακογιάννη, αποδεικνύει την απόφασή μας να προωθήσουμε, το ταχύτερο δυνατό, σε συνεργασία με την Ισραηλιτική Κοινότητα στην πόλη της Θεσσαλονίκης, ένα από τα μεγαλύτερα και εμβληματικότερα Μουσεία Ολοκαυτώματος σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι χρέος στο οποίο ανταποκρινόμαστε με σεβασμό στο χθες και συναίσθηση ευθύνης για το αύριο”, δήλωσε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, μετά την έγκριση του Προεδρικού Διατάγματος για το Μουσείο Ολοκαυτώματος της Θεσσαλονίκης.

Το έργο του Μουσείου Ολοκαυτώματος αποτελεί πρωτοβουλία της Ελληνικής Κυβέρνησης, του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης. Κύριος του έργου θα είναι το ΝΠΔΔ Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, ενεργώντας για λογαριασμό του Μουσείου Ολοκαυτώματος Θεσσαλονίκης.

Εξαρχής η χωροθέτηση του Μουσείου είχε συμφωνηθεί να γίνει στη Δυτική Πλευρά της Θεσσαλονίκης και μάλιστα πλησίον του Παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού, δεδομένης της σημαντικής ιστορικής και συνειρμικής σύνδεσης και μνήμης του Εβραϊκού πληθυσμού της Θεσσαλονίκης με τις σιδηροδρομικές αποστολές και τη μεταφορά τους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης της Πολωνίας το 1943.

Το Προεδρικό διάταγμα με αριθμ. ΦΕΚ  850/Δ΄/18-11-2022, που τροποποιεί το παλαιότερο πολεοδομικό καθεστώς της περιοχής εγκρίνει το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο σε έκταση εμβαδού 3.166 τ.μ., ιδιοκτησίας ΓΑΙΑΟΣΕ ΑΕ, στην περιοχή του Εμπορευματικού Σταθμού Θεσσαλονίκης του Δήμου Θεσσαλονίκης με τον καθορισμό ενός οικοδομικού τετραγώνου – οικοδομήσιμου χώρου, ενός κοινόχρηστου χώρου εμβαδού 3.166 τμ, ενός υπαίθριου χώρου στάθμευσης εμβαδού 2.488,52 τμ, λοιπών κοινόχρηστων χώρων συνολικού εμβαδού 2.488,52 τμ και πεζοδρόμων, καθώς και τη διεύρυνση της οδού Κωλέττη εις βάρος του ΚΧ εμβαδού 3.166 τμ, ώστε το ελάχιστο ενιαίο πλάτος της να είναι 21,00 μ., καθώς και την τροποποίηση τμήματος της ρυμοτομικής γραμμής του Εμπορικού Σταθμού.

Στον οικοδομήσιμο χώρο επιτρέπεται μόνο η ειδική χρήση “Πολιτιστικές εγκαταστάσεις” (α/α 6, του άρθρου 1 του π.σ. 59/2018). Στο πρόσωπο του οικοδομικού τετραγώνου-οικοδομήσιμου χώρου προβλέπεται να κατασκευαστεί προκήπιο πλάτους πέντε και έξι μέτρων.

Οι όροι και περιορισμοί δόμησης του οικοδομήσιμου χώρου ορίζονται ως εξής:

– Συντελεστής Δόμησης: 2,4

– Επιτρεπόμενη Κάλυψη: 40% της επιφάνειάς του.

– Μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος 32 μ.(βάσει του ν.3891/2010 και ν.4254/2014 ως ειδικό κτίριο που συνδέεται με την ιστορία του σιδηρόδρομου).

– Προκήπιο: έξι και πέντε μέτρα

– Υποχρεωτική στάθμευση σύμφωνα με το Π.Δ. 350/1996 (Α’ 230) και την παρ. 5 του άρθρου 43 του ν. 4801/2021 (Α’ 83).

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη στην Τελετή Εγκαινίων της 37ης Έκθεσης Τουρισμού Philoxenia 2022 – Hotelia και Real Estate Expo North

kalafatis_xairetismos_philoxenia_20221119_01

18-11-2022c-013  18-11-2022c-068 18-11-2022c-042

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη στην Τελετή Εγκαινίων της 37ης Έκθεσης Τουρισμού Philoxenia 2022 – Hotelia και Real Estate Expo North

Στ. Καλαφάτης: «Το 2022 είναι η χρονιά της Ολικής Επαναφοράς του ελληνικού τουρισμού στα εντυπωσιακά αποτελέσματα»

«Το 2022 είναι η χρονιά της Ολικής Επαναφοράς του ελληνικού τουρισμού σε αποτελέσματα με ιδιαίτερα θετικό πρόσημο. Ειδικά για την Θεσσαλονίκη και την Βόρεια Ελλάδα, οι προκλήσεις της χρονιάς που διανύουμε, ο πόλεμος της Ουκρανίας, η ενεργειακή κρίση, ο πληθωρισμός, προσαρμόζουν τον τουρισμό της Βόρειας Ελλάδας σε νέα δεδομένα και μας φέρνουν πιο κοντά σ’ αυτό που απαιτούν οι καιροί: Βελτιώνουμε τις υποδομές στους τουριστικούς προορισμούς, στα ξενοδοχεία, στην εστίαση, στις οδικές μετακινήσεις. Αναδεικνύουμε και στηρίζουμε το τοπικό τουριστικό προϊόν, ενισχύουμε τις συνεργασίες, έτσι ώστε, η τουριστική και οικονομική δραστηριότητα να διαχέεται στο σύνολο των τοπικών κοινωνιών και κατ’ επέκταση στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρος Καλαφάτης στην Τελετή Εγκαινίων της 37ης Έκθεσης Τουρισμού Philoxenia 2022 – Hotelia και Real Estate Expo North.

Και πρόσθεσε: «Ο Τομέας Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών έχει τη δική του συμβολή στην τουριστική δυναμική που αναπτύσσεται τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στην ευρύτερη περιοχή. Στη Μακεδονία και τη Θράκη γενικότερα. Και αυτό το πετυχαίνει με τρεις τρόπους, ανέφερε, Πρώτον, με τον νευραλγικό ρόλο που διαδραματίζει αναφορικά με την ατζέντα Θεσσαλονίκη 2030, 30+ έργα για τη Θεσσαλονίκη. Σχέδιο που εκπονήθηκε και εφαρμόζεται κατόπιν οδηγιών του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και που αφορά 30 και πλέον έργα που στο τέλος αυτής της δεκαετίας το 2030, φιλοδοξούμε να έχουν συμβάλλει καταλυτικά ώστε η Θεσσαλονίκη να είναι μια σύγχρονη, λειτουργική, εξωστρεφής πόλη με κυρίαρχο διακριτό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή. 

Δεύτερον, με συγκεκριμένες, στοχευμένες δράσεις και λειτουργίες όπως π.χ. η έναρξη των διαδικασιών για το έργο διάνοιξης της συνοριακής διάβασης Λαιμού στις Πρέσπες, ένα έργο που  συνεισφέρει στον Οδικό Τουρισμό στην Δυτική Μακεδονία. Η ενίσχυση προβολής και ανάδειξης της γαστρονομίας στην Θεσσαλονίκη και σ’ όλη την Μακεδονία και την Θράκη μέσα κι από το brand των ισχυρών τοπικών προϊόντων. Και τρίτον, με τη στήριξη επενδυτικών πλάνων σ΄όλη τη Μακεδονία και τη Θράκη μέσα από τον Αναπτυξιακό Νόμο». Ο κ. Καλαφάτης υπογράμμισε: «Είμαστε δίπλα στους επαγγελματίες του τουρισμού αλλά και στις μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον οικοτουρισμό, στον τουρισμό εμπειρίας, στον θρησκευτικό και στον πολιτιστικό τουρισμό».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού:

«Κυρίες και Κύριοι,

Όλα τα στατιστικά στοιχεία και όλες οι προβλέψεις επιβεβαιώνουν ότι ο Τουρισμός –πέραν των όποιων επισημάνσεων για τις αντιξοότητες της φετινής χρονιάς- παραμένει αυτός που ήταν και είναι: Ο στυλοβάτης της ελληνικής οικονομίας, ο εθνικός μας πλούτος, δύναμη εξωστρέφειας και ανάπτυξης που μας προτρέπει να αντιμετωπίζουμε με αισιοδοξία την ερχόμενη χρονιά.

Το 2022 είναι η χρονιά της Ολικής Επαναφοράς του ελληνικού τουρισμού σε αποτελέσματα με ιδιαίτερα θετικό πρόσημο. Ειδικά για την Θεσσαλονίκη και την Βόρεια Ελλάδα, οι προκλήσεις της χρονιάς που διανύουμε, ο πόλεμος της Ουκρανίας, η ενεργειακή κρίση, ο πληθωρισμός, προσαρμόζουν τον τουρισμό της Βόρειας Ελλάδας σε νέα δεδομένα και μας φέρνουν πιο κοντά σ’ αυτό που απαιτούν οι καιροί: Βελτιώνουμε τις υποδομές στους τουριστικούς προορισμούς, στα ξενοδοχεία, στην εστίαση, στις οδικές μετακινήσεις. Αναδεικνύουμε και στηρίζουμε το τοπικό τουριστικό προϊόν, ενισχύουμε τις συνεργασίες, έτσι ώστε, η τουριστική και οικονομική δραστηριότητα να διαχέεται στο σύνολο των τοπικών κοινωνιών και κατ’ επέκταση στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

Ο Τομέας Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών έχει τη δική του συμβολή στην τουριστική δυναμική που αναπτύσσεται τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στην ευρύτερη περιοχή. Στη Μακεδονία και τη Θράκη γενικότερα. Και αυτό το πετυχαίνει με τρεις τρόπους:

Πρώτον, με τον νευραλγικό ρόλο που διαδραματίζει αναφορικά με την ατζέντα για τη Θεσσαλονίκη 2030, 30+ έργα για τη Θεσσαλονίκη. Σχέδιο που εκπονήθηκε και εφαρμόζεται κατόπιν οδηγιών του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και που αφορά 30 και πλέον έργα που στο τέλος αυτής της δεκαετίας, το 2030, φιλοδοξούμε να έχουν συμβάλλει καταλυτικά ώστε η Θεσσαλονίκη να είναι μια σύγχρονη, λειτουργική, εξωστρεφής πόλη με κυρίαρχο διακριτό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή.

Δεύτερον, με συγκεκριμένες, στοχευμένες δράσεις και λειτουργίες όπως π.χ. η έναρξη των διαδικασιών για το έργο διάνοιξης της συνοριακής διάβασης Λαιμού στις Πρέσπες, ένα έργο που  συνεισφέρει στον Οδικό Τουρισμό στην Δυτική Μακεδονία. Η ενίσχυση προβολής και ανάδειξης της γαστρονομίας στην Θεσσαλονίκη και σ’ όλη την Μακεδονία και την Θράκη μέσα κι από το brand των ισχυρών τοπικών προϊόντων. Και τρίτον, με τη στήριξη επενδυτικών πλάνων σ΄όλη τη Μακεδονία και τη Θράκη μέσα από τον Αναπτυξιακό Νόμο.

Είμαστε δίπλα στους επαγγελματίες του τουρισμού αλλά και στις μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον οικοτουρισμό, στον τουρισμό εμπειρίας, στον θρησκευτικό και στον πολιτιστικό τουρισμό.

Όλα αυτά αποτυπώνονται στην παρούσα διοργάνωση καθώς η Philoxenia και η Ηotelia αποτελούν τον καθρέφτη των επιδόσεων του ελληνικού τουρισμού αλλά και τον σταθερό δείκτη των νέων τάσεων στην Ελλάδα και στον παγκόσμιο τουρισμό που συμβάλλουν στην διαμόρφωση για το τουριστικό μας προϊόν.

Η 37η Philoxenia και Hotelia και η Real Estate Expo North, η έκθεση για τις ευκαιρίες της βορειοελλαδικής κτηματαγοράς, είναι ο απόλυτος προορισμός των ημερών για τους επιχειρηματίες του τουρισμού. Philoxenia, Hotelia δύο εκθέσεις με διαχρονική αξία και Real Estate Expo North, μας ανοίγουν διάπλατα το παράθυρο για το μέλλον του τουρισμού και μας καλούν να αξιοποιήσουμε τουριστικές ευκαιρίες και βεβαίως τις τουριστικές δυνατότητες στο έπακρο.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στη διοργάνωση.»

 

Στ. Καλαφάτης: “Το Πολυτεχνείο εξακολουθεί ν΄ αποτελεί σύμβολο Ενότητας, Δημοκρατίας και Ελευθερίας”

kalafatis-17-11

Στ. Καλαφάτης: “Το Πολυτεχνείο εξακολουθεί ν΄ αποτελεί σύμβολο Ενότητας, Δημοκρατίας και Ελευθερίας

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, με αφορμή τη σημερινή επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου σε δήλωσή του τονίζει:

Σαράντα εννέα χρόνια μετά την ιστορική εξέγερση των φοιτητών -και όχι μόνο- ενάντια στη δικτατορία των Συνταγματαρχών, το Πολυτεχνείο εξακολουθεί ν΄ αποτελεί σύμβολο Ενότητας, Δημοκρατίας και Ελευθερίας.

Να αναδεικνύει τη δύναμη των νέων μας που αρνούνται το περιθώριο και αγωνίζονται για την αναβάθμιση της Παιδείας και συλλογική πρόοδο.

Να υπαγορεύει συνένωση δυνάμεων και προσπαθειών για την Ελλάδα που αξίζουμε, που θέλουμε και μπορούμε να χτίσουμε”.

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη στην ημερίδα του ΤΕΕ/ΤΚΜ θέμα: «Αντιπλημμυρική Θωράκιση της Ευρύτερης Περιοχής Θεσσαλονίκης»

20221116_123806

IMG-20221116-WA0000

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη στην ημερίδα του ΤΕΕ/ΤΚΜ θέμα: «Αντιπλημμυρική Θωράκιση της Ευρύτερης Περιοχής Θεσσαλονίκης»

Στ. Καλαφάτης: «Βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης οι πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης»

«Οι πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, αποτελούν βασική προτεραιότητα της εθνικής μας στρατηγικής για το περιβάλλον, την ενέργεια και το κλίμα.  Είναι σημαντικό ότι η Κυβέρνηση έχει δρομολογήσει τολμηρά και ταυτόχρονα ρεαλιστικά σχέδια και στοχευμένες παρεμβάσεις που απαντούν στις μεγάλες αυτές προκλήσεις. Διαμορφώνει ήδη ένα διαφορετικό υπόδειγμα βιώσιμης ανάπτυξης. Πιο ψηφιακό, πιο πράσινο και τελικά πιο σύγχρονο, αξιοποιώντας πόρους του ΕΣΠΑ 2021 – 2027 και του Ταμείου Ανάκαμψης», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης σε χαιρετισμό στην ημερίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας / Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, με θέμα: «Αντιπλημμυρική Θωράκιση της Ευρύτερης Περιοχής Θεσσαλονίκης – Παρουσίαση του Επικαιροποιημένου Masterplan».

Και πρόσθεσε ότι: «Ζούμε τη μεγάλη παγκόσμια πρόκληση της κλιματικής κρίσης και είναι επιτακτική η ανάγκη για έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων που ακουμπούν την προστασία της ανθρώπινης ζωής, την καθημερινότητα και την ασφάλεια των πολιτών αλλά και τη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Είναι σημαντικό το ότι αποκτούμε έναν Οδικό Χάρτη αντιπλημμυρικού σχεδιασμού, από έναν πολύτιμο συνεργάτη της Πολιτείας, με στόχο πρακτικά, την ολοκληρωμένη παρακολούθηση και αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων και, τον σχεδιασμό και την ιεράρχηση των απαιτούμενων έργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας, στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης».

Ο κ. Καλαφάτης αναφέρθηκε στα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των 30 έργων υποδομής για τη Θεσσαλονίκη του 2030. Μεταξύ των οποίων αναφέρθηκε στην εξέλιξη των έργων αποχέτευσης, ύδρευσης και άρδευσης σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, τη δημοπράτηση των αντιπλημμυρικών έργων στην ευρύτερη περιοχή της Λαχαναγοράς, τη δημοπράτηση του έργου διευθέτησης ρεμάτων της περιοχής του Ωραιοκάστρου, τη συμβασιοποίηση της  αποχέτευσης ομβρίων υδάτων νοτίου τμήματος του Δήμου Καλαμαριάς.

Στον τομέα των μελετών, ο Υφυπουργός έκανε αναφορά στη συμβασιοποίηση της αντιπλημμυρικής θωράκισης της ανατολικής Θεσσαλονίκης με έργα διευθέτησης της περιφερειακής τάφρου και αντιπλημμυρικής θωράκισης της δυτικής Θεσσαλονίκης με έργα διευθέτησης ποταμού Δενδροποτάμου και συμβαλλόντων ρεμάτων.

Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι ολοκληρώνεται η δημόσια διαβούλευση στην οποία έχει τεθεί το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για την Ενοποίηση του Παράκτιου Μετώπου, ένα έργο που απαιτεί τη συνεργασία και το συντονισμό της Κυβέρνησης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και των Δήμων που απλώνονται ως τα παράλια με ιδιαιτέρως σημαντικές περιβαλλοντικές προβλέψεις.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού:

«Κυρίες και Κύριοι,

Ζούμε τη μεγάλη παγκόσμια πρόκληση της κλιματικής κρίσης και είναι επιτακτική η ανάγκη για έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων που ακουμπούν την προστασία της ανθρώπινης ζωής, την καθημερινότητα και την ασφάλεια των πολιτών αλλά και τη διαχείριση των υδάτινων πόρων.

Γι΄αυτό, το επικαιροποιημένο Master Plan αντιπλημμυρικών έργων περιοχών του Νομού Θεσσαλονίκης, αποτελεί σημαντικό εργαλείο στα χέρια της Πολιτείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Μηχανικών αλλά και όλων των φορέων που σχεδιάζουν, μελετούν και κατασκευάζουν έργα και δράσεις αντιπλημμυρικής προστασίας.

Ευχαριστούμε όλες και όλους όσοι εργάστηκαν για το σκοπό αυτό. Και οφείλουμε να τους αποδώσουμε δίκαιο έπαινο. Όπως βεβαίως και στους διοργανωτές, τους εισηγητές τους συμμετέχοντες στη σημερινή εκδήλωση.

Είναι σημαντικό το ότι αποκτούμε έναν Οδικό Χάρτη αντιπλημμυρικού σχεδιασμού, από έναν πολύτιμο συνεργάτη της Πολιτείας, με στόχο πρακτικά, την ολοκληρωμένη παρακολούθηση και αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων και, τον σχεδιασμό και την ιεράρχηση των απαιτούμενων έργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας, στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Οι πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, αποτελούν βασική προτεραιότητα της εθνικής μας στρατηγικής για το περιβάλλον, την ενέργεια και το κλίμα.  Αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, Κυβερνήσεις και επιχειρήσεις “τρέχουν” στην πράσινη κούρσα προς τον στόχο της κλιματικής προσαρμογής.

Είναι σημαντικό ότι η Κυβέρνηση έχει δρομολογήσει τολμηρά και ταυτόχρονα ρεαλιστικά σχέδια και στοχευμένες παρεμβάσεις που απαντούν στις μεγάλες αυτές προκλήσεις. Διαμορφώνει ήδη ένα διαφορετικό υπόδειγμα βιώσιμης ανάπτυξης. Πιο ψηφιακό, πιο πράσινο και τελικά πιο σύγχρονο, αξιοποιώντας πόρους του ΕΣΠΑ 2021 – 2027 και του Ταμείου Ανάκαμψης.

Κυρίες και  Κύριοι,

Παρουσιάσαμε πρόσφατα με κατεύθυνση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, περισσότερα από 30 έργα υποδομής, δράσεις και επενδύσεις που προδιαγράφουν την νέα εικόνα και την προοπτική της Θεσσαλονίκης του 2030. Μεταξύ των οποίων και έργα που αφορούν την αντιπλημμυρική θωράκιση της ευρύτερης περιοχής. Ειδικότερα:

–  Προχωρά με γοργούς ρυθμούς η υλοποίηση έργων αποχέτευσης, ύδρευσης και άρδευσης σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης.

– Δημοπρατήθηκε το έργο κατασκευής αντιπλημμυρικών έργων στην ευρύτερη περιοχή της Λαχαναγοράς. Ήδη έχει αναδειχθεί ανάδοχος για το σημαντικό αυτό έργο με το οποίο αναμένεται να δοθεί λύση στην αποχέτευση ομβρίων υδάτων σε Δενδροπόταμο, Διαβατά, Στρατόπεδο Γκόνου, Καλοχώρι. Η σύμβαση υπεγράφη τον Αύγουστο με ορίζοντα υλοποίησης τους 30 μήνες, συνολικού προϋπολογισμού: 33 εκ. €

– Δημοπρατήθηκε το έργο διευθέτησης ρεμάτων της περιοχής του Ωραιοκάστρου, συνολικού προϋπολογισμού: 15,5 εκ. € με αντικείμενο την ολιστική αντιπλημμυρική παρέμβαση στα σημαντικά ρέματα της περιοχής.

–  Συμβασιοποιήθηκε η  αποχέτευση ομβρίων υδάτων νοτίου τμήματος του Δήμου Καλαμαριάς – Β΄ φάση, το οποίο αναμένεται να λύσει το πρόβλημα της διοχέτευσης των ομβρίων υδάτων, συνολικού προϋπολογισμού: 12 εκ. € και αναμενόμενο χρόνο εκτέλεσης 24 μήνες.

-Επιπρόσθετα, στο τομέα των μελετών, έχουν συμβασιοποιηθεί:

– Η αντιπλημμυρική θωράκιση της ανατολικής Θεσσαλονίκης με έργα διευθέτησης της περιφερειακής τάφρου και συμβαλλόντων ρεμάτων.

– Η αντιπλημμυρική θωράκιση της δυτικής Θεσσαλονίκης με έργα διευθέτησης ποταμού Δενδροποτάμου και συμβαλλόντων ρεμάτων.

Ταυτόχρονα, ολοκληρώνεται η δημόσια διαβούλευση στην οποία έχει τεθεί το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για την Ενοποίηση του Παράκτιου Μετώπου. Ένα έργο που απαιτεί τη συνεργασία και το συντονισμό της Κυβέρνησης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και των Δήμων που απλώνονται ως τα παράλια με ιδιαιτέρως σημαντικές περιβαλλοντικές προβλέψεις.

Ο δρόμος έχει ανοίξει. Με συνεργασίες και συνέργειες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα προχωρήσουμε μπροστά. Η περιοχή της Θεσσαλονίκης είναι στην προμετωπίδα της ανάπτυξης της χώρας και της Βόρειας Ελλάδας. Τα έργα προχωρούν με γοργούς ρυθμούς. Ό,τι είπαμε, γίνεται. Κερδίζουμε κάθε μέρα μικρές και μεγάλες μάχες.

Στόχος μας είναι η Θεσσαλονίκη του 2030 να διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης ως μια σύγχρονη περιφερειακή πόλη. Λειτουργική και εξωστρεφής, πραγματικός πόλος ανάπτυξης και ευημερίας για τους πολίτες.

Συνέντευξη του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στην εφημερίδα «Βραδυνή της Κυριακής» και τον δημοσιογράφο Βαγγέλη Γιακουμή

kalafatisSt___

Συνέντευξη του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στην εφημερίδα «Βραδυνή της Κυριακής» και τον δημοσιογράφο Βαγγέλη Γιακουμή

Στ. Καλαφάτης: «Να μην γίνει ο Πούτιν μαέστρος της ακρίβειας»

«Οι Έλληνες θέλουμε το Αιγαίο να είναι θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας»,  τονίζει ο Υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης σε συνέντευξή του  «Βραδυνή της Κυριακής» και τον δημοσιογράφο Βαγγέλη Γιακουμή, και επισημαίνει τα προαπαιτούμενα: «Απαιτείται, γι΄αυτό σεβασμός των δικαιωμάτων που κατοχυρώνονται από τη Σύμβαση των Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας. Κι αυτό δεν φαίνεται στον ανατολικό ορίζοντα. Η Τουρκία όχι μόνο αρνείται την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου, αλλά για να το αποτρέψει φτάνει στο σημείο να επιχειρεί ακόμη και ανατροπή, αναθεώρηση του ισχύοντος καθεστώτος. Απειλεί με πόλεμο στην περίπτωση επέκτασης των χωρικών μας υδάτων. Αρνείται το δικαίωμα των νησιών να έχουν -όπως ρητά ορίζει το Δίκαιο της Θάλασσας- ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Κυκλοφορεί χάρτες με τα νησιά μας, ακόμη και την Κρήτη σε νεο- οθωμανικά όνειρα  «Γαλάζιας Πατρίδας». Αρνείται τον διάλογο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Και απειλεί πως μπορεί να έρθει κάποια νύχτα. Αναπτύσσει -με μια κουβέντα- ισχυρισμούς και αξιώσεις, που καμιά ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται ποτέ ούτε καν να συζητήσει. Κι αυτό γιατί ένα και μόνο θέμα υπάρχει σε εκκρεμότητα: Η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Και η οριοθέτηση αυτή δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο στη βάση της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας».

Για την ακρίβεια ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αφού επισημαίνει ότι «είναι πανευρωπαϊκό φαινόμενο και πλήττει σοβαρά όλους τους Έλληνες, μα πιο πολύ τους οικονομικά αδύναμους», υπογραμμίζει ότι «η Κυβέρνηση αύξησε σημαντικά το επίδομα θέρμανσης και διεύρυνε την περίμετρο των δικαιούχων. Όπως σημαντικά είναι και τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ και μπαίνουν σταδιακά σε εφαρμογή».

«Δεν μπορεί, όμως, να  αντιμετωπιστεί, όπως τονίζει, μια πανευρωπαϊκή κρίση από κανένα κράτος, καμιά κυβέρνηση. Γι΄αυτό είναι επιτακτική υποχρέωση της Ε.Ε. να εγκαταλείψει τη δυστοκία και να πάρει αποφάσεις που θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα στη ρίζα του». Και προσθέτει «Οι Ευρωπαίοι αντιδράσαμε όπως είχαμε υποχρέωση σαν μια γροθιά στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οφείλουμε να αντιδράσουμε σαν μια γροθιά και στον πόλεμο που κήρυξε ο Πούτιν στην Ευρώπη. Μην τον αφήσουμε να στήνει παιχνίδια με τους λαϊκιστές. Μην τον αφήσουμε να γίνεται μαέστρος της ακρίβειας σε βάρος όλων μας».

Για την ανάπτυξη της Μακεδονίας και της Θράκης ο Στ. Καλαφάτης αφού αναφέρεται σε επενδύσεις και έργα υποδομών, επισημαίνει ότι «δύο πολυσήμαντα γεγονότα αναβαθμίζουν τον ρόλο της στο χάρτη της γειτονιάς μας. Το πρώτο είναι η νέα στρατηγική σχέση της Πατρίδας μας με τις ΗΠΑ και η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη, στα σύνορα του Έβρου. Το δεύτερο είναι η μετεξέλιξη της Αλεξανδρούπολης σε ενεργειακό και μεταφορικό κόμβο».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

Κύριε υφυπουργέ, τώρα πια που κόπασε ο θόρυβος, γιατί κατά τη γνώμη σας επέδειξε αυτή την προκλητική τακτική η Τουρκία απέναντι στον περιφερειάρχη; Ποιος πιστεύετε ήταν ο πολιτικός συμβολισμός;

Ενώ πρόσφατα εγκαινιάσαμε την ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης  – Σμύρνης, που μπορεί να στέλνει ένα μήνυμα προσέγγισης των δύο λαών αλλά και να συμβάλει στην ανάπτυξη του διμερούς Εμπορίου και του Τουρισμού, οι τουρκικές Αρχές, απαγορεύοντας την είσοδο του κ. Τζιτζικώστα, μουτζούρωσαν το μήνυμα. Πολύ περισσότερο όταν επικαλέστηκαν φαιδρές προφάσεις και βρήκαν πλήρη πολιτική κάλυψη. Φαίνεται έτσι ότι το παρατεταμένο παραλήρημα της τουρκικής ηγεσίας μπολιάζει και τις δομές του τουρκικού κράτους.

Την ίδια ώρα, μέσω της ακτοπλοϊκής σύνδεσης με τα γειτονικά παράλια ανοίγει ένας νέος δρόμος συνεργασίας και φιλίας με τον τουρκικό λαό. Τι μήνυμα θέλετε να στείλετε;

Όπως είδαμε σε πρόσφατη δημοσκόπηση στη γειτονική χώρα, η μεγάλη πλειονότητα των Τούρκων δεν θεωρεί εχθρούς τους Έλληνες. Και συμβαίνει αυτό την ώρα που Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση στην γείτονα επιδίδονται σε ανταγωνισμό προκλητικών δηλώσεων, απειλών και αβάσιμων διεκδικήσεων σε βάρος της χώρας μας. Μπορεί, λοιπόν, κόντρα στη μουτζούρα της τουρκικής ηγεσίας, η ακτοπλοϊκή αυτή  γραμμή να συμβάλει στην προσέγγιση των ανθρώπων και την ανάπτυξη συνεργασιών, στο Εμπόριο και τον Τουρισμό. Μπορεί να αποτελέσει γρανάζι στην οικονομική διπλωματία. Μπορεί να δείξει και στην τουρκική ηγεσία, τον δρόμο που πάει μπροστά. Φτάνει -δύσκολο βέβαια- να μην κοιτάει το δάχτυλο…

Η νέα ακτοπλοϊκή γραμμή Θεσσαλονίκης με τα τουρκικά παράλια δημιουργεί μία ενιαία θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας;

Οι Έλληνες θέλουμε το Αιγαίο να είναι θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας. Απαιτείται, γι΄αυτό σεβασμός των δικαιωμάτων που κατοχυρώνονται από τη Σύμβαση των Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας. Και αυτό δεν φαίνεται στον ανατολικό ορίζοντα. Η Τουρκία όχι μόνο αρνείται την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου, αλλά για να το αποτρέψει φτάνει στο σημείο να επιχειρεί ακόμη και ανατροπή, αναθεώρηση του ισχύοντος καθεστώτος. Απειλεί με πόλεμο στην περίπτωση επέκτασης των χωρικών μας υδάτων. Αρνείται το δικαίωμα των νησιών να έχουν -όπως ρητά ορίζει το Δίκαιο της Θάλασσας- ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Ισχυρίζεται ότι υπάρχει ένας απροσδιόριστος αριθμός νησίδων και βραχονησίδων που δεν αναφέρονται στις Συνθήκες, άρα δεν δόθηκαν στην Ελλάδα και αποτελούν δήθεν “γκρίζες ζώνες”. Έφτασε τώρα στο σημείο να αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία σε μεγάλα νησιά υποστηρίζοντας ότι δόθηκαν στην Ελλάδα με τον όρο της αποστρατικοποίησης. Παρατάσσει απέναντί τους τη Στρατιά του Αιγαίου και τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο της Μεσογείου. Κυκλοφορεί χάρτες με τα νησιά μας, ακόμη και την Κρήτη σε νεο- οθωμανικά όνειρα  “Γαλάζιας Πατρίδας”. Αρνείται τον διάλογο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Και απειλεί πως μπορεί να έρθει κάποια νύχτα. Αναπτύσσει ισχυρισμούς και αξιώσεις, που καμιά ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται ποτέ ούτε καν να συζητήσει. Και αυτό, γιατί ένα και μόνο θέμα υπάρχει σε εκκρεμότητα: Η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, που δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο στη βάση της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Πως αντιμετωπίζουν οι πολίτες της Μακεδονίας την ακρίβεια στα ράφια των σούπερ μάρκετ αλλά και τα προβλήματα που σχετίζονται με την θέρμανση, η οποία λόγω της ενεργειακής κρίσης κοστίζει ακριβά;

Η ακρίβεια είναι πανευρωπαϊκό φαινόμενο και πλήττει σοβαρά όλους τους Έλληνες, μα πιο πολύ τους οικονομικά αδύναμους. Ξεκίνησε από την Ενέργεια, αλλά έφτασε στα ράφια. Και προφανώς το πρόβλημα είναι ακόμη σοβαρότερο για τους Μακεδόνες και τους Θρακιώτες, που έχουμε χαμηλότερες θερμοκρασίες και μεγαλύτερες ανάγκες θέρμανσης. Είναι σημαντικό που η Κυβέρνηση αύξησε σημαντικά το επίδομα θέρμανσης και διεύρυνε την περίμετρο των δικαιούχων. Όπως σημαντικά είναι και τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ και μπαίνουν σταδιακά σε εφαρμογή. Δεν μπορεί, όμως, να  αντιμετωπιστεί μια πανευρωπαϊκή κρίση από κανένα κράτος, καμιά κυβέρνηση. Γι΄αυτό είναι επιτακτική υποχρέωση της Ε.Ε. να εγκαταλείψει τη δυστοκία και να πάρει αποφάσεις που θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα στη ρίζα του. Οι Ευρωπαίοι αντιδράσαμε όπως είχαμε υποχρέωση σαν μια γροθιά στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οφείλουμε να αντιδράσουμε σαν μια γροθιά και στον πόλεμο που κήρυξε ο Πούτιν στην Ευρώπη. Μην τον αφήσουμε να στήνει παιχνίδια με τους λαϊκιστές. Μην τον αφήσουμε να γίνεται μαέστρος της ακρίβειας σε βάρος όλων μας.

Ποια είναι η προοπτική της Μακεδονίας και γενικότερα της Β. Ελλάδας στο χώρο των Βαλκανίων. Η οικονομία της και οι επενδύσεις σε τι βαθμό βρίσκονται;

Δύο πολυσήμαντα γεγονότα αναβαθμίζουν τον ρόλο της Μακεδονίας και της Θράκης στο χάρτη της γειτονιάς μας. Το πρώτο είναι η νέα στρατηγική σχέση της Πατρίδας μας με τις ΗΠΑ και η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη, στα σύνορα του Έβρου. Το δεύτερο είναι η μετεξέλιξη της Αλεξανδρούπολης σε ενεργειακό και μεταφορικό κόμβο. Και δεν είναι τυχαίο που ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να μην υπάρξει ιδιωτικοποίηση του λιμανιού. Στο μεταξύ  μπήκαν ήδη στις ράγες έργα υποδομών που μετατρέπουν το λιμάνι σε κόμβο μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου προς τα Βαλκάνια και ακόμη πιο πέρα.  Όπως και οι κάθετοι οδικοί άξονες Δράμας – Θεσσαλονίκης και Έδεσσας – Θεσσαλονίκης. Έργα σταθερής τροχιάς, όπως η ηλεκτροκίνηση της σιδηροδρομικής γραμμής Αλεξανδρούπολης – Ορμενίου, η χάραξη της νέας σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης – Τοξοτών, η νέα σιδηροδρομική γραμμή Καβάλας – Ξάνθης. Εκδηλώνεται ταυτόχρονα έντονο ενδιαφέρον ξένων επενδυτών σε πολλούς τομείς. Και το συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο: Η Βόρεια Ελλάδα βγαίνει μπροστά, ενισχύοντας τον γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό ρόλο της Πατρίδας μας. Αποκτά νέα αναπτυξιακή δυναμική. Και όλα αυτά αλλάζουν τη θέση της στο χάρτη της γειτονιάς μας, στο χάρτη του μέλλοντος.

 

Δήλωση του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη για την Ημέρα Μνήμης Πεσόντων Πυροσβεστών

16

26

Δήλωση του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη για την Ημέρα Μνήμης Πεσόντων Πυροσβεστών

Στ. Καλαφάτης: «Υποκλινόμαστε στην αξιοσύνη, την τόλμη και τη λεβεντιά των πεσόντων πυροσβεστών»

Στην τελετή για τον εορτασμό της «Ημέρας Μνήμης Πεσόντων Πυροσβεστών», που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις εγκαταστάσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης, παρέστη ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης. Μετά την επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνων, σε δήλωσή του τόνισε:

«Είμαστε, σήμερα, εδώ, για να πούμε ένα μεγάλο και ειλικρινές Ευχαριστώ στις γυναίκες και τους άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος που μέρα και νύχτα, βρίσκονται δίπλα στους πολίτες.

Δίνοντας μάχες σε όλα τα μέτωπα και θέτοντας τη ζωή τους σε κίνδυνο για να προστατεύσουν τη ζωή και την περιουσία μας. Βάζοντας πάνω από τις οικογένειές τους, το υπηρεσιακό καθήκον.

Κάποιοι από αυτούς χάνονται την ώρα της μάχης με τις φωτιές και τις πλημμύρες. Αυτούς, τους ηρωικούς πυροσβέστες, τους πεσόντες την ώρα του καθήκοντος, τιμούμε σήμερα. Υποκλινόμαστε στην αξιοσύνη, την τόλμη και τη λεβεντιά τους. Τιμούμε την προσφορά τους στην Πατρίδα.

Ας είναι αιωνία η μνήμη τους».

Δήλωση του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη για την Επέτειο Υπογραφής της Ανακωχής και Λήξης του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου

15

35 44 53

25

61

Δήλωση του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη για την Επέτειο Υπογραφής της Ανακωχής και Λήξης του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, μετά την κατάθεση στεφάνων στα Συμμαχικά Κοιμητήρια (Ζέιτενλικ) για την Επέτειο Υπογραφής της Ανακωχής και Λήξης του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου, όπου παρέστη ως Εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Τελειώνοντας τον Νοέμβριο του 1918 ο Μεγάλος Πόλεμος άφησε πάνω από 16 εκατομμύρια νεκρούς. Οι 20.500 είναι θαμμένοι εδώ στο μεγαλύτερο συμμαχικό νεκροταφείο της χώρας. Πεσόντες στα δικά μας εδάφη. Πολεμιστές, ήρωες και παντοτινοί μαντατοφόροι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας για την Ειρήνη.

Σκύβουμε με ευλάβεια μπροστά τους με σεβασμό στην εντολή τους για την διαφύλαξη της Ειρήνης και της Δημοκρατίας.

Δεσμευόμαστε όμως, ταυτόχρονα, να αντιστεκόμαστε πάντα στην παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, τον αναθεωρητισμό και τον επεκτατισμό.

Υποχωρήσεις και παραχωρήσεις σε επίδοξους ταραξίες δεν νοούνται -και δεν πρόκειται να γίνουν».

Διακήρυξη ανοικτής διαδικασίας κάτω των κοινοτικών ορίων για την επιλογή αναδόχου παροχής υπηρεσιών καθαριότητας

ypes press002
ypes press002

Διακήρυξη ανοικτής διαδικασίας κάτω των κοινοτικών ορίων για την επιλογή αναδόχου παροχής υπηρεσιών καθαριότητας με δικαίωμα συμμετοχής κατ’ αποκλειστικότητα σε ΚΟΙΣΠΕ του άρθρου 12 του ν.2716/99 δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 20 του ν.4412/2016

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ_PDF

ΠΕΡΙΛΗΨΗ_PDF

Ανάθεση της προμήθειας τριάντα (30) επιτραπέζιων ηλεκτρονικών υπολογιστών και επίπεδων οθονών για τις ανάγκες των υπηρεσιών Υπουργείου Εσωτερικών – Τομέας Μακεδονίας και Θράκης και του Γραφείου Νομικού Συμβούλου.

ypes press002
ypes press002

Ανάθεση της προμήθειας τριάντα (30) επιτραπέζιων ηλεκτρονικών υπολογιστών και επίπεδων οθονών για τις ανάγκες των υπηρεσιών Υπουργείου Εσωτερικών – Τομέας Μακεδονίας και Θράκης και του Γραφείου Νομικού Συμβούλου.

ΑΠΟΦΑΣΗ_PDF

Δήλωση του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρου Καλαφάτη, για τον θάνατο του Βασίλη Παπαζάχου

Stauros-Kalafatis_

Δήλωση του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρου Καλαφάτη, για τον θάνατο του Βασίλη Παπαζάχου

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, σε δήλωσή του για τον θάνατο του καθηγητή σεισμολογίας Βασίλη Παπαζάχου, τονίζει τα εξής:

“Ο Βασίλης Παπαζάχος ήταν ο άνθρωπος που ήρθε κοντά μας, μπήκε στα σπίτια μας, σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για τη Θεσσαλονίκη, τον μεγάλο σεισμό του 1978. Μας ενημέρωνε πάντα με επιστημονική ακρίβεια κι άφησε σημαντικό αποτύπωμα διεθνώς, αλλά και μια σειρά πλήρως καταρτισμένων νέων σεισμολόγων. Τον αποχαιρετούμε σήμερα, με θλίψη, σαν έναν δικό μας άνθρωπο. Ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά του”.

 

Ανάρτηση του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη για την Εορτή της Πολεμικής Αεροπορίας

kalafatisSt__

Ανάρτηση του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη για την Εορτή της Πολεμικής Αεροπορίας

Στ. Καλαφάτης: “Τιμούμε τους Γενναίους των Αιθέρων! Για το ήθος, τη γενναιότητα και την αποφασιστική συμβολή τους στην ασφάλεια της Πατρίδας»

«Τιμούμε τους Γενναίους των Αιθέρων! Τους άνδρες και γυναίκες της Πολεμικής Αεροπορίας! Στη σημερινή εορτή των Ταξιαρχών Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ, τους ευγνωμονούμε για το ήθος, τη γενναιότητα και την αποφασιστική συμβολή τους στην ασφάλεια της Πατρίδας. Χρόνια Πολλά!», τονίζει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με αφορμή την σημερινή Εορτή της Πολεμικής Αεροπορίας, ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης.

Έγκριση του υπ’ αρ. 10/2022 πρακτικού της τριμελούς επιτροπής διενέργειας και αξιολόγησης της προσφοράς που υποβλήθηκε κατόπιν της με αρ. 4390/15.09.2022 πρόσκλησης (ΑΔΑΜ: 22PROC011260374 2022-09-15)

ypes press002
ypes press002

Έγκριση του υπ’ αρ. 10/2022 πρακτικού της τριμελούς επιτροπής διενέργειας και αξιολόγησης της προσφοράς που υποβλήθηκε κατόπιν της με αρ. 4390/15.09.2022 πρόσκλησης (ΑΔΑΜ: 22PROC011260374 2022-09-15) σε διαδικασία με διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση για την επιλογή αναδόχου του Τμήματος 2 της με αρ. 1562/07-04-2022 διακήρυξης (ΑΔΑΜ: 22PROC010350689 2022-04-07) που αφορά την παροχή υπηρεσιών συμβούλου διαχείρισης και υλοποίησης του έργου “Εναλλακτική Τουριστική Εμπειρία (Alternative Touristic Experience)”, με ακρωνύμιο ALTER TRIP το οποίο έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας “Ελλάδα – Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας 2014-2020”, INTERREG IPA CBC Programme»

ΑΠΟΦΑΣΗ_PDF

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ