Τετάρτη, 29 Μαρτίου, 2023

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Στ. Καλαφάτη στη συνάντηση της ΑΖΚ Α.Ε. και της Elevate Greece Α.Ε. με θέμα: «Μέτρα Ενίσχυσης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας: Το παρόν και το μέλλον»

IMG-20230328-WA0008

Kalafatis_azk_elevateGr

IMG-20230328-WA0006

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Στ. Καλαφάτη στη συνάντηση της ΑΖΚ Α.Ε. και της Elevate Greece Α.Ε. με θέμα: «Μέτρα Ενίσχυσης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας: Το παρόν και το μέλλον»

Καλαφάτης: Μετατρέπουμε την ΑΖΚ σε στρατηγικό βραχίονα καινοτομίας με σκοπό να στέκεται δίπλα στις νεοσύστατες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις

“Μετατρέπουμε την ΑΖΚ σε στρατηγικό βραχίονα καινοτομίας, με τη σύμπραξη και τη συνέργεια όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Αλλά και νέων εταίρων, που έχουν να συμβάλλουν στον κοινό, αυτό, σκοπό: Να στέκεται, η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, δίπλα στις νεοσύστατες, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, να βοηθά την ανάπτυξη και επέκτασή τους”, τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, σε χαιρετισμό του στη συνάντηση της ΑΖΚ Α.Ε. και της Elevate Greece Α.Ε. με θέμα: «Μέτρα Ενίσχυσης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας: Το παρόν και το μέλλον».

Ο κ. Καλαφάτης υπογράμμισε “το νέο και αναβαθμισμένο ρόλο που θέλουμε να διαδραματίσουμε ως ΑΖΚ, σε μια εποχή που η χώρα μας γυρίζει σελίδα. Που μαζί με τη χώρα αλλάζει σελίδα η Μακεδονία και η Θράκη. Φιλοδοξούμε -κι έχουμε σημαντικούς λόγους να το πιστεύουμε- ότι η Θεσσαλονίκη μπορεί να παίξει ένα ρόλο καταλύτη το 2030 με μια σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών που λαμβάνουν χώρα το τελευταίο χρονικό διάστημα. Οι περισσότερες είναι μέρος αυτού του στρατηγικού master plan για την Ατζέντα 2030 για την Θεσσαλονίκη. 

 Ένας από τους τέσσερις άξονες είναι ο άξονας καινοτομία και επιχειρηματικότητα. Μέσα από αυτόν τον άξονα η ΑΖΚ, η Elevate Greece καθώς και άλλοι φορείς θα πλαισιώσουν την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας μέσα από συγκεκριμένες συνέργειες και θα δώσουν μια προσθετική αξία. Είμαστε σίγουροι πως αυτή η προσπάθεια θα στεφθεί με μεγάλη επιτυχία. Έχουμε τα assets, έχουμε τα ερευνητικά κέντρα, τα Πανεπιστήμια, έχουμε την αγορά, για να ενώσουμε δυνάμεις προς όφελος της ανάπτυξης της περιοχής και εν τέλει της ίδιας της κοινωνίας της Μακεδονίας της Θράκης, αλλά και όλης της ευρύτερης περιοχής”.

 Το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού του κ. Καλαφάτη έχει ως εξής:

 “Συγχαίρω τη διοίκηση της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας Α.Ε και την επίσημη ψηφιακή πύλη για τις νεοφυείς επιχειρήσεις Elevate Greece Α.Ε. για τη σημερινή σημαντική πρωτοβουλία.

Καλωσορίζω όλους τους εκπροσώπους των startups που είναι εγγεγραμμένες στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδος και τους εμπλεκόμενους φορείς του Ελληνικού Οικοσυστήματος Καινοτομίας.

Είναι, θεωρώ, μια σημαντική μέρα σήμερα. Κάνουμε ένα ακόμα μεγάλο βήμα προόδου στην υλοποίηση ενός ισχυρού Ελληνικού Οικοσυστήματος Καινοτομίας.

Δημόσιος και Ιδιωτικός Τομέας, εργάζονται συντονισμένα και συνεργάζονται για να κερδίσουν τις διεθνείς αγορές και να καταστήσουν τη χώρα μας αλλά και τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και τη Θράκη ως τον επόμενο μεγάλο κόμβο καινοτομίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας και Συναντίληψης που υπογράφεται σήμερα από:

– την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, φορέα εποπτευόμενο από τον Τομέα Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών, και

– την Elevate Greece Α.Ε., που αποτελεί πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για τη χαρτογράφηση και υποστήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων,

είναι βέβαιο ότι συμβάλλει μέσα από συγκεκριμένες δράσεις στην υλοποίηση αυτού του οράματος: Στην ενθάρρυνση, υποστήριξη, εκπαίδευση, αναζήτηση ευκαιριών χρηματοδότησης και ανάπτυξη της νέας επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και της εξωστρέφειας των ελληνικών startups επιχειρήσεων.

Το σημαντικότερο είναι ότι ανάμεσα στις δράσεις που δρομολογούνται είναι η λειτουργία Γραφείου Υποδοχής του Elevate Greece ως contact point και help desk στις εγκαταστάσεις της ΑΖΚ. Μαζί με πρωτοβουλίες συνδιοργάνωσης εκδηλώσεων και δράσεων επιμόρφωσης των startups του οικοσυστήματος της Βόρειας  Ελλάδας, συναντήσεων με εκπροσώπους κεφαλαίων επιχειρηματικού κινδύνου και προώθηση δράσεων κοινού ενδιαφέροντος.

Είμαστε περήφανοι και στηρίζουμε το έργο της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας Α.Ε.. Τη μετατρέπουμε σε στρατηγικό βραχίονα καινοτομίας, με τη σύμπραξη και τη συνέργεια όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Αλλά και νέων εταίρων, που έχουν να συμβάλλουν στον κοινό, αυτό, σκοπό. Η προ-θερμοκοιτίδα στήριξης νεοφυούς επιχειρηματικότητας που ανέπτυξε στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, συμβάλει ήδη σ΄αυτόν τον στόχο.

Για να στέκεται, η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, δίπλα στις νεοσύστατες, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, να βοηθά την ανάπτυξη και επέκτασή τους.

Για να συμβάλλει στην ανάδειξη της περιοχής μας ως ένα φιλικό και ελκυστικό οικοσύστημα προς την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα το οποίο διαθέτει ήδη διεθνείς κολοσσούς όπως η Pfizer, η Cisco, η Deloitte, η Deutsche Telekom, η Accenture και ακολουθούν και άλλες.

Για να συμβάλλει στο νέο οικοσύστημα καινοτομίας που δημιουργείται στη Θεσσαλονίκη και στο οποίο κυρίαρχο ρόλο έχει το Τεχνολογικό Πάρκο 4ης Γενιάς ThessINTEC. Ένα μεγάλο project που έθεσε σε προτεραιότητα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και τυγχάνει της απόλυτης στήριξης όλων. Και για το οποίο εξασφαλίσαμε ήδη σημαντική χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης για τις αρχικές αναγκαίες ενέργειες.

H επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία αποτελεί στρατηγική επιλογή της Κυβέρνησης.

Ο Τομέας Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις. Όπως συνέβαλε με τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στη διαμόρφωση του master plan των 30+ έργων της Ατζέντας για τη Θεσσαλονίκη του 2030, σχεδόν τα μισά εκ των οποίων υπηρετούν την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία.

Έργα που αλλάζουν την εικόνα της ευρύτερης περιοχής, συμβάλλουν στην καλύτερη ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας, δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και αναδεικνύουν τη Θεσσαλονίκης ως HUB καινοτομίας στην ΝΑ Ευρώπη.

Θέλω να υπογραμμίσω το νέο και αναβαθμισμένο ρόλο που θέλουμε να διαδραματίσουμε ως ΑΖΚ, σε μια εποχή που η χώρα μας γυρίζει σελίδα. Που μαζί με τη χώρα αλλάζει σελίδα η Μακεδονία και η Θράκη. Φιλοδοξούμε -κι έχουμε σημαντικούς λόγους να το πιστεύουμε- ότι η Θεσσαλονίκη μπορεί να παίξει ένα ρόλο καταλύτη το 2030 με μια σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών που λαμβάνουν χώρα το τελευταίο χρονικό διάστημα. Οι περισσότερες είναι μέρος αυτού του στρατηγικού master plan για την Ατζέντα 2030 για την Θεσσαλονίκη.

Ένας από τους τέσσερις άξονες είναι ο άξονας καινοτομία και επιχειρηματικότητα. Μέσα από αυτόν τον άξονα η ΑΖΚ, η Elevate Greece καθώς και άλλοι φορείς θα πλαισιώσουν την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας μέσα από συγκεκριμένες συνέργειες και θα δώσουν μια προσθετική αξία. Είμαστε σίγουροι πως αυτή η προσπάθεια θα στεφθεί με μεγάλη επιτυχία. Έχουμε τα assets, έχουμε τα ερευνητικά κέντρα, τα Πανεπιστήμια, έχουμε την αγορά, για να ενώσουμε δυνάμεις προς όφελος της ανάπτυξης της περιοχής και εν τέλει της ίδιας της κοινωνίας της Μακεδονίας της Θράκης, αλλά και όλης της ευρύτερης περιοχής.

Είμαστε δίπλα στις προσπάθειές σας.

Σας ευχαριστώ”.

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Συλλόγων Εστία

DSC_5460

DSC_5465 kalafatis_Estiasi

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Συλλόγων Εστίασης

Στ. Καλαφάτης: «Στη Θεσσαλονίκη ζούμε και αναπνέουμε μέσα απ΄την εστίαση. Η Κυβέρνηση στέκεται δίπλα στον κλάδο της εστίασης»

«Ως Κυβέρνηση αισιοδοξούμε για ακόμη καλύτερες μέρες και μαζί μπορούμε να χτίσουμε ένα πιο υγιές και στέρεο μέλλον. Βασιζόμαστε στις προσπάθειες και τις προτάσεις των ανθρώπων και των επαγγελματιών του κλάδου. Στη Θεσσαλονίκη ζούμε και αναπνέουμε μέσα απ΄την εστίαση. Άρα, είναι πολύ σημαντικό οι προτάσεις οι οποίες θα κατατεθούν να έχουν μια ρεαλιστική βάση. Έχουμε ανοικτές τις πόρτες να τις ακούσουμε και να συνεργασθούμε για ένα κοινό μέλλον που θα βοηθήσει βεβαίως τους επιχειρηματίες αλλά και χιλιάδες εργαζόμενους», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, σε χαιρετισμό στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Συλλόγων Εστίασης με θέμα «Εστίαση: Μετασχηματισμός και Βιωσιμότητα», που διοργανώνεται από την EstiasiGreece και την Πρωτοβουλία Εστίασης Θεσσαλονίκης.

Αναφερόμενος στις αλλεπάλληλες εξωγενείς προκλήσεις όπως η πανδημία, η ενεργειακή κρίση και η εκτόξευση του πληθωρισμού, που όπως επισήμανε ο κ. Καλαφάτης «έπληξαν σοβαρά -και εξακολουθούν να επηρεάζουν- τη  γενικότερη οικονομική δραστηριότητα και βεβαίως τον κλάδο σας», τόνισε: «Μπορούμε, όμως να πούμε ότι τα καταφέραμε καλύτερα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αποφύγαμε τα λουκέτα και τις απολύσεις εργαζόμενων -που κάποιοι προεξοφλούσαν στην αρχή της πανδημίας- αλλά και το τέλμα που φαινόταν στην αρχή της ενεργειακής κρίσης και της πληθωριστικής έκρηξης. Και αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι εσείς επιδείξατε επαγγελματισμό και υπευθυνότητα και δικαιούστε τον έπαινο όλων. Σταθήκατε όρθιοι και μπορείτε τώρα να θεμελιώσετε τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών σας, αλλά και να προχωρήσετε στον μετασχηματισμό που απαιτούν οι καιροί».

Όπως υπογράμμισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, «Σε όλο αυτό το διάστημα, η Κυβέρνηση στάθηκε δίπλα στον κλάδο και αυτό θα συνεχίσει να κάνει εφόσον μας εμπιστευθεί και πάλι ο ελληνικός λαός. Θυμίζω, τόνισε, ότι διαθέσαμε 43 δισ. ευρώ για τη στήριξη επιχειρήσεων, εργαζόμενων και ανέργων στη διάρκεια της πανδημίας. Και ο κλάδος της εστίασης είχε το δικό του σημαντικό μερτικό: Με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή μεγάλο μέρος της οποίας  έγινε μη επιστρεπτέα. Με την απαλλαγή από την καταβολή ενοικίου και την παροχή κεφαλαίου κίνησης. Τα χρηματοδοτικά εργαλεία του Ταμείου Εγγυοδοσίας και του Ταμείου Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ ΙΙ). Το πρόγραμμα «Γέφυρα», για επιδότηση δόσεων δανείων, τη μείωση της προκαταβολής φόρου, την αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών. Και βέβαια με την καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού για εργαζόμενους που έμπαιναν σε αναστολή εργασίας. Αλλά και τώρα, στην ενεργειακή κρίση, η Κυβέρνηση διέθεσε ήδη πάνω από 13 δισ. στηρίζοντας νοικοκυριά αλλά και μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες».

«Χάρη στις προσπάθειες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα έχει στη διάθεσή της για τα επόμενα χρόνια, πάνω από 70 δισ. ευρώ κοινοτικούς πόρους από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης» υπενθύμισε ο κ. Καλαφάτης. Και τόνισε: «Συνεχίζουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό που οδηγεί το κράτος, τις επιχειρήσεις, την κοινωνία στη νέα εποχή. Απλοποιούμε διαδικασίες και στεκόμαστε δίπλα στην επιχειρηματικότητα. Είναι καθαρή η προσπάθεια της Κυβέρνησης να αποενοχοποιηθεί στην πράξη η έννοια της επιχειρηματικότητας και του υγιούς επιχειρείν, κάτι το οποίο για πολλά χρόνια και μέσα από πολλές θεωρίες πολιτικών σχηματισμών αποτελούσε όνειδος», υπογράμμισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών.

Αναφερόμενος στις δράσεις στήριξης της επιχειρηματικότητας του Τομέα Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών, υπογράμμισε: «Βρισκόμαστε στο πλευρό επιχειρηματιών και επενδυτών. Μέσα στο 2022 εκδώσαμε 93 αποφάσεις υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων ενισχυόμενου κόστους πάνω από 550 εκατ. ευρώ, στα καθεστώτα του Αναπτυξιακού Νόμου. Και καταβάλαμε ενισχύσεις συνολικά  13 εκατ. Ευρώ».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού του Υφυπουργού

«Κύριε Πρόεδρε, Μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής, Εκπρόσωποι του κλάδου της Εστίασης,  Κυρίες και Κύριοι

Μετασχηματισμός και βιωσιμότητα. Έννοιες αλληλένδετες. Δεν υπάρχει βιωσιμότητα εάν πρώτα δεν υπάρξει ο μετασχηματισμός, δηλαδή η προσαρμογή στις ανάγκες του μέλλοντος ώστε να έχουμε καθαρό πλαίσιο λειτουργίας και πραγματικούς επαγγελματίες.

Καλωσορίζουμε το συνέδριό σας στη Θεσσαλονίκη. Είναι, άλλωστε, η μοναδική ελληνική πόλη που κατέκτησε μια θέση στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας της UNESCO. Και η διάκριση δεν συνιστά μόνο επιβράβευση των συμπολιτών μας που δραστηριοποιούνται στον κλάδο σας, αλλά και δύναμη για νέα βήματα στο μέλλον. Ενισχύσει το τουριστικό brand και συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της  εστίασης και της τοπικής οικονομίας.

Κυρίες και κύριοι,

Γνωρίζετε ότι η χώρα μας, όπως και ολόκληρη η Ευρώπη, πέρασε -και εξακολουθεί να περνά- αλλεπάλληλες εξωγενείς προκλήσεις όπως η πανδημία, η ενεργειακή κρίση και η εκτόξευση του πληθωρισμού. Όλα αυτά έπληξαν σοβαρά -και εξακολουθούν να επηρεάζουν- τη  γενικότερη οικονομική δραστηριότητα και βεβαίως τον κλάδο σας. Μπορούμε, όμως να πούμε ότι τα καταφέραμε καλύτερα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αποφύγαμε τα λουκέτα και τις απολύσεις εργαζόμενων -που κάποιοι προεξοφλούσαν στην αρχή της πανδημίας- αλλά και το τέλμα που φαινόταν στην αρχή της ενεργειακής κρίσης και της πληθωριστικής έκρηξης. Και αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι εσείς επιδείξατε επαγγελματισμό και υπευθυνότητα και δικαιούστε τον έπαινο όλων. Σταθήκατε όρθιοι και μπορείτε τώρα να θεμελιώσετε τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών σας, αλλά και να προχωρήσετε στον μετασχηματισμό που απαιτούν οι καιροί.

Σε όλο αυτό το διάστημα, η Κυβέρνηση στάθηκε δίπλα στον κλάδο και αυτό θα συνεχίσει να κάνει εφόσον μας εμπιστευθεί και πάλι ο ελληνικός λαός. Θυμίζω ότι διαθέσαμε 43 δισ. ευρώ για τη στήριξη επιχειρήσεων, εργαζόμενων και ανέργων στη διάρκεια της πανδημίας. Και ο κλάδος της εστίασης είχε το δικό του σημαντικό μερτικό: Με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή μεγάλο μέρος της οποίας  έγινε μη επιστρεπτέα. Με την απαλλαγή από την καταβολή ενοικίου και την παροχή κεφαλαίου κίνησης. Τα χρηματοδοτικά εργαλεία του Ταμείου Εγγυοδοσίας και του Ταμείου Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ ΙΙ). Το πρόγραμμα «Γέφυρα», για επιδότηση δόσεων δανείων, τη μείωση της προκαταβολής φόρου, την αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών. Και βέβαια με την καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού για εργαζόμενους που έμπαιναν σε αναστολή εργασίας. Αλλά και τώρα, στην ενεργειακή κρίση, η Κυβέρνηση διέθεσε ήδη πάνω από 13 δισ. στηρίζοντας νοικοκυριά αλλά και μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες.

Παρά τη διεθνή αβεβαιότητα πετύχαμε την περασμένη χρονιά ανάπτυξη διπλάσια του μέσου όρου της Ευρωζώνης, που φέτος θα είναι τριπλάσια. Πετύχαμε ρεκόρ στην αύξηση των εξαγωγών και των άμεσων ξένων επενδύσεων, αναγέννηση του τουρισμού και νέα μείωση της ανεργίας.

Χάρη στις προσπάθειες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα έχει στη διάθεσή της για τα επόμενα χρόνια, πάνω από 70 δισ. ευρώ κοινοτικούς πόρους από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης. Ταυτόχρονα συνεχίζουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό που οδηγεί το κράτος, τις επιχειρήσεις, την κοινωνία στη νέα εποχή. Απλοποιούμε διαδικασίες και στεκόμαστε δίπλα στην επιχειρηματικότητα. Είναι καθαρή η προσπάθεια της Κυβέρνησης να αποενοχοποιηθεί στην πράξη η έννοια της επιχειρηματικότητας και του υγιούς επιχειρείν, κάτι το οποίο για πολλά χρόνια και μέσα από πολλές θεωρίες πολιτικών σχηματισμών αποτελούσε όνειδος.

Διαθέτουμε σημαντικούς ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και τη μετάβασή της στην εποχή που έρχεται. Στη μετάβαση αυτή στον Τομέα Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών, βρισκόμαστε στο πλευρό επιχειρηματιών και επενδυτών. Μέσα στο 2022 εκδώσαμε 93 αποφάσεις υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων ενισχυόμενου κόστους πάνω από 550 εκατ. ευρώ, στα καθεστώτα του Αναπτυξιακού Νόμου. Και καταβάλαμε ενισχύσεις συνολικά  13 εκατ. ευρώ.

Είναι αλήθεια -και αναδείχθηκε δυστυχώς με τον πιο τραγικό τρόπο- ότι υπάρχουν πολλά που πρέπει να κάνουμε. Είμαστε ακόμη κάτω από ένα κλίμα διάχυτης θλίψης από την ανείπωτη τραγωδία και αυτό δεν πρόκειται ποτέ να φύγει μέσα απ΄την ψυχή μας και μέσα απ΄την καρδιά μας. Όμως οφείλουμε να προχωρήσουμε μπροστά. Και να καταπολεμήσουμε όσο γίνεται πιο αποφασιστικά παθογένειες που δυσχεραίνουν τη λειτουργία και στον δημόσιο τομέα αλλά βεβαίως και στον ιδιωτικό τομέα. Πρέπει να κάνουμε αποφασιστικά βήματα γι΄αυτό.

Οφείλουμε, βεβαίως, ταυτόχρονα να αναγνωρίσουμε ότι η Ελλάδα γίνεται σήμερα πιο ισχυρή γεωπολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά. Μαζί της αλλάζει και η Μακεδονία και η Θράκη. Και παίρνουμε και τη θέση που δικαιούμαστε εμείς εδώ στον ευρύτερο χάρτη του μέλλοντος, όπως διαμορφώνεται με το project των 30 και πλέον έργων πνοής, που βάλαμε στις ράγες, πάνω από  9,35 δις ευρώ. Στον Τομέα Μακεδονίας – Θράκης, χαιρόμαστε να λέμε ότι έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην εκπόνηση ενός σχεδίου που αφορά δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, υποδομές και άλλες πρωτοβουλίες που θα βάλουν τη Θεσσαλονίκη σε πρωταγωνιστικό ρόλο όσον αφορά τις δράσεις της για την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης το 2030.

Ως Κυβέρνηση αισιοδοξούμε για ακόμη καλύτερες μέρες και μαζί μπορούμε να χτίσουμε ένα πιο υγιές και στέρεο μέλλον. Βασιζόμαστε στις προσπάθειες και τις προτάσεις των ανθρώπων και των επαγγελματιών του κλάδου. Στη Θεσσαλονίκη ζούμε και αναπνέουμε μέσα απ΄την εστίαση. Άρα, είναι πολύ σημαντικό οι προτάσεις οι οποίες θα κατατεθούν να έχουν μια ρεαλιστική βάση. Έχουμε ανοικτές τις πόρτες να τις ακούσουμε και να συνεργασθούμε για ένα κοινό μέλλον που θα βοηθήσει βεβαίως τους επιχειρηματίες αλλά και χιλιάδες εργαζόμενους.

Σας ευχαριστώ».

Δήλωση του Υφυπουργού Εσωτερικών αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρου Καλαφάτη για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821

kalafatis_parelasi25Mart

DSC_4841 DSC_4852 DSC_4902 DSC_4914 DSC_5329

IMG-20230325-WA0007

DSC_5387  kalafatis_kalamaria

Δήλωση του Υφυπουργού Εσωτερικών αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρου Καλαφάτη για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821

Στ. Καλαφάτης: «Ενωμένοι και αποφασισμένοι όλοι μαζί οι Έλληνες και οι  Ελληνίδες μπορούμε να σηκώσουμε ακόμη πιο ψηλά την Πατρίδα μας»

«Η διπλή γιορτή του Ευαγγελισμού και του εθνικού ξεσηκωμού της 25ης Μαρτίου,  στέλνει μήνυμα πίστης και εθνικής περηφάνιας. Μήνυμα ενότητας και εθνικής αυτοπεποίθησης.  Τιμούμε τους  αγωνιστές της Παλιγγενεσίας.  Τιμούμε ταυτόχρονα τους άγρυπνους φύλακες των συνόρων μας στη γη και τις θάλασσές μας. Εκείνους που με σθένος και αυταπάρνηση βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την υπεράσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Ενωμένοι και αποφασισμένοι όλοι μαζί οι Έλληνες και οι  Ελληνίδες μπορούμε να σηκώσουμε ακόμη πιο ψηλά την Πατρίδα μας.

Χρόνια πολλά Θεσσαλονίκη. Χρόνια πολλά Ελλάδα. Χρόνια πολλά σε όλες και όλους», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης και Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, με αφορμή την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821.

Ο κ. Καλαφάτης παρέστη το πρωί στη Δοξολογία για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου, στον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας και κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού. Στη συνέχεια παρακολούθησε την παρέλαση που πραγματοποιήθηκε στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου της Θεσσαλονίκης, όπου παρέστη ως Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης.

Αμέσως μετά, ο Υφυπουργός Εσωτερικών μετέβη στην Καλαμαριά, όπου παρακολούθησε την παρέλαση που πραγματοποιήθηκε στην οδό Πλαστήρα.

 

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη στα Βραβεία Νεανικής Επιχειρηματικότητας «Γε΄νέο Επιχειρείν 2023»

DSC_4717

DSC_4728DSC_4730DSC_4739-Βράβευση-της-κυρίας-Δήμητρας-ΙωαννίδουDSC_4745-Βράβευση-της-κυρίας-Σωτηρίας-Λεονταρίδου

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη στα Βραβεία Νεανικής Επιχειρηματικότητας «Γε΄νέο Επιχειρείν 2023» 

Στ. Καλαφάτης: «Πολύ σημαντικός ο ρόλος του Τομέα Μακεδονίας και Θράκης στην προσπάθεια να γυρίσει σελίδα η χώρα»

«Η χώρα γυρίζει σελίδα και ο ρόλος του Τομέα Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών είναι πολύ σημαντικός σε αυτήν την προσπάθεια. Με τον Επενδυτικό Νόμο και τις δομές λειτουργίας του Τομέα στη Θεσσαλονίκη βοηθούμε επενδυτές και επιχειρηματίες. Όχι μόνο κρατήσαμε αυτήν την υπηρεσία στη Θεσσαλονίκη, αλλά αναλάβαμε και παραπάνω αρμοδιότητες. Πλέον, επενδύσεις από ένα ως τρία εκατομμύρια ευρώ, διεκπεραιώνονται από τη Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων του Τομέα», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, στην τελετή Βράβευσης Νέων Επιχειρηματιών «Γε΄νέο Επιχειρείν 2023», στο Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Καλαφάτης πρόσθεσε: «Είναι ο Τομέας Μακεδονίας και Θράκης που συμβάλλει ενεργά στη διαμόρφωση της Ατζέντας για τη Θεσσαλονίκη του 2030. Θέλουμε την πόλη μας να διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο όχι μονάχα στα όρια της ελληνικής επικράτειας αλλά στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Αυτό το master plan με τα 30+ έργα, είναι, ουσιαστικά, μια προσφορά του Μακεδονίας – Θράκης για την επόμενη μέρα της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας».

Όπως επισήμανε ο Υφυπουργός Εσωτερικών: «Μέσα στα έργα αυτά, περιλαμβάνεται και το THESSINTEC, για το οποίο εξασφαλίστηκε σημαντική χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης για τις αναγκαίες αρχικές ενέργειες. Παράλληλα, μετατρέπουμε τον εποπτευόμενο φορέα του Μακεδονίας – Θράκης, την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, σε στρατηγικό βραχίονα καινοτομίας, με τη σύμπραξη όλων των υγιών δυνάμεων της καινοτομίας. Στόχος είναι η οικοδόμηση ενός ισχυρού οικοσυστήματος καινοτομίας που θα στηρίζεται στις συνέργειες με όλους τους φορείς. Σκοπός η εξωστρέφεια, με δράσεις για τη δημιουργία νέων ιδεών και τεχνολογιών. Για να στέκεται, η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, δίπλα στις νεοσύστατες, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Για να βοηθά την ανάπτυξή τους και την επέκτασή τους σε διεθνές επίπεδο. Για να συμβάλει στην προβολή της ευρύτερης περιοχής ως ένα φιλικό και ελκυστικό οικοσύστημα προς την καινοτομία και επιχειρηματικότητα. Για να προσελκύουμε επενδυτές και πρωτοπόρους από όλο τον κόσμο. Σύνθημά μας, “να σκεφτόμαστε παγκόσμια και να ενεργούμε τοπικά (Glocal)”. Η χώρα αλλάζει. Η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία και η Θράκη, αλλάζουν με πιο γρήγορο ρυθμό», υπογράμμισε ο Σταύρος Καλαφάτης.

Ο κ. Καλαφάτης αφού συνεχάρη τους οργανωτές, επισήμανε ότι: «Στην Κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, υπό την καθοδήγηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, δουλεύουμε για να φέρουμε την Ανάπτυξη στη χώρα. Συμφωνούμε, νομίζω, ότι αποδεικνύεται από τις πολιτικές μας πως επιθυμούμε μια ανοιχτή κοινωνία, όπου ο κάθε συμπολίτης μας θα μπορεί να επιχειρεί. Να προχωρά χωρίς να ταλαιπωρείται από το Κράτος και κυρίως να μπορεί να ολοκληρώνει την επένδυσή του. Για να δημιουργούνται, έτσι,  νέες θέσεις εργασίας».

Όπως ανέφερε ο Υφυπουργός Εσωτερικών: «Χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο  το μέλλον των παιδιών μας προκειμένου να φανούμε αρεστοί, στεκόμαστε δίπλα στην κοινωνία. Δίπλα στους εργαζόμενους, στους ανέργους, στους επιχειρηματίες. Αποφεύγοντας τον όποιο δημοσιονομικό κίνδυνο, καταφέραμε να μειώσουμε 50 φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, χωρίς να επιβαρύνουμε -ούτε με ένα ευρώ- τον φορολογούμενο πολίτη. Σε κάθε νομοθέτημά μας, από το Νόμο 4635 του 2019 «Επενδύω στην Ελλάδα», ως το Νέο Αναπτυξιακό Νόμο, έχουμε έναν στόχο: Να καταργούμε τις ουρές που ταλαιπωρούν τον πολίτη. Να στηρίζουμε το επιχειρείν και να απλοποιούμε τις διαδικασίες. Να στεκόμαστε δίπλα σε επενδυτές και επιχειρηματίες και να μην βλέπουν το κράτος ως εχθρό, αλλά ως σύμμαχο στην κοινή προσπάθεια για την ανόρθωση της Οικονομίας.

Καταφέραμε και κάναμε πραγματικότητα το να γίνεται με μια γνωστοποίηση η έναρξη των επιχειρήσεων σε ποσοστό που φθάνει το 80%. Μόνο το 20% χρειάζεται μια εγκριτική διαδικασία, χάρη στις προσπάθειές μας. Καταφέραμε να προσφέρουμε όλα τα εργαλεία στην επιχειρηματική κοινότητα. Ειδικά με το νόμο για τις Στρατηγικές Επενδύσεις, το νόμο για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση και, κυρίως, με τον Αναπτυξιακό Νόμο, αποδεικνύουμε έμπρακτα πως είμαστε εδώ για να στηρίξουμε τις επενδυτικές προσπάθειες».

 

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρου Καλαφάτη στην Τελετή Αδελφοποίησης του Συλλόγου Συνδρόμου Down Ελλάδος και του Συλλόγου Συνδρόμου Down της Μπάνια Λούκα

DSC_4325

DSC_4333

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρου Καλαφάτη στην Τελετή Αδελφοποίησης του Συλλόγου Συνδρόμου Down Ελλάδος και του Συλλόγου Συνδρόμου Down της Μπάνια Λούκα

Καλαφάτης: «Προχωρήσαμε σε σειρά σημαντικών μεταρρυθμίσεων για την αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων για τα άτομα με αναπηρία»

«Με κινητήριο δύναμη την φιλία είμαι βέβαιος ότι η  πράξη της αδελφοποίησης θα αποτελέσει την αρχή για μια ουσιαστική συνεργασία ανάμεσα στους δύο Συλλόγους, με ανταλλαγή επισκέψεων, ιδεών και απόψεων, που θα συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας της καθημερινής ζωής των συνανθρώπων μας με σύνδρομο down, στην άρση του στίγματος και των διακρίσεων και στην αντιμετώπιση οικονομικών και εργασιακών εμποδίων που δυσχεραίνουν τη συμμετοχή τους στην κοινωνία», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, σε χαιρετισμό στην Τελετή Αδελφοποίησης του Συλλόγου Συνδρόμου Down Ελλάδος και του Συλλόγου Συνδρόμου Down της Μπάνια Λούκα.

Και υπογράμμισε: «Ως Κυβέρνηση θέσαμε από πολύ νωρίς σε εφαρμογή ένα Εθνικό Σχέδιο για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δράσεις για τη συμμετοχή των συνανθρώπων μας με αναπηρία σε όλες τις εκφάνσεις της δημόσιας, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής δραστηριότητας. Προχωρήσαμε από τους πρώτους μήνες της θητείας μας σε μια σειρά σημαντικών μεταρρυθμίσεων για την αντιμετώπιση πολλών χρόνιων προβλημάτων για τα άτομα με αναπηρία όπως είναι: Τα Ψηφιακά Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας, οι πολιτικές απασχόλησης για άτομα με αναπηρία, η Εθνική Πύλη Αναπηρίας, το Μητρώο, η Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας και, βεβαίως, ο Προσωπικός Βοηθός για τα άτομα με Αναπηρία που υπήρξε χρόνιο αίτημα του αναπηρικού κινήματος, ώστε κανείς να μην είναι μόνος του».

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών, συνεχάρη τους δύο συλλόγους γιατί όπως τόνισε: «κατορθώσατε να σταθείτε πάνω και πέρα από τις δυσκολίες που δημιουργούν η απόσταση και τα σύνορα αλλά κυρίως γιατί με την πραγματοποίηση της σημερινής εκδήλωσης προτάσσετε το «Όλοι Μαζί μπορούμε». Οι δύο αυτές λέξεις, φέρουν πάνω τους όλο το φορτίο της επιθυμίας και των ανατροπών, της συνεργασίας και της επικοινωνίας, της αλληλοϋποστήριξης και της ελπίδας στον αγώνα που δίνουν οι Σύλλογοι και τα μέλη τους και στις δύο χώρες» επισήμανε.

 Αναφερόμενος στο έργο του Τομέα Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών ο κ. Καλαφάτης τόνισε ότι «στέκεται δίπλα στους πολίτες, δίπλα στα Άτομα με Αναπηρίες και μέλη Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων, αλλά και σε Φορείς Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Μακεδονίας και Θράκης, με τα προγράμματα «Δημιουργώ» και «ΣτηρίΖΩ». Στεκόμαστε δίπλα σε τέτοιες πράξεις όπως η σημερινή αδελφοποίηση των δύο συλλόγων που ενώνουν τους ανθρώπους από τη Μπάνια Λούκα και την Θεσσαλονίκη και στέλνουν πολλαπλά μηνύματα την Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down που ξεπερνούν τα σύνορα, διεκδικώντας μια καλύτερη ζωή». 

 

 

Το έργο ALTER TRIP συμμετέχει στην τουριστική έκθεση B-TRAVEL στη Βαρκελώνη

ypes press002
ypes press002

1Το έργο ALTER TRIP συμμετέχει στην τουριστική έκθεση BTRAVEL στη Βαρκελώνη

Το έργο ALTER TRIP συμμετέχει στην τουριστική έκθεση BTRAVEL, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 24 έως τις 26 Μαρτίου στην Βαρκελώνη, επιδιώκοντας με αυτόν τον τρόπο να αναδείξει τις δράσεις του έργου και την τουριστική δυναμική στη διασυνοριακή περιοχή.

Το έργο ALTER TRIP με εταίρους το Ινστιτούτο Επιχειρηματικών και Εκθεσιακών Ερευνών και Ανάπτυξης (IEE), το Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) και τον Σύλλογο Ατόμων με σωματικές αναπηρίες Μπίτολα ετοιμάζεται εντατικά για την τουριστική έκθεση στη Βαρκελώνη της Ισπανίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε λίγες μέρες.

H B-Travel αποτελεί την μεγαλύτερη εκθεσιακή εκδήλωση στην Ισπανία, η οποία είναι αναγνωρισμένη από την UFI (The Global Association of the Exhibition Industry) και απευθύνεται στο τελικό ταξιδιωτικό κοινό, όπως τα κύρια ταξιδιωτικά γραφεία, ξενοδοχεία, εταιρείες κρουαζιέρας, εταιρείες μεταφορών και εταιρείες τουριστικών υπηρεσιών.

Το έργο ALTER TRIP μέσω της συμμετοχής του στην τουριστική έκθεση επιδιώκει να προωθήσει τον βιώσιμο και προσβάσιμο τουρισμό, χωρίς αποκλεισμούς. Άλλωστε ο τελευταίος κινητοποιεί τους ανθρώπους να απολαύσουν την τουριστική εμπειρία.

Το όραμά του έργου είναι να δημιουργήσει και να προωθήσει ένα δίκτυο προσβάσιμων ταξιδιωτικών προορισμών στη διασυνοριακή περιοχή της Ελλάδας και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας. Στόχος του είναι να εμπνεύσει την καινοτομία, τη βιώσιμη ανάπτυξη και φυσικά τον προσβάσιμο τουρισμό στις περιοχές της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, με τη συμμετοχή τοπικών και περιφερειακών ενδιαφερομένων.

Στα κύρια αποτελέσματα του έργου ανήκει η προσφορά μιας ολοκληρωμένης κατάρτισης στους τομείς του προσβάσιμου τουρισμού, της καινοτομίας και της αειφόρου ανάπτυξης των περιοχών φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Τη συμμετοχή του έργου στην έκθεση συντονίζει το Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) το οποίο έχει εξασφαλίσει την προβολή έντυπου και οπτικοακουστικού υλικού για την Ελληνική διασυνοριακή περιοχή σε συνεργασία με τον Οργανισμό Τουριστικής Προβολής Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, επιδιώκοντας συνέργειες σε επίπεδο Προγράμματος, στο οπτικοακουστικό υλικό που θα προβληθεί στην έκθεση περιλαμβάνονται βίντεο των έργων Terra-Vino και Holy Water.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από Εθνικούς πόρους των συμμετεχουσών χωρών στο πλαίσιο του προγράμματος Interreg IPA CBC “Greece-Republic of North Macedonia” 2014-2020.

www.altertrip.eu | http://www.ipa-cbc-programme.eu/

Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το δελτίο τύπου δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των συμμετεχουσών χωρών και της Διαχειριστικής Αρχής.

 

 

 

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη στη Σύνοδο Κοινωνικού Διαλόγου 2023 των Οικονομικών και Κοινωνικών Συμβουλίων Ν.Α. Ευρώπης

kalafatisOKE_DSC_4185

DSC_4178 DSC_4197

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη στη Σύνοδο Κοινωνικού Διαλόγου 2023 των Οικονομικών και Κοινωνικών Συμβουλίων Ν.Α. Ευρώπης

Στ. Καλαφάτης: «Οι Έλληνες δεσμευόμαστε να κάνουμε ακόμη πιο πολλά για τη γειτονιά μας. Ό,τι θέλουμε για μας το θέλουμε και για τους γείτονές μας»

«Τώρα είναι η ώρα όλες οι χώρες της γειτονιάς μας, όλοι μαζί οι λαοί, να μετατρέψουμε την πρόκληση σε ευκαιρία. Όλοι μαζί να απαντήσουμε στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής, όπως η ενεργειακή κρίση και η πληθωριστική πίεση, αλλά και  να συμπορευτούμε στην επίτευξη των στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Και βέβαια στη μετάβαση  των κρατών, των οργανισμών, των επιχειρήσεων, των λαών μας, στην ψηφιακή εποχή», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, ως Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, σε χαιρετισμό στη Σύνοδο Κοινωνικού Διαλόγου 2023 των Οικονομικών και Κοινωνικών Συμβουλίων Ν.Α. Ευρώπης, που διοργανώνει η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδος με θέμα: «Νέες προκλήσεις στην πορεία της περιφερειακής ενσωμάτωσης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.. Τα Οικονομικά και Κοινωνικά Συμβούλια ως κινητήριος δύναμη για βιώσιμες επιλογές».

Όπως επισήμανε ο κ. Καλαφάτης: «Παρά τις εξωγενείς κρίσεις που αντιμετωπίσαμε, παρά τις δυσκολίες που περάσαμε, η Ελλάδα γίνεται σήμερα πιο ισχυρή γεωπολιτικά και οικονομικά. Καταγράφει άλμα στον ψηφιακό μετασχηματισμό και  χρωματίζει με  το πράσινο όλες τις πολιτικές της. Αναπτύσσεται με ρυθμούς διπλάσιους του μέσου ευρωπαϊκού όρου, σπάει ρεκόρ δεκαετιών στην αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών, μειώνει σταθερά την ανεργία, αυξάνει τους μισθούς. Μετεξελίσσεται ταυτόχρονα σε ενεργειακό και  μεταφορικό κόμβο αναβαθμίζοντας τις δυνατότητες συνεργασίας και συμβολής στην ανάπτυξη των γειτόνων της».

«Πιστεύουμε ακράδαντα», υπογράμμισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, «ότι οι Βαλκανικές χώρες, λόγω των αμοιβαία εξαρτώμενων οικονομιών τους, έχουν έναν λόγο παραπάνω να προχωρήσουν χέρι – χέρι σε αυτόν το δρόμο. Και οι Έλληνες δεσμευόμαστε να κάνουμε ακόμη πιο πολλά για τη γειτονιά μας. Ό,τι θέλουμε για μας το θέλουμε και για τους γείτονές μας. Αυτή είναι η βούληση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ελληνικής Κυβέρνησης. Αυτή είναι η δέσμευσή μας.  Να αναζητήσουμε κοινούς δρόμους. Νέα πεδία συνεργασίας. Νέες συνέργειες».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Υφυπουργού

«Κύριοι συνάδελφοι, Κύριε Αντιπρόεδρε της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Κύριε Δήμαρχε, Κυρίες και κύριοι εκπρόσωποι φορέων και διεθνών θεσμών, Εκλεκτοί εισηγητές, Κυρίες και Κύριοι σύνεδροι καλώς ήρθατε στη Θεσσαλονίκη.

Είναι τιμή μας που φιλοξενούμε τη Σύνοδο αυτή και ευχαριστούμε την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή για την επιλογή της να γίνει στην πόλη μας ο διάλογος αυτός των Οικονομικών και Κοινωνικών Συμβουλίων της ΝΑ Ευρώπης. Αφορά, άλλωστε κοινές προκλήσεις και κοινές αναζητήσεις σε μια δύσκολη περίοδο για τη γειτονιά μας, αλλά και για ολόκληρη η Ευρώπη. Και είναι σπουδαίο να ενώνουμε τις δυνάμεις μας.

Όλες οι χώρες, όλοι οι λαοί της γειτονιάς μας, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης, περάσαμε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο εξαιτίας της πανδημίας. Όλες οι χώρες και όλοι οι λαοί βιώνουμε τώρα -εξαιτίας των έντονων  γεωπολιτικών και οικονομικών κραδασμών που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία- σοβαρές πληθωριστικές και υφεσιακές πιέσεις που δυσκολεύουν την καθημερινότητά μας και ανακόπτουν τους ρυθμούς ανάπτυξη.

Αυτή η κοινή οικονομική, αλλά και κοινωνική πρόκληση καθιστά ακόμη πιο σημαντικό το ρόλο των οικονομικών και κοινωνικών συμβουλίων, όχι μόνο στον εντοπισμό των προβλημάτων, αλλά και -προπάντων μάλιστα- στη διατύπωση προτάσεων και ιδεών για στέρεες και αποτελεσματικές πολιτικές. Επιβάλλει σε όλους να σταθούμε μακριά από λαϊκίστικες προσεγγίσεις, που εγκυμονούν κινδύνους. Πάντοτε, όμως, με κοινωνική ευαισθησία και έγνοια για τους πιο αδύναμους.

Τώρα είναι η ώρα όλες οι χώρες της γειτονιάς μας, όλοι μαζί οι λαοί, να μετατρέψουμε την πρόκληση σε ευκαιρία. Όλοι μαζί να απαντήσουμε στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής, όπως η ενεργειακή κρίση και η πληθωριστική πίεση, αλλά και  να συμπορευτούμε στην επίτευξη των στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Και βέβαια στη μετάβαση  των κρατών, των οργανισμών, των επιχειρήσεων, των λαών μας, στην ψηφιακή εποχή.

Παρά τις εξωγενείς κρίσεις που αντιμετωπίσαμε, παρά τις δυσκολίες που περάσαμε, η Ελλάδα γίνεται σήμερα πιο ισχυρή γεωπολιτικά και οικονομικά. Καταγράφει άλμα στον ψηφιακό μετασχηματισμό και  χρωματίζει με  το πράσινο όλες τις πολιτικές της. Αναπτύσσεται με ρυθμούς διπλάσιους του μέσου ευρωπαϊκού όρου, σπάει ρεκόρ δεκαετιών στην αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών, μειώνει σταθερά την ανεργία, αυξάνει τους μισθούς. Μετεξελίσσεται ταυτόχρονα σε ενεργειακό και  μεταφορικό κόμβο αναβαθμίζοντας τις δυνατότητες συνεργασίας και συμβολής στην ανάπτυξη των γειτόνων της.

Γεγονός επίσης είναι ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα, όχι μόνο η χώρα μας, αλλά ολόκληρη η ΝΑ Ευρώπη κερδίζει ολοένα και περισσότερο το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας και της Ε.Ε., τόσο λόγω της γεωπολιτικής της θέσης όσο και για τις σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει σε πολλούς τομείς όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, το εμπόριο, ο τουρισμός.

Στόχος και επιδίωξή μας είναι να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την προοπτική αυτή, αναπτύσσοντας ακόμη πιο στενή διμερή και πολυμερή συνεργασία.  Εμβαθύνοντας και διευρύνοντας ακόμη πιο πολύ τη συνεργασία, με όλους τους γείτονές μας σε όλους τους τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Δίνοντας ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στη διασυνοριακή συνεργασία. Ενισχύοντας κάθε μοχλό περιφερειακής ανάπτυξης. Υπάρχουν μάλιστα σημαντικές δυνατότητες χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την υλοποίηση αυτών των συνεργασιών. Και είναι ανάγκη να προχωρήσουμε ακόμη πιο γρήγορα. Να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που έρχονται. Να βγούμε μπροστά. Να πάμε πιο ψηλά. Και η αλήθεια είναι ότι μαζί μπορούμε καλύτερα.

Εργαζόμαστε ώστε η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία και η Θράκη να εξελιχθούν σε επίκεντρο  συνεργασίας για το σύνολο της Ν.Α Ευρώπης. Προχωρούμε τη μετεξέλιξη της Αλεξανδρούπολης σε πύλη εισόδου υγροποιημένου φυσικού αερίου για εμάς και τους γείτονές μας. Εμπεδώνουμε κλίμα ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Κινούμαστε σταθερά στον στρατηγικό στόχο της περιφερειακής συνεργασίας και της κοινής αναπτυξιακής πορείας.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι Βαλκανικές χώρες, λόγω των αμοιβαία εξαρτώμενων οικονομιών τους, έχουν έναν λόγο παραπάνω να προχωρήσουν χέρι – χέρι σε αυτόν το δρόμο. Και οι Έλληνες δεσμευόμαστε να κάνουμε ακόμη πιο πολλά για τη γειτονιά μας. Ό,τι θέλουμε για μας το θέλουμε και για τους γείτονές μας. Αυτή είναι η βούληση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ελληνικής Κυβέρνησης. Αυτή είναι η δέσμευσή μας.  Να αναζητήσουμε κοινούς δρόμους. Νέα πεδία συνεργασίας. Νέες συνέργειες.

Σας ευχαριστώ».

 

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη στην Πορεία Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος

DSC_4006-kalafatis

 

IMG-20230319-WA0008

DSC_3992

DSC_4037DSC_4044

DSC_3899

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη στην Πορεία Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος

Καλαφάτης: «Η Θεσσαλονίκη υπήρξε θύμα του πλέον βάναυσου εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας, του Ολοκαυτώματος»

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης παρέστη σήμερα στην Πορεία Μνήμης «Ποτέ Ξανά, Θεσσαλονίκη – Άουσβιτς: 80 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού», που διοργάνωσε η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Η πορεία ξεκίνησε από την Πλατεία Ελευθερίας και κατέληξε στην Πλατεία του Παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού.

Στο χαιρετισμό του, ο Στ. Καλαφάτης ανέφερε:

«Εξοχότατη Κυρία Πρόεδρε, Κυρίες και Κύριοι,

15 Μαρτίου 1943. Ξεκινά το πρώτο από τα τρένα εκείνα για τα στρατόπεδα Άουσβιτς – Μπιρκενάου. Ακολουθούν άλλες 18 διαδρομές. Παίρνουν από  τις γειτονιές μας πάνω από 50.000 συμπολίτες μας. Παιδιά και γονιούς. Εβραίους Έλληνες, αδέρφια μας. Σχεδόν το σύνολο της Εβραϊκής Κοινότητας. Ξεριζωμός. Κι ύστερα ο θάνατος. Φρικτός.

Η Θεσσαλονίκη ακρωτηριάστηκε. Κοινωνικά, οικονομικά, πολιτισμικά. Έχασε ένα επίλεκτο τμήμα των ανθρώπων της, της δυναμικής της, της ταυτότητάς της. Υπήρξε θύμα του πλέον βάναυσου εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας.

Κι είμαστε τώρα εδώ, 80 χρόνια μετά από την αναχώρηση του πρώτου συρμού, αναλογιζόμενοι την ανείπωτη φρίκη. Ακούγοντας την κραυγή της ιστορίας που κάνει αντίλαλο στη γειτονιά μας, στη γη της Ουκρανίας. Υπενθυμίζει τι σημαίνει ναζισμός, φασισμός, ολοκληρωτισμός.

Ξεφυλλίζουμε σελίδες της ιστορίας που σημάδεψαν την πόλη μας. Σελίδες μελανές για τους δράστες. Σελίδες πόνου για τους απανταχού Εβραίους. Σελίδες κοινές. Γιατί  η απώλεια είναι δική τους και δική μας. Η ιστορία αυτή είναι δική τους και δική μας.

Μας ενώνει η μακρά συνύπαρξη στην πνευματική, την οικονομική και την κοινωνική ζωή της πόλης. Μας ενώνει η πίστη σε κοινές αρχές και αξίες. Μας ενώνει κοινό χρέος. Μνήμης και τιμής.

Μας ενώνει ταυτόχρονα η δέσμευση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της Κυβέρνησης να ολοκληρώσουμε, το ταχύτερο δυνατό, σε συνεργασία με την Ισραηλιτική Κοινότητα τις διαδικασίες για τη δημιουργία του Μουσείου Ολοκαυτώματος, στο ίδιο σημείο απ΄όπου ξεκίνησε ο πρώτος συρμός. Για να λειτουργεί ως κέντρο έρευνας, μελέτης και εκπαίδευσης κατά του αντισημιτισμού. Ως φάρος που θα φωτίζει και θα οδηγεί το δρόμο του μέλλοντος».

 

 

 

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη στο 17ο Συνέδριο Καινοτομία και Ανάπτυξη του ka – Business

kalafatis_ka_business1

kalafatis_ka_business2DSC_3651

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη στο 17ο Συνέδριο Καινοτομία και Ανάπτυξη του ka – Business

Στ. Καλαφάτης: Έχουμε μπει στην εποχή της κατάκτησης του στόχου όσον αφορά τη βιώσιμη ανάπτυξη και την καινοτομία 

«Τριάμισι χρόνια μετά και χάρη στη στοχευμένη πολιτική προσέλκυσης διεθνών επενδύσεων που χάραξε η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, το οικοσύστημα της Θεσσαλονίκης διαθέτει  πλέον τους γνωστότερους επιχειρηματικούς κολοσσούς, όπως είναι η Pfizer, η Cisco, η Deloitte, η Deutsche Telekom, η Accenture και άλλες. Οι εταιρείες αυτές ήδη βρίσκονται εδώ. Επέλεξαν τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και τη Θράκη, για να επενδύσουν. Κι έρχονται κι άλλες», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, σε χαιρετισμό στο 17ο Πολυσυνέδριο ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤYΞΗ που διοργανώνει το ka-Business.gr με θέμα: «Προοπτικές και προκλήσεις Βιώσιμης Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας» και τελεί υπό την Αιγίδα του Τομέα Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών.

Ο κ. Καλαφάτης υπογράμμισε ότι: «Παγκοσμίως, η έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης, από ρομαντική ουτοπία των λίγων, έγινε όνειρο και διεκδίκηση των πολλών. Αναβαπτίστηκε σε ρεαλιστική προοπτική, εντάχθηκε ως στόχος στις εφαρμοσμένες πολιτικές. Πλέον, δικαιούμαστε να λέμε πως έχουμε μπει στην εποχή της κατάκτησης του στόχου». Και επισήμανε ότι: «Η Θεσσαλονίκη έχει αποκτήσει ήδη δύο από τα πέντε κέντρα καινοτομίας που έχει δρομολογήσει  με τα 30 και πλέον μεγάλα έργα η Κυβέρνηση. Αναμένει την δημιουργία ενός εκ των δυο κέντρων αριστείας που θα δημιουργήσει η Google στην Ελλάδα. Εντός των διοικητικών της ορίων λειτουργούν, στο μεταξύ, το ΕΚΕΤΑ, η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, η  Tεχνόπολη, δεκάδες νεοφυείς επιχειρήσεις που παράγουν καινοτόμα εργαλεία και ξεχωρίζουν σε διεθνές επίπεδο, τα τρία πανεπιστήμια με περιζήτητο έμψυχο δυναμικό, φέρνουν την πόλη ολοένα και πιο κοντά στο στόχο της ανάδειξης της ως hub καινοτομίας στην ΝΑ Ευρώπη».

Αναφερόμενος στο ρόλο του Τομέα Μακεδονίας και Θράκης του ΥΠ.ΕΣ. τόνισε ότι «συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις προς αυτήν την κατεύθυνση. Στο να επανατοποθετηθεί η περιοχή στο χάρτη της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ειδικά με τον εποπτευόμενο φορέα της, την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, ο οποίος καλείται να διαδραματίσει σημαντικό συντονιστικό και όχι μόνο ρόλο στη νέα αυτή εποχή με στόχο την αποτελεσματική λειτουργία ενός ισχυρού οικοσυστήματος καινοτομίας (ScaleUp Northern Greece),  που θα στηρίζεται στις συνέργειες με όλους τους φορείς. Σκοπός η εξωστρέφεια, με δράσεις για τη δημιουργία νέων ιδεών και τεχνολογιών».

Αναφορικά με την κλιματική και την ενεργειακή κρίση ο Υφυπουργός Εσωτερικών επισήμανε ότι: «Η χώρα μας παρά τα προβλήματα που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία με την επακόλουθη ενεργειακή κρίση, με τις ανατιμήσεις στην Ευρώπη και σ΄όλο τον κόσμο, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στη βιώσιμη ανάπτυξη όπως την έχει καθορίσει ο Πρωθυπουργός στον ΟΗΕ, αποφασισμένη να προστατεύσει το περιβάλλον και να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής διασφαλίζοντας τη χρήση καθαρής ενέργειας από όλο και περισσότερους ανθρώπους».

«Η Κυβέρνηση στηρίζει επίσης τον τομέα της έρευνας και τεχνολογίας» τόνισε ο Σταύρος Καλαφάτης, σημειώνοντας ότι: «Η χώρα μας έχει τη μεγαλύτερη αύξηση σε δαπάνες για την καινοτομία από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο project ανάπτυξης για τα 30 και πλέον μεγάλα έργα που αλλάζουν την εικόνα της Θεσσαλονίκης έως το 2030 και ενισχύουν την κίνηση στον μεγάλο τροχό της Μακεδονίας και της Θράκης ώστε να αποκτήσει κυρίαρχο ρόλο στην ευρύτερη περιοχή. Στη διαμόρφωση αυτού του project ο Τομέας Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών έχει διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο».

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών αφού αναφέρθηκε αναλυτικά στα έργα που υπηρετούν την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, υπογράμμισε ότι: «Τα 30 και πλέον έργα για την πόλη του 2030, στοχεύουν στην  ισόρροπη ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των Θεσσαλονικέων σε τρεις άξονες: Ανάπτυξη – Περιβάλλον – Κοινωνία. Με έργα υποδομών στην Υγεία και Πρόνοια, την Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία, τις Αναπλάσεις και τις Επεμβάσεις στο Περιβάλλον που αλλάζουν την εικόνα όλης της περιοχής».

Όπως τόνισε ο κ. Καλαφάτης: «Ο Τομέας Μακεδονίας και Θράκης του υπουργείου Εσωτερικών, που έχω την τιμή να υπηρετώ, έχει επίσης την δική του συμμετοχή, τον δικό του αναπτυξιακό ρόλο. Προχωρά τις δικές του μεταρρυθμίσεις και τη δική του αναπτυξιακή και κοινωνική πολιτική. Στο Νέο Αναπτυξιακό Νόμο, ήδη, ολοκληρώσαμε τρία καθεστώτα: Πρωτογενής Τομέας – Τουριστικές Επενδύσεις – Εφοδιαστική Αλυσίδα. Υποβλήθηκαν 109 επενδυτικά σχέδια με Επιλέξιμο κόστος 198,2 εκατομμύρια ευρώ. Προωθούμε τη διακρατική συνεργασία και στον δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης  υλοποιούμε το LOC FOOD -έργο που αφορά στον τομέα του Αγροτουρισμού, το BENEFIT -στον τομέα της ενεργειακής αναβάθμισης και το συγχρηματοδοτούμενο έργο TERRAVINO με θέμα τον Οινοτουρισμό».

«Η καινοτομία που περνά μέσα από την βιώσιμη ανάπτυξη, η επιχειρηματικότητα που περνά μέσα από την πράσινη οικονομία, συνιστούν απαντήσεις στην κλιματική αλλαγή και σ΄ αυτό  είμαστε όλοι από την ίδια πλευρά του λόφου» υπογράμμισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Υφυπουργού

«Κυρίες και Κύριοι,

Δεν θα μπορούσα να ξεκινήσω χωρίς να εκφράσω την ανείπωτη θλίψη μου για την τραγωδία που συνέβη πριν από λίγες μέρες στην πόλη μας. Υπάρχουν οικογένειες που θρηνούν. Αυτό που μπορεί κανείς μονάχα να πει είναι ότι θα πρέπει να αποδοθούν άμεσα οι ευθύνες και να κάνουμε όλοι μας, οτιδήποτε χρειασθεί ώστε να μη συμβεί ξανά κάτι τέτοιο.

Το καλοκαίρι του 2019 στον δημόσιο διάλογο για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της Θεσσαλονίκης (και της χώρας) επικρατούσε η εκτίμηση ότι η Καινοτομία ταιριάζει στη Θεσσαλονίκη. Επικρατούσε η αντίληψη ότι η περιοχή θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κόμβο επενδύσεων και καινοτομίας με την έλευση εταιρειών διεθνούς εμβέλειας. Αυτό που έμοιαζε περισσότερο με ευχή και επιθυμία  εκείνη την περίοδο, είναι, σήμερα, απτή πραγματικότητα.

Τριάμισι χρόνια μετά και χάρη στη στοχευμένη πολιτική προσέλκυσης διεθνών επενδύσεων που χάραξε η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, το οικοσύστημα της Θεσσαλονίκης διαθέτει  πλέον τους γνωστότερους επιχειρηματικούς κολοσσούς, όπως είναι η Pfizer, η Cisco, η Deloitte, η Deutsche Telekom, η Accenture και άλλες. Οι εταιρείες αυτές ήδη βρίσκονται εδώ. Επέλεξαν τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και τη Θράκη, για να επενδύσουν. Κι έρχονται κι άλλες.

Η Θεσσαλονίκη έχει αποκτήσει ήδη δύο από τα πέντε κέντρα καινοτομίας που έχει δρομολογήσει  με τα 30 και πλέον μεγάλα έργα η Κυβέρνηση. Αναμένει την δημιουργία ενός εκ των δυο κέντρων αριστείας που θα δημιουργήσει η Google στην Ελλάδα. Εντός των διοικητικών της ορίων λειτουργούν, στο μεταξύ, το ΕΚΕΤΑ, η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, η  Tεχνόπολη, δεκάδες νεοφυείς επιχειρήσεις που παράγουν καινοτόμα εργαλεία και ξεχωρίζουν σε διεθνές επίπεδο, τα τρία πανεπιστήμια με περιζήτητο έμψυχο δυναμικό, φέρνουν την πόλη ολοένα και πιο κοντά στο στόχο της ανάδειξης της ως hub καινοτομίας στην ΝΑ Ευρώπη.

Ο Τομέας Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις προς αυτήν την κατεύθυνση. Στο να επανατοποθετηθεί η περιοχή στο χάρτη της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ειδικά με τον εποπτευόμενο φορέα της, την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, ο οποίος καλείται να διαδραματίσει σημαντικό συντονιστικό και όχι μόνο ρόλο στη νέα αυτή εποχή με στόχο την αποτελεσματική λειτουργία ενός ισχυρού οικοσυστήματος καινοτομίας (ScaleUp Northern Greece),  που θα στηρίζεται στις συνέργειες με όλους τους φορείς. Σκοπός η εξωστρέφεια, με δράσεις για τη δημιουργία νέων ιδεών και τεχνολογιών.

Η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας πρέπει να στέκεται δίπλα στις νεοσύστατες, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, για να βοηθά την ανάπτυξή τους αλλά και την επέκτασή τους σε διεθνές επίπεδο, καθώς και να συμβάλει στην προβολή της ευρύτερης περιοχής ως ένα φιλικό και ελκυστικό οικοσύστημα προς την καινοτομία και επιχειρηματικότητα, που να προσελκύει επενδυτές και πρωτοπόρους από όλο τον κόσμο, με σύνθημα “να σκεφτόμαστε παγκόσμια και να ενεργούμε τοπικά (Glocal)”

Εν έτει 2023, χωρίς αμφιβολία, η  Θεσσαλονίκη καλύπτει μεγάλο ποσοστό στο ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας και στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών επιχειρήσεων – Εlevate Greece όπου έχουν εγγραφεί εκατοντάδες εταιρείες.

Σε αυτές απασχολούνται χιλιάδες εργαζόμενοι και συνδέονται με τα ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια, επιταχυντές και εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων.

Το ελληνικό οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας ως απαραίτητο συστατικό για τη βιώσιμη ανάπτυξη στη χώρα διαθέτει σε συνδυασμό με την νεανική επιχειρηματικότητα τα πιο ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά τα οποία αξιοποιούνται ήδη. Οι μέχρι τώρα επιδόσεις του αποδεικνύουν ότι διαθέτει υψηλή ποιότητα και ανταγωνιστικότητα που το καθιστούν ένα από τα ισχυρά στοιχεία για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

Η χώρα μας παρά τα προβλήματα που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία με την επακόλουθη ενεργειακή κρίση, με τις ανατιμήσεις στην Ευρώπη και σ΄όλο τον κόσμο, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στη βιώσιμη ανάπτυξη όπως την έχει καθορίσει ο Πρωθυπουργός στον ΟΗΕ, αποφασισμένη να προστατεύσει το περιβάλλον και να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής διασφαλίζοντας τη χρήση καθαρής ενέργειας από όλο και περισσότερους ανθρώπους.

Η Κυβέρνηση στηρίζει επίσης τον τομέα της έρευνας και τεχνολογίας. Η χώρα μας έχει τη μεγαλύτερη αύξηση σε δαπάνες για την καινοτομία από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο project ανάπτυξης για τα 30 και πλέον μεγάλα έργα που αλλάζουν την εικόνα της Θεσσαλονίκης έως το 2030 και ενισχύουν την κίνηση στον μεγάλο τροχό της Μακεδονίας και της Θράκης ώστε να αποκτήσει κυρίαρχο ρόλο στην ευρύτερη περιοχή. Στη διαμόρφωση αυτού του project ο Τομέας Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών έχει διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο. Και δε σας κρύβω ότι είμαι και προσωπικά ιδιαίτερα ευτυχής γι΄αυτό.

Τα 30 και πλέον αυτά έργα για την πόλη του 2030, στοχεύουν στην  ισόρροπη ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των Θεσσαλονικέων σε τρεις άξονες: Ανάπτυξη – Περιβάλλον – Κοινωνία. Με έργα υποδομών στην Υγεία και Πρόνοια, την Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία, τις Αναπλάσεις και τις Επεμβάσεις στο Περιβάλλον που αλλάζουν την εικόνα όλης της περιοχής.

Σχεδόν τα μισά από τα έργα του αναπτυξιακού project της Θεσσαλονίκης του 2030 όπως:

– η Μετατροπή Άτυπης Βιομηχανικής Συγκέντρωσης (ΑΒΣ) Δυτικής Θεσσαλονίκης σε Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης Καλοχωρίου,

– το Εμπορευματικό Κέντρο Β. Ελλάδας Εθνικής Εμβέλειας – στο Στρατόπεδο Γκόνου, το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων της CISCO,

– η Ίδρυση Τεχνολογικού Πάρκου 4ης γενιάς THESSINTEC στη Δημοτική Κοινότητα Περαίας, το Thessaloniki Pfizer Digital & Global Hub, πρώην Εμπορικό Κέντρο “EAST PLAZA” καθώς και

– τα Σχέδια ενίσχυσης Επιχειρηματικότητας (βιομηχανία- μεταποίηση- logistics), υπηρετούν την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία.

Παράλληλα, το μνημόνιο των παρεμβάσεων που υπέγραψε το ΥΜΑΘ με το ΥΠΕΝ  για  τη σύνδεση του Σέιχ Σου με τον αστικό ιστό και το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο της ενοποίησης του Παραλιακού Μετώπου, είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα στόχων βιώσιμης ανάπτυξης. Η δημιουργία αυτού του πράσινου δαχτυλιδιού, με την αναδάσωση του περιαστικού δάσους του Δήμου Παύλου Μελά βελτιώνει την ποιότητα της ζωής των κατοίκων της δυτικής Θεσσαλονίκης. Μαζί δε, με την ανάπλαση του Μητροπολιτικού Πάρκου στο πρώην Στρατόπεδο Παύλου Μελά και τη δημιουργία Κοινωνικών Κατοικιών στο Ζιάκα, δίνει στη δυτική Θεσσαλονίκη τις ευκαιρίες που αξίζει να έχει και προωθεί την ισόρροπη ανάπτυξη στα δυτικά, όπως βεβαίως και στα ανατολικά.

Πιστοί στις πράσινες πολιτικές, βάζοντας πάνω από όλα το μέλλον των παιδιών μας, συνεχίζουμε την στρατηγική απομάκρυνσης από τον άνθρακα. Η χώρα μας δίνει  έμφαση στην Ηλεκτροκίνηση, στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στον διπλασιασμό της ισχύος των αιολικών και φωτοβολταϊκών μονάδων, στην ανάπτυξη συστημάτων ενεργειακής αυτονομίας των νησιών μας, στην πράσινη οικονομία και επιχειρηματικότητα.

Παγκοσμίως, η έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης, από ρομαντική ουτοπία των λίγων, έγινε όνειρο και διεκδίκηση των πολλών. Αναβαπτίστηκε σε ρεαλιστική προοπτική, εντάχθηκε ως στόχος στις εφαρμοσμένες πολιτικές. Πλέον, δικαιούμαστε να λέμε πως έχουμε μπει στην εποχή της κατάκτησης του στόχου.

Οι ανακατατάξεις στον ενεργειακό χάρτη στην ευρύτερη περιοχή μας που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία και η απομάκρυνση από το φυσικό αέριο της Ρωσίας, έφεραν τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και τη Θράκη σε πρώτο πλάνο, ενεργειακά και γεωστρατηγικά. Όλη η Ευρώπη προχώρησε πιο γρήγορα σε επιλογές που ονομάζουμε «πράσινες». Επιτάχυνε τα έργα υποστήριξης της βιώσιμης ανάπτυξης. Κι αυτό λόγω της ενεργειακής κρίσης και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Μέσα στην δυσκολία της συγκυρίας, ήταν ιδιαίτερα θετικό γεγονός για την Ελλάδα, σ` αυτή τη φάση να έχει μια Κυβέρνηση και έναν Πρωθυπουργό με σαφή προσανατολισμό στην πράσινη ανάπτυξη και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Όταν οι συνθήκες επέβαλαν επιτάχυνση, στο συγκεκριμένο πεδίο, των εναλλακτικών πηγών ενέργειας, εμείς ως χώρα είχαμε ήδη κεκτημένη ταχύτητα. Γι΄αυτό οι πιέσεις της Ρωσίας στην Ευρώπη μας βρήκαν πολύ έτοιμους να ανταπεξέλθουμε, μειώνοντας ταχύτατα την εξάρτησή μας από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Αλεξανδρούπολη, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη καθίστανται ήδη ενεργειακός κόμβος, πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας. Εδώ στην Κεντρική Μακεδονία ο αγωγός που θα συνδέει τη Νέα Μεσήμβρια με το Νεγκότινο είναι στα σκαριά. Στη Δυτική Μακεδονία η μετάβαση στη βιώσιμη ανάπτυξη έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και είναι ορατή διά γυμνού οφθαλμού στα βόρεια της Κοζάνης, όπου το καλοκαίρι θα λειτουργήσει το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο της Ευρώπης. Σε συνδυασμό με την μεγάλη πράσινη επένδυση παραγωγής υδρογόνου η περιοχή θα διατηρήσει και μετά την απολιγνιτοποίηση, τον τίτλο της ενεργειακής καρδιάς της Ελλάδας.

Μόνο τυχαίο δεν είναι το ότι στο πρώτο δεκάμηνο του 2022 η συμμετοχή των ΑΠΕ  στο ενεργειακό μίγμα της χώρας είχε φτάσει στο 47,1%, Συνολικά το 2022 ήμασταν οι πρώτοι στην Ευρώπη όσον αφορά τη συμμετοχή φωτοβολταϊκών στο ενεργειακό μίγμα και όγδοοι σε όλο τον κόσμο, όσον αφορά στη συνολική συμμετοχή των ΑΠΕ σε αυτό. Επιπλέον, η Ελλάδα το 2022 είχε τη δεύτερη θέση στον κόσμο σε ό,τι αφορά την προσέλκυση επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Είναι επίσης ενδεικτικό το γεγονός ότι πάνω από το 44% του προϋπολογισμού, ύψους 30 δισ. ευρώ, των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης σχετίζεται με την πράσινη μετάβαση, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι επενδύσεις με τη μορφή των δημόσιων έργων, των συμπράξεων δημόσιου – ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) και των συμβάσεων παραχώρησης.

Ο Τομέας Μακεδονίας-Θράκης του υπουργείου Εσωτερικών που έχω την τιμή να υπηρετώ έχει επίσης την δική του συμμετοχή, τον δικό του αναπτυξιακό ρόλο. Προχωρά τις δικές του μεταρρυθμίσεις και τη δική του αναπτυξιακή και κοινωνική πολιτική. Στο Νέο Αναπτυξιακό Νόμο, ήδη, ολοκληρώσαμε τρία καθεστώτα: Πρωτογενής Τομέας – Τουριστικές Επενδύσεις – Εφοδιαστική Αλυσίδα. Υποβλήθηκαν 109 επενδυτικά σχέδια με Επιλέξιμο κόστος 198,2 εκατομμύρια ευρώ. Προωθούμε τη διακρατική συνεργασία και στον δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης  υλοποιούμε το LOC FOOD -έργο που αφορά στον τομέα του Αγροτουρισμού, το BENEFIT -στον τομέα της ενεργειακής αναβάθμισης και το συγχρηματοδοτούμενο έργο TERRAVINO με θέμα τον Οινοτουρισμό.

Η καινοτομία που περνά μέσα από την βιώσιμη ανάπτυξη, η επιχειρηματικότητα που περνά μέσα από την πράσινη οικονομία, συνιστούν απαντήσεις στην κλιματική αλλαγή και σ΄ αυτό  είμαστε όλοι από την ίδια πλευρά του λόφου. Μέσα σε αυτό το αναπτυξιακό περιβάλλον, δεν ξεχνούμε ούτε λεπτό τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας. Στηρίξαμε, στην πανδημία, ανέργους, εργαζόμενους, επιχειρήσεις. Στηρίζουμε, τώρα με την ενεργειακή κρίση, κυρίως όσους έχουν ανάγκη. Θα συνεχίσουμε να τους στηρίζουμε, όποτε χρειαστεί, χωρίς να βάλουμε σε δημοσιονομικό κίνδυνο το μέλλον της πατρίδας μας.

Ακολουθούμε, επίσης, στοχευμένες κοινωνικές δράσεις. Στο Διοικητήριο, εκπονούνται και υλοποιούνται οριζόντιες δημόσιες πολιτικές με απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα. Η συμβολή του Υπουργείου, η δικιά μας, στη χωροθέτηση του νέου Ογκολογικού Νοσοκομείου αλλά και του Παιδιατρικού Νοσοκομείου στο Φίλυρο, ο συντονισμός της προσπάθειας για νέα γήπεδα, η οποία έχει και ένα σοβαρό αναπτυξιακό πρόσημο, η συμβολή στην ανάδειξη της καινοτομίας ως στοιχείου ταυτότητας της περιοχής με τον εποπτικό ρόλο στη δημιουργία του ThessIntec, είναι τέτοιες πολιτικές.

Η ανάπλαση του χώρου της ΔΕΘ, τα έργα στη Δυτική Πύλη της Θεσσαλονίκης, η λύση που δόθηκε στο πρόβλημα της περιοχής Μετεώρων που αφορά 400 οικογένειες, η συμβολή στην εύρεση χρηματοδότησης για το Αλιευτικό Καταφύγιο στην Καλαμαριά, η συνεργασία μας για το Μουσείο Ολοκαυτώματος, η επιμονή στην ολοκλήρωση του Μετρό της Θεσσαλονίκη, η μόνιμη λύση που δόθηκε για καθαρό Θερμαϊκό και η κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων σε Λαχαναγορά και Καλαμαριά, μα και η διασύνδεση του Σέιχ Σου με το θαλάσσιο μέτωπο είναι λύσεις που δόθηκαν για να στηριχθεί έμπρακτα η κοινωνία.

Αισιοδοξούμε ότι μέσα από έναν κοινό βηματισμό, όλοι μαζί θα μπορέσουμε να κερδίσουμε την επόμενη μέρα για τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και τη Θράκη. Για το καλό της Πατρίδας μας.

Ευχαριστώ πολύ». 

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη στο 12ο Συνέδριο του Τμήματος Ιατρικής του Α.Π.Θ. και στο φοιτητικό συνέδριο για τη Νεανική Επιχειρηματικότητα του ΠΑ.ΜΑΚ.

kalafatis_iatriko

DSC_3471 DSC_3474 DSC_3482 DSC_3528

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη στο 12ο Συνέδριο του Τμήματος Ιατρικής του Α.Π.Θ. και στο φοιτητικό συνέδριο για τη Νεανική Επιχειρηματικότητα του ΠΑ.ΜΑΚ.

Στ. Καλαφάτης: «Καθήκον και χρέος μας να μην ξεχάσουμε τα θύματα της σιδηροδρομικής τραγωδίας – Να εξαντλήσουμε κάθε προσπάθεια ώστε το «Ποτέ Ξανά» να γίνει πράξη»

«Το 12ο Επιστημονικό Συνέδριο του Τμήματος Ιατρικής του Α.Π.Θ. πραγματοποιείται στη βαριά σκιά του πρόσφατου σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, μιας τραγωδίας που μας έχει συγκλονίσει όλους. Και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο που έχασε 12 από τα παιδιά του, 12 από τους φοιτητές του, πονάει περισσότερο απ’ όλα τα πανεπιστήμια της χώρας. Οι θέσεις αυτών των παιδιών στα έδρανα είναι κενές και το κενό που έφερε η απώλειά τους είναι μεγάλο και δυσαναπλήρωτο», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, σε χαιρετισμό στην τελετή έναρξης του 12ου Επιστημονικού Συνεδρίου του Τμήματος Ιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Και πρόσθεσε: «Συλλυπούμαστε τις οικογένειές τους, τους γονείς, την οικογένεια του Πανεπιστημίου για τον άδικο και ξαφνικό χαμό τους. Αποτελεί καθήκον και χρέος να μην τους ξεχάσουμε. Να εξαντλήσουμε κάθε προσπάθεια ώστε το «Ποτέ Ξανά» να γίνει πράξη».  

«Το 12ο Επιστημονικό Συνέδριο του Τμήματος Ιατρικής του Α.Π.Θ., υπογράμμισε ο κ. Καλαφάτης, φέρνει εξ ορισμού τις νεότερες εξελίξεις, καταδεικνύει τη σύγχρονη δυναμική και την εξωστρέφεια του Τμήματος. Κομίζει σαφώς αισιοδοξία, ως οφείλει, στην ιατρική έρευνα και στους νέους ερευνητές και είναι πολύ σημαντική -όπως γνωρίζω- η μεγάλη συμμετοχή των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών με επιστημονικές εργασίες που καταδεικνύουν τη δυναμική των νέων επιστημόνων και τη διάθεσή τους να πετύχουν στο λειτούργημα και στο έργο της Ιατρικής. Κάθε εργασία που παρουσιάζεται στο 12ο Επιστημονικό Συνέδριο, κάθε βήμα αυτών των νέων ερευνητών είναι κι ένα ακόμη βήμα ισότητας στην ευκαιρία. Γιατί, όλοι θέλουμε να έχουν τα παιδιά μας τις ίδιες δυνατότητες, να μπορούν να κάνουν πράξη τα όνειρά τους, την ίδια στήριξη στην υλοποίηση των φιλοδοξιών τους. Πιστεύω ότι το 12ο Επιστημονικό Συνέδριο θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τα μεγάλα βήματα που κάνει τελευταία το Τμήμα Ιατρικής σε πολλά επίπεδα. Και θα ανοίξει διάπλατα την πόρτα στον επιστημονικό και γόνιμο διάλογο για την επίτευξη των στόχων που οδηγούν στην αντιμετώπιση ασθενειών και προβλημάτων υγείας, στις νεότερες εξελίξεις και πρακτικές σε θεραπείες, σ’ ένα ισχυρό και βιώσιμο δημόσιο σύστημα υγείας», υπογράμμισε ο κ. Καλαφάτης.

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης απηύθυνε χαιρετισμό στο Φοιτητικό Συνέδριο Νεανικής Επιχειρηματικότητας “CYF Congress II – Create your future” που διοργάνωσαν οι Σύλλογοι Φοιτητών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Δ.Π.Θ. “Ιωάννης Καποδίστριας”. 

Αφού εξέφρασε τα ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες που θρηνούν και την ανείπωτη θλίψη του για την αδόκητη απώλεια των συμπολιτών μας που χάθηκαν στο πρόσφατο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα, τόνισε: 

«Σίγουρα χρειάζεται να κάνουμε ακόμη πιο πολλά για τους νέους μας. Σίγουρα χρειάζεται να σας ακούμε πιο καλά. Σίγουρα σας χρωστάμε εξηγήσεις για όσα έπρεπε να γίνουν και δεν έγιναν. Μπορώ, όμως, να πω πως η Κυβέρνηση δεν ξέχασε, νοιάστηκε για τη νέα γενιά. Κι αυτό το αποδεικνύουν σειρά δράσεων και προγραμμάτων:

– Είναι ανάμεσα στα άλλα, τα νέα προγράμματα κατάρτισης σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

– Είναι τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ για την απασχόληση των νέων, με συνολικό προϋπολογισμό 1 δισ. που περιλαμβάνουν προγράμματα κατάρτισης  και υποστήριξης της νεανικής επιχειρηματικότητας.

– Είναι οι δράσεις του προγράμματος «Σπίτι μου» για την παροχή προσιτής και ποιοτικής στέγης στους νέους μπαίνουν άμεσα σε εφαρμογή. Το πρόγραμμα άτοκων ή χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων για νέους και το πρόγραμμα «Κάλυψη» για τη στέγαση νέων, ηλικίας 25-39 ετών, που είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, με καταβολή του ενοικίου από το Δημόσιο.

Οι νέες και οι νέοι της πόλης μας, μπορείτε να αισιοδοξείτε και για το πρότζεκτ των 30 και πλέον έργων για τη Θεσσαλονίκη, που επανατοποθετεί  την πόλη μας στον χάρτη της γειτονιάς μας. Μπορείτε να αισιοδοξείτε γιατί η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία και Θράκη, επιλέγονται ήδη για επενδύσεις από εταιρείες κολοσσούς, όπως η Pfizer, η Deloitte, η Cisco. Γιατί γίνονται πόλος για νέες επενδύσεις που φέρνουν νέες, καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Μπορούμε να αισιοδοξούμε γιατί, πέρα από τα μοναδικά πλεονεκτήματα της η πόλη μας, η Βόρεια Ελλάδα γενικότερα έχουμε ως δύναμη πορείας σπουδαία εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπως το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Δημοκρίτειο, έχουμε σπουδαίο επιστημονικό προσωπικό, έχουμε μοναδικά καταρτισμένο, φοιτητικό δυναμικό, έχουμε εσάς», υπογράμμισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών.

Άρθρο του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη στο “SPEAKNEWS Magazine”

StKalafatis_new-1

Άρθρο του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη στο “SPEAKNEWS Magazine

Θεσσαλονίκη και Βόρεια Ελλάδα στρατηγικός ενεργειακός κόμβος στη ΝΑ Ευρώπη

 

«Η Ελλάδα παρά το κόστος που υφίσταται από τους οικονομικούς κραδασμούς της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία -ιδίως μάλιστα εξαιτίας της ακρίβειας που πλήττει πιο πολύ τα ευάλωτα νοικοκυριά- μετατρέπει την ενεργειακή κρίση σε ευκαιρία για το αύριο. Η Κυβέρνηση στηρίζει -και θα συνεχίσει να στηρίζει- τους αδύναμους συμπολίτες μας, ενώ παράλληλα έχει δρομολογήσει ευρύ σχέδιο που δυναμώνει ακόμη περισσότερο το γεωπολιτικό αποτύπωμα, την αναπτυξιακή δυναμική,  την προοπτική της χώρας. Σχέδιο που πάει την Ελλάδα πιο γρήγορα, πιο μπροστά, πιο ψηλά. Και στο σχέδιο αυτό πρωταγωνιστούν η  Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία και η Θράκη», τονίζει ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, σε άρθρο του στο αφιέρωμα για το «Ενεργειακό Μέλλον της Ελλάδας» του “SpeakNews Magazine”.

 Συγκεκριμένα αναφέρει:

 «Παρά τις πληγές που άφησε η δεκαετής  οικονομική κρίση, παρά την οικονομικά και κοινωνικά  δύσκολη διετία εξαιτίας της πανδημίας, παρά τους συνεχιζόμενους σε παγκόσμιο επίπεδο οικονομικούς κραδασμούς εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, παρά την παρατεταμένη παγκόσμια πληθωριστική και υφεσιακή πίεση, η Πατρίδα μας γίνεται σήμερα πιο ισχυρή, οικονομικά γεωπολιτικά, αμυντικά. Αναπτύσσεται με ρυθμό υπερδιπλάσιο του μέσου ευρωπαϊκού όρου. Αναδεικνύεται πρωταθλήτρια στην Ευρώπη σ΄ό,τι αφορά την προσέλκυση επενδύσεων. Σπάει ρεκόρ δεκαετιών στην αύξηση των εξαγωγών Μειώνει συνεχώς την ανεργία. Ενισχύει τον οικονομικό, το γεωπολιτικό, το στρατηγικό της ρόλο στο χάρτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Αποκτά νέα δυναμική, νέα προοπτική.

Στην πορεία αυτή -πορεία από την οποία δεν λείπουν οι δυσκολίες, αλλά πλεονάζουν οι ευκαιρίες- αποκτούν καθοριστικό ρόλο και διασφαλίζουν την επανατοποθέτησή τους στο χάρτη του μέλλοντος η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία και η Θράκη. Αυτή είναι η επιλογή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και  σε αυτή την κατεύθυνση αναπτύσσεται συντονισμένη δράση της Κυβέρνησης. Να μετατρέψουμε την ενεργειακή κρίση σε ευκαιρία για το αύριο. Να διασφαλίσουμε την ενεργειακή επάρκεια της χώρας μας, αλλά και να συμβάλουμε στην απεξάρτηση των βόρειων γειτόνων μας από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Να καταστήσουμε την Πατρίδα μας ενεργειακό και μεταφορικό κόμβο. Και βέβαια σε παράγοντα ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας.

Δρομολογήσαμε έγκαιρα την πορεία αυτή και διανύσαμε αποστάσεις που, με συνέπεια, σταθερότητα και προσήλωση, οδηγούν στο στόχο που τάξαμε. Ήδη  μετά τη νέα στρατηγική σχέση της Πατρίδας μας με τις ΗΠΑ και την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη, στα σύνορα του Έβρου, ενισχύεται η ασφάλεια και η σταθερότητα, συμβάλλοντας καταλυτικά στην προσέλκυση και την ανάπτυξη μακρόπνοων επενδύσεων στην περιοχή.

Μπήκαν στο μεταξύ σε εφαρμογή σχέδια, και υποδομές που μετεξελίσσουν την περιοχή σε ενεργειακό και μεταφορικό κόμβο. Ολοκληρώθηκε και μπήκε σε λειτουργία ο διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου IGB, Ελλάδας και Βουλγαρίας, ενώ δρομολογήθηκαν και βρίσκονται σε εξέλιξη κρίσιμες ενεργειακές υποδομές. Αφορούν ανάμεσα στα άλλα: Τους Πλωτούς Σταθμούς Αποθήκευσης και Αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου LNG στην Αλεξανδρούπολη, (που άρχισε να κατασκευάζεται) και στο Θρακικό Πέλαγος (που ήδη αδειοδοτήθηκε). Την αξιοποίηση της δυνατότητας που δημιουργήθηκε από το εξαντλημένο κοίτασμα φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή της Καβάλας για τη δημιουργία υποθαλάσσιας Αποθήκης φυσικού αερίου Νότιας Καβάλας. Τον διασυνδετήριο αγωγό  που θα εκτείνεται από τη Ν. Μεσήμβρια προς το Νεγκότινο. Την επέκταση της δυναμικότητας του αγωγού TAP, με την κατασκευή και δεύτερου σταθμού συμπίεσης στις Σέρρες. Τα έργα της δεύτερης διασύνδεσης των συστημάτων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας που έχουν δρομολογηθεί.

Οι ενεργειακές υποδομές συνδέονται με τη δρομολόγηση σειράς οδικών -και όχι μόνο- έργων που μετεξελίσσουν τη Βόρεια Ελλάδα σε μεταφορικό κόμβο και αναβαθμίζουν τον ρόλο της στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Αφορούν ανάμεσα στα άλλα την ολοκλήρωση του Ε65, τους κάθετους οδικούς άξονες, την αναβάθμιση των μεθοριακών σταθμών στις πύλες εισόδου. Βρίσκεται παράλληλα σε εξέλιξη η ατζέντα για τη Θεσσαλονίκη του 2030, με 30 και πλέον έργα υποδομών που διασφαλίζουν μια νέα προοπτική ισόρροπης ανάπτυξης,  ενίσχυσης της εξωστρέφειας και της ελκυστικότητας και βελτίωσης των  συνθηκών ζωής  στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας. Ένα σχέδιο που αλλάζει την εικόνα και την προοπτική της πόλης μας, που κάνει τη Θεσσαλονίκη πόλη στην οποία θέλεις να ζεις, να εργάζεσαι, να επισκέπτεσαι.

Το συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο: Η Ελλάδα παρά το κόστος που υφίσταται από τους οικονομικούς κραδασμούς της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία -ιδίως μάλιστα εξαιτίας της ακρίβειας που πλήττει πιο πολύ τα ευάλωτα νοικοκυριά- μετατρέπει την ενεργειακή κρίση σε ευκαιρία για το αύριο.

Η Κυβέρνηση στηρίζει -και θα συνεχίσει να στηρίζει- τους αδύναμους συμπολίτες μας, ενώ παράλληλα έχει δρομολογήσει ευρύ σχέδιο που δυναμώνει ακόμη περισσότερο το γεωπολιτικό αποτύπωμα, την αναπτυξιακή δυναμική,  την προοπτική της χώρας. Σχέδιο που πάει την Ελλάδα πιο γρήγορα, πιο μπροστά, πιο ψηλά. Και στο σχέδιο αυτό πρωταγωνιστούν η  Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία και η Θράκη. Μπορούμε λοιπόν οι Μακεδόνες και οι Θρακιώτες -με Κυβέρνηση Μητσοτάκη και Νέας Δημοκρατίας- να αισιοδοξούμε και να φιλοδοξούμε για το αύριο. Όπως μπορούμε βεβαίως όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες.»

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη σε εκδήλωση για τη Γυναικεία Επιχειρηματικότητα

DSC_3037

DSC_3044DSC_3051

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη σε εκδήλωση για τη Γυναικεία Επιχειρηματικότητα

Καλαφάτης: «Επιχειρείν σημαίνει ανάπτυξη, νέες θέσεις εργασίας, καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας»

«Επιχειρείν σημαίνει ανάπτυξη. Ανάπτυξη σημαίνει νέες θέσεις εργασίας. Νέες θέσεις εργασίας σημαίνουν καλύτερο μέλλον για σας και για τα παιδιά μας συνολικά», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, στην ανοιχτή συζήτηση με θέμα “Γυναικεία Επιχειρηματικότητα”, που οργάνωσαν το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων σε συνεργασία με το τμήμα Προγραμμάτων και Δια Βίου Μάθησης της Αντιδημαρχίας Παιδείας του Δήμου Θεσσαλονίκης, στην αίθ. «Μανόλης Αναγνωστάκης» του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης.

Όπως υπογράμμισε: «Βλέπουμε στην πράξη ότι η Κυβέρνηση, με την προτροπή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στέκεται δίπλα στον ελεύθερο επαγγελματία. Το απέδειξε εμπράκτως. Εν αντιθέσει με άλλους πολιτικούς χώρους, που μιλούν πολύ και παράγουν ελάχιστα, εμείς μιλάμε λίγο και παράγουμε πολύ:

Είναι πράξη το γεγονός ότι ο ελεύθερος επαγγελματίας, τα νοικοκυριά, οι άνεργοι, στηρίχθηκαν στην ώρα της κρίσης με 43 δισεκατομμύρια ευρώ κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Είναι πράξη το γεγονός ότι στηρίχθηκαν πάλι νοικοκυριά και επιχειρήσεις προκειμένου ν΄αντιμετωπίσουν τις εφιαλτικές ανατιμήσεις από την ενεργειακή κρίση με άλλα 13 δισεκατομμύρια ευρώ.

Είναι επίσης πραγματικότητα και πράξη ότι με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού εξασφαλίστηκαν 72 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα από το ΕΣΠΑ 2021-2027 και το Ταμείο Ανάκαμψης για να μπορέσουμε να χτίσουμε την ώρα του μέλλοντος».

Ο κ. Καλαφάτης επισήμανε τη συμβολή του Τομέα Μακεδονίας Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών σε θέματα Ανάπτυξης: «Σ΄ αυτό το πνεύμα και σ΄αυτή την ευρύτερη πολιτική ο Τομέας Μακεδονίας – Θράκης παραμένει πιστός συνοδοιπόρος. Έχουμε αξιοποιήσει και έχουμε αναβαθμίσει τη Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων. Εξετάζουμε και αξιολογούμε επενδύσεις στα πλαίσια του νέου Αναπτυξιακού Νόμου. Είχε γίνει πολλή κουβέντα στη Θεσσαλονίκη, ότι αυτή η υπηρεσία θα καταργούνταν και θα μεταφέρονταν στην Αθήνα. Η υπηρεσία -όχι μονάχα δεν καταργήθηκε αλλά και- ενισχύθηκε. Πλέον, υποβάλλονται εδώ όλα τα επενδυτικά σχέδια από τη Μακεδονία και τη Θράκη ύψους από ένα ως τρία εκατομμύρια ευρώ, διατηρώντας και την αξιολόγηση των φακέλων από τους δύο προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους».

Ειδικά για τη Γυναικεία Επιχειρηματικότητα, τόνισε: «Στην Κυβέρνηση πιστεύουμε απόλυτα στην ισότιμη συμμετοχή των γυναικών. Πιστεύουμε ότι αποτελεί παράγοντα ανάπτυξης της οικονομίας. Η Ελλάδα είναι γεγονός ότι διαθέτει ένα εξαιρετικό δυναμικό γυναικών που επιχειρούν, εργάζονται και πετυχαίνουν. Σύμφωνα με τα στοιχεία περίπου το 51% των γυναικών ηλικίας μεταξύ 25-34 ετών έχουν πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Είναι ήδη στο 50% του συνόλου οι γυναίκες που έχουν διδακτορικό. Βλέπουμε συνεχώς γυναίκες να μπαίνουν στο χώρο της καινοτομίας και βεβαίως να πετυχαίνουν και να μεγαλουργούν.

Στην Κυβέρνηση μιλάμε με πράξεις. Θα αναφέρω δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα: Το ένα αφορά το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων το οποίο σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία ανέλαβε πρωτοβουλίες για τη δημιουργία του Ελληνικού Κέντρου Καινοτομίας Τζι Άι Ελ For Women (#GIL4W), ώστε να αυξηθεί το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών σε επιχειρήσεις που βασίζονται στην έρευνα και την καινοτομία. Και ένα ακόμη έργο το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη είναι SHARE που απονέμει Σήμα Ισότητας στις επιχειρήσεις που εφαρμόζουν πολιτικές ίσης μεταχείρισης και ίσων ευκαιριών στα στελέχη τους, ανεξαρτήτως φύλου. Είναι ενδεικτικά δύο μόνον από τις πολλές δράσεις μας που αποδεικνύουν έμπρακτα το ενδιαφέρον αυτής της κυβέρνησης για την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην  επιχειρηματικότητα».

Σύσκεψη στο Διοικητήριο για την μετατροπή της Άτυπης Βιομηχανικής Συγκέντρωσης Δυτικής Θεσσαλονίκης σε Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης Καλοχωρίου

IMG-20230221-WA0002

20230221_161016

Σύσκεψη στο Διοικητήριο για την μετατροπή της Άτυπης Βιομηχανικής Συγκέντρωσης Δυτικής Θεσσαλονίκης σε Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης Καλοχωρίου

Καλαφάτης: «Αποδεικνύουμε έμπρακτα το ενδιαφέρον μας για τη δυτική Θεσσαλονίκη και την ισόρροπη ανάπτυξη της πόλης»

 «Αποδεικνύουμε έμπρακτα το ενδιαφέρον μας για την ισόρροπη ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης. Προχωράμε προς την υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης, από τους φίλους Υπουργούς Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα και τον Υφυπουργό Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Νίκο Ταγαρά, ώστε να μετατραπεί η Άτυπη Βιομηχανική Συγκέντρωση Δυτικής Θεσσαλονίκης, σε  Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης Καλοχωρίου. Προχωρούμε, έτσι, με ταχείς ρυθμούς, ένα σημαντικό έργο που αναβαθμίζει μια ιδιαίτερα υποβαθμισμένη περιοχή με λειτουργικά και περιβαλλοντικά προβλήματα, ώστε να βελτιωθεί η καθημερινότητα των πολιτών και να δοθούν, ταυτόχρονα, προοπτικές οικονομικής Ανάπτυξης στη δυτική Θεσσαλονίκη», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, αμέσως μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, σήμερα, στο γραφείο του, στο Διοικητήριο, με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Νίκου Ταγαρά και υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Ακολούθησε αυτοψία στην περιοχή της Άτυπης Βιομηχανικής Συγκέντρωσης, διαδικασία απαραίτητη πριν την σύνταξη και υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, που θα ακολουθήσει. Το έργο έχει συμπεριληφθεί στα 30+ έργα της ατζέντας “Θεσσαλονίκη 2030”.

Τον δρ. Παναγιώτη Κετικίδη θα προτείνει ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Στ. Καλαφάτης για τη θέση του Προέδρου της ΑΖΚ

IMG-20230220-WA0001

Τον δρ. Παναγιώτη Κετικίδη θα προτείνει ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Στ. Καλαφάτης για τη θέση του Προέδρου της ΑΖΚ

Τον δρ. Παναγιώτη Κετικίδη, Καθηγητή Τεχνολογίας και Επιχειρηματικότητας, θα προτείνει στη Γενική Συνέλευση της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, για τη θέση του Προέδρου, ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης. Η Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023, στις 16:00, στα γραφεία της ΑΖΚ στην οδό Φιλικής Εταιρείας 12.

 

Ο κ. Καλαφάτης είχε συνάντηση στο γραφείο του στο Διοικητήριο με τον δρ. Κετικίδη. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Καλαφάτης τόνισε ότι: «Στόχος είναι η οικοδόμηση ενός ισχυρού οικοσυστήματος καινοτομίας (ScaleUp Northern Greece),  που θα στηρίζεται στις συνέργειες με όλους τους φορείς. Σκοπός η εξωστρέφεια, με δράσεις για τη δημιουργία νέων ιδεών και τεχνολογιών. Η ΑΖΚ πρέπει να στέκεται δίπλα στις νεοσύστατες, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, για να βοηθά την ανάπτυξή τους και την επέκτασή τους σε διεθνές επίπεδο, καθώς και να συμβάλει στην προβολή της ευρύτερης περιοχής ως ένα φιλικό και ελκυστικό οικοσύστημα προς την καινοτομία και επιχειρηματικότητα, που να προσελκύει επενδυτές και πρωτοπόρους από όλο τον κόσμο, με σύνθημα “να σκεφτόμαστε παγκόσμια και να ενεργούμε τοπικά (Glocal)”».

Το who is who του δρ. Κετικίδη:

Κετικίδης Χ. Παναγιώτης, BSc, MSc. Ph.D

Καθηγητής Τεχνολογίας και Επιχειρηματικότητας.

 

Ο δρ. Κετικίδης, με 30 χρόνια επαγγελματική εμπειρία, έχει σπουδάσει και εργαστεί στις ΗΠΑ. Είναι κάτοχος διδακτορικού από το CITY University του Λονδίνου και με μεταπτυχιακές σπουδές  στην Επιστήμη Υπολογιστών (ΜSc).

Εργάζεται στο CITY College, University of York Europe Campus, ως Αντιπρόεδρος Έρευνας και Καινοτομίας. Είναι ο Πρόεδρος του Ερευνητικού κέντρου Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEERC-www.seerc.org). Εργάστηκε ως υπεύθυνος λογισμικού στη Sterling Drug Inc., της Πενσυλβάνιας των ΗΠΑ και Αναλυτής Συστημάτων στο Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνιας.

Είναι Πρόεδρος του Τριπλού Έλικα (παράρτημα Ελλάδος), επίτιμο μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) και της επιτροπής Εκπαίδευσης-Καινοτομίας-Επιχειρηματικότητας  στο Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ