Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου, 2022

Καλαφάτης: “Η επένδυση στην Μαρίνα Καλαμαριάς να έχει πράσινο χαρακτήρα και να προσαρμοστεί στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας”

kalafatis_dimitriadis

 

Καλαφάτης: “Η επένδυση στην Μαρίνα Καλαμαριάς να έχει πράσινο χαρακτήρα και να προσαρμοστεί στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας”

Η εξέλιξη της επένδυσης στη Μαρίνα Καλαμαριάς βρέθηκε στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας – Θράκης Σταύρου Καλαφάτη με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. (ΕΕΣΥΠ) κ. Γρηγόρη Δημητριάδη. Μετά τη συνάντηση ο κ. Καλαφάτης δήλωσε:

“Στόχος είναι η επένδυση στη Μαρίνα Καλαμαριάς να έχει πράσινο, φιλοπεριβαλλοντικό χαρακτήρα, χωρίς να απωλέσει την επενδυτική της διάσταση, αλλά, ταυτόχρονα, να  είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Μπαίνουμε στην τελική ευθεία. Χαίρομαι που συμβάλλω στη διαμόρφωση των βασικών κατευθύνσεων μιας επένδυσης  η οποία, με την ολοκλήρωσή της, θα δώσει νέα πνοή στην τουριστική ανάπτυξη της Καλαμαριάς αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης και θ΄ανταποκρίνεται στα αιτήματα και τις ανάγκες του Δήμου Καλαμαριάς και της τοπικής κοινωνίας. Ευχαριστώ τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΕΣΥΠ κ. Δημητριάδη και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την εξαιρετική συνεργασία. Η βούληση της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι δεδομένη. Προχωράμε”.

 

Παρακολούθηση του φαινομένου με τον υπόκωφο θόρυβο στα Μετέωρα ζήτησε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης

18-1-2022-189

 

Παρακολούθηση του φαινομένου με τον υπόκωφο θόρυβο στα Μετέωρα ζήτησε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης

Συνεχή παρακολούθηση του φαινομένου με τον υπόκωφο θόρυβο στην Πολίχνη συνέστησε, ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, εποπτεύων την ΕΥΑΘ Α.Ε., Σταύρος Καλαφάτης.

Ο κ. Καλαφάτης ζήτησε να εξετασθεί και πάλι η δεξαμενή, από την οποία προέρχεται ο ενοχλητικός θόρυβος, ώστε να γίνει δυνατή, το ταχύτερο δυνατό, η εξάλειψη του φαινομένου. Γι΄ αυτό και συνέστησε στην ΕΥΑΘ Α.Ε. να συνεχιστούν οι έλεγχοι και οι μετρήσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών είχε επικοινωνήσει, από την πρώτη στιγμή, με τις αρμόδιες υπηρεσίες και είχε ζητήσει να γίνουν όλες οι ενέργειες για να διαπιστωθεί η αιτία του φαινομένου που αναστάτωσε τους κατοίκους.

Επίσκεψη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Τάκη Θεοδωρικάκου και του Υφυπουργού Εσωτερικών κ. Σταύρου Καλαφάτη, στο Αστυνομικό Τμήμα Ευόσμου

at_evosmou_18-1-2022-174

 

at_evosmos_18-1-2022-182 at_evosmos_18-1-2022-190

Επίσκεψη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Τάκη Θεοδωρικάκου και του Υφυπουργού Εσωτερικών κ. Σταύρου Καλαφάτη, στο Αστυνομικό Τμήμα Ευόσμου

Καλαφάτης: “Πρώτη φορά σύσσωμη η πολιτική και φυσική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη βρίσκεται στην καρδιά της δυτικής Θεσσαλονίκης”

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, πραγματοποίησε μαζί τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Τάκη Θεοδωρικάκο  επισκέψεις στις Υπηρεσιακές Δομές της Ελληνικής Αστυνομίας στη Θεσσαλονίκη. Αμέσως μετά, δήλωσε:

“Θέλω να ευχαριστήσω τον καλό φίλο και συνάδελφο, τον κ. Θεοδωρικάκο, για την έλευσή του εδώ, στη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης, για την άμεση αποδοχή της πρόσκλησής μου να επισκεφθεί το Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου. Είναι η πρώτη φορά που, σύσσωμη η πολιτική και φυσική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη βρίσκεται εδώ, στην καρδιά της δυτικής Θεσσαλονίκης, για να λύσει προβλήματα, επί τόπου. Αναλαμβάνουμε συνεργασία για να βρούμε βιώσιμη λύση  για τη στέγαση του Αστυνομικού Τμήματος. Θα ενισχυθεί, ακόμη περισσότερο, η αστυνομική παρουσία στην περιοχή. Η παρουσία μας εδώ αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει θέσει σε πρώτη προτεραιότητα το ζήτημα της ασφάλειας των Ελληνίδων και των Ελλήνων πολιτών”.

Στέλιος Πέτσας και Σταύρος Καλαφάτης από τον Δήμο Παύλου Μελά: «Με συλλογική δουλειά, επιλύσαμε οριστικά ένα θέμα το οποίο ταλάνιζε, επί δεκαετίες, τους κατοίκους της περιοχής των Μετεώρων»

petsas_kalafatis-p_mela1

petsas_kalafatis-p_mela2 petsas_kalafatis-p_mela3

Αθήνα, 14 Ιανουαρίου 2022

Στέλιος Πέτσας και Σταύρος Καλαφάτης από τον Δήμο Παύλου Μελά: «Με συλλογική δουλειά, επιλύσαμε οριστικά ένα θέμα το οποίο ταλάνιζε, επί δεκαετίες, τους κατοίκους της περιοχής των Μετεώρων»

 

Την οριστική επίλυση του ζητήματος του οικισμού των Μετεώρων που ταλάνιζε τους κατοίκους της περιοχής για περισσότερα από σαράντα χρόνια και τη  χρηματοδότηση, από το Υπουργείο Εσωτερικών, σημαντικών αναπτυξιακών παρεμβάσεων ανακοίνωσαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιος Πέτσας και ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, κατά την επίσκεψή τους στον Δήμο Παύλου Μελά.

Συνοδευόμενοι από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως κ.κ. Βαρνάβα,  οι κ.κ. Πέτσας και Καλαφάτης συναντήθηκαν με τον  Δήμαρχο Παύλου Μελά, κ. Δημήτριο Δεμουρτζίδη και συμμετείχαν σε ευρεία σύσκεψη με φορείς και τη διοίκηση του Δήμου.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε, αναλυτικά, στις διατάξεις του ν.4864/2021 (αρ. 95), ο οποίος ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή των Ελλήνων και παρέχει τη δυνατότητα παραχώρησης –έναντι τιμήματος– άρτιων οικοπέδων σε πολίτες, προκειμένου να νομιμοποιήσουν την κατοχή και ανέγερση πρώτης κατοικίας. Όπως υπογράμμισαν, από κοινού, οι κ.κ. Πέτσας και Καλαφάτης, πρόκειται για μία συλλογική προσπάθεια –αποτέλεσμα του συντονισμού όλων των εμπλεκόμενων φορέων– μέσω της οποίας αποκαθίσταται οριστικά το οικιστικό ζήτημα που αντιμετώπιζαν, επί τέσσερις και πλέον δεκαετίες, περισσότερες από 400 οικογένειες στα Μετέωρα του Δήμου Παύλου Μελά. «Τηρούμε στο ακέραιο τη δέσμευση που δώσαμε, κατά τη διάρκεια της πρώτης επίσκεψης του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών στον Δήμο Παύλου Μελά, στα μέσα Οκτωβρίου», επισήμαναν χαρακτηριστικά.

Επί τάπητος βρέθηκαν, επίσης, οι αναπτυξιακές προτεραιότητες του Δήμου, μέσα από τα χρηματοδοτικά εργαλεία του Υπουργείου Εσωτερικών για την υλοποίηση έργων που αλλάζουν την όψη της τοπικής κοινωνίας και βελτιώνουν, στην πράξη, το παρόν και το μέλλον των κατοίκων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε την ένταξη, το αμέσως επόμενο διάστημα, δύο ακόμη προτάσεων του Δήμου Παύλου Μελά, στο αναπτυξιακό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»:

 • του έργου διαχείρισης απορριμμάτων, ύψους περίπου 1,8 εκατ. ευρώ, το οποίο –όπως υπογράμμισε ο κ. Πέτσας– θα συμβάλλει στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, ενισχύοντας την κουλτούρα ανακύκλωσης στους πολίτες και επιφέροντας, ταυτόχρονα, σημαντική μείωση στο τέλος ταφής που επιβάλλεται από τις αρχές του έτους, σύμφωνα με τη σχετική κοινοτική οδηγία και
 • του έργου για την ψηφιακή αναβάθμιση των υπηρεσιών του Δήμου, ύψους περίπου 1,5 εκατ. ευρώ, το οποίο αναμένεται να διευκολύνει σημαντικά την καθημερινότητα των δημοτών στις συναλλαγές τους.

Τα δύο αυτά έργα έρχονται να προστεθούν στην ένταξη στο «Αντώνης Τρίτσης»  της πρότασης αστικής αναζωογόνησης του Δήμου, συνολικού ύψους 4,405 εκατ. ευρώ, η οποία περιλαμβάνει την πρώτη φάση αποκατάστασης και επανάχρησης του κτηρίου Α2 –ενός από τα εμβληματικότερα κτίσματα του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά– όπως αυτή ανακοινώθηκε, κατά τη διάρκεια της πρώτης επίσκεψης του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών στην περιοχή, στις 16 Οκτωβρίου 2021.

Ξεχωριστή μνεία έγινε, τέλος, στην πρόοδο των έργων αντισεισμικού ελέγχου των σχολείων του Δήμου, που χρηματοδοτούνται επίσης από το Υπουργείο Εσωτερικών, ενώ συζητήθηκε και το ζήτημα της περιβαλλοντικής αναβάθμισης της Λεωφόρου Στρατού –που συνδέει την οδό Λαγκαδά με τον κόμβο Ευκαρπίας– για το οποίο, όπως ενημερώθηκαν οι κ.κ. Πέτσας και Καλαφάτης, έχει ολοκληρωθεί η σχετική μελέτη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Παύλου Μελά.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Αυτοδιοίκησης δήλωσε:

«Επισκεφθήκαμε, για δεύτερη φορά σε σύντομο χρονικό διάστημα, τον Δήμο Παύλου Μελά, προκειμένου να δείξουμε ότι μπορούμε και τηρούμε τις δεσμεύσεις μας. Γιατί αυτό είναι, εξάλλου, το βασικό στοιχείο που εδραιώνει τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ Κυβέρνησης και πολιτών. Λύσαμε ένα θέμα το οποίο ταλάνιζε, επί δεκαετίες, τους κατοίκους της περιοχής των Μετεώρων, με έναν τρόπο συλλογικό. Πολλοί υπουργοί της Κυβέρνησης συνέβαλαν σε αυτό, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα χωροταξίας και αστικού περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς, ο Δήμαρχος Παύλου Μελά κ. Δεμουρτζίδης και φυσικά οι υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών, έτσι ώστε –σε συνεργασία με τον Δήμο και χτίζοντας πάνω στην πολύ καλή δουλειά που είχε γίνει από τον Σταύρο Καλαφάτη, εδώ και αρκετά χρόνια– να μπορέσουμε να φέρουμε ένα αποτέλεσμα που δίνει μία οριστική λύση, σωστή και υπηρεσιακά έτοιμη, προκειμένου να μπορεί να δρομολογηθεί άμεσα. Πρόκειται για το αρ.95 του ν.4864/2021 που δείχνει ότι, όπου υπάρχει καλή συνεργασία, υπάρχει και θετικό αποτέλεσμα».

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, δήλωσε:

«Το 2014, έβαλα τις βάσεις για να λυθεί, οριστικά, το πρόβλημα της περιοχής των Μετεώρων. Για να σταματήσει η ταλαιπωρία 45 ετών, περίπου 400 οικογενειών ανθρώπων του μόχθου και του μεροκάματου. Χάρη στη συμβολή του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών –του καλού φίλου, Στέλιου Πέτσα– το ζήτημα βρήκε, τελικά, οριστική λύση. Η παρουσία μας, εδώ, αποδεικνύει ότι η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αφουγκράζεται τα προβλήματα, δίνοντας οριστικές λύσεις, προκειμένου να στηρίζει και να ανακουφίζει τους πολίτες».

 

 

Συνάντηση του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας και Θράκης κ. Σταύρου Καλαφάτη, με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργο Αμυρά

IMG-20220113-WA0003

 

IMG-20220113-WA0004

Συνάντηση του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας και Θράκης κ. Σταύρου Καλαφάτη, με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργο Αμυρά

Καλαφάτης: «Στον τομέα του περιβάλλοντος δεν αφήνουμε μετέωρα τα βήματά μας»

Με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργο Αμυρά συναντήθηκε, σήμερα, ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης.

Συζητήθηκε το θέμα της σταθερής και μόνιμης χρηματοδότησης δράσεων περιβάλλοντος, όπως ο καθαρισμός του Θερμαϊκού Κόλπου με ειδικό απορρυπαντικό σκάφος και η έγκαιρη αντιμετώπιση θεμάτων Πυρασφάλειας στις δασικές εκτάσεις της Μακεδονίας και της Θράκης και, ειδικά, του περιαστικού δάσους του Σέιχ Σου.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Καλαφάτης δήλωσε: «Μπαίνει ένα τέλος στην επαιτεία πόρων για να λυθούν περιβαλλοντικά θέματα, όπως ο καθαρισμός του Θερμαϊκού Κόλπου. Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κάνει πράξη τις πράσινες πολιτικές και, σε αυτό το πλαίσιο, θα προβλέπεται μόνιμο κονδύλι, μέσω του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής για τον καθαρισμό σε τακτική –κι όχι περιστασιακή- βάση. Στον τομέα του περιβάλλοντος δεν αφήνουμε μετέωρα τα βήματά μας. Προνοούμε, όπως και στο θέμα της πυροπροστασίας, για το οποίο σύντομα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε συγκεκριμένες δράσεις».

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιώργος Αμυράς, δήλωσε: «Σε συνεργασία με τον Υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Σταύρο Καλαφάτη βάζουμε το νερό στο αυλάκι για τα περιβαλλοντικά θέματα της Βόρειας Ελλάδας και δρομολογούμε εμβληματικές δράσεις για τη διατήρηση της ποιότητας των υδάτων του Θερμαϊκού και για την πυροπροστασία των δασών, εξασφαλίζοντας σταθερή χρηματοδότηση από τον ΟΦΥΠΕΚΑ».

 

Συνάντηση του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας και Θράκης κ. Σταύρου Καλαφάτη, με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Τάκη Θεοδωρικάκο

DSC_8214

DSC_8210

Συνάντηση του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας και Θράκης κ. Σταύρου Καλαφάτη, με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Τάκη Θεοδωρικάκο

Καλαφάτης: «Δεν κάνουμε εκπτώσεις στο θέμα της βίας στα πανεπιστήμια»

Με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Τάκη Θεοδωρικάκο συναντήθηκε, σήμερα, ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης.

Συζητήθηκε το θέμα της ασφάλειας των Πανεπιστημίων, η ενίσχυση της αστυνομικής δύναμης στην Θεσσαλονίκη,  τη Μακεδονία και τη Θράκη και οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων προστασίας από την πανδημία.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Καλαφάτης δήλωσε: «Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν κάνει εκπτώσεις στο θέμα της βίας στα πανεπιστήμια. Συγχαρητήρια στον φίλο υπουργό Προστασίας του Πολίτη, για το άμεσο τέλος στην κατάληψη πανεπιστημιακού χώρου. Αυτή είναι η βούληση της Κυβέρνησης. Αυτή είναι η πρακτική που βάζει τέλος στην ανομία. Στη συνάντησή μας εξετάστηκε, επίσης, το θέμα της ενίσχυσης της παρουσίας αστυνομικής δύναμης, τόσο στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, όσο και στις Γενικές Περιφερειακές Αστυνομικές Διευθύνσεις της Μακεδονίας και της Θράκης, κάτι που θα εντείνει ακόμη περισσότερο το αίσθημα της ασφάλειας των πολιτών».

 

Στα 40 εκ. € το σύνολο καταβληθεισών ενισχύσεων στις επιχειρήσεις που υπέβαλαν επενδυτικά σχέδια στη Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων του Τομέα Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών

diefthynsi_idiotikon_ependyseon_apologistiko_taxtalidis_12-1-2022a-008

diefthynsi_idiotikon_ependyseon_apologistiko_12-1-2022a-006

Στα 40 εκ. € το σύνολο καταβληθεισών ενισχύσεων στις επιχειρήσεις που υπέβαλαν επενδυτικά σχέδια στη Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων του Τομέα Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών

Καλαφάτης: “Η Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων μιλάει με έργα και δίνει απάντηση στα σενάρια”

“Μιλάμε με έργα. Όπως αυτό της Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων του Τομέα Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών που ολοκλήρωσε τις διαδικασίες σε έξι προκηρύξεις καθεστώτων και ολοκληρώνει, ως το τέλος του Φεβρουαρίου και τις υπόλοιπες έντεκα. Όπως η ανάθεση, στην ίδια Διεύθυνση, της διαχείρισης επενδυτικών σχεδίων από 1-3 εκ. ευρώ, κάτι που αυξάνει τις ευθύνες. Το θετικό πρόσημο στο αποτέλεσμα και η συνεχής προσπάθεια του στελεχιακού δυναμικού της Διεύθυνσης, από τον πρώτο ως τον τελευταίο, είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους έσπευδαν να διαρρέουν σενάρια και να κάνουν αναρτήσεις στις ιστοσελίδες Κοινωνικής Δικτύωσης”, τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, κ. Σταύρος Καλαφάτης, με αφορμή τον απολογισμό της Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων του Τομέα Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών.

Ο κ. Καλαφάτης συναντήθηκε, σήμερα, με το στελεχιακό δυναμικό της Διεύθυνσης, όπου εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις υπηρεσίες που προσφέρθηκαν το 2021 προς τους επενδυτές.

Συγκεκριμένα, το 2021 μετά τις διαδικασίες, το σύνολο καταβληθεισών ενισχύσεων στις επιχειρήσεις που υπέβαλαν επενδυτικά σχέδια, ανέρχεται σε 39.999.987,38 €

Αναλυτικά:

Από ένα σύνολο 338 επενδυτικών σχεδίων που υποβλήθηκαν στη Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων σε 17 προκηρύξεις καθεστώτων, είχαμε τα εξής αποτελέσματα:

Για 6 προκηρύξεις καθεστώτων (1η και 2η Γενική Επιχειρηματικότητα, 1η και 2η Νέες Ανεξάρτητες Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, 1η και 2η Ενίσχυση Μηχανολογικού Εξοπλισμού) ολοκληρώθηκε η σχετική διοικητική διαδικασία (Κρίση Επιτροπών Αξιολόγησης, Ενστάσεις, Ανάρτηση Προσωρινών και Οριστικών Πινάκων, δημοσίευση σχετικών αποφάσεων υπαγωγής σε ΦΕΚ και αποφάσεων απόρριψης) μέχρι τέλους 2020 (σύνολο επενδυτικών σχεδίων: 115 επί συνόλου προς εξέταση 323).

Για τις υπόλοιπες 11 προκηρύξεις -3η, 4η, 5η, 6η και 7η Γενική Επιχειρηματικότητα, 3η Ενίσχυση Μηχανολογικού Εξοπλισμού και 1η,2η,3η,4η και 5η Πολύ Μικρές και Μικρές Επιχειρήσεις- σε σύνολο 208 επενδυτικών σχεδίων επί συνόλου προς εξέταση 323, η διοικητική διαδικασία έχει ως εξής:

 • Πέρασαν από Επιτροπή Αξιολόγησης: 207 από 208 (1 επενδυτικό σχέδιο απομένει που θα υποβληθεί το αμέσως επόμενο διάστημα)
 • Ολοκληρώθηκε η διαδικασία: 100 από 208
 • Αναρτήθηκαν οι οριστικοί πίνακες: 18 από 208
 • Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες: 45 από 208
 • Προς ανάρτηση προσωρινών πινάκων εντός του α’ δεκαημέρου 2022: 45 από 208.

 

Το σύνολο των διοικητικών διαδικασιών αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τέλους Ιανουαρίου 2022 ή αρχών Φεβρουαρίου 2022.

 

Σε όλο το 2021 το σύνολο των περαιωμένων πράξεων ελέγχου του Τμήματος Ελέγχου Επενδυτικών Σχεδίων ανέρχεται σε 40. Επιπλέον βρίσκονται σε εξέλιξη περαιτέρω αιτήματα ελέγχου.

 

Για το 2021 το σύνολο των καταβληθεισών ενισχύσεων (επιχορήγηση/χρηματοδοτική μίσθωση – φορολογική απαλλαγή) ανήρχετο σε περίπου 40 εκατ. € ως εξής:

 • Καταβολές επιχορηγήσεων/Χρ. Μισθώσεων επενδυτικών νόμων 22.455.700,65 €
 • Καταβολές φορολογικών απαλλαγών επενδυτικών νόμων 17.544.286,73 €
 • Γενικό σύνολο καταβληθεισών ενισχύσεων κατά το 2021: 39.999.987,38 €

Μέσα στο 2021, η Διεύθυνση οργάνωσε τις εξής εκδηλώσεις εξωστρέφειας :

 1. Εκδήλωση για τον Αναπτυξιακό Νόμο στον αίθριο χώρο του κτιρίου του Διοικητηρίου (Πέμπτη 08 Ιουλίου 2021) με θέμα «Δημόσιες πολιτικές για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στη Μακεδονία και στη Θράκη: Αποτελέσματα, σχεδιασμός για το μέλλον, προκλήσεις και προοπτικές»
 2. Στοχευμένη διαδικτυακή συνάντηση (zoom) στο πλαίσιο του 3ου Balkan Forum (Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021) με θέμα “Αναπτυξιακός Νόμος στη Μακεδονία και Θράκη/Απαντήσεις σε ερωτήσεις – B2G networking”.
 3. Ενημερωτική εκδήλωση στο πλαίσιο της 36ης Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού, PHILOXENIA (Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2021) με θέμα «Παρουσίαση επενδυτικών εργαλείων στον τουρισμό».

Πρόσκληση για υποβολή δικαιολογητικών για τη σύναψη δημόσιας σύμβασης που αφορά στην παροχή υπηρεσιών φύλαξης και έγκαιρης προειδοποίησης διάρκειας ενός (1) έτους για το κτίριο και τον αύλειο χώρο του Κυβερνείου (Παλατάκι) (Α.Π.: 78/10-01-2022).

ypes press002
ypes press002

Πρόσκληση για υποβολή δικαιολογητικών για τη σύναψη δημόσιας σύμβασης που αφορά στην παροχή υπηρεσιών φύλαξης και έγκαιρης προειδοποίησης διάρκειας ενός (1) έτους για το κτίριο και τον αύλειο χώρο του Κυβερνείου (Παλατάκι) (Α.Π.: 78/10-01-2022).

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ_PDF

Δήλωση του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) για τις απειλές κατά της ζωής του πρύτανη του Α.Π.Θ. κ. Ν. Παπαϊωάννου

Stauros-Kalafatis_-4

Δήλωση του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) για τις απειλές κατά της ζωής του πρύτανη του Α.Π.Θ. κ. Ν. Παπαϊωάννου

Στ. Καλαφάτης: “Η καταδίκη των απειλών κατά του πρύτανη του Α.Π.Θ. πρέπει να είναι ομόθυμη”

 Ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, σχετικά με τις απειλές κατά της ζωής του πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Νίκου Παπαϊωάννου, έκανε την εξής δήλωση:

“Η κυβέρνηση καταδίκασε, από την πρώτη στιγμή, απερίφραστα και έντονα τις φασιστικές συμπεριφορές τραμπούκων σε βάρος του πρύτανη του Α.Π.Θ.,  κ. Νίκου Παπαϊωάννου.

Πρόκειται για πράξεις αδιανόητες  που δεν χωρούν σε δημοκρατικά πολιτεύματα και δεν μπορεί να τυγχάνουν απολύτως καμίας ανοχής. Η καταδίκη πρέπει να είναι ομόθυμη, από όλες τις πολιτικές δυνάμεις -που δυστυχώς εξακολουθούν να σιωπούν- από όλους τους φορείς της πόλης μας, όλους τους συμπολίτες μας. Απέναντι στη  βία και απειλή βίας απαντάμε με μηδενική ανοχή”.

Πρόσκληση για υποβολή προσφοράς και δικαιολογητικών για τη σύναψη δημόσιας σύμβασης που αφορά στην παραγωγή φωτοαντιγράφων για το Γραφείο Νομικού Συμβούλου για το έτος 2022 (Α.Π.: 77/10-01-2022).

ypes press002
ypes press002

Πρόσκληση για υποβολή προσφοράς και δικαιολογητικών για τη σύναψη δημόσιας σύμβασης που αφορά στην παραγωγή φωτοαντιγράφων για το Γραφείο Νομικού Συμβούλου για το έτος 2022 (Α.Π.: 77/10-01-2022).

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ_PDF

Σημεία της συνέντευξης του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στο τηλεοπτικό δίκτυο ΘΡΑΚΗ NET και τη δημοσιογράφο Κυριακή Γιαλαμά

thrakinet_kalafatis

kalafatis_port

Σημεία της συνέντευξης του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στο τηλεοπτικό δίκτυο ΘΡΑΚΗ NET και τη δημοσιογράφο Κυριακή Γιαλαμά.

Στ. Καλαφάτης: «Η Ελλάδα δεν παίζει με τα εθνικά της ζητήματα»

«Το βασικό και απόλυτο όπλο το οποίο έχουμε στη φαρέτρα μας είναι ο εμβολιασμός»

«Η τουρκική κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε μία διαρκή διαστρέβλωση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Ο Ερντογάν ωστόσο αντιλαμβάνεται  ότι η Ελλάδα με τα εθνικά της ζητήματα δεν παίζει. Η αποφασιστικότητα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η συνεχής ενίσχυση των Ενόπλων μας Δυνάμεων, οι στρατηγικές Συμμαχίες που έχουμε οικοδομήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα,  ενισχύουν την αποτρεπτική μας ικανότητα και διασφαλίζουν τα δίκαια και τα δικαιώματά μας, στη γη και τις θάλασσές μας», τόνισε ο Υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, σε συνέντευξη του στην τηλεόραση ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ και στη δημοσιογράφο Κυριακή Γιαλαμά. Και πρόσθεσε: «Οι αντιδράσεις για την αμυντική οχύρωση των νησιών μας δεν είναι καινούργιες. Το καινούριο είναι ότι -με αφορμή των οχύρωσή τους- οι Τούρκοι εγείρουν ουσιαστικά ζήτημα κυριαρχίας των νησιών αυτών. Φτάνουν μάλιστα στο σημείο να κατηγορούν τη χώρα μας για επιθετική πολιτική. Και αυτό είναι βεβαίως και επικίνδυνο και ανεύθυνο. Ουσιαστικά, προετοιμάζεται η τουρκική κοινή γνώμη  για πολεμική κρίση με δήθεν ευθύνη της Ελλάδας. Αυτό γίνεται ακόμα σοβαρότερο αν σκεφτεί κανείς ο Ερντογάν αναζητεί μια διέξοδο να εξάγει τα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει στη χώρα του. Μην ξεχνάμε την κατάρρευση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην τουρκική λίρα, ούτε τη δημοσκοπική κατάρρευση του ίδιου του Ερντογάν, ούτε τον εθνικιστικό ανταγωνισμό της Αντιπολίτευσης».

Ο Σταύρος Καλαφάτης εξήγησε ότι «Η Ελλάδα ξεκίνησε την οχύρωση των νησιών αμέσως μετά την εισβολή στην Κύπρο και τις ταυτόχρονες απειλές σε περίπτωση επέκτασης των χωρικών μας υδάτων. Αυτό που έκανε και συνεχίζει να κάνει είναι να ασκεί το δικαίωμα της νόμιμης άμυνας που κατοχυρώνεται ρητά στο άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Δικαίωμα που δεν μπορεί να αμφισβητείται από κανέναν πόσο μάλλον όταν η Τουρκία παρέταξε απέναντι στα νησιά μας τη λεγόμενη Στρατιά του Αιγαίου και τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο της Μεσογείου. Και όταν από το 1995 -με ομόφωνη απόφαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης- προχώρησε στο casus belli».

Αναφερόμενος στην εξέλιξη της πανδημίας και τη μετάλλαξη «Ο», ο Υφυπουργός Εσωτερικών επισήμανε ότι «Το βασικό και απόλυτο όπλο το οποίο έχουμε, ευτυχώς εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο στη φαρέτρα μας, είναι ο εμβολιασμός». Και πρόσθεσε: «Όλες οι πολιτικές της κυβέρνησης τείνουν στο να προτρέψουν και να ωθήσουν όσο γίνεται περισσότερους συμπολίτες μας να προσφύγουν σ΄αυτό το απόλυτο όπλο κατά του κορονοϊού. Θεωρώ ότι αυτό είναι καθήκον όλων μας. Αυτή ήταν και η παράκλησή μου στις περιοδείες που έκανα  στη Μακεδονία, στη Θράκη, στον Έβρο, προτρέποντας τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Εκκλησίας και όλους τους θεσμικούς παράγοντες να ενθαρρύνουν τον εμβολιασμό».

Αναφερόμενος στην αναπτυξιακή προοπτική της Θράκης, ο Υφυπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε: «Η αντιμετώπιση του κορονοϊού δεν άφησε πίσω το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης για τη Βόρεια Ελλάδα, τη Θράκη και ειδικότερα τον Έβρο. Αναφέρομαι κυρίως σε ζητήματα υποδομών, τα οποία προχωρήσαμε. Τους κάθετους οδικούς άξονες Δράμας – Θεσσαλονίκης και Έδεσσας – Θεσσαλονίκης. Τα έργα σταθερής τροχιάς, όπως την ηλεκτροκίνηση της σιδηροδρομικής γραμμής Αλεξανδρούπολης – Ορμενίου, τη χάραξη της νέας σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης – Τοξοτών, τη νέα σιδηροδρομική γραμμή Καβάλας – Ξάνθης. Και βέβαια η αναβάθμιση του Λιμένος της Αλεξανδρούπολης».

Δήλωση του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη κατά τον εορτασμό των Θεοφανείων στη Θεσσαλονίκη

6-1-2022-115

6-1-2022-020 6-1-2022-028 6-1-2022-073

6-1-2022-009

Δήλωση του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη κατά τον εορτασμό των Θεοφανείων στη Θεσσαλονίκη

Καλαφάτης: “Η μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας αφετηρία για καλύτερες και πιο φωτεινές ημέρες για την Πατρίδα μας, τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και τη Θράκη».

Στην Ακολουθία των Θεοφανείων στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Νεαπόλεως παρέστη, σήμερα το πρωί, ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, κ. Σταύρος Καλαφάτης. Στη συνέχεια παρέστη στην Τελετή Αγιασμού των Υδάτων στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά της Θεσσαλονίκης και στη συμβολή των οδών Αγίας Σοφίας και Λεωφόρου Νίκης.

Αμέσως μετά την Τελετή, ο κ. Καλαφάτης δήλωσε:

Η σημερινή μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας, ας αποτελέσει αφετηρία για καλύτερες και πιο φωτεινές ημέρες για την Πατρίδα μας, τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και τη Θράκη.

Με εθνική αυτοπεποίθηση και περηφάνια αντιμετωπίζουμε τις εξωτερικές προκλήσεις, διασφαλίζουμε τα δίκαια και τα δικαιώματά μας στη γη και τις θάλασσές μας και συνεχίζουμε αταλάντευτα την πορεία που χαράξαμε για την ανάταξη της οικονομίας και την ανάταση  της κοινωνίας μας.

Χτίζουμε τις βάσεις για την Ελλάδα της επόμενης μέρας. Είμαστε αποφασισμένοι να πάμε πιο γρήγορα, πιο μπροστά, πιο ψηλά!

Χρόνια πολλά στις εορτάζουσες και τους εορτάζοντες. Καλή φώτιση σε όλες και όλους”.

 

Δήλωση του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας και Θράκης κ. Σταύρου Καλαφάτη, για την Ενσωμάτωση Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών

Stauros-Kalafatis_gr-3

Δήλωση του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας και Θράκης κ. Σταύρου Καλαφάτη, για την Ενσωμάτωση Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών

Καλαφάτης: Τέλος στα μπαλώματα για να λυθούν περιβαλλοντικά θέματα

 

Δημιουργείται ενιαίο υπηρεσιακό τμήμα ως Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με την ενοποίηση των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου, Λιμνών Κερκίνης – Κορώνειας – Βόλβης – Χαλκιδικής και την ενσωμάτωσή τους στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής. Μετά την έκδοση του σχετικού ΦΕΚ (6387/Β΄/31-12-2021), ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης,  δήλωσε:

 

«Γίνεται μια νέα αρχή για να λυθούν σημαντικά προβλήματα που αφορούν το περιβάλλον, ειδικά στο Θερμαϊκό Κόλπο. Με την ένταξη των Φορέων στον αρμόδιο Οργανισμό μπαίνει τέλος στα μπαλώματα και στην αναζήτηση χρηματοδότησης, είτε από δημόσια κονδύλια, είτε από χορηγίες ιδιωτών, για τον καθαρισμό του Θερμαϊκού, κάθε καλοκαίρι. Πλέον θα υπάρχει κεντρική αντιμετώπιση, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, με σταθερή χρηματοδότηση. Σε συνεργασία με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Αμυρά,  βρέθηκε οριστική και ουσιαστική λύση. Οι Φορείς όχι μόνον δεν καταργούνται, αλλά αποκτούν, επιτέλους, τους πόρους που είναι απαραίτητοι για να επιτελέσουν το σημαντικό τους έργο. Η Κυβέρνηση έχει βάλει σε πρώτη προτεραιότητα την προστασία του περιβάλλοντος και τις πράσινες πολιτικές και το αποδεικνύει με πράξεις. Η Θεσσαλονίκη αποκτά τις λύσεις που δικαιούται».

Συνέντευξη του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας και Θράκης κ. Σταύρου Καλαφάτη, στο περιοδικό “Καινοτομία και Ανάπτυξη”

ST_Kalafatis

Συνέντευξη του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας και Θράκης κ. Σταύρου Καλαφάτη, στο περιοδικό “Καινοτομία και Ανάπτυξη”

Καλαφάτης: “Ο Τομέας Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών βρίσκεται δίπλα σε κοινωνικές δράσεις”

 “Βρισκόμαστε δίπλα σε κοινωνικές δράσεις. Ενισχύουμε, με ειδικά προγράμματα και Συλλόγους και Ιδρύματα, αλλά και εταιρίες, να αναπτύξουν κοινωνική πολιτική. Ενισχύουμε την ανάδειξη και την προστασία της φυσικής, πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς στις 17 Περιφερειακές Ενότητες της Μακεδονίας και της Θράκης. Συνεχίζουμε τις δράσεις ευαισθητοποίησης των πολιτών και προώθησης της κοινωνικής συνοχής, μέσω των προγραμμάτων ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ, ΣΤΗΡΙΖΩ, ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, BENEFIT, ΠΑΡΑΓΩ”, τονίζει ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, σε συνέντευξή του στο περιοδικό “Καινοτομία και Ανάπτυξη” – έντυπη έκδοση του ka-business.gr – και στη δημοσιογράφο Ραλλιώ Λεπίδου.

Για τις αναπτυξιακές δράσεις που εφαρμόζονται σε Μακεδονία και Θράκη, ο κ. Καλαφάτης υπογράμμισε: “Ο τομέας Μακεδονίας και Θράκης έχει στηρίξει και συνεχίζει να στηρίζει την επιχειρηματικότητα στη βόρεια Ελλάδα. Ένας από τους δέκα στόχους που θέσαμε για το 2022 είναι και η ανάπτυξη δράσεων προώθησης των διεθνών, διασυνοριακών και διακρατικών συνεργασιών για τη διασύνδεση των περιβαλλοντικών, πολιτιστικών και τουριστικών πόρων και διαδρομών της Μακεδονίας και Θράκης με τις αντίστοιχες των Βαλκανίων και του Ευξείνου Πόντου, καθώς και η ανάπτυξη επιχειρηματικών συνεργασιών με αντίστοιχα δίκτυα των Βαλκανίων και του Ευξείνου Πόντου όπως τα έργα (συγχρηματοδοτούμενο σκέλος ΠΔΕ) LOC FOOD, TERRA VINO, ALTER TRIP”.

 Για τις πράσινες πολιτικές στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, επισήμανε: “Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση  επανατοποθετούμε τη Μακεδονία και τη Θράκη στο χάρτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Αναπτύσσουμε, για το σκοπό αυτό, δράσεις που διασφαλίζουν μια νέα αισιόδοξη προοπτική. Προωθούμε πολιτικές ψηφιακής και πράσινης μετάβασης. Μέσα σε αυτές πιο σημαντική και μεγαλύτερη δράση είναι η απολιγνιτοποίηση της Δυτικής Μακεδονίας. Ήδη καταρτίστηκε Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης από το λιγνίτη σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο με επενδύσεις που θα  ξεπεράσουν τα 7 δισ. ευρώ. Καταρτίστηκε παράλληλα -και ήδη εφαρμόζεται- Ειδικό Μεταβατικό Πρόγραμμα, που καλύπτει τις άμεσες ανάγκες των λιγνιτικών περιοχών και πριμοδοτεί τη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας”. 

Για το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο Τομέας Μακεδονίας και Θράκης σε νέες κατηγορίες επενδύσεων, όπως αυτές στον τομέα του κινηματογράφου, ο Υφυπουργός Εσωτερικών, τόνισε: “Ως Τομέας Μακεδονίας και Θράκης έχουμε, ήδη, συνδράμει σε αυτό το μεγάλο πρότζεκτ. Όπου χρειάστηκε η συνδρομή μας, δόθηκε. Για παράδειγμα, συνδράμαμε στον συντονισμό Υπουργείων και υπηρεσιών για να βρεθεί λύση σε στεγαστικά θέματα. Και θα συνεχίσουμε τη συνδρομή μας, όποτε χρειαστεί, αφού οι σύγχρονες μορφές επενδύσεων βρίσκονται, ήδη, στη Θεσσαλονίκη και υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και για νέες”. 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

Ακούμε ολοένα και περισσότερο πως η χρονιά που ξεκίνησε  θα έχει σημαντικούς αναπτυξιακούς ρυθμούς. Τι σας κάνει και το πιστεύετε αυτό; Τι έχουν να περιμένουν οι πολίτες μέσα στο 2022;

Η καινούργια χρονιά ξεκινά με μεγάλες εξωγενείς προκλήσεις που επιβαρύνουν -όπως σε ολόκληρη την Ευρώπη- όλους τους πολίτες και κυρίως τους οικονομικά ασθενέστερους. Είναι η πανδημία που παίρνει νέες διαστάσεις μετά τη μετάλλαξη «Ο» και η ενεργειακή κρίση που φέρνει ανατιμήσεις δυσβάστακτες για τους πολλούς. Η διεθνής πραγματικότητα είναι εξαιρετικά βεβαρημένη και η χώρα μας δεν μένει ανεπηρέαστη. Είναι, ωστόσο γεγονός ότι η οικονομία μας απελευθερώθηκε και ήδη εκτινάσσεται σαν συμπιεσμένο ελατήριο. Κι αυτό γιατί η χώρα μας ανέκτησε την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών. Γιατί έγιναν -και συνεχίζονται- μεταρρυθμίσεις που μειώνουν φόρους και βελτιώνουν το επενδυτικό περιβάλλον. Γιατί η Κυβέρνηση διέθεσε 43 δις δις ευρώ για τη στήριξη επιχειρήσεων, εργαζόμενων και άνεργων και κράτησε όρθιο τον παραγωγικό ιστό μέσα στην πανδημία. Γιατί αυξήθηκαν οι εξαγωγές και οι νέες επενδύσεις, βελτιώνεται το οικονομικό κλίμα δημιουργούνται χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Ήδη ο ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται πως θα ξεπεράσει το 7% και θα συνεχιστεί σε υψηλά επίπεδα την ερχόμενη χρονιά. Έχουμε μάλιστα στη διάθεσή μας, για τα επόμενα επτά χρόνια, κοινοτικούς πόρους πάνω από 70 δις ευρώ.

Το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης θα μπορούσε μέσω συγκεκριμένων δράσεων να στηρίξει την  επιχειρηματικότητα της περιοχής και ποιες είναι αυτές;

Ο τομέας Μακεδονίας και Θράκης έχει στηρίξει και συνεχίζει να στηρίζει την επιχειρηματικότητα στη βόρεια Ελλάδα. Ένας από τους δέκα στόχους που θέσαμε για το 2022 είναι και η ανάπτυξη δράσεων προώθησης των διεθνών, διασυνοριακών και διακρατικών συνεργασιών για τη διασύνδεση των περιβαλλοντικών, πολιτιστικών και τουριστικών πόρων και διαδρομών της Μακεδονίας και Θράκης με τις αντίστοιχες των Βαλκανίων και του Ευξείνου Πόντου, καθώς και η ανάπτυξη επιχειρηματικών συνεργασιών με αντίστοιχα δίκτυα των Βαλκανίων και του Ευξείνου Πόντου όπως τα έργα (συγχρηματοδοτούμενο σκέλος ΠΔΕ) LOC FOOD, TERRA VINO, ALTER TRIP.

Η πράσινη επιχειρηματικότητα είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Ποια είναι τα πράσινα έργα της Βόρειας Ελλάδας;

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση  επανατοποθετούμε τη Μακεδονία και τη Θράκη στο χάρτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Αναπτύσσουμε, για το σκοπό αυτό, δράσεις που διασφαλίζουν μια νέα αισιόδοξη προοπτική. Προωθούμε πολιτικές ψηφιακής και πράσινης μετάβασης. Μέσα σε αυτές πιο σημαντική και μεγαλύτερη δράση είναι η απολιγνιτοποίηση της Δυτικής Μακεδονίας. Ήδη καταρτίστηκε Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης από το λιγνίτη σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο με επενδύσεις που θα  ξεπεράσουν τα 7 δισ. ευρώ. Καταρτίστηκε παράλληλα -και ήδη εφαρμόζεται- Ειδικό Μεταβατικό Πρόγραμμα, που καλύπτει τις άμεσες ανάγκες των λιγνιτικών περιοχών και πριμοδοτεί τη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας.

Green business, διαστημική βιομηχανία, data center και κινηματογραφική βιομηχανία  είναι νέες κατηγορίες επενδύσεων. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση ιδιαίτερα στην κινηματογραφική βιομηχανία όπου η Θεσσαλονίκη πρωτοστάτησε.  Θα μπορούσε σε όλα αυτά να παίξει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο το ΥΜΑΘ;

Ως Τομέας Μακεδονίας και Θράκης έχουμε, ήδη, συνδράμει σε αυτό το μεγάλο πρότζεκτ. Όπου χρειάστηκε η συνδρομή μας, δόθηκε. Για παράδειγμα, συνδράμαμε στον συντονισμό Υπουργείων και υπηρεσιών για να βρεθεί λύση σε στεγαστικά θέματα. Και θα συνεχίσουμε τη συνδρομή μας, όποτε χρειαστεί, αφού οι σύγχρονες μορφές επενδύσεων βρίσκονται, ήδη, στη Θεσσαλονίκη και υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και για νέες.

Ανάπτυξη δίχως κοινωνικό πρόσωπο δεν υπάρχει. Ποιός ο ρόλος του ΥΜΑΘ στην κοινωνία;

Βρισκόμαστε δίπλα σε κοινωνικές δράσεις. Ενισχύουμε, με ειδικά προγράμματα και Συλλόγους και Ιδρύματα, αλλά και εταιρίες, να αναπτύξουν κοινωνική πολιτική. Ενισχύουμε την ανάδειξη και την προστασία της φυσικής, πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς στις 17 Περιφερειακές Ενότητες της Μακεδονίας και της Θράκης. Συνεχίζουμε τις δράσεις ευαισθητοποίησης των πολιτών και προώθησης της κοινωνικής συνοχής, μέσω των προγραμμάτων ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ, ΣΤΗΡΙΖΩ, ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, BENEFIT, ΠΑΡΑΓΩ.

Ο νέος χρόνος ήρθε με τις δικές του προκλήσεις. Το δικό σας προσωπικό στοίχημα ποιο είναι;

Να γίνομαι πιο χρήσιμος για την Πατρίδα μου. Να μπορώ να βοηθώ -μέσα από τις πολιτικές που υπηρετώ-  τους ανθρώπους στην πόλη μου, τη Μακεδονία και τη Θράκη. Να συμβάλλω στη λύση προβλημάτων και τη δημιουργία μιας καλύτερης προοπτικής για όλους.

Ανάρτηση του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας και Θράκης κ. Σταύρου Καλαφάτη για το Νέο Έτος

kalafatis_st

Ανάρτηση του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας και Θράκης κ. Σταύρου Καλαφάτη για το Νέο Έτος

Καλαφάτης: “Ανάγκη να αξιοποιήσουμε το προνόμιο που μας έδωσε η επιστήμη, να εμβολιαστούμε”

 

“Είναι ανάγκη να αξιοποιήσουμε όλοι το προνόμιο που μας χάρισε η επιστήμη, να εμβολιαστούμε και να πείσουμε όσους διστάζουν ακόμη. Για να προστατεύσουμε τη ζωή μας και τη ζωή των ανθρώπων που αγαπάμε. Να κρατήσουμε ανοιχτή την κοινωνία και ελεύθερη την οικονομία”, τονίζει ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, σε ανάρτηση που έκανε, το βράδυ της Πρωτοχρονιάς, στο Facebook, για το νέο έτος.

 

Η ανάρτηση του κ. Καλαφάτη έχει ως εξής:

 

“Η νέα χρονιά ξεκινά με δυσκολίες και αβεβαιότητες. Με παγκόσμιες προκλήσεις -και κυρίως η υγειονομική και η ενεργειακή κρίση-  επηρεάζουν ήδη και τη χώρα μας. Έχουμε, ωστόσο,  τη σιγουριά ότι δεν κρατήσουν πολύ. Ότι το 2022 θα φέρει το τέλος της πανδημίας και θα επαναφέρει την κανονικότητα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Είναι, ωστόσο, ανάγκη να αξιοποιήσουμε όλοι το προνόμιο που μας χάρισε η επιστήμη, να εμβολιαστούμε και να πείσουμε όσους διστάζουν ακόμη. Για να προστατεύσουμε τη ζωή μας και τη ζωή των ανθρώπων που αγαπάμε. Να κρατήσουμε ανοιχτή την κοινωνία και ελεύθερη την οικονομία.

Βάλαμε, στο διάστημα που πέρασε γερά θεμέλια για τη συνέχιση της ανάπτυξης που ήδη πετύχαμε και τη διάχυση των καρπών της σ΄ολόκληρη τη χώρα, σ΄ολόκληρη την κοινωνία. Μπορούμε έτσι να προχωράμε με σιγουριά στις προσδοκίες μας. Για ατομική προκοπή και συλλογική πρόοδο.

Προχωρούμε με στερεά βήματα ώστε η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία και η Θράκη ν΄αποκτήσουν νέα έργα και υποδομές, νέες επενδύσεις, περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις δουλειάς. Καλύτερες συνθήκες στην καθημερινότητα όλων.

Προχωρούμε με εθνική αυτοπεποίθηση και περηφάνια, που θα πάει την Πατρίδα μας πιο ψηλά, διασφαλίζοντας τα δίκαια και τα δικαιώματά μας, στη γη και τις θάλασσές μας.

Καλή Χρονιά και χρόνια πολλά σε όλες και όλους. Με υγεία πάνω απ΄όλα. Και κάθε καλό για την καθεμιά και τον καθένα”.

 

Η ανάρτηση στον εξής σύνδεσμο:

 

https://www.facebook.com/Kalafatis.Stavros/posts/452408966325210?__cft__[0]=AZUAFiAO0m9awb5rE_ZOfcfINBpxrVZR_iVNDG3MqrIU6iM456fqj0GKmdtPN1gJKYo-4ZNyF3tVdGKTyXuPnlC1_y1lR-yxDocXf11P8bORtKI_HVw3OniKgPHz2D361vteFTz8ePQI1kkdfbRg8p7q&__tn__=%2CO%2CP-R

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ