Δευτέρα, 27 Ιουνίου, 2022

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης Σταύρου Καλαφάτη στα εγκαίνια του 41ου Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης

IMG-20220626-WA0014

IMG-20220626-WA0015

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης Σταύρου Καλαφάτη στα εγκαίνια του 41ου Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Στ. Καλαφάτης: «Το βιβλίο αποτελεί σταθερή και αναντικατάστατη αξία»

«Όλοι μαζί αποδεικνύουμε ότι το βιβλίο άντεξε σε δύσκολους καιρούς, στις νέες τεχνολογικές προκλήσεις, στις εύκολες λύσεις. Και όλοι μαζί μπορούμε και οφείλουμε να αποδεικνύουμε πως το βιβλίο αποτελεί σταθερή και αναντικατάστατη αξία», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης,  στα εγκαίνια του 41ου Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης, στην παραλία του Λευκού Πύργου, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Τομέα Μακεδονίας – Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών. Και πρόσθεσε:

«Η επιλογή σας να αφιερώσετε το φετινό φεστιβάλ στη συμπλήρωση 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή, την πιο βαριά συμφορά στη νεότερη ιστορία του Έθνους μας, αναδεικνύει την έγνοια σας να παραμείνει ζωντανή η μνήμη για το βίαιο ξερίζωμα του Ελληνισμού από τις προαιώνιες εστίες του, την Μικρά Ασία και τον Πόντο. Υπογραμμίζει τη δύναμη των Γραμμάτων και του Πολιτισμού στην ιστορική συνέχεια του Ελληνισμού και τη διατήρηση της εθνικής μας συνείδησης. Υπενθυμίζει, ταυτόχρονα, ότι μπορεί ο Μικρασιατικός χώρος, λίκνο της ελληνικής φιλοσοφίας, των Επιστημών, των Τεχνών και της Ορθοδοξίας να έχασε το φως του μετά το 1922 αλλά οι Μικρασιάτες μέσα σε λίγα χρόνια, κατάφεραν να ριζώσουν και να ευημερήσουν ξανά στη νέα Πατρίδα, στη γη της Μακεδονίας, στη γη της Μητροπολιτικής Ελλάδας.

Το βιβλίο είναι ένας διάλογος πέρα από χρόνο και τόπο. Είναι όπως ανέφερε ο Μπόρχες σε διάλεξή του για το βιβλίο, «μια προέκταση της μνήμης και της φαντασίας του ανθρώπου». «Τα βιβλία είναι πράγματα της φύσης μας, όπως έγραψε ο Γιώργος Σεφέρης, «Είναι εμείς, όσοι κι αν είμαστε˖ είναι μια ανθρώπινη φύση που μας προεκτείνει προς τις ρίζες μας […] και που με τα οράματά μας την προεκτείνουμε προς το μέλλον». Μέσα από τα βιβλία διευρύνεται η γνώση και κληροδοτούνται από γενιά σε γενιά αρχές, αξίες και ιδανικά που έχουν τη δύναμη να οδηγούν το Έθνος με αυτοπεποίθηση στο μέλλον, σε «άλμα πιο γρήγορο απ΄τη φθορά», όπως έγραψε ο υμνωδός του σύγχρονου Ελληνισμού, Οδυσσέας Ελύτης.

Γι΄αυτό η στήριξη του βιβλίου, της παιδείας και του πολιτισμού βρίσκεται στις βασικές προτεραιότητες της  Κυβέρνησης».

 

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας και Θράκης κ. Σταύρου Καλαφάτη στην Ημερίδα με θέμα «Προοπτικές για μία ανθεκτική Ελληνική Γεωργία και το Στρατηγικό Σχέδιο ΚΑΠ 2023-2027»

kalafatis_KAP

KAP

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας και Θράκης κ. Σταύρου Καλαφάτη στην Ημερίδα με θέμα «Προοπτικές για μία ανθεκτική Ελληνική Γεωργία και το Στρατηγικό Σχέδιο ΚΑΠ 2023-2027» 

Καλαφάτης: «Θα εξαντλούμε κάθε δημοσιονομικό περιθώριο για τη στήριξη των αγροτών και των επιχειρήσεων του πρωτογενούς τομέα»

 “Έχουμε απόλυτη ενσυναίσθηση των προβλημάτων. Έχουμε και τη βούληση να εξαντλούμε κάθε δημοσιονομικό περιθώριο  για τη στήριξη της κοινωνίας και των παραγωγικών δυνάμεων. Nα είστε σίγουροι ότι θα εξαντλούμε κάθε δημοσιονομικό περιθώριο για τη στήριξη αγροτών, επιχειρήσεων του κλάδου, αλλά και των νοικοκυριών”, τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης στην Ενημερωτική Ημερίδα για τις «Προοπτικές για μία ανθεκτική Ελληνική Γεωργία και το Στρατηγικό Σχέδιο ΚΑΠ 2023-2027», που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη και διοργανώθηκε με τη συμβολή του Εθνικού Αγροτικού Δικτύου και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στην οποία συμμετείχαν η Παγκόσμια Τράπεζα και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Υπογράμμισε ότι “οι αγρότες, όπως και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, βρίσκονται αντιμέτωποι με μεγάλες δυσκολίες, που προκάλεσε η πανδημία και αύξησε η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η ξενόφερτη ενεργειακή κρίση, συνέπεια του πολέμου, σε συνδυασμό με τα κύματα κακοκαιρίας που έπληξαν πολλές καλλιέργειες, προκάλεσαν σειρά ανατιμήσεων με αβάσταχτες επιπτώσεις, τόσο στον αγροτικό κόσμο, όσο και στους καταναλωτές. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση, στεκόμαστε στο πλευρό των αγροτών, με μέτρα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, αλλά και με μέτρα που ελήφθησαν όλο το προηγούμενο διάστημα”. 

“Η Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε. συμβάλλει στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενούς τομέα, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης. Τα οφέλη είναι πολλαπλά για το σύνολο των αγροτών της ελληνικής περιφέρειας. Με ενισχύσεις και στήριξη των επενδύσεων στον αγροτικό τομέα, πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις, κίνητρα για νέους αγρότες, περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας”, τόνισε.

Δήλωση του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Στ. Καλαφάτη στην εκδήλωση της 4ης ΥΠΕ με θέμα την Παχυσαρκία στην Πλατεία Αριστοτέλους

paxysarkia_ekdilosi_IMG-20220623-WA0017

paxysarkia_ekdilosi_IMG-20220623-WA0018 paxysarkia_ekdilosi_IMG-20220623-WA0016

Δήλωση του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Στ. Καλαφάτη στην εκδήλωση της 4ης ΥΠΕ με θέμα την Παχυσαρκία στην Πλατεία Αριστοτέλους

Στ. Καλαφάτης: «Είμαστε στην πρώτη γραμμή. Η άσκηση και η υγιεινή διατροφή πρέπει να είναι ένα βασικό κομμάτι της καθημερινότητάς μας»

«Ένα μεγάλο ευχαριστώ, μέσα από την καρδιά μας, σε όλες και όλους για τις πολύτιμες και μοναδικές υπηρεσίες που προσφέρατε όλο αυτό το πολύ δύσκολο χρονικό διάστημα στο οποίο η ελληνική κοινωνία δοκιμαζόταν και συνεχίζει να δοκιμάζεται. Πρέπει να κρατάμε στο μυαλό μας ότι ο ιός είναι ακόμα εδώ. Σας χρωστάμε πολλά και σας ευγνωμονούμε για τις υπηρεσίες σας», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης μιλώντας σε νοσηλεύτριες και νοσηλευτές, αλλά και εθελοντές, στην εκδήλωση της 4ης ΥΠΕ με θέμα την Παχυσαρκία, στην πλατεία Αριστοτέλους, που συνδιοργάνωσε με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Καλαφάτης βρέθηκε στην πλατεία Αριστοτέλους όπου υποβλήθηκε σε τεστ μέτρησης της γλυκόζης του αίματος και της αρτηριακής του πίεσης. Στη συνομιλία που είχε με τους οργανωτές, εξήρε «την εξαιρετική δράση η οποία είναι -στην κυριολεξία- δράση ζωής. Γιατί το ζήτημα της προαγωγής της σωματικής άσκησης και της υγιεινής διατροφής είναι ουσιαστικά ο ορισμός του well being, του Ευ Ζην. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η παχυσαρκία, όπως και ο διαβήτης, ανήκουν στις λεγόμενες ασθένειες του πολιτισμού. Λόγω της καθημερινότητας αμελούμε και τη διατροφή μας και βεβαίως την άσκηση του σώματός μας. Η άσκηση μπορεί να είναι τρόπος ζωής καθ΄όλη τη διάρκεια ζωής του ανθρώπου, από τα πρώτα παιδικά του βήματα μέχρι και τους πρεσβυτέρους. Ένας απλός περίπατος μπορεί να βοηθήσει έναν ηλικιωμένο και στα αναπνευστικά και στα καρδιαγγειακά του θέματα. Φυσικά και στη διατήρηση ενός ιδανικού βάρους.

Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Δημόσια Υγεία 2021 – 25, έχει στόχο την πρόληψη, την προαγωγή της σωματικής άσκησης και -βεβαίως- της υγιεινής διατροφής με συγκεκριμένες δράσεις. Περιλαμβάνει εκπαιδευτικά προγράμματα στην πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενημερωτικές εκδηλώσεις εξοικείωσης των γονέων σε σχέση με τα οφέλη της σωματικής άσκησης και της υγιεινής διατροφής. Ειδικά στις μικρές ηλικίες, η παχυσαρκία έχει να κάνει με τη μείωση της άσκησης, τη μείωση της μεσογειακής διατροφής αλλά και με την αύξηση της κατανάλωσης fast food. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει μια ενημέρωση της κοινωνίας και μέσα από δράσεις όπως η σημερινή. Είναι μια διαρκής μάχη στην οποία οφείλουμε να είμαστε στην πρώτη γραμμή, γιατί αφορά την ίδια μας τη ζωή. Η άσκηση και η υγιεινή διατροφή πρέπει να είναι ένα βασικό κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Θερμά συγχαρητήρια στην 4η ΥΠΕ, στον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Στέλνουμε ένα ακόμη μήνυμα, ότι μέσα από συνεργατικές δράσεις μπορούμε να δίνουμε πολλά για την κοινωνία. Είμαστε εδώ για να υπηρετούμε την κοινωνία ο καθένας απ΄τον δικό του χώρο ευθύνης».

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Στ. Καλαφάτη στην ημερίδα με θέμα: «Νέος Αναπτυξιακός Νόμος και Επενδυτικές Ευκαιρίες στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, στην Κομοτηνή

kalafatis_komothnh

xrhstos-metios

eishghtes-komothnh

DSC_2867

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Στ. Καλαφάτη στην ημερίδα με θέμα: «Νέος Αναπτυξιακός Νόμος και Επενδυτικές Ευκαιρίες στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, στην Κομοτηνή

Στ. Καλαφάτης: «Θέλουμε το κράτος να είναι σύμμαχος των επενδυτών, σύμμαχος των επιχειρήσεων»

«Ο Τομέας Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών, ανέλαβε να φέρει κοντά, φορείς και επιχειρηματίες, με τον Νέο Αναπτυξιακό Νόμο. Να παρουσιάσει τις ευκαιρίες που ανοίγονται και να αναλύσει τις διαδικασίες που απαιτούνται. Να σταθεί-όπως επίμονα τονίζει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- δίπλα στον κόσμο της παραγωγής και της δημιουργίας, τον κόσμο της πραγματικής οικονομίας, τον κόσμο των μικρών, αλλά και των μεγαλύτερων επιχειρήσεων, τον κόσμο της αγοράς», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης στην ημερίδα με θέμα: «Νέος Αναπτυξιακός Νόμος και Επενδυτικές Ευκαιρίες στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη», που συνδιοργάνωσαν μετά από πρωτοβουλία του, ο Τομέας Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Α.Μ.Θ. «Γεώργιος Παυλίδης», στην Κομοτηνή. Και πρόσθεσε: «Θέλουμε το κράτος να στέκεται δίπλα και να βοηθά την ιδιωτική πρωτοβουλία. Να είναι σύμμαχος των επενδυτών, σύμμαχος των επιχειρήσεων και να μην τους ταλαιπωρεί με ατέρμονες συζητήσεις. Να δίνονται καθαρές και έγκαιρες λύσεις».

Όπως επισήμανε ο κ. Καλαφάτης: «Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση έχουμε επιδείξει έμπρακτο ενδιαφέρον για την περιοχή. Αποδείχτηκε με την ίδρυση Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης, με πρόεδρο την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη. Αλλά και με τις μεγάλες παρεμβάσεις που αποφασίστηκαν και υλοποιούνται, τόσο στη Θράκη, όσο και στην Ανατολική Μακεδονία». «Το ενδιαφέρον μας αποδεικνύεται και από τα έργα επέκτασης του δικτύου φυσικού αερίου, αλλά και από την κατασκευή του πλωτού τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου της Αλεξανδρούπολης», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, «ένα έργο μείζονος στρατηγικής σημασίας για τη χώρα μας, αλλά και ιδιαίτερα σημαντικό για την ενεργειακή τροφοδοσία της ευρύτερης περιοχής, καθώς θα αποτελέσει μία νέα ενεργειακή πύλη η οποία αναβαθμίζει τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας και θα συμβάλλει ουσιαστικά στη διαφοροποίηση ενεργειακών πηγών και οδεύσεων προς όφελος της χώρας μας και της Βαλκανικής. Έργο στρατηγικής σημασίας, ειδικά τώρα που γίνεται προσπάθεια ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να απεξαρτηθεί ενεργειακά από τη Ρωσία».

Ο Σταύρος Καλαφάτης υπογράμμισε ότι «Οι Έλληνες έχουμε στη διάθεσή μας για τα επόμενα επτά χρόνια, κοινοτικούς πόρους άνω των 70 δις ευρώ από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης. Θα τους αξιοποιήσουμε για το συλλογικό καλό.  Δεν τρέφουμε αυταπάτες. Οι δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας είναι μεγάλες. Οι ενεργειακοί κραδασμοί της ρωσικής εισβολής ασκούν ήδη σοβαρές πιέσεις στην αναπτυξιακή δυναμική της Ευρώπης. Όμως  η Ελληνική Οικονομία αποδεικνύεται ανθεκτική. Έχουμε θεαματική προσέλκυση επενδύσεων, αύξηση των εξαγωγών, δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας, δραστική μείωση της ανεργίας, ανάπτυξη με δυναμικούς ρυθμούς». 

Ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος, τόνισε: 

«Χαίρομαι ιδιαίτερα που τα τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση της χώρας με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εργάζεται συστηματικά για τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και έχει ήδη πετύχει να προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις στην πατρίδα μας. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η συνεργασία που έχουμε με τον Υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρο Καλαφάτη. Σε ό,τι αφορά τη Διοίκησή μας, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας αποτελεί βασικό άξονα του αναπτυξιακού μας σχεδιασμού. Για αυτό το σκοπό αξιοποιούμε όλα τα μέσα που διαθέτουμε ως Περιφέρεια».

Για το νέο Αναπτυξιακό Νόμο υπογράμμισε: «Το ύψος των επενδυτικών σχεδίων που θα αξιολογεί η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπως και όλες οι Περιφέρειες, θα φτάνει το 1 εκ. €. Ειδικά στην Περιφέρειά μας, θα αξιολογούμε επενδυτικά σχέδια σε επτά καθεστώτα (νέα επιχειρηματικότητα, αγροδιατροφή – πρωτογενής τομέας, μεταποίηση, εξωστρέφεια, τουρισμός, εναλλακτικός τουρισμός, επιχειρηματικότητα και οι ενισχύσεις θα φτάνουν το 50% για τις μεγάλες επιχειρήσεις, το 60% για τις μεσαίες και το 70% για τις μικρές και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις. Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπως άλλωστε όλες οι Περιφέρειες, στο πλαίσιο του αναπτυξιακού μας ρόλου, είμαστε δίπλα στις επιχειρήσεις και στους επιχειρηματίες και στηρίζουμε την αναπτυξιακή προσπάθεια της πατρίδας μας. Εύχομαι η σημερινή ημερίδα, να αποδειχθεί χρήσιμη και να δώσει απαντήσεις για τις επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγει στην περιοχή μας ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος».

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της ημερίδας μίλησαν οι κ.κ. Δημοσθένης Ταχταλίδης, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων ΥΠΕΣ (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) με θέμα: «Εμπειρία και καλές πρακτικές από την εφαρμογή των προηγούμενων αναπτυξιακών νόμων», Αναστάσιος Ζαφειρίδης, Αν. Προϊστάμενος Τμήματος Ενημέρωσης Επενδυτών και Επικοινωνίας με θέμα: «Νέος Αναπτυξιακός Νόμος 4887/2022. Παρουσίαση των καθεστώτων ενίσχυσης», Κοσμάς Γρηγοριάδης, Προϊστάμενος Τμήματος Κινήτρων Περιφερειακής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με θέμα: «Εφαρμογή των Αναπτυξιακών Νόμων στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Καθεστώτα Ενισχύσεων Ν. 4887/2022». Ακολούθησε διαδραστική συζήτηση, τοποθετήσεις και προτάσεις παρουσία των στελεχών του ΥΠΕΣ και την ΠΑΜΘ.

Ομιλία του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Στ. Καλαφάτη στο Ετήσιο Συνέδριο Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Ιουδαϊκού Συνδέσμου στη Βουδαπέστη

IMG-20220621-WA0000

IMG-20220621-WA0001

Ομιλία του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Στ. Καλαφάτη στο Ετήσιο Συνέδριο Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Ιουδαϊκού Συνδέσμου στη Βουδαπέστη

Καλαφάτης: “Η καταπολέμηση του αντισημιτισμού και η καταδίκη του Ολοκαυτώματος είναι κοινή ευθύνη και απαιτεί κοινές προσπάθειες”

 Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ είναι, σήμερα, στο καλύτερο επίπεδο που ήταν ποτέ. Επιδιώκουμε, όμως – και η κυβέρνησή μας πρωταγωνιστεί σε αυτό – περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών μας, περαιτέρω αναβάθμιση της συνεργασίας μας. Είμαστε σίγουροι ότι η βούληση είναι αμοιβαία και θα τα καταφέρουμε”, τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, στο χαιρετισμό του στο Ετήσιο Συνέδριο Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Ιουδαϊκού Συνδέσμου (EUROPEAN JEWISH ASSOCIATION – Annual Policy Conference), στη Βουδαπέστη, με θέμα: «Ελευθερία να Ζεις, Ελευθερία από το Μίσος, Ελευθερία να Ευημερείς».

 Ο κ. Καλαφάτης υπογράμμισε: “Η καταπολέμηση του αντισημιτισμού και η καταδίκη των εγκλημάτων της ναζιστικής θηριωδίας στο Ολοκαύτωμα, είναι κοινή ευθύνη και απαιτεί κοινές προσπάθειες και δράσεις σε θεσμικό επίπεδο αλλά και στην ίδια την κοινωνία των πολιτών. Οι Έλληνες μοιραζόμαστε με τους Ισραηλίτες αδελφούς μας τις οδυνηρές εκείνες στιγμές και τα θλιβερά γεγονότα που συγκλόνισαν την ανθρωπότητα και γράφτηκαν στις πιο σκοτεινές σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας. Μοιραζόμαστε και το χρέος που μας άφησαν. Να μη ζήσουμε τέτοιες στιγμές ποτέ ξανά. Αλλά και να μην αφήσουμε να λησμονηθούν οι συνέπειες του τυφλού φυλετικού μίσους, του ναζισμού και του ολοκληρωτισμού”. 

 

Σημείωσε ότι: “Δυστυχώς, σήμερα, ένας στους 20 Ευρωπαίους δεν έχει ακούσει ποτέ για το Ολοκαύτωμα και όσοι επέζησαν είναι πλέον μεγάλοι σε ηλικία ή δεν βρίσκονται πια ανάμεσά μας για να περιγράψουν τη φρίκη που έζησαν. Η διατήρηση τη μνήμης είναι υποχρέωση για τη σημερινή αλλά και τις μελλοντικές γενιές των Ευρωπαίων. Είναι χρέος σε αυτούς που έφυγαν αλλά και σε αυτούς που έρχονται. Και είναι απόφασή μας -όπως οφείλουμε και δεσμεύτηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης – να ολοκληρώσουμε, το ταχύτερο δυνατό, σε συνεργασία με την Ισραηλιτική Κοινότητα στην πόλη της Θεσσαλονίκης, το Μουσείο Ολοκαυτώματος. Να δημιουργήσουμε ένα από τα μεγαλύτερα και εμβληματικότερα Μουσεία Ολοκαυτώματος σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι χρέος στο οποίο ανταποκρινόμαστε με σεβασμό στο χθες και συναίσθηση ευθύνης για το αύριο”.

Στην Κομοτηνή ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) κ. Σταύρος Καλαφάτης για την Ημερίδα που συνδιοργανώνουν ΥΠΕΣ και ΠΑΜΘ, με θέμα «Νέος Αναπτυξιακός Νόμος και Επενδυτικές Ευκαιρίες στην Ανατολική Μακεδονία Θράκη»

25-5-2022-037

25-5-2022-037

Στην Κομοτηνή ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) κ. Σταύρος Καλαφάτης για την Ημερίδα που συνδιοργανώνουν ΥΠΕΣ και ΠΑΜΘ, με θέμα «Νέος Αναπτυξιακός Νόμος και Επενδυτικές Ευκαιρίες στην Ανατολική Μακεδονία Θράκη»

 

Το Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης συνδιοργανώνουν ημερίδα με θέμα:

«Νέος Αναπτυξιακός Νόμος και Επενδυτικές Ευκαιρίες στην Ανατολική Μακεδονία Θράκη»,την Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022 από τις 11:00 ως τις 13:30στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Α.Μ.Θ. «Γεώργιος Παυλίδης», (Δημοκρατίας 1, Κομοτηνή).

Στην ημερίδα θα παραστούν και θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης και ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος.

Το πρόγραμμα της Ημερίδας:

11.00 -11.15: ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

Σ. Καλαφάτης, Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης)

Χ. Μέτιος, Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Α΄ ΜΕΡΟΣ 

11.15-11.35:

Εμπειρία και καλές πρακτικές από την εφαρμογή των προηγούμενων

αναπτυξιακών νόμων.

Ομιλητής: Δημοσθένης Ταχταλίδης,

Προϊστάμενος Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων ΥΠΕΣ (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης).

11.35-11.55:

Νέος Αναπτυξιακός Νόμος 4887/2022. Παρουσίαση των καθεστώτων

ενίσχυσης.

Ομιλητής: Αναστάσιος Ζαφειρίδης,

Αν. Προϊστάμενος Τμήματος Ενημέρωσης Επενδυτών και Επικοινωνίας.

11.55-12.15:

Εφαρμογή των Αναπτυξιακών Νόμων στην Περιφέρεια Ανατολικής

Μακεδονίας και Θράκης. Καθεστώτα Ενισχύσεων Ν. 4887/2022.

Ομιλητής: Κοσμάς Γρηγοριάδης,

Προϊστάμενος Τμήματος Κινήτρων Περιφερειακής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

12.15-12.35:  COFFEE BREAK

Β΄ ΜΕΡΟΣ 

12.35-13.30:

Διαδραστική συζήτηση, τοποθετήσεις, προτάσεις, ερωτήσεις – απαντήσεις, παρουσία των στελεχών του ΥΠΕΣ και την ΠΑΜΘ.

Πριν την έναρξη της Ημερίδας θα γίνουν δηλώσεις προς τους εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης.

 

 

 

Πρόσκληση σε Ημερίδα – Ανοικτή εκδήλωση με θέμα “ΝΕΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΘΡΑΚΗ” που θα πραγματοποιηθεί στην Κομοτηνή την Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022 με τη συνδιοργάνωση του Υπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) & της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

ypes press002
ypes press002

Πρόσκληση σε Ημερίδα – Ανοικτή εκδήλωση με θέμα “ΝΕΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΘΡΑΚΗ ” που θα πραγματοποιηθεί στην Κομοτηνή την Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022 με τη συνδιοργάνωση του Υπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) & της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΗΜΕΡΙΔΑΣ 22-6-2022

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ 22-6-2022

Συνέντευξη του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής» και τη δημοσιογράφο Έλενα Αποστολίδου

kalafatis_sxol_diamesol

Συνέντευξη του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής» και τη δημοσιογράφο Έλενα Αποστολίδου

Στ. Καλαφάτης: «Με το πρόγραμμα Σχολικής Διαμεσολάβησης ανταποκρινόμαστε στο κάλεσμα της κοινωνίας για εξάλειψη της βίας στα σχολεία»

«Το bullying, δυστυχώς, έχει μπει στα σπίτια μας. Ως Τομέας Μακεδονίας Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών ανταποκρινόμαστε στο κάλεσμα της κοινωνίας.  Συνεργαστήκαμε με το Ινστιτούτο Διαμεσολαβητών του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Θεσσαλονίκης. Μπήκαμε μπροστά σε μια πρωτοβουλία που αγκαλιάζει τον κόσμο της Εκπαίδευσης -μαθητές, δασκάλους και καθηγητές- αλλά και κάθε οικογένεια. Αποφασίσαμε να εφαρμόσουμε, πρώτα από τη Θεσσαλονίκη, έναν νέο, πρωτοποριακό τρόπο ειρηνικής επίλυσης διαφορών και συγκρούσεων στα σχολεία. Γιατί αυτό είναι ο θεσμός της Σχολικής Διαμεσολάβησης», τονίζει ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής» και τη δημοσιογράφο Έλενα Αποστολίδου.

Και προσθέτει: «Τα φαινόμενα νεανικής και σχολικής βίας -και κυρίως οπαδικής βίας- αυξάνονται. Τα περιστατικά αυτά δεν μπορεί -δεν πρέπει- να λησμονούνται από κανέναν.  Μας υποδεικνύουν με τον πιο επιτακτικό τρόπο το χρέος που έχουμε πρώτ΄απ΄όλα απέναντι στα παιδιά μας, αλλά και απέναντι σε κάθε συμπολίτη μας. Κι επειδή το κακό ξεκινά σταδιακά, έχουμε χρέος να το χτυπήσουμε στη ρίζα του, να το χτυπήσουμε στο ξεκίνημά του». Όπως εξηγεί ο Υφυπουργός Εσωτερικών «Οι μαθητές εκπαιδεύονται στη διαχείριση του θυμού και των συναισθημάτων τους. Μαθαίνουν να αποδέχονται τη διαφορετικότητα. Βελτιώνουν ταυτόχρονα τις σχολικές τους επιδόσεις και αναπτύσσουν σχέσεις εμπιστοσύνης και συνεργασίας με τις συμμαθήτριες, τους συμμαθητές και τους εκπαιδευτικούς τους».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

Το υπουργείο Εσωτερικών Μακεδονίας – Θράκης μπαίνει μπροστά και υψώνει τοίχος στον σχολικό εκφοβισμό με το πρόγραμμα «Σχολική Διαμεσολάβηση», με προσανατολισμό τη νέα σχολική χρονιά και την αντιμετώπιση φαινομένων bullying στα σχολεία. Μιλήστε μας για το πρόγραμμα.

Το bullying, δυστυχώς, έχει μπει στα σπίτια μας. Ως Τομέας Μακεδονίας Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών ανταποκρινόμαστε στο κάλεσμα της κοινωνίας.  Συνεργαστήκαμε με το Ινστιτούτο Διαμεσολαβητών του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Θεσσαλονίκης. Μπήκαμε μπροστά σε μια πρωτοβουλία που αγκαλιάζει τον κόσμο της Εκπαίδευσης -μαθητές, δασκάλους και καθηγητές- αλλά και κάθε οικογένεια. Αποφασίσαμε να εφαρμόσουμε, πρώτα από τη Θεσσαλονίκη, έναν νέο, πρωτοποριακό τρόπο ειρηνικής επίλυσης διαφορών και συγκρούσεων στα σχολεία. Γιατί αυτό είναι ο θεσμός της Σχολικής Διαμεσολάβησης.

Αυτή η σύγχρονη μέθοδος μπορεί να εφαρμόζεται στο εξωτερικό, ή να εφαρμόστηκε, ήδη, πιλοτικά και στην πόλη μας, με στόχο την ειρηνική επίλυση συγκρούσεων και τη βελτίωση του σχολικού κλίματος. Στο σημείο αυτό εισάγουμε μια καινοτομία: Καθώς η Διαμεσολάβηση έχει, ήδη, εφαρμοστεί για παράδειγμα στις διαφορές τραπεζών και πελατών τους, ζητάμε από τους πιστοποιημένους διαμεσολαβητές, τους έμπειρους πάνω σε αυτές τις πρακτικές, να τις περάσουν στα σχολεία. Είναι αυτοί οι διαπιστευμένοι διαμεσολαβητές, με την πείρα που έχουν αποκτήσει, οι οποίοι κάνουν το πρώτο βήμα για να εκπαιδευτούν μαθήτριες και μαθητές ώστε να επιλύουν εθελοντικά, ειρηνικά και δημοκρατικά τις διαφορές τους με έναν τρόπο συνεργατικό, χωρίς ποινές, διασφαλίζοντας την ηρεμία στο σχολικό περιβάλλον.

Στην επόμενη φάση είναι η σειρά μαθητριών και μαθητών να ενδυναμωθούν με γνώσεις και δεξιότητες για να διαχειριστούν συγκρούσεις μέσα ή και έξω από το σχολικό περιβάλλον.

Αν μάθουν τα παιδιά μας να εφαρμόζουν τη σχολική διαμεσολάβηση, θ΄αφήνουν, σταδιακά, πίσω, τις εντάσεις.  Με αυτήν τη μέθοδο, από τη στιγμή που οι ίδιοι οι μαθητές θα είναι αυτοί που θα παίζουν το ρόλο του διαμεσολαβητή, μετά την εκπαίδευσή τους, απελευθερώνουμε τους δασκάλους και καθηγητές απ΄το ρόλο του αστυνόμου ή του τιμωρού. Κυρίως, όμως, καλλιεργούμε την κουλτούρα του διαλόγου ώστε μαθήτριες και  μαθητές να επιλύουν έτσι τις διαφορές τους σήμερα στο σχολείο και αργότερα στη ζωή τους.

Γιατί το υπουργείο Εσωτερικών αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας- Θράκης αναλαμβάνει αυτή την πρωτοβουλία, από πού προέρχονται οι πόροι χρηματοδότησης και πως θα διατεθούν;

Η πρωτοβουλία του Τομέα Μακεδονίας και Θράκης, να φέρει τη Σχολική Διαμεσολάβηση στα σχολεία της Θεσσαλονίκης, ήταν μία επιτακτική ανάγκη. Δυστυχώς, η σχολική βία επεκτείνεται και στη χώρα μας και οι καθημερινές ειδήσεις αποδεικνύουν αυτήν την τεράστια αναγκαιότητα. Να σας θυμίσω την περίπτωση του 14χρονου μαθητή από τα Σεπόλια, τους ξυλοδαρμούς εντός σχολείων που, δυστυχώς, γίνονται viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και τη δραματική κορύφωση της βίας μεταξύ νεαρών, με την άγρια δολοφονία του Άλκη. Τα φαινόμενα νεανικής και σχολικής βίας -και κυρίως οπαδικής βίας- αυξάνονται.  Τα περιστατικά αυτά δεν μπορεί -δεν πρέπει- να λησμονούνται από κανέναν.  Μας υποδεικνύουν με τον πιο επιτακτικό τρόπο το χρέος που έχουμε πρώτ΄απ΄όλα απέναντι στα παιδιά μας, αλλά και απέναντι σε κάθε συμπολίτη μας.  Κι επειδή το κακό ξεκινά σταδιακά, έχουμε χρέος να το χτυπήσουμε στη ρίζα του, να το χτυπήσουμε στο ξεκίνημά του. Γι’ αυτό ξεκινήσαμε μια σειρά συμβουλευτικών δράσεων στα σχολεία. Μάλιστα, οι συμμετέχοντες στις τέσσερις ημερίδες που οργανώσαμε, με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης, προσέφεραν τις γνώσεις τους για το κοινό καλό. Για να μπει, μια τέτοια προσπάθεια στις ράγες. Και είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε.

Σχεδιάζετε να αναλάβετε δράση από τη νέα σχολική χρονιά. Πείτε μας λίγα λόγια για τον σχεδιασμό σας, τι περιλαμβάνει;

Στην πρώτη φάση, εφαρμόσαμε τις συμβουλευτικές δράσεις που σας είπα. Τώρα, η εκπαίδευση περνά στις μαθήτριες και στους μαθητές. Είναι τα παιδιά που ασκούνται να είναι καλοί ακροατές των συμμαθητών τους και να έχουν αμεροληψία, εχεμύθεια και εμπιστευτικότητα. Με τη νέα σχολική χρονιά, εκπαιδεύονται στη διαχείριση του θυμού και των συναισθημάτων τους. Μαθαίνουν να αποδέχονται τη διαφορετικότητα. Βελτιώνουν ταυτόχρονα τις σχολικές τους επιδόσεις και αναπτύσσουν σχέσεις εμπιστοσύνης και συνεργασίας με τις συμμαθήτριες, τους συμμαθητές και τους εκπαιδευτικούς τους. Το επόμενο βήμα είναι να οριστούν μαθητές που θ΄αναλάβουν τον ρόλο των διαμεσολαβητών, στην ομάδα σχολικής διαμεσολάβησης. Και τέλος, η εκπαιδευμένη αυτή ομάδα ν΄αναλάβει δράση και να επιδιώξει λύσεις ανάμεσα σε μαθητές που βρίσκονται σε σύγκρουση.

 

Άρθρο του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στην έντυπη «Voria.gr»

Stauros-Kalafatis_c

Άρθρο του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στην έντυπη «Voria.gr»

Στρατηγικός ενεργειακός κόμβος η Θεσσαλονίκη και η Β. Ελλάδα

Στα έργα που συμβάλλουν στην ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια της χώρας και αναβαθμίζουν τον ρόλο της Θεσσαλονίκης, της Μακεδονίας και της Θράκης, σε στρατηγικό ενεργειακό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αναφέρεται ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, σε άρθρο του στην έντυπη «Voria.gr».

Γράφει συγκεκριμένα:

“Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει ήδη προκαλέσει επαναχάραξη του γεωπολιτικού χάρτη της Ευρώπης. Έχει φουντώσει ταυτόχρονα την παγκόσμια ενεργειακή κρίση και έχει οδηγήσει την Ευρώπη στην απόφαση σταδιακής, αλλά πλήρους απεξάρτησης από τα ρωσικά καύσιμα. Προκαλεί αλλαγές στα ευρωπαϊκά ενεργειακά συστήματα και θέτει επιτακτικά την ανάγκη αλλαγής των πηγών και των οδεύσεων ενέργειας προς την Ευρώπη. Δημιουργεί σοβαρά προβλήματα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, εγείρει νέες προκλήσεις για ολόκληρη την Ευρώπη και προδιαγράφει νέες ευκαιρίες για τη χώρα μας.

Τα δεδομένα αυτά και οι προοπτικές που διαγράφονται φέρνουν σε άμεση προτεραιότητα την επιλογή της Πατρίδας μας- επιλογή στην οποία έγκαιρα έχει καταλήξει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση- αφενός να επενδύσει σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και αφετέρου να συμβάλει στην ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά καύσιμα. Να διασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια της χώρας και να καταστεί το συντομότερο δυνατό κόμβος μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο προς τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η προσπάθεια έχει ήδη δρομολογηθεί και στο πλαίσιο αυτό η Βόρεια Ελλάδα αναπτύσσει ήδη καθοριστικό ρόλο.

Ήδη η χώρα μας είναι έτοιμη να κινητοποιήσει περισσότερα από 44 δις ευρώ σε «πράσινες» επενδύσεις έως το τέλος της 10ετίας. Ιδίως, μάλιστα, για έργα αναβάθμισης του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων, δημιουργίας νέων μονάδων ΑΠΕ και επέκτασης υποδομών και δικτύων αποθήκευσης φυσικού αερίου.

Στην υλοποίηση του στόχου αυτού συμβάλλουν σειρά διακρατικών έργων και υποδομών εθνικής σημασίας που βρίσκονται σε εξέλιξη και προβλέπεται να ολοκληρωθούν από το 2023 εως 2025. Πρόκειται για έργα που αφορούν:

– Τον Διασυνδετήριο Αγωγό Φυσικού Αερίου IGB, μήκους 182 χλμ. που συνδέει τα εθνικά συστήματα φυσικού αερίου Ελλάδας και Βουλγαρίας, από την Κομοτηνή στη Stara Zagora. Έργο εθνικής σημασίας, που ολοκληρώθηκε και θα λειτουργήσει τον επόμενο μήνα το οποίο ενισχύει την ασφάλεια τροφοδοσίας της Ελλάδας και της ΝΑ Ευρώπης από μια επιπλέον πηγή εισόδου.

– Τον Διασυνδετήριο Αγωγό Φυσικού Αερίου που θα εκτείνεται από τη Ν. Μεσήμβρια του  Νομού Θεσσαλονίκης προς το Νεγκότινο.

– Τους Πλωτούς Σταθμούς Αποθήκευσης και Αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου LNG (FSRU) της Αλεξανδρούπολης, του δεύτερου  σταθμού στο Θρακικό Πέλαγος και του Σταθμού της Θεσσαλονίκης. Το έργο της Αλεξανδρούπολης άρχισε να κατασκευάζεται και ολοκληρώνεται στο τέλος του 2023 ενώ εκείνο της Θράκης αδειοδοτήθηκε πρόσφατα. Προχωρά, ταυτόχρονα, η κατασκευή της Πλωτής Μονάδας Αποθήκευσης και Αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου, “Thessaloniki FSRU”, στον Θερμαϊκό Κόλπο που πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία το 2025.

– Την αξιοποίηση της δυνατότητας που δημιουργήθηκε  από το εξαντλημένο κοίτασμα φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή της Καβάλας  για τη δημιουργία υποθαλάσσιας Αποθήκης Φυσικού Αερίου Νότιας Καβάλας.

– Τα έργα της δεύτερης διασύνδεσης των Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας που έχουν δρομολογηθεί, αυξάνοντας τη συνολική μεταφορική ικανότητα στο σύνορο των δύο χωρών στα 1.400 MW από Ελλάδα προς Βουλγαρία και στα 1.700 MW από Βουλγαρία προς την Ελλάδα.

– Την επέκταση της δυναμικότητας του Αγωγού TAP, με την κατασκευή και δεύτερου σταθμού συμπίεσης στις Σέρρες, πέραν εκείνου των Κήπων Έβρου.

Όλα τα έργα αυτά σε συνδυασμό με σειρά άλλων -οδικών και όχι μόνο- υποδομών  συμβάλλουν στην περαιτέρω ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια της χώρας. Αναβαθμίζουν τον ρόλο της Θεσσαλονίκης, της Μακεδονίας και της Θράκης, σε στρατηγικό ενεργειακό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.  Δυναμώνουν ακόμη περισσότερο το γεωπολιτικό αποτύπωμα της χώρας. Υπηρετούν τη ανάπτυξη της χώρας μας τα επόμενα χρόνια.”

Τοποθέτηση του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας και Θράκης κ. Σταύρου Καλαφάτη, στην έναρξη των εργασιών για τη διάνοιξη της συνοριακής διάβασης Λαιμού

laimos_DSC_2602

Τοποθέτηση του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας και Θράκης κ. Σταύρου Καλαφάτη, στην έναρξη των εργασιών για τη διάνοιξη της συνοριακής διάβασης Λαιμού

 Καλαφάτης: «Οι Έλληνες θέλουμε να συμβάλλουμε στην ευρωπαϊκή προοπτική των γειτόνων μας»

«Οι Έλληνες θέλουμε να ζούμε πλάι – πλάι με τους γείτονές μας. Θέλουμε να υπάρχει εμπιστοσύνη, αλλά και σεβασμός στα δίκαια και στην ιστορία που έρχεται από τα βάθη των αιώνων. Θέλουμε να συμβάλλουμε στην ευρωπαϊκή προοπτική τους για να συναντήσουν την προοπτική του μέλλοντός τους. Θέλουμε να αναπτύξουμε δράσεις και έργα που οδηγούν σε ένα καλύτερο αύριο για εμάς, αλλά και για εκείνους. Ό,τι καλό θέλουμε για μας, το θέλουμε και για τους γείτονές μας», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, κ. Σταύρος Καλαφάτης, στην εκδήλωση Kick Off του έργου διάνοιξης της συνοριακής διάβασης Λαιμού, στη Δυτική Μακεδονία.

Το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης του κ. Καλαφάτη:

«Επιθυμία της τοπικής κοινωνίας ήταν η διάνοιξη του συνοριακού σταθμού του Λαιμού. Το ακούσαμε, το είπαμε, το κάνουμε. Και ο Τομέας Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών συμμετείχε ενεργά. Υποστήριξε, από την πρώτη στιγμή, την προσπάθεια, οργάνωσε και συντόνισε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, σε διοικητικό και τεχνικό επίπεδο. Τις επιμέρους συναντήσεις στην ελληνική πλευρά, αλλά και εκείνες που χρειάστηκαν ανάμεσα στις δύο χώρες. Πραγματοποιήσαμε επιτόπιες αυτοψίες. Συντονίσαμε τις επαφές με τους εμπλεκόμενους φορείς και τη Διαχειριστική Αρχή του Interreg. Συνεχίζουμε: Εξασφαλίζουμε τις απαιτούμενες εγκρίσεις και προχωράμε, ως ενεργός εταίρος του έργου, στην εκπόνηση των αναγκαίων μελετών για την κατασκευή του  σταθμού.

Η Μακεδονία και η Θράκη θέλει να είναι ανοιχτή στην ευρύτερη γειτονιά της. Να υποδέχεται τους επισκέπτες από την ευρύτερη περιοχή. Να βοηθά, σε ό,τι μας φέρνει πιο κοντά.

Επιδιώκουμε συνεργασίες στην εκπαίδευση, την έρευνα, την καινοτομία.  Στον  πρωτογενή τομέα, το εμπόριο και βέβαια στον τουρισμό στον οποίο το συγκεκριμένο έργο θα προσφέρει πολλά.

Ήδη, οι Πρέσπες αποτελούν διάσημη -για το φυσικό της κάλλος- περιοχή. Οι ορεινοί όγκοι του Βαρνούντα στα ανατολικά, του Σφήκα στα νότια, του Ξεροβουνίου στα βόρεια και της Γκαλιτσίτσας είναι πανέμορφες περιοχές που μπορούν να υποδέχονται επισκέπτες, από όλες τις γειτονικές χώρες, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Και η Δυτική Μακεδονία καθώς αναζητά έναν άλλο, πιο πράσινο ρόλο, μπορεί με τη συμβολή της  διόδου του Λαιμού να αποκτήσει Τουρισμό 12 μήνες το χρόνο.

Οι Έλληνες θέλουμε να ζούμε πλάι – πλάι με τους γείτονές μας. Θέλουμε να υπάρχει εμπιστοσύνη, αλλά και σεβασμός στα δίκαια και στην ιστορία που έρχεται από τα βάθη των αιώνων. Θέλουμε να συμβάλλουμε στην ευρωπαϊκή προοπτική τους για να συναντήσουν την προοπτική του μέλλοντός τους. Θέλουμε να αναπτύξουμε δράσεις και έργα που οδηγούν σε ένα καλύτερο αύριο για εμάς, αλλά και για εκείνους. Ό,τι καλό θέλουμε για μας, το θέλουμε και για τους γείτονές μας. Και το έργο αυτό ανοίγει το δρόμο για  ένα καλύτερο  αύριο».

Έγκριση της με αριθ. πρωτ. 1338/21.03.2022 εισήγησης της Διευθύνουσας Υπηρεσίας, Διεύθυνση Περιβάλλοντος, Πολιτισμού και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αθλητισμού και ματαίωση της διαδικασίας ανάθεσης δημόσιας σύμβασης μελέτης με τίτλο: «Ενεργειακή αναβάθμιση κουφωμάτων στο κτίριο του Διοικητηρίου Θεσσαλονίκης» στα πλαίσια του έργου BENEFIT “Building ENergy EFficiency ImprovemenT: Demonstration for public buildings” – “Βελτιώνοντας την ενεργειακή απόδοση: Επίδειξη σε δημόσια κτήρια”, του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Interreg IPA «Ελλάδα – Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας 2014- 2020» (υπ’ αρ. 3724/31.08.2021 διακήρυξη με ΑΔΑΜ: 21PROC009132875 2021-08-31) (Α.Π.: 2952/17-06-2022).

ypes press002
ypes press002

Έγκριση της με αριθ. πρωτ. 1338/21.03.2022 εισήγησης της Διευθύνουσας Υπηρεσίας, Διεύθυνση Περιβάλλοντος, Πολιτισμού και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αθλητισμού και ματαίωση της διαδικασίας ανάθεσης δημόσιας σύμβασης μελέτης με τίτλο: «Ενεργειακή αναβάθμιση κουφωμάτων στο κτίριο του Διοικητηρίου Θεσσαλονίκης» στα πλαίσια του έργου BENEFIT “Building ENergy EFficiency ImprovemenT: Demonstration for public buildings” – “Βελτιώνοντας την ενεργειακή απόδοση: Επίδειξη σε δημόσια κτήρια”, του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Interreg IPA «Ελλάδα – Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας 2014-2020» (υπ’ αρ. 3724/31.08.2021 διακήρυξη με ΑΔΑΜ: 21PROC009132875 2021-08-31) (Α.Π.: 2952/17-06-2022).

ΑΠΟΦΑΣΗ_PDF

Βράβευση μαθητών από τον Υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Στ. Καλαφάτη για τον Διαγωνισμό Ζωγραφικής με θέμα το 1821

Mathites_vravefsi_diagonismos_zografikis_1821_16-6-2022-015

Mathites_vravefsi_diagonismos_zografikis_1821_16-6-2022-006  Mathites_vravefsi_diagonismos_zografikis_1821_16-6-2022-039 Mathites_vravefsi_diagonismos_zografikis_1821_16-6-2022-043

Βράβευση μαθητών από τον Υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Στ. Καλαφάτη για τον Διαγωνισμό Ζωγραφικής με θέμα το 1821

Καλαφάτης: «Ο αγώνας για την Ελευθερία συνεχίζει να εμπνέει τα Ελληνόπουλα»

 Ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, βράβευσε, σήμερα, στο γραφείο του στο Διοικητήριο, τις μαθήτριες και τους μαθητές που πρώτευσαν στο Διαγωνισμό Ζωγραφικής με θέμα “Το 1821 μέσα από τα μάτια των παιδιών”, της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

«Χίλια μπράβο για την πρωτοβουλία. Η καλλιτεχνική ματιά των παιδιών πάνω στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Τα έργα τους, άλλα κλασικά κι άλλα μοντέρνα και αφαιρετικά, περιέχουν σύμβολα και μεταδίδουν συναισθήματα στενά δεμένα με την μεγαλειώδη ιστορική στιγμή της Ελλάδας. Αποδεικνύουν ότι οι ιστορικές μνήμες είναι ριζωμένες στις νεώτερες γενιές των Ελληνόπουλων κι ότι ο αγώνας για την Ελευθερία συνεχίζει να εμπνέει και να αποτελεί ένα από τα βασικά ιδανικά των Ελλήνων», τόνισε ο κ. Καλαφάτης στη συνάντηση που είχε με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς τους.

Το πρώτο βραβείο, που συνοδευόταν από έπαινο και ένα tablet τελευταίας τεχνολογίας, κέρδισε το έργο με τίτλο “Το Κρυφό Σχολείο” της μαθήτριας του 4ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης Ελένης Καπανάδζε. Το δεύτερο βραβείο, που συνοδευόταν από έπαινο και διπλό σετ ζωγραφικής κέρδισε το έργο με τίτλο “Το 1821 φωτίζει τον πλανήτη μας” της μαθήτριας του Ιδιωτικού Δημοτικού Σχολείου “Ελπίδα” Ελένης Ρίζου. Το τρίτο βραβείο, που συνοδευόταν από έπαινο και σετ ζωγραφικής κέρδισε το έργο “Ελευθερία”, του μαθητή του 3ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης Γιάννη Εποιμενίδη.

 

Σημεία της συνέντευξης του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στον ΑΝΤΕΝΝΑ και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» με τον δημοσιογράφο Γιώργο Παπαδάκη

StavrosKalafatis

Σημεία της συνέντευξης του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στον ΑΝΤΕΝΝΑ και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» με τον δημοσιογράφο Γιώργο Παπαδάκη.

Στ. Καλαφάτης: «Η κυβέρνηση εφαρμόζει πολιτικές κοινωνικού χαρακτήρα σε πολύ δύσκολες συνθήκες».

«Η κυβέρνηση εφαρμόζει πολιτικές κοινωνικού χαρακτήρα σε πολύ δύσκολες συνθήκες», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης στον Antenna και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» με τον Γιώργο Παπαδάκη. Και αναφέρθηκε σε μια σειρά πολιτικών κοινωνικού χαρακτήρα, όπως το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού, οι νταντάδες της γειτονιάς, ο κοινωνικός τουρισμός που αφορά τριακόσιες χιλιάδες δικαιούχους.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της ακρίβειας ο κ. Καλαφάτης επισήμανε: «Υπάρχει απόλυτη πολιτική ενσυναίσθηση του προβλήματος που βιώνουν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες και ιδιαίτερα όσοι ανήκουν στις πιο ευάλωτες ομάδες». 

«Γνωρίζετε τη βελτίωση της κατάστασης της εθνικής οικονομίας, όπως αποτυπώνεται διεθνώς», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών και πρόσθεσε: «Είναι σημαντικό να έχουμε οικονομική σταθερότητα για να μπορέσουμε να κάνουμε στοχευμένες παρεμβάσεις. Η οικονομική θέση της χώρας είναι ισχυρή παρότι βρίσκεται σε μια δίνη καταστάσεων, όπως αυτή που βιώνουμε. Το γεγονός ότι υπάρχουν αυξημένα έσοδα δείχνει μια υγεία στην οικονομία παρότι βρισκόμαστε σ΄έναν κυκεώνα κρίσεων. Γνωρίζουμε ότι το εισόδημα των πολιτών δοκιμάζεται. Το αντιμετωπίζουμε. Παράλληλα, όμως, δεν πρέπει να διακυβεύσουμε το μέλλον των επόμενων γενεών, όπως έγινε στο παρελθόν».

Για το ενδεχόμενο μείωσης των έμμεσων φόρων, ο Υφυπουργός Εσωτερικών επισήμανε ότι «οι απαντήσεις στα ζητήματα αυτά έχουν δοθεί. Για μια κυβέρνηση που είχε κάνει σημαία της αλλά και εφαρμόζει την συνεχή μείωση φόρων σε πολύ δύσκολες συνθήκες αυτό θα ήταν ίσως το πιο εύκολο. Προφανώς, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το τελικό δια ταύτα δεν θα ήταν τόσο θετικό και γι΄αυτό και δεν επιχειρείται.  Από τη μείωση των φόρων στα καύσιμα ωφελούνται θα είναι εκείνοι οι οποίοι είναι οι περισσότερο εύποροι. Και εμείς θέλουμε να κάνουμε στοχευμένες παρεμβάσεις. Και είναι το κύριο όπλο που χρησιμοποιεί αυτή η κυβέρνηση. Διότι, έχει αποδειχθεί στην πράξη, ότι είναι και οι πιο αποτελεσματικές τελικά και για τους πολίτες αλλά και για την εθνική οικονομία».

Σε ό,τι αφορά στο ενεργειακό, ο κ. Καλαφάτης επισήμανε ότι «υπήρξαν άμεσες αντιδράσεις απ΄την πλευρά της κυβέρνησης με το γνωστό μέτρο της υπερφορολόγησης των υπερκερδών των εταιρειών με συντελεστή 90% και την επιστροφή στους πολίτες. Μόλις έγιναν γνωστές οι διαστάσεις του προβλήματος, υπήρξε άμεση αντιμετώπιση. Ο Πρωθυπουργός έλαβε το εύσημα από τους αρχηγούς των κρατών της Ε.Ε.».  Σημείωσε, πως εφαρμόζονται πολιτικές και προγράμματα για την επιστροφή των ενεργοβόρων οικιακών συσκευών. «Όλα αυτά εμπερικλείονται σε μια μεγάλη εικόνα. Η οικονομία, πραγματικά μέσα σε δύσκολες συνθήκες, προχωράει. Φεύγουμε από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας και πάμε στην κανονική εποπτεία και προχωρούμε με αυτοπεποίθηση για την επόμενη μέρα».

 

Παρέμβαση του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας και Θράκης κ. Σταύρου Καλαφάτη, στη Βουλή

kalafatis_vouli9_6

Παρέμβαση του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας και Θράκης κ. Σταύρου Καλαφάτη, στη Βουλή

Καλαφάτης: «Κανένας δεν είναι πάνω από το νόμο»

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, σε παρέμβασή του, στη συζήτηση του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «Σύστημα στοχοθεσίας, αξιολόγησης και ανταμοιβής για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της Δημόσιας Διοίκησης και άλλες διατάξεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα», στην Ολομέλεια της Βουλής, τόνισε:

«H Κυβέρνηση με υπερηφάνεια υπερασπίζεται όλα τα νομοθετήματα τα οποία έχουν έρθει προς ψήφιση στη Βουλή κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών χρόνων. Είμαστε υπερήφανοι τόσο για την ποιότητα όσο και τον μεταρρυθμιστικό χαρακτήρα της συντριπτικής πλειονότητας των νομοθετημάτων αλλά βεβαίως για την παραγωγικότητα αυτής της Κυβέρνησης αφού πάνω από τα 300 νομοσχέδια έχουν έρθει προς ψήφιση στη Βουλή.

Στον Τομέα Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών παράγεται σημαντικό έργο σε ζητήματα ανάπτυξης, σε ζητήματα ποιότητας ζωής, σε ζητήματα λειτουργικότητας. Και αυτό γίνεται, βεβαίως με την πλήρη συνεργασία με όλους τους εργαζόμενους του Υπουργείου για τους οποίους και είμαστε υπερήφανοι, σε όλους τους τομείς και σε όλα τα τμήματα.

Όσον αφορά στα ζητήματα που τέθηκαν για το ΑΠΘ είναι γνωστές οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ πάνω σ΄αυτό. Είμαστε ριζικά αντίθετοι πάνω στο ζήτημα της ευταξίας και του νόμου. Κανένας δεν είναι πάνω από τον νόμο. Και αυτό ισχύει σε όλες τις περιοχές της χώρας, σε όλες τις τάξεις, για οποιονδήποτε, για τον καθένα».

 

 

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης Σταύρου Καλαφάτη στην εκδήλωση παράδοσης – παραλαβής του αρχείου του Πρέσβη ε.τ. Αλέξανδρου Μαλλιά στο ΙΜΜΑ

20220606_193116

20220606_192949

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης Σταύρου Καλαφάτη στην εκδήλωση παράδοσης – παραλαβής του αρχείου του Πρέσβη ε.τ. Αλέξανδρου Μαλλιά στο ΙΜΜΑ

Στ. Καλαφάτης: «Η ιστορία δεν διαγράφεται και δεν παραγράφεται»

«Οι Μακεδόνες ξέρουμε πολύ καλά ότι η ιστορία δεν διαγράφεται και δεν παραγράφεται. Δεν σκιάζεται και δεν σκεπάζεται από τις όποιες σκοπιμότητες. Ξέρουμε πολύ καλά ότι η κληρονομιά της Μακεδονίας ήταν και είναι ελληνική. Και η κληρονομιά αυτή δεν εγκαταλείπεται και δεν διαμοιράζεται», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης,  στην εκδήλωση παράδοσης – παραλαβής του αρχείου του Πρέσβη ε.τ. κ. Αλέξανδρου Μαλλιά στο Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας.

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Καλαφάτης ανέφερε:

«Οι Μακεδόνες ξέρουμε πολύ καλά ότι η ιστορία δεν διαγράφεται και δεν παραγράφεται. Δεν σκιάζεται και δεν σκεπάζεται από τις όποιες σκοπιμότητες. Ξέρουμε πολύ καλά ότι η κληρονομιά της Μακεδονίας ήταν και είναι ελληνική. Και η κληρονομιά αυτή δεν εγκαταλείπεται και δεν διαμοιράζεται.

Ξέρουμε και κάτι ακόμη: Ότι έχουμε χρέος να κρατάμε ζωντανή την αλήθεια που έρχεται από τα βάθη των αιώνων. Αλλά και να μελετάμε τη νεότερη ιστορία. Ότι αυτή -η γνώση δηλαδή του πρόσφατου παρελθόντος- συμβάλλει στην κατανόηση του παρόντος και τις επιλογές του μέλλοντος.

Στην κατεύθυνση αυτή -στη γνώση της νεότερης Μακεδονικής Ιστορίας- είναι εξαιρετικά πολύτιμη η συμβολή του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας. Τόσο του  Μουσείου που λειτουργεί ως κιβωτός, για τη διατήρηση της μνήμης των αγώνων του Ελληνισμού για τη Μακεδονία. Όσο και του κέντρου έρευνας και μελέτης της νεότερης ιστορίας της Μακεδονίας. Γιατί με τους δύο αυτούς βραχίονές του, το Ίδρυμα συμπράττει έμπρακτα στην γνώση και τη διδαχή, αλλά και στην απόδοση τιμής σ΄ αυτούς που έταξαν τη ζωή τους στην Πατρίδα.

Για όλα αυτά ευχαριστούμε και συγχαίρουμε τη διοίκηση του Ιδρύματος και όλους όσοι συμβάλλουν στο πολύτιμο έργο του. Είναι τεράστιας σημασίας η προσφορά τους. Για όλους τους Μακεδόνες, για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες.

Ευχαριστούμε θερμά και τον Πρέσβη επί τιμή Αλέξανδρο Μαλλιά, για την απόφασή του να παραδώσει το πολύτιμο  αρχείο του  στο  Ίδρυμα. Είναι κι αυτό μια συνέχεια της προσφοράς του στην Πατρίδα. Έχει άλλωστε υπηρετήσει τη χώρα μας ως διπλωμάτης στη διάρκεια 11 Κυβερνήσεων και εργάστηκε συστηματικά για την προώθηση των εθνικών μας θέσεων. Κατάρτισε, ταυτόχρονα -και μας παραδίδει- ένα πλούσιο αρχείο που περιλαμβάνει αποδελτιώσεις ελληνικού, βαλκανικού και διεθνούς Τύπου, εξαιρετικά χρήσιμο για κάθε μελετητή της σύγχρονης ιστορίας. Σας ευχαριστούμε, κύριε Πρέσβη από καρδιάς.

Σας ευχαριστούμε και για την  επιλογή σας να μιλήσετε σήμερα για την προσωπικότητα και την ιδιαίτερη συμβολή ενός μεγάλου Έλληνα, του ευπατρίδη διπλωμάτη και κορυφαίου Βαλκανιολόγου, του αείμνηστου δρος  Ευάγγελου Κωφού, που  υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΙΜΜΑ και έφυγε πρόσφατα από κοντά μας. Σας ευχαριστούμε θερμά».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ