Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου, 2021

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη στο 1ο Διαδικτυακό Επιστημονικό Συνέδριο των αποφοίτων του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών “Τουρισμός και Τοπική Ανάπτυξη” του ΑΠΘ

Kalaf_

 

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη στο 1ο Διαδικτυακό Επιστημονικό Συνέδριο των αποφοίτων του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών “Τουρισμός και Τοπική Ανάπτυξη” του ΑΠΘ

 Στ. Καλαφάτης: “Η Μακεδονία και η Θράκη θα μπορούσαν να αποτελούν 12μηνο τουριστικό προορισμό”

“Η Μακεδονία και η Θράκη θα μπορούσαν να αποτελούν 12μηνο τουριστικό προορισμό”, τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) κ. Σταύρος Καλαφάτης, σε χαιρετισμό του διαδικτυακά, κατά την τελετή έναρξης του 1ου Διαδικτυακού Επιστημονικού Συνεδρίου των αποφοίτων του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΠΜΣ) “Τουρισμός και Τοπική Ανάπτυξη” του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Και πρόσθεσε: “Η κυβέρνηση του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη πήρε, το καλοκαίρι που μας πέρασε, μια θαρραλέα απόφαση: Άνοιξε τον τουρισμό, βάζοντας, όμως, πάνω από όλα, τη δημόσια υγεία. Αναγνώρισε τις διαφορετικές δυνατότητες κάθε περιοχής της χώρας σε σχέση με τον Τουρισμό και στήριξε τις προσπάθειες όλων, εργαζόμενων και επιχειρηματιών. Χρειαζόμαστε τις γνώσεις που αποκτήσατε, ειδικά στα πεδία της οικονομίας και της περιφερειακής ανάπτυξης, της χωροταξίας και του δικαίου, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, του περιβάλλοντος και της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, και της διαχείρισης της πολιτιστικής – θρησκευτικής κληρονομιάς”.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού:

Κυρίες και κύριοι καθηγήτριες και καθηγητές,

φοιτήτριες και φοιτητές

Το πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών που παρακολουθήσατε, σας παρείχε μοναδικά εφόδια: Υψηλού επιπέδου εξειδικευμένη γνώση, ευκαιρίες έρευνας και κατάρτιση ώστε να αποτελείτε, πλέον, στελέχη και επιστήμονες υψηλού επιπέδου.

Όλη αυτήν την περίοδο με την πανδημία, ήταν ο τουρισμός που μας μοίρασε χαμόγελα και που έδειξε ότι, αν μετατρέψουμε την υγειονομική κρίση σε ευκαιρία, θα καταφέρουμε να πάμε μπροστά, να βοηθήσουμε την Ανάπτυξη της χώρας.

Σε αυτήν την προσπάθεια, είναι το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας αυτό που κάνει τη διαφορά. Μετά τις μεταπτυχιακές σπουδές σας, πλέον, κατανοείτε τη διεπιστημονική προσέγγιση του τουρισμού, παρακολουθείτε τις εξελίξεις που επιφέρει η τεχνολογία στον κλάδο, έχετε τις δυνατότητες να μετατρέψετε την καινοτομία σε επιχειρηματικότητα.

Εσείς θα είστε, από δω και στο εξής, το στελεχιακό δυναμικό που μπορεί να απασχοληθεί σε θέματα τουρισμού και τοπικής ανάπτυξης.

Η κυβέρνηση του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη πήρε, το καλοκαίρι που μας πέρασε, μια θαρραλέα απόφαση: Άνοιξε τον τουρισμό, βάζοντας, όμως, πάνω από όλα, τη δημόσια υγεία. Αναγνώρισε τις διαφορετικές δυνατότητες κάθε περιοχής της χώρας σε σχέση με τον Τουρισμό και στήριξε τις προσπάθειες όλων, εργαζόμενων και επιχειρηματιών.

Χρειαζόμαστε τις γνώσεις που αποκτήσατε, ειδικά στα πεδία της οικονομίας και της περιφερειακής ανάπτυξης, της χωροταξίας και του δικαίου, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, του περιβάλλοντος και της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, και της διαχείρισης της πολιτιστικής – θρησκευτικής κληρονομιάς. Η Μακεδονία και η Θράκη θα μπορούσαν να αποτελούν 12μηνο τουριστικό προορισμό και, όπως διαπίστωσα και στις περιοδείες μου στον Έβρο, σε Περιφερειακές Ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας και στη Δυτική Μακεδονία, υπάρχουν τομείς του Τουρισμού όπου μπορούν να γίνουν άλματα.

Εδώ αναλαμβάνετε εσείς το ρόλο, να ανταποκριθείτε με τον καλύτερο τρόπο στις ανάγκες τόσο των τουριστικών επιχειρήσεων, όσο και των φορέων σχεδιασμού και διοίκησης του τουρισμού.

Να στοχεύετε ψηλά!

 

Εύχομαι καλή επιτυχία στο συνέδριό σας.

Επίσκεψη Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

19-9-2021-093

19-9-2021-078

19-9-2021-148

19-9-2021-113 19-9-2021-125 19-9-2021-141

Επίσκεψη Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

 Την 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε, σήμερα Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021, ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) κ. Σταύρος Καλαφάτης. Είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Helexpo – ΔΕΘ Α.Ε. κ.κ. Τάσο Τζήκα και Κυριάκο Ποζρικίδη και, στη συνέχεια, ξεναγήθηκε σε περίπτερα του Εκθεσιακού Κέντρου.

 Αμέσως μετά ο κ. Καλαφάτης δήλωσε:

“Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, όχι μόνον επέστρεψε ανοίγοντας τις πύλες της για τους εμβολιασμένους, αλλά προχωρά στην επόμενη εποχή. Με γοργούς ρυθμούς, υλοποιείται η ανάπλαση του χώρου που τη φιλοξενεί. Η κυβέρνηση του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη θέλει για τη Θεσσαλονίκη ένα εκθεσιακό κέντρο σύγχρονο, που να φιλοξενεί και την κεντρική διοργάνωση, αλλά και κλαδικές εκθέσεις με μεγάλο κύκλο εργασιών. Που να ικανοποιεί εκθέτες και επισκέπτες. Παραχωρώντας, ταυτόχρονα, στους συμπολίτες μας, ζωτικούς  χώρους πρασίνου”.

 Ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) ξεκίνησε την ξενάγησή του από το περίπτερο του Τομέα Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών και, μεταξύ άλλων, επισκέφθηκε τα περίπτερα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, της ΕΥΑΘ, της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, της Taxiway, της ΑΝΑΚΕΜ, του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, της ΕΚΕΤΑ, του ΣΒΕ, της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, πληροφορήθηκε για τον τεράστιο λαμπτήρα πυράκτωσης που εκτίθεται στο περίπτερο του Ελληνικού Μουσείου Τεχνολογίας, έπαιξε ένα διαδραστικό ηλεκτρονικό παιχνίδι δημιουργία του ΑΠΘ και υπέγραψε στο βιβλίο επισκεπτών του περιπτέρου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη στην TV 100

Stauros-Kalafatis_-3

Stauros-Kalafatis_-3

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη στην TV 100

Καλαφάτης: “Ο κ. Τσίπρας μάλλον βρίσκεται σε μια άλλη πόλη. Τα έργα γίνονται, τρέχουν, προχωρούν»

”Ο κ. Τσίπρας μάλλον βρίσκεται σε μια άλλη πόλη. Του υπενθυμίζω ότι είναι στη Θεσσαλονίκη. Τα έργα γίνονται, τρέχουν, προχωρούν», υπογράμμισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) κ. Σταύρος Καλαφάτης, απαντώντας σε δηλώσεις του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, σε συνέντευξη στην TV 100, στην ειδική εκπομπή για την 85η ΔΕΘ και στη δημοσιογράφο Μαρία Αναγνωστίδου. Και εξήγησε: «Όλοι οι φορείς και όλοι οι πολίτες διαπιστώνουν ότι τα τελευταία δύο χρόνια υπάρχει ένας οργασμός όσον αφορά στην εξέλιξη σημαντικών έργων της Θεσσαλονίκης. Δεν υπάρχει μεγάλο έργο υποδομής στην πόλη και στην ευρύτερη περιοχή που να μην είναι εντός των χρονοδιαγραμμάτων. Βεβαίως, το κάθε έργο βρίσκεται σε διαφορετικό στάδιο υλοποίησης. Αλλά σε κάθε περίπτωση, όσοι περπατούν βλέπουν για παράδειγμα ότι αφαιρούνται οι λαμαρίνες από τα έργα του Μετρό Θεσσαλονίκης.  Όσοι διαβάζουν γνωρίζουν ότι μεγάλα έργα όπως είναι το Μουσείο Ολοκαυτώματος, έχουν ξεμπλοκαριστεί. Η ανάπλαση του χώρου της ΔΕΘ βρίσκεται σε εξαιρετικά προχωρημένο στάδιο και οι διαδικασίες τρέχουν, έχει ολοκληρωθεί ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός και προχωράμε στα επόμενα βήματα. Μεγάλες αθλητικές εγκαταστάσεις, όπως είναι το γήπεδο του ΠΑΟΚ βρίσκονται αυτή τη στιγμή επίσης σε προχωρημένο στάδιο. Το νέο σύγχρονο Ογκολογικό Νοσοκομείο, ένα σημαντικό έργο στη βορειοδυτική πλευρά της πόλης, προχωρά. Είμαστε σε καλό σημείο, τόσο όσον αφορά την χρηματοδότηση όσο και με τη χωροθέτηση. Στην ίδια περιοχή θα δημιουργηθεί και το Παιδιατρικό Νοσοκομείο, στο Φίλυρο, με δωρεά του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος, προϋπολογισμού 150 εκ. ευρώ και με συνεισφορά της Ελληνικής Κυβέρνησης. Τέλος, το Μητροπολιτικό Πάρκο στο πρώην Στρατόπεδο Παύλος Μελάς, που είναι ουσιαστικά το πνευμόνι της Θεσσαλονίκης, προχωράει ικανοποιητικά με την έγκριση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου της ανάπλασης από το ΣτΕ. Το έργο βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον προσυμβατικό έλεγχο. Οι πολίτες γνωρίζουν ότι η Πολιτεία, η Κυβέρνηση έχει κάνει το καθήκον της».

Αναφερόμενος στην πανδημία ο κ. Καλαφάτης επισήμανε: «Είναι πανθομολογούμενο ότι η πανδημία αντιμετωπίστηκε από αυτή την Κυβέρνηση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, πράγμα που καταγράφηκε διεθνώς. Παράλληλα, δεν σταμάτησε το μεταρρυθμιστικό έργο της Κυβέρνησης για το οποίο είχε δεσμευτεί. Αναφέρω χαρακτηριστικά ότι περίπου 150 νομοσχέδια ψηφίστηκαν από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν μεταρρυθμιστικό χαρακτήρα. Από τη μια είχαμε την αποτελεσματική αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης του κορονοϊού και παράλληλα την αντιμετώπιση της δίδυμης αδελφής της, της οικονομικής κρίσης. Θυμίζω ότι, για την υποστήριξη εργαζομένων, ελεύθερων επαγγελματιών, επιχειρήσεων και ανέργων, λόγω πανδημίας διατέθηκαν 42 δισεκατομμύρια ευρώ και κράτησαν  όρθια την οικονομία και τους πολίτες που υπέστησαν απώλειες. Είναι γεγονός, πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που βρίσκονταν στο τραπέζι, όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους, επιταχύνθηκαν λόγω της πανδημίας και μπήκαν γρηγορότερα σε εφαρμογή η τηλε-εκπαίδευση, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές στον e-ΕΦΚΑ, η μείωση της γραφειοκρατίας κ.α. Με συγκεκριμένα οικονομικά όπλα στη φαρέτρα μας, όπως είναι το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης, ο Επενδυτικός Νόμος και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, είμαστε αισιόδοξοι ότι θα μπορέσουμε να κερδίσουμε το μέλλον χτίζοντας κυρίως σε δύο άξονες, την ψηφιακή οδό και την πράσινη οικονομία».

Αναφερόμενος στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και τον νέο ρόλο της Θεσσαλονίκης σε συνάρτηση τόσο με το οικονομικό forum της 85ης ΔΕΘ αλλά και το επερχόμενο 3ο Balkan Forum του Τομέα Μακεδονίας – Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών ο κ. Καλαφάτης επισήμανε: «Η οικονομία στην Ελλάδα έχει τη μορφή του συμπιεσμένου ελατηρίου. Όλοι οι οικονομικοί δείκτες και η αναβάθμιση της αξιολόγησης από διεθνείς οίκους αποδεικνύουν την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών προς την Κυβέρνηση για τις κινήσεις της. Τα χαμηλά επιτόκια, οι φοροελαφρύνσεις και οι μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών, βοηθούν επίσης ουσιαστικά την οικονομία και διαμορφώνουν ένα θετικό κλίμα για την επόμενη μέρα.

Το γεγονός μάλιστα ότι γίνονται σημαντικές επενδύσεις, -αναφέρω ενδεικτικά τη Pfizer, την Cisco, τη Deloitte- οι οποίες προσφέρουν ταυτόχρονα νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, αποδεικνύει ότι η Θεσσαλονίκη και η ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης, ουσιαστικά αρχίζει και αποτελεί έναν ελκυστικό χώρο για επενδύσεις.

Στο ρόλο που μπορεί και θέλει να παίξει η Θεσσαλονίκη στα επόμενα χρόνια ως κόμβος περιφερειακής ανάπτυξης ανταποκρίνεται και η διοργάνωση του Balkan Forum. Κοιτάζοντας ψηλά θα δούμε όχι μόνο τα δυτικά Βαλκάνια αλλά τη ΝΑ Ευρώπη, μια αγορά 350 εκ. ανθρώπων. Ενθαρρύνουμε την εξωστρέφεια της πόλης, και έχουμε πολλά να κερδίσουμε.

Ο Δήμος της Θεσσαλονίκης, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μαζί με τις Περιφέρειες της Ανατολικής και της Δυτικής Μακεδονίας και η Κυβέρνηση, που εκπροσωπείται από τον Τομέα Μακεδονίας Θράκης του ΥΠΕΣ, βρισκόμαστε στο ίδιο μήκος κύματος ώστε ν΄αναδείξουμε τα δημιουργικά στοιχεία της περιοχής μας».

Δήλωση του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στις εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

katathesi_stefanou_

ag_sofia

Δήλωση του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στις εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

Στ. Καλαφάτης: «Στα εθνικά μας ζητήματα έχουμε χαράξει ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές. Και από τις γραμμές αυτές δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω» 

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, μετά το πέρας της Επιμνημόσυνης δέησης για την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος, στον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας και την κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του Μητροπολίτη Χρυσοστόμου Σμύρνης, όπου παρέστη ως Εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η μαύρη επέτειος της Μικρασιατικής καταστροφής -μια από τις πιο οδυνηρές στιγμές του Ελληνισμού- οδηγεί τη σκέψη μας στη Σμύρνη, στο Αϊβαλί, στην Ερυθραία, στο Αδραμύττιο, στο Δικελί, στην Πέργαμο, στη Φώκαια…

Ζωντανεύει μνήμες από σφαγές, λεηλασίες, εμπρησμούς… 

Τονώνει όμως ταυτόχρονα τη βούληση μας να κινηθούμε με σύνεση και αποφασιστικότητα, με τόλμη και εθνική αυτοπεποίθηση για να υπερασπισθούμε τα δίκαια και τα δικαιώματά μας στη γη και τις θάλασσές μας. 

Στα εθνικά μας ζητήματα έχουμε χαράξει ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές. Και από τις γραμμές αυτές δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω.  Αυτή είναι  απόφαση, αυτή η πολιτική μας».

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη στην εκδήλωση με θέμα “Σαρακατσαναίοι και Επανάσταση του 1821» της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων

sarakatsan

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη στην εκδήλωση με θέμα “Σαρακατσαναίοι και Επανάσταση του 1821» της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων

Καλαφάτης: “Αποφασιστική η συμβολή των Σαρακατσαναίων στον αγώνα για την ελευθερία της Πατρίδας”

Η πρωτοβουλία σας να τιμήσετε τη συμβολή των Σαρακατσαναίων στην Επανάσταση του 1821 εκφράζει το κοινό χρέος σε εκείνους που με τη θυσία τους έφεραν σε αυτόν τον τόπο την ελευθερία. Διακόσια χρόνια από την Επανάσταση του 1821 -από το καταστατικό εκείνο γεγονός της παλιγγενεσίας- οι Έλληνες τιμούμε τους αγωνιστές, που έδωσαν από κάθε γωνιά του Ελληνισμού το παρόν τους στον αγώνα εκείνο. Όλους εκείνους που ενσάρκωσαν τις ιδέες και τα ιδανικά που έρχονται από τους αιώνες των Ελλήνων και αναβίωσαν την εθνική μας ταυτότητα. Όλους εκείνους που με τον ηρωισμό και τη θυσία τους, με την αρετή και την ανδρεία τους έφεραν την ελευθερία,  έχτισαν και κληροδότησαν σ΄εμάς το ελληνικό κράτος», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) κ. Σταύρος Καλαφάτης, σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση με θέμα «Σαρακατσαναίοι και Επανάσταση του 1821», που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων, στις 16 Σεπτεμβρίου 2021, στο περίπτερο 16 της ΔΕΘ.

Αναφερόμενος στη συμβολή των Σαρακατσαναίων στον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα ο κ. Καλαφάτης υπογράμμισε: Περήφανοι και αδούλωτοι, δεν προσκύνησαν  δεν δέχτηκαν καμιά υποταγή στον τουρκικό ζυγό. Υπηρέτησαν αρχές, αξίες και ιδανικά που κουβαλάτε ανά τους αιώνες”. Και τόνισε: “Όλοι οραματίζονταν την ώρα του λυτρωμού και της ανασύστασης του Γένους. Ανάμεσά τους οι ήρωες και πρωταγωνιστές της Επανάστασης,  όπως ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, αλλά και σπουδαίοι Σαρακατσαναίοι, καπεταναίοι και οπλαρχηγοί όπως ο Καραΐσκος, ο Φαρμάκης, ο Γαρέφης, ο Δίπλας, ο Λεπενιώτης, ο Τσιόγκας, αλλά και μια νέα Σαρακατσάνα ηρωίδα του Πηλίου, η Μαργαρίτα Μπασδέκη. Όπως και εκείνοι που έγραψαν προεπαναστατικά λαμπρές σελίδες όπως ο «Σταυραετός» των Αγράφων αλλά και ο θρύλος της Επανάστασης, ο οπλαρχηγός Αντώνης Κατσαντώνης – Μακρυγιάννης”.

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας έχει ως εξής:

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους διοργανωτές και σε όλους όσοι συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της σημερινής  εκδήλωσης. Ευχαριστούμε και συγχαίρουμε τη διοίκηση και τα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων για  την πολύχρονη δράση και την πολύτιμη συμβολή τους στη διατήρηση και ανάδειξη της ιστορίας, της παράδοσης, των εθίμων και του πολιτισμού των Σαρακατσαναίων. Η πρωτοβουλία σας να τιμήσετε τη συμβολή των Σαρακατσαναίων στην Επανάσταση του 1821 εκφράζει το κοινό χρέος σε εκείνους που με τη θυσία τους έφεραν σε αυτόν τον τόπο την ελευθερία.

Διακόσια χρόνια από την Επανάσταση του 1821 -από το καταστατικό εκείνο γεγονός της παλιγγενεσίας- οι Έλληνες τιμούμε τους αγωνιστές, που έδωσαν από κάθε γωνιά του Ελληνισμού το παρόν τους στον αγώνα εκείνο. Όλους εκείνους που ενσάρκωσαν τις ιδέες και τα ιδανικά που έρχονται από τους αιώνες των Ελλήνων και αναβίωσαν την εθνική μας ταυτότητα. Όλους εκείνους που με τον ηρωισμό και τη θυσία τους, με την αρετή και την ανδρεία τους έφεραν την ελευθερία,  έχτισαν και κληροδότησαν σ΄εμάς το ελληνικό κράτος. Όλους εκείνους που απέδειξαν ότι η Ρωμιοσύνη έρχεται από τα βάθη των αιώνων για να πάει στους αιώνες.

Εκδηλώσεις σαν τη σημερινή αναδεικνύουν τα διαχρονικά μηνύματα του αγώνα που οδήγησε στην Παλιγγενεσία. Συνδέουν το χθες με το σήμερα και το σήμερα με το αύριο. Μεταλαμπαδεύουν αρχές, αξίες και ιδανικά που έρχονται από τα βάθη της ιστορίας μας και έχουν τη δύναμη να οδηγούν το Έθνος με ασφάλεια και σιγουριά, με περηφάνια και αυτοπεποίθηση στο μέλλον.

Υπενθυμίζουν ότι οι λίγοι δεν δίστασαν μπροστά στη δύναμη των πολλών. Και κάτι ακόμη εξόχως σημαντικό και κρίσιμο για την πορεία μας: Ότι οι Έλληνες διχασμένοι  θρηνούμε τραγωδίες και ενωμένοι  πετυχαίνουμε θαύματα. Αναδεικνύουν, ταυτόχρονα, τη δύναμη και την αντοχή του Γένους, που βυθισμένο για 400 χρόνια στη σκλαβιά, όχι μόνο δεν έσβησε, αλλά κράτησε αλώβητη την ταυτότητα, την πίστη, τη γλώσσα, τον πόθο της ελευθερίας.

Όλοι οραματίζονταν την ώρα του λυτρωμού και της ανασύστασης του Γένους. Ανάμεσά τους οι ήρωες και πρωταγωνιστές της Επανάστασης,  όπως ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, αλλά και σπουδαίοι Σαρακατσαναίοι, καπεταναίοι και οπλαρχηγοί όπως ο Καραΐσκος, ο Φαρμάκης, ο Γαρέφης, ο Δίπλας, ο Λεπενιώτης, ο Τσιόγκας, αλλά και μια νέα Σαρακατσάνα ηρωίδα του Πηλίου, η Μαργαρίτα Μπασδέκη. Όπως και εκείνοι που έγραψαν προεπαναστατικά λαμπρές σελίδες όπως ο «Σταυραετός» των Αγράφων αλλά και ο θρύλος της Επανάστασης, ο οπλαρχηγός Αντώνης Κατσαντώνης – Μακρυγιάννης.

Η ιστορία καταγράφει πως οι Τούρκοι ξεχώρισαν τους Σαρακατσαναίους. Διέκριναν το χαρακτήρα και την περηφάνια της Σαρακατσάνικης ψυχής. Αλλά και την παληκαριά, το θάρρος και την αποφασιστική συμβολή τους στον αγώνα για την ελευθερία της Πατρίδας. Περήφανοι και αδούλωτοι, δεν προσκύνησαν  δεν δέχτηκαν καμιά υποταγή στον τουρκικό ζυγό. Υπηρέτησαν αρχές, αξίες και ιδανικά που κουβαλάτε ανά τους αιώνες. Αξίες και μια πλούσια πολιτιστική κληρονομιά που αξίζει να διατηρήσετε και να μεταλαμπαδεύσετε στις επόμενες γενιές.

Κλείνοντας, χρησιμοποιώ το μήνυμα της φετινής ΔΕΘ για να τιμήσει τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Στις τρεις αυτές λέξεις θεωρώ ότι συμπυκνώνεται το αληθινό νόημα αλλά και η ψυχή της σημερινής σας εκδήλωσης: ΠΑΡΕΛΘΟΝ – ΠΑΡΟΝ – ΜΕΛΛΟΝ. Σας Ευχαριστώ.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

ypes press002
ypes press002

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) κ. Σταύρος Καλαφάτης, σας προσκαλεί σε Συνέντευξη Τύπου την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021, στις 13.00, στο αίθριο του Διοικητηρίου, για τη διοργάνωση του 3ου Balkan Forum που έχει ως θέμα: «Η βιώσιμη ανάπτυξη των Βαλκανίων στην μετά-covid εποχή».

Οι εκπρόσωποι των Μέσων Ενημέρωσης οι οποίοι ενδιαφέρονται να καλύψουν την Συνέντευξη Τύπου θα εισέλθουν στο χώρο του Διοικητηρίου μόνο με επίδειξη είτε πιστοποιητικού εμβολιασμού {τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών μετά τη δεύτερη δόση ή τη μοναδική δόση},  είτε βεβαίωσης αρνητικού εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR για κορονοϊό COVID-19 εντός των τελευταίων (48) ωρών, είτε πιστοποιητικού νόσησης που έχει ισχύ για χρονικό διάστημα από δύο (2) έως εννέα (9) μήνες μετά τη νόσηση, το οποίο εκδίδεται με την παρέλευση τριάντα (30) ημερών από τον πρώτο θετικό έλεγχο.

Ομιλία του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη στο Συνέδριο με θέμα “Πανδημία COVID-19 – Απειλή ή ευκαιρία;” του ΑΠΘ και του Lions Quest Θεσσαλονίκης – Μακεδονίας

17-9-2021a-028

17-9-2021a-051

Ομιλία του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη στο Συνέδριο με θέμα “Πανδημία COVID-19 – Απειλή ή ευκαιρία;” του ΑΠΘ και του Lions Quest Θεσσαλονίκης – Μακεδονίας

Καλαφάτης: Οι μεταρρυθμίσεις βοήθησαν στην ανατροπή του αρνητικού προσήμου από την πανδημία

“Οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας από την κυβέρνηση του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ήταν που βοήθησαν στην ανατροπή του αρνητικού προσήμου, το οποίο, μοιραία, ακολουθεί μία πανδημία που οδηγεί σε αναγκαστικά σκληρά οικονομικά μέτρα -όπως ένα lockdown. Ένα νέο θεσμικό πλαίσιο κινητοποιεί τώρα εκατοντάδες νέες επενδύσεις. Το ψηφιακό κράτος διεκπεραιώνει κάθε μέρα εκατοντάδες χιλιάδες συναλλαγές. Ο πολίτης δεν ταλαιπωρείται όπως στο παρελθόν”, τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) κ. Σταύρος Καλαφάτης, στην ομιλία του στο Πολυθεματικό Συνέδριο με θέμα “Πανδημία COVID-19 – Απειλή ή ευκαιρία;” του ΑΠΘ και του Lions Quest Θεσσαλονίκης – Μακεδονίας, το οποίο άνοιξε χθες τις εργασίες του στο κτίριο της Παλιάς Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Καλαφάτης, στην ομιλία του με θέμα “Η αντιμετώπιση της πανδημίας και το οικονομικό – αναπτυξιακό τοπίο. Πώς αντιστρέφουμε το αρνητικό πρόσημο”, υπογράμμισε, ακόμη:  “Η κυβέρνηση, με αποφασιστικότητα και σχέδιο, στήριξε όλους, σε όλα. Διέθεσε 41 δισεκατομμύρια ευρώ για να καλύψει αμοιβές και εισφορές εργαζομένων, να χρηματοδοτήσει όσες επιχειρήσεις έμειναν κλειστές, να αναστείλει τις οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, να αναλάβει τις εργοδοτικές εισφορές και τα ενοίκια επαγγελματικής στέγης. Η Κυβέρνηση, από την αρχή της θητείας της, αλλά και ειδικότερα κατά την ταραχώδη περίοδο της υγειονομικής κρίσης, βρέθηκε δίπλα στις τοπικές κοινωνίες και τις στήριξε στον μέγιστο δυνατό βαθμό, μέσα από ένα πλέγμα έγκαιρων, συνεκτικών και αποτελεσματικών μέτρων και παρεμβάσεων. Μέτρα και παρεμβάσεις που επεκτάθηκαν σε πολλά, διαφορετικά πεδία και τομείς. Τα μέτρα αυτά υπερέβησαν τα χρηματοδοτικά εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν ευρέως για όλη την οικονομία της χώρας και προσαρμόστηκαν στις ιδιαίτερες απαιτήσεις της κάθε περιοχής”.

Για το τι έφερε η πανδημία στον τομέα της Υγείας, ο κ. Καλαφάτης, επεσήμανε: “Η πανδημία στάθηκε αφορμή να μπει θετικό πρόσημο και στον τομέα της Υγείας. Αυτούς τους δύσκολους μήνες, το Εθνικό Σύστημα Υγείας ενισχύθηκε με χιλιάδες επαγγελματίες υγείας. Προκηρύχθηκαν ακόμα 600 μόνιμες θέσεις γιατρών και αναμένεται να προκηρυχθούν άλλες 4.900 θέσεις, πρωτίστως νοσηλευτών. Η κυβέρνηση της ΝΔ παρέλαβε 557 κλίνες ΜΕΘ και, πλέον, φθάνουν τις 1.500. Τα νοσοκομεία μας διαθέτουν πια σύγχρονο εξοπλισμό και οι γιατροί μας τεράστια εμπειρία. Σε αυτό βοήθησαν και οι δωρεές ιδιωτών. Τις αξιοποίησαμε στο έπακρο, για το συμφέρον των Ελλήνων πολιτών. Όλα αυτά αποτελούν τα θεμέλια της επόμενης μέρας για τη δημόσια υγεία, με βάρος στην πρωτοβάθμια φροντίδα και στη διαλειτουργικότητα των νοσοκομείων”.

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας έχει ως εξής:

Όταν ανιχνεύθηκαν τα πρώτα κρούσματα του COVID-19 στον κόσμο, είναι σίγουρο ότι κανείς δεν περίμενε αυτό που θα ακολουθούσε. Η υφήλιος είχε αντιμετωπίσει κι άλλες επιδημίες, κάποιες με χαρακτηριστικά πανδημιών. Κάτι τέτοιο, όμως, ήταν, πράγματι, πρωτόγνωρο. Τόσο για τους πολίτες, όσο και για τις κυβερνήσεις που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν αυτήν την κατάσταση.

Η ελληνική κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν αποτελούσε εξαίρεση. Και, καθώς οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και άλλα κράτη, μας απονέμουν τα εύσημα για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, αυτό σημαίνει ότι, η γενική εικόνα της χώρας είναι θετική.

 

Η εικόνα αυτή πιστοποιήθηκε και πιστοποιείται μέχρι σήμερα, το καλοκαίρι που διανύσαμε. Η αύξηση του τουρισμού σε μια τέτοια εποχή δείχνει πως, ως τώρα, οι χειρισμοί ήταν σωστοί. Γιατί, να σας θυμίσω, οι Κασσάνδρες περίμεναν την απόλυτη αποτυχία, ό,τι κι αν σήμαινε αυτό για την οικονομία της χώρας, για τον Έλληνα επιχειρηματία, τον εργαζόμενο, τον πολίτη.

 

Ο τουρισμός είναι ένας, μόνον, από τους τομείς που κλήθηκε να στηρίξει η ελληνική κυβέρνηση. Όταν ανακοινώθηκε το πρώτο, αυστηρό, λοκ ντάουν, πολλοί ήταν αυτοί που έσπευσαν να προδικάσουν ότι η οικονομία της χώρας θα βουλιάξει και δεν θα ανακάμψει λόγω του μέτρου. Την ίδια ώρα, όλες οι οικονομίες της Ευρώπης, ακολουθούσαν τον ίδιο δρόμο.

 

Η κυβέρνηση, με αποφασιστικότητα και σχέδιο, στήριξε όλους, σε όλα. Διέθεσε 41 δισεκατομμύρια ευρώ για:

 • Να καλύψει αμοιβές και εισφορές εργαζομένων.
 • Να χρηματοδοτήσει όσες επιχειρήσεις έμειναν κλειστές.
 • Να αναστείλει τις οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.
 • Να αναλάβει τις εργοδοτικές εισφορές και τα ενοίκια επαγγελματικής στέγης.Η Κυβέρνηση, από την αρχή της θητείας της, αλλά και ειδικότερα κατά την ταραχώδη περίοδο της υγειονομικής κρίσης, βρέθηκε δίπλα στις τοπικές κοινωνίες και τις στήριξε στον μέγιστο δυνατό βαθμό, μέσα από ένα πλέγμα έγκαιρων, συνεκτικών και αποτελεσματικών μέτρων και παρεμβάσεων. Μέτρα και παρεμβάσεις που επεκτάθηκαν σε πολλά, διαφορετικά πεδία και τομείς. Τα μέτρα αυτά υπερέβησαν τα χρηματοδοτικά εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν ευρέως για όλη την οικονομία της χώρας και προσαρμόστηκαν στις ιδιαίτερες απαιτήσεις της κάθε περιοχής.      Είναι βέβαια προφανές πως ο ψηφιακός κόσμος δεν αφορά μόνο το κράτος. Αφορά την εκπαίδευση,  και την ανάγκη επανεκπαίδευσης. Αφορά την εργασία, τη συνεργασία,  τις επικοινωνίες. Αφορά τις επιχειρήσεις και τις νέες επενδύσεις, την παραγωγή και την παραγωγικότητα ,  την έρευνα και την καινοτομία. Η πανδημία έδωσε τη δυνατότητα στη βελτίωση μιας σειράς οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων: Εκατοντάδες ήταν οι επιχειρήσεις που “μπήκαν” στο ηλεκτρονικό εμπόριο, που εφάρμοσαν την τηλεργασία  και την τηλε- συνεργασία. Όλα αυτά δεν θα παραμείνουν απλά και μόνον ως διαδικασίες υποκατάστασης  των δραστηριοτήτων που είχε απαγορεύσει ο ιός. Προχωρήσαμε στο επόμενο βήμα: Ουσιαστικά ανατράπηκε το επιχειρηματικό μοντέλο. Ανατάχθηκαν οι προτεραιότητες των επιχειρήσεων -μικρών και μεγάλων. Δημιουργήθηκαν νέες δυνατότητες για όλους. Οφείλουμε λοιπόν, να προσαρμοστούμε να εκπαιδευτούμε και να επενδύσουμε σ΄αυτό που έρχεται. Κι αυτό κάνουμε, για να αποκλείσουμε σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο την ψηφιακή φτώχεια. Αλλά και να βγούμε μπροστά. Να κάνουμε θετικό το πρόσημο.Η πανδημία, όμως, στάθηκε αφορμή να μπει θετικό πρόσημο και στον τομέα της Υγείας. Αυτούς τους δύσκολους μήνες, το Εθνικό Σύστημα Υγείας ενισχύθηκε με χιλιάδες επαγγελματίες υγείας. Προκηρύχθηκαν ακόμα 600 μόνιμες θέσεις γιατρών και αναμένεται να προκηρυχθούν άλλες 4.900 θέσεις, πρωτίστως νοσηλευτών. Η κυβέρνηση της ΝΔ παρέλαβε 557 κλίνες ΜΕΘ και, πλέον, φθάνουν τις 1.500. Τα νοσοκομεία μας διαθέτουν πια σύγχρονο εξοπλισμό και οι γιατροί μας τεράστια εμπειρία. Σε αυτό βοήθησαν και οι δωρεές ιδιωτών. Τις αξιοποίησαμε στο έπακρο, για το συμφέρον των Ελλήνων πολιτών.  Όλα αυτά αποτελούν τα θεμέλια της επόμενης μέρας για τη δημόσια υγεία, με βάρος στην πρωτοβάθμια φροντίδα και στη διαλειτουργικότητα των νοσοκομείων. Στη στελέχωση των δομών της Περιφέρειας, με ειδικά κίνητρα για τα χωριά, τη μεθόριο και τα νησιά μας. Στην επιθετική προώθηση στρατηγικών πρόληψης και βέβαια στον εκσυγχρονισμό πολλών δομών υγείας με τα περίπου 2 δισεκατομμύρια τα οποία προορίζονται για αυτόν τον σκοπό το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και από το νέο ΕΣΠΑ.Είναι ευκαιρία, λοιπόν, η πανδημία. Ήταν ευκαιρία για να διορθωθούν κακώς κείμενα ετών και μπορούμε να την μετατρέψουμε σε ευκαιρία για όσα έρχονται, από δω και στο εξής.Σας εύχομαι καλή επιτυχία στο συνέδριό σας.
 • Με μια σειρά από υπηρεσίες αυτού του είδους οι πολίτες απαλλάσσονται από άσκοπες αναμονές στους διαδρόμους των υπηρεσιών, από μετακινήσεις από τη μία υπηρεσία στην άλλη, από καθυστερήσεις. Ταλαιπωρούνται λιγότερο και, φυσικά, χάνονται πολύ λιγότερες εργατοώρες. Οι υπηρεσίες γίνονται αποδοτικότερες.
 • Συνολικά επτά σύγχρονες και άμεσα προσβάσιμες ηλεκτρονικές υπηρεσίες για τους οφειλέτες έχουν τεθεί σε λειτουργία, μέχρι σήμερα, από τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (γνωστό ως e-ΕΦΚΑ). Κι όλα αυτά, στο πλαίσιο της στρατηγικής που εφαρμόζουμε για αναβάθμιση του επιπέδου εξυπηρέτησης των πολιτών, μέσω της ψηφιοποίησης των υποδομών των υπηρεσιών. Πλέον, η πιστοποίηση των οφειλετών, η ενημέρωσή τους, ο πίνακας χρεών, η ηλεκτρονική καρτέλα οφειλέτη, ο υπολογισμός των δόσεων μιας ρύθμισης, η ρύθμιση, αλλά και η ενεργοποίηση ενός ραντεβού, γίνονται ηλεκτρονικά.
 • Υπηρεσίες όπως αυτή “έτρεξαν” μέσα στην πανδημία. Η ανάγκη ήταν να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες εξ αποστάσεως. Η ανάγκη έγινε ευκαιρία. Η ευκαιρία υλοποιήθηκε.
 • Ως παράδειγμα φέρνω τη νέα ψηφιακή υπηρεσία myEFKAlive που παρουσιάστηκε τον Ιούλιο. Πρόκειται για ένα νέο εναλλακτικό κανάλι εξυπηρέτησης. Επιτρέπει την εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση του πολίτη από υπάλληλο του ΕΦΚΑ μέσω τηλεδιάσκεψης/βιντεοκλήσης. Ο πολίτης μπορεί να εξυπηρετηθεί για μια σειρά πιστοποιητικών και συναλλαγών του με τον ΕΦΚΑ χωρίς να χρειαστεί να μεταβεί στο κοντινότερο υποκατάστημα του Φορέα. Σκεφτείτε τι ανακούφιση είναι αυτή για τους κατοίκους νησιωτικών, ορεινών ή απομακρυσμένων περιοχών, ή για τους συμπολίτες μας με αναπηρίες, που δυσκολεύονται να μετακινηθούν. Ακόμη και για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, η νέα, αυτή, υπηρεσία τους δίνει τη δυνατότητα να συνομιλούν με έναν άνθρωπο κι όχι να συμπληρώνουν μια φόρμα στο Ίντερνετ.
 • Ένα νέο θεσμικό πλαίσιο κινητοποιεί τώρα εκατοντάδες νέες επενδύσεις. Το ψηφιακό κράτος διεκπεραιώνει κάθε μέρα εκατοντάδες χιλιάδες συναλλαγές. Ο πολίτης δεν ταλαιπωρείται όπως στο παρελθόν.
 • Αυτές, ακριβώς, οι μεταρρυθμίσεις, ήταν που βοήθησαν στην ανατροπή του αρνητικού προσήμου, το οποίο, μοιραία, ακολουθεί μία πανδημία που οδηγεί σε αναγκαστικά σκληρά οικονομικά μέτρα -όπως ένα λοκ ντάουν.
 • Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση συνέχισε την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών που συμβάλλουν στην προσέλκυση επενδύσεων, επιλύουν χρόνια προβλήματα και παθογένειες, προωθούν αποκρατικοποιήσεις και αξιοποιούν, κατά τον βέλτιστο τρόπο, τη δημόσια περιουσία. Και όλα αυτά γίνονται με «πυξίδα» την οικονομική αποτελεσματικότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά και με γνώμονα τις ιδιαίτερες ανάγκες, τις προτεραιότητες και τα ειδικά χαρακτηριστικά κάθε Περιφέρειας της χώρας, ώστε αυτές να αποτελέσουν ισχυρές ατμομηχανές ανάπτυξης στη μετά-κορονοϊό εποχή.

Δήλωση του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη για το σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης

ypes press002
ypes press002

Δήλωση του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη για το σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου στο περιθώριο του Thessaloniki Helexpo Forum, αναφορικά με το θέμα που προέκυψε σε σχέση με τις αρχαιότητες στο Σταθμό Βενιζέλου του Μετρό, ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας Θράκης Σταύρος Καλαφάτης,  δήλωσε:

«Στην Κυβέρνηση είμαστε προσανατολισμένοι και πλήρως ευθυγραμμισμένοι στην ολοκλήρωση του Σταθμού, με αφαίρεση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων. Ανεξαρτήτως αν υπάρχουν κάποιοι, πολύ λίγοι, που διαφωνούν, η απόφαση είναι ειλημμένη. Δεν υπάρχει, λοιπόν, κανένα ζήτημα. Έχουν γίνει όλες οι διαδικασίες. Έχει μιλήσει η Δικαιοσύνη στον ανώτατο βαθμό. The case is closed».

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη στα εγκαίνια του Προξενείου του Μαυροβουνίου στη Θεσσαλονίκη

17-9-2021-100

 

17-9-2021-136

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη στα εγκαίνια του Προξενείου του Μαυροβουνίου στη Θεσσαλονίκη

 Καλαφάτης: Θέλουμε τη Θεσσαλονίκη έξυπνη πόλη, ανοικτή στη γειτονιά της

 «Η Θεσσαλονίκη είναι μία έξυπνη πόλη, ανοιχτή στη γειτονιά της. Εξελίσσεται σε πόλο στην ευρύτερη περιφέρεια, όσον αφορά την καινοτομία, την έρευνα, τις επενδύσεις. Και φιλοδοξεί να συμβάλει στη περαιτέρω συνεργασία, δύο λαών που συνδέονται με βαθιά φιλία», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, στα εγκαίνια του Προξενείου του Μαυροβουνίου στη Θεσσαλονίκη, που έγιναν παρουσία του Πρωθυπουργού του Μαυροβουνίου καθηγητή Zdravko Krivokapic.

Ανέφερε ανάμεσα στα άλλα:

Κύριε Πρωθυπουργέ, Κυρία Πρέσβη, Κύριε Πρόξενε,

Θέλω να σας καλωσορίσω στην πόλη μας, στη Μακεδονία μας, στην Ελλάδα. Γνωρίζω είστε πολύ καλός φίλος της Ελλάδας. Χαιρετίζουμε την εξαιρετική αυτή πρωτοβουλία και είμαστε σίγουροι ότι ο κ. Πρόξενος θα εκτελέσει άψογα τα καθήκοντά του προς όφελος των δύο λαών και χωρών.

Η σημερινή πρωτοβουλία υπογραμμίζει τη βαθιά σχέση φιλίας μεταξύ των δύο λαών που έρχεται από την ιστορία του παρελθόντος. Αφορά το μέλλον,  καθώς υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό για συνεργασία μεταξύ των δύο λαών σε επενδυτικό, αναπτυξιακό, πολιτιστικό και τουριστικό επίπεδο.

Αυτό το μέλλον πάμε να το κερδίσουμε μαζί οι δύο χώρες, σε μία Ευρώπη που αλλάζει, που προσπαθεί και θέλει να κερδίσει το δικό της στοίχημα, να κερδίσει, δηλαδή, τη νέα εποχή. Κι αυτό γίνεται με νέες ισχυρές συμμαχίες και συνέργειες. Σ’ αυτήν την κατεύθυνση πορευόμαστε.

Η Θεσσαλονίκη είναι μία έξυπνη, ανοιχτή πόλη, που ζητά και διψά για επενδύσεις. Εξελίσσεται σε πόλο στην ευρύτερη περιφέρεια, όσον αφορά την καινοτομία, την έρευνα, τις επενδύσεις. Αυτά είναι μόνον κάποια από τα πεδία στα οποία μπορούμε να συνεργαστούμε

Αυτή η κυβέρνηση, με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη,  προχωρά σε όλες εκείνες τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούν οι καιροί. Το έχει ξεκινήσει από την πρώτη μέρα ενώ την ίδια στιγμή είχε να διαχειριστεί μια υγειονομική κρίση διαρκείας με οικονομικές επιπτώσεις.

Για ακόμη μια φορά σας καλωσορίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας. Είναι τιμή για μας. Το μέλλον είναι μπροστά μας.

 

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη στην έναρξη του 2ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα «Η στρατιωτική ιστορία της Μεσογείου».

kalafatis_polemiko_mouseio

 

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη στην έναρξη του 2ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα «Η στρατιωτική ιστορία της Μεσογείου».

Στ. Καλαφάτης: «Μελετώντας την ιστορία αποφεύγουμε λάθη του παρελθόντος και χαράσσουμε καινούργιους δρόμους φιλίας και συνεργασίας των λαών μας».

«H Ελλάδα, ανέδειξε την Ιστορία και την σημασία της ως θεμέλιο της συλλογικής μνήμης και της κοινωνικής συγκρότησης αλλά και ως επιστήμης που λειτουργεί ως θεμέλιο του μέλλοντος. Ιστορία άλλωστε είναι η γνώση του παρελθόντος που συμβάλλει στην κατανόηση του παρόντος και τον καλύτερο σχεδιασμό του μέλλοντος. Μελετώντας σήμερα την ιστορία, μπορούμε να αποφεύγουμε λάθη του παρελθόντος αλλά και να  κάνουμε πιο σίγουρα και στέρεα βήματα στην πορεία μας στο μέλλον. Να χαράσσουμε καινούργιους δρόμους φιλίας και συνεργασίας των λαών μας», τόνισε  ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρος Καλαφάτης σε χαιρετισμό του κατά την έναρξη του 2ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα «Η στρατιωτική ιστορία της Μεσογείου», που διοργάνωσε η «Βυζαντινή Θεσσαλονίκη» σε συνεργασία με το IBN Haldun της Κωνσταντινούπολης, την Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021, στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού:

Κυρίες και Κύριοι Καθηγητές, Εκλεκτοί εισηγητές και προσκεκλημένοι, Κυρίες και Κύριοι,

Χαιρετίζω τη διοργάνωση του 2ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου σας για τη Στρατιωτική Ιστορία της Μεσογείου και καλωσορίζω τους διακεκριμένους εισηγητές και προσκεκλημένους από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Με την εκδήλωση αυτή, η «Βυζαντινή Θεσσαλονίκη»  σε συνεργασία με τους μελετητές του πανεπιστημίου IBN Haldun της Κωνσταντινούπολης φέρνει την πρωτεύουσα της Μακεδονίας, τη Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο της ακαδημαϊκής προσοχής, αλλά και του γενικότερου  προβληματισμού γύρω από την στρατιωτική ιστορία της Μεσογείου Θάλασσας.

Είναι βέβαιο ότι από εδώ, από το χώρο του Πολεμικού Μουσείου, το συνέδριό σας θα συμβάλει στην μελέτη και στην καλύτερη κατανόηση της ιστορίας του πολέμου στη Μεσόγειο, από την ύστερη αρχαιότητα και την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, δηλαδή από τον Μεσαίωνα και την περίοδο του Βυζαντίου μέχρι τον 17ο αιώνα.

Είναι -πιστεύω- κοινή η πεποίθηση ότι η Ελλάδα, ανέδειξε την Ιστορία και την σημασία της ως θεμέλιο της συλλογικής μνήμης και της κοινωνικής συγκρότησης αλλά και ως επιστήμης που λειτουργεί ως θεμέλιο του μέλλοντος. Ιστορία άλλωστε είναι η γνώση του παρελθόντος που συμβάλλει στην κατανόηση του παρόντος και τον καλύτερο σχεδιασμό του μέλλοντος.

Μελετώντας σήμερα την ιστορία, μπορούμε να αποφεύγουμε λάθη του παρελθόντος αλλά και να  κάνουμε πιο σίγουρα και στέρεα βήματα στην πορεία μας στο μέλλον. Να χαράσσουμε καινούργιους δρόμους φιλίας και συνεργασίας των λαών μας.

Η ιστορία διδάσκει πως η Μεσόγειος από βασικό πεδίο θρησκευτικών κυρίως συγκρούσεων υπήρξε η γεωγραφική περιοχή όπου αναπτύχθηκαν ορισμένοι από τους σημαντικότερους πολιτισμούς του αρχαίου κόσμου, Έλληνες, Αιγύπτιοι, Ρωμαίοι, Άραβες, Ενετοί, Οθωμανοί.

Αυτό επιβεβαίωσε και ο κορυφαίος Γάλλος ιστορικός Fernard Braudel στη διατριβή του για τη Μεσόγειο το 1949, παντρεύοντας την ιστορία με τη γεωγραφία της Μεσογείου, ως σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης, τόπο αντιπαράθεσης αλλά και συνύπαρξης εθνών και πολιτισμών.

Μια συναρπαστική διαδρομή που έχει να διδάξει πολλά σε όλους.

Υπάρχει άλλωστε στην προέκταση της πορείας αυτής και η Επανάσταση των Ελλήνων, που συγκλόνισε τους λαούς των χρόνων εκείνων, και αναδιάταξε το χάρτη της περιοχής, προσθέτοντας το νέο ελληνικό κράτος. Η Επανάσταση που τιμούμε ξεχωριστά τη χρονιά αυτή, καθώς συμπληρώνονται  200 χρόνια από το ξεκίνημά της.

Θερμά συγχαρητήρια σε όλους όσοι συνέβαλαν στην πραγματοποίηση του συνεδρίου. Καλή επιτυχία στις εργασίες σας.

Στις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια της ΧΑΝΘ ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης)

1516-9-2021-068

1516-9-2021-013

Στις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια της ΧΑΝΘ ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης)

 Στ. Καλαφάτης: «Στη ΧΑΝΘ χτυπά εδώ και 100 χρόνια η καρδιά της Θεσσαλονίκης»

«Εδώ κι έναν αιώνα, σε αυτόν τον χώρο, χτυπά η καρδιά της Θεσσαλονίκης. Γιατί η ΧΑΝΘ εδώ και 100 χρόνια είναι πρώτη: Στον αθλητισμό, στην κοινωνική προσφορά, στον εθελοντισμό. Η ΧΑΝΘ μετρά 100 χρόνια ιστορίας. Έφερε στην Ελλάδα το μπάσκετ. Δίδαξε ήθος κι ευγενή άμιλλα. Έκανε πράξη το ευ αγωνίζεσθαι. Και συνεχίζει. Με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη αποτέλεσε και αποτελεί φυτώριο νέων ταλέντων και νέων αθλητικών διακρίσεων. Η ΧΑΝΘ είναι ένα πραγματικό Σχολείο Αθλητισμού που διδάσκει ότι με σκληρή προσπάθεια, πειθαρχία και σταθερή προσήλωση στο στόχο, η επιτυχία δεν θ΄αργήσει να ρθεί», τόνισε  ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρος Καλαφάτης σε χαιρετισμό που απηύθυνε στην κεντρική εκδήλωση για τα 100 χρόνια της ΧΑΝΘ, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2021, στο Αθλητικό Κέντρο ΧΑΝΘ «Μίμης Τσικίνας», όπου παρέστη ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης.

Και υπογράμμισε: «Για όλους αυτούς τους λόγους στηρίζαμε και συνεχίζουμε να στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις της ΧΑΝΘ με επίκεντρο τον Άνθρωπο, τον Αθλητισμό και τη Νέα Γενιά της Πατρίδας μας. Ειδικά στην εποχή της πανδημίας, με σκοπό να βγούμε όλοι ασφαλείς μέσω του εμβολιασμού και να πάρουμε το νήμα από εκεί που το αφήσαμε. Είμαι σίγουρος ότι και για τα επόμενα 100 -αλλά και πολλά περισσότερα χρόνια- η ΧΑΝΘ θα βρίσκεται εδώ: Στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, προσφέροντας στην κοινωνία και στους νέους. Χρόνια πολλά!».

Ο κ. Καλαφάτης παρακολούθησε τη συναυλία Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης και λίγο αργότερα παρέστη στο εικαστικό πολυθέαμα για την επέτειο που πραγματοποιήθηκε μπροστά στο κτήριο της ΧΑΝΘ.

 

 

 

Συνέντευξη του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στην ειδική έκδοση του Ράδιο Θεσσαλονίκη και της «Thessnews.gr» για την 85η ΔΕΘ.

Stkalafatis-1

Συνέντευξη του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στην ειδική έκδοση του Ράδιο Θεσσαλονίκη και της «Thessnews.gr» για την 85η ΔΕΘ.

Στ. Καλαφάτης: «Η οικονομία έβαλε μπρος και δεν θα ξανακλείσει»

 «Η οικονομία έβαλε μπρος και δεν θα ξανακλείσει. Οι  επενδυτικές πρωτοβουλίες από διεθνείς οικονομικούς κολοσσούς, όπως η Cisco, η Pfizer, η Microsoft, η Amazon, δείχνουν ξεκάθαρα πως η  Θεσσαλονίκη και η Β. Ελλάδα, όχι μόνον διατηρούν αλλά και αποκτούν πρόσθετα ελκυστικά επενδυτικά χαρακτηριστικά», τονίζει ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης σε συνέντευξη στην ειδική έκδοση του Ράδιο Θεσσαλονίκη και της Thessnews,gr για την 85η ΔΕΘ και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Διαμαντίδη.

Ο κ. Καλαφάτης αφού υπογραμμίζει ότι «η Θεσσαλονίκη προχωράει μπροστά!», αναφέρεται στην εξέλιξη μεγάλων έργων όπως είναι το Μετρό, η ανάπλαση του χώρου της ΔΕΘ, το Flyover, το Μουσείο Ολοκαυτώματος, το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ, οι σιδηροδρομικές συνδέσεις του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης, η επέκταση του προαστιακού σιδηροδρόμου, η ενοποίηση του θαλάσσιου μετώπου και η ανάπλαση των πλατειών Αριστοτέλους και Διοικητηρίου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

Ποιες αναπτυξιακές παρεμβάσεις έχει δρομολογήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα το ΥΜΑΘ στον γεωγραφικό χώρο ευθύνης του; 

Συνεχίζουμε, μέσω της Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων τις Προκηρύξεις Γενικής Επιχειρηματικότητας. Επιταχύνουμε τις διαδικασίες έγκρισης και χρηματοδότησης των επενδυτικών σχεδίων, διπλασιάζοντας (έχει γίνει ήδη) τις Επιτροπές Αξιολόγησης για την ταχεία διεκπεραίωση των σχετικών προτάσεων. Επιταχύναμε και τη διαδικασία έγκρισης των αιτημάτων τροποποίησης επενδυτικών σχεδίων με ενίσχυση του δυναμικού της υπηρεσίας, ώστε να ανταποκριθούμε στον επιχειρηματικό σχεδιασμό και τις διαφοροποιούμενες απαιτήσεις της αγοράς.  Παράλληλα, έχει τεθεί σε εφαρμογή το Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης που στηρίζει τους Δήμους στην προώθηση έργων. Στην πρόσφατη περιοδεία μου στον Έβρο, τη Δυτική Μακεδονία, την Πιερία, τη Χαλκιδική, τις Σέρρες, ζήτησα από τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες να επισημάνουν οι ίδιοι έργα που είναι ζωτικής σημασίας, για τις τοπικές κοινωνίες προκειμένου να εξασφαλίσουν την αναγκαία χρηματοδότηση. Πέρα από το ρόλο του επιταχυντή στην προώθηση των μεγάλων έργων είμαστε δίπλα στις τοπικές κοινωνίες, δίπλα στον πολίτη.

Εκτιμάτε ότι η Μακεδονία και η Θράκη διατηρούν ελκυστικά επενδυτικά χαρακτηριστικά, παρόλο που έχει μεσολαβήσει εδώ και 1,5 χρόνο η συγκυρία της πανδημίας; 

Δυστυχώς, η πανδημία θα συνεχίσει να μας ταλαιπωρεί και -μετά τη τελευταία μετάλλαξη- να γίνεται πιο επιθετική απέναντι στους ανεμβολίαστους. Τώρα, ωστόσο, σε αντίθεση με την περσινή χρονιά, έχουμε τη λύση. Και η λύση δίνεται στα εμβολιαστικά κέντρα με υποδειγματικό τρόπο. Η οικονομία έβαλε μπρος και δεν θα ξανακλείσει. Η Μακεδονία και η Θράκη -όπως δείχνουν οι 17 επενδυτικές προτάσεις που υποβλήθηκαν, στην 4η και 5η Προκήρυξη Γενικής Επιχειρηματικότητας της Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων του Τομέα Μακεδονίας και Θράκης- διατηρούν την επενδυτική ελκυστικότητά τους. Και τολμώ να πω ότι βγαίνουν ήδη μπροστά. Οι  επενδυτικές πρωτοβουλίες από διεθνείς οικονομικούς κολοσσούς, όπως η Cisco, η Pfizer, η Microsoft, η Amazon, δείχνουν ξεκάθαρα πως η  Θεσσαλονίκη και η Β. Ελλάδα, όχι μόνον διατηρούν αλλά και αποκτούν πρόσθετα ελκυστικά επενδυτικά χαρακτηριστικά. Με τις μεταρρυθμίσεις και τις κατάλληλες κινήσεις της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι προοπτικές προσέλκυσης ξένων επενδύσεων στη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και τη Θράκη άνοιξαν για τα καλά. Τόσο ο Γερμανός Υφυπουργός Οικονομικής Συνεργασίας Νόρμπερτ Μπάρτλε, όσο και ο Αμερικανός Πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, με τους οποίους συναντήθηκα πρόσφατα, με διαβεβαίωσαν ότι οι χώρες τους ενδιαφέρονται για σημαντικές επενδύσεις που αφορούν στην δημιουργία μονάδων παραγωγής υδρογόνου, την Πράσινη Οικονομία, την Ενέργεια,  τις νέες τεχνολογίες.

Εκτιμάτε ότι η Θεσσαλονίκη μπορεί να έχει ένα διαφορετικό “πρόσωπο”, πιο σύγχρονο, φιλικό και βιώσιμο, σε μία πενταετία από σήμερα;

Δεν είναι εκτίμηση, είναι βεβαιότητα. Η Θεσσαλονίκη προχωράει μπροστά! Οι εξελίξεις στο Μετρό είναι γνωστές σε όλους, το ίδιο και για την ανάπλαση του χώρου της ΔΕΘ. Το νερό μπήκε στο αυλάκι και δεν γυρίζει όσο κι αν κάποιοι, λίγοι, συνεχίζουν να το πετροβολούν. Στις αρχές του 2022 αναμένεται να αρχίσουν οι εργασίες για το Flyover στην πόλη μας, το οποίο έχει ενταχθεί εξ ολοκλήρου στο Ταμείο Ανάκαμψης. Επίσης άνοιξε ο δρόμος για την κατασκευή του Μουσείου Ολοκαυτώματος, με την τροπολογία που πέρασε από τη Βουλή για το χωροταξικό του. Αναμένουμε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για να εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα που αφορά το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ, καθώς η κυβέρνηση ολοκλήρωσε τις διαδικασίες του Ρυμοτομικού Σχεδίου Εφαρμογής. Οι σιδηροδρομικές συνδέσεις του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης (Πύλη 11 και Πύλη 6) προχωρούν. Η πρώτη εντάχθηκε στο ΠΕΠ. Για τη δεύτερη δεσμεύτηκε το απαραίτητο κονδύλι των 4,58 εκ. ευρώ από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ. Προχωρούν οι διαδικασίες για την επέκταση του προαστιακού σιδηροδρόμου, την ενοποίηση του θαλάσσιου μετώπου, την ανάπλαση των πλατειών Αριστοτέλους και Διοικητηρίου.

 

Στ. Καλαφάτης στο Thessaloniki Helexpo Forum 2021: «Το Μετρό θα γίνει, θέλουν δε θέλουν κάποιοι»

15-9-2021a-032

15-9-2021a-030  15-9-2021a-055

Στ. Καλαφάτης  στο Thessaloniki Helexpo Forum 2021: «Το Μετρό θα γίνει, θέλουν δε θέλουν κάποιοι»

«Υπάρχει ένα κράτος δικαίου το οποίο σεβόμαστε. Και η Δικαιοσύνη είναι θεμελιώδης λίθος, πυρήνας του Δημοκρατικού μας Πολιτεύματος. Υπάρχει και μια απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, στην οποία φυσικά εδώ σήμερα στο πάνελ δεν έγινε καμία αναφορά. The case is closed. Το Μετρό θα γίνει θέλουν δεν θέλουν κάποιοι», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης, στην τοποθέτησή του στο πλαίσιο της ενότητας «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Τα μεγάλα έργα και η αναπτυξιακή προοπτική», στο Thessaloniki Helexpo Forum της ΔΕΘ.

Και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει απέναντί της τους λαϊκιστές και τους πολιτικάντηδες. Ένα μεγάλο κακό επήλθε στη χώρα στα τεσσεράμισι χρόνια, πριν τις τελευταίες εκλογές, από την επικράτηση λαϊκισμού στον αίσχιστο βαθμό. Και νιώθουμε ότι αυτό που έγινε, για παράδειγμα, με τις μακέτες του Μετρό πριν από τρία χρόνια, ήταν βαθύτατη προσβολή στους ίδιους τους Θεσσαλονικείς. Το γεγονός ότι ακούστηκε σήμερα εδώ τρεις – τέσσερις φορές το όνομα της κυρίας Μενδώνη, η οποία είναι μοναδική γνώστρια των ζητημάτων στα οποία έχει την πολιτική ευθύνη πλέον, κατά την άποψή μου, τα πυρά τα οποία δέχεται είναι τίτλος τιμής για εκείνη -και για το περιεχόμενο και για την προέλευση αυτών των πυρών».

Για το αναπτυξιακό μέλλον της Θεσσαλονίκης, υπογράμμισε: «Η κυβέρνηση θέλει, μπορεί και το κάνει. Υποστηρίζει την προοπτική μιας νέας Θεσσαλονίκης, μιας πόλης σύγχρονης και λειτουργικής, πόλης στην οποία αξίζει να επενδύει κανείς, να εργάζεται και να ζει».

Για τη συνεργασία των φορέων, τόνισε: «Είναι σημαντικό το γεγονός ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Κυβέρνηση βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος, μαζί με το σύνολο των φορέων της πόλης για πάρα πολλά από αυτά τα ζητήματα. Η κυβέρνηση συνεργάζεται και για τα θέματα που αφορούν τον Δήμο (Πλατεία Διοικητηρίου, Άξονας Αριστοτέλους, το ντεκ στην παραλία, που είναι ένας πρόσθετος δημόσιος χώρος, μικρότερα έργα, πολύ σημαντικά όμως για τη λειτουργικότητα της πόλης). Και βέβαια, υπάρχει πολύ καλή συνεργασία και με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αναφέρω ενδεικτικά το Στρατόπεδο Παύλος Μελάς και την ενοποίηση του παραλιακού μετώπου».

Για το νέο Ογκολογικό Νοσοκομείο:  «Είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί, πλέον, ένα νέο Ογκολογικό Νοσοκομείο, σύγχρονο,  που θα δίνει τη δυνατότητα στους ασθενείς να τυγχάνουν μιας υψηλής φροντίδας. Παράλληλα θα αξιοποιηθεί η έκταση που βρίσκεται τώρα το “Θεαγένειο”. Είναι υπεράνθρωπες οι προσπάθειες που καταβάλλονται τόσο από το ιατρικό προσωπικό αλλά και από τη Διοίκηση για τη λειτουργία του “Θεαγένειου” σήμερα. Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο για την απόκτηση ενός νοσηλευτικού ιδρύματος που θα εξυπηρετεί όλη τη Μακεδονία και τη Θράκη και αισθάνομαι ικανοποίηση επειδή στο σχέδιο αυτό συνέβαλα ουσιαστικά».

Στη συζήτηση συμμετείχαν οι κ.κ. Κυριακή Μάλαμα, Αν. Τομεάρχης Μακεδονίας – Θράκης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Κωνσταντίνος Ζέρβας, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, Πρόεδρος Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, Δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Μιχάλης Ζορπίδης, Πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Καραμόσχος, Πρόεδρος Δ.Σ. Δημοσιογραφικού Συγκροτήματος ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Ενημέρωση Α.Ε. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Βαγγέλης Πλάκας.

Συνέντευξη του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στην έντυπη «Voria.gr» και τη δημοσιογράφο Φωτεινή Στεφανοπούλου

Stauros-Kalafatis_port

 

Συνέντευξη του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στην έντυπη «Voria.gr» και τη δημοσιογράφο Φωτεινή Στεφανοπούλου

Στ. Καλαφάτης: «Περισσότερες επενδύσεις και καλύτερες θέσεις εργασίας στη Βόρεια Ελλάδα φέρνει το Ταμείο Ανάκαμψης»

 «Αυτή η κυβέρνηση όχι μόνο θα αποδώσει στη Μακεδονία και τη Θράκη δίκαιο μερτικό, αλλά θα ανοίξει προοπτικές για ένα καλύτερο αύριο», τονίζει ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης σε συνέντευξή του στην έντυπη «Voria,gr» και τη δημοσιογράφο Φωτεινή Στεφανοπούλου.  Και υπογραμμίζει ότι: «Η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία και η Θράκη είναι ψηλά στην ατζέντα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Έχουν ήδη δρομολογηθεί έργα που θα αλλάξουν τη μορφή της Βόρειας Ελλάδας και πολλά από αυτά εντάσσονται στα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία».

Αναφέρεται συγκεκριμένα στον Ε65 και το σχέδιο απολιγνιτοποίησης το οποίο αναμένεται να φέρει περισσότερες επενδύσεις και καλύτερες θέσεις εργασίας, καθώς και στις δράσεις, που αφορούν στην πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, την τόνωση της απασχόλησης και την κοινωνική συνοχή.

Όσον αφορά στην εξέλιξη των έργων της Θεσσαλονίκης αφού υπογραμμίζει ότι «η Κυβέρνηση βάζει τις απαραίτητες βάσεις, που απαιτούνται για να αρχίσει το χτίσιμο έργων που δικαιούμασταν και ονειρευόμασταν για πολλά χρόνια», αναφέρεται στα έργα της διασύνδεσης του Λιμένα Θεσσαλονίκης με τον ΠΑΘΕ και την Εγνατία οδό, στο Μετρό οι εργασίες του οπoίου βρίσκονται εντός χρονοδιαγραμμάτων,  στο flyover, στην ανάπλαση του χώρου της ΔΕΘ, στο Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά, στο νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ αλλά και στο Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

Τι μερίδιο αναλογεί στη Μακεδονία και τη Θράκη από το Ταμείο Ανάκαμψης και σε ποιους τομείς θα κατευθυνθεί η χρηματοδότηση;

Η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία και η Θράκη είναι ψηλά στην ατζέντα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Έχουν ήδη δρομολογηθεί έργα που θα αλλάξουν τη μορφή της Βόρειας Ελλάδας και πολλά από αυτά εντάσσονται στα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία. Για παράδειγμα, ο Ε65 χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το Ταμείο Ανάκαμψης. Δράσεις του σχεδίου απολιγνιτοποίησης, το οποίο αναμένεται να φέρει περισσότερες επενδύσεις και καλύτερες θέσεις εργασίας θα χρηματοδοτηθούν, επίσης, από το Ταμείο Ανάπτυξης. Το ίδιο κι άλλες δράσεις, που αφορούν στην πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, την τόνωση της απασχόλησης και την κοινωνική συνοχή. Ένα είναι σίγουρο: Αυτή η κυβέρνηση όχι μόνο θα αποδώσει στη Μακεδονία και τη Θράκη δίκαιο μερτικό, αλλά θα ανοίξει προοπτικές για ένα καλύτερο αύριο.

Πόσο -και κυρίως πότε- θα αλλάξουν τη φυσιογνωμία της Θεσσαλονίκης τα μεγάλα έργα υποδομής που έχουν δρομολογηθεί;

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός και η αρχή έγινε. Η Κυβέρνηση βάζει τις απαραίτητες βάσεις, που απαιτούνται για να αρχίσει το χτίσιμο έργων που δικαιούμασταν και ονειρευόμασταν για πολλά χρόνια. Προχωρά η διασύνδεση του Λιμένα Θεσσαλονίκης με τον ΠΑΘΕ και την Εγνατία οδό, έργο το οποίο εκκρεμούσε από το 2000. Στις 16 Ιουνίου 2021 υπεγράφη η σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία. Η διάρκεια της σύμβασης του έργου ανέρχεται σε 30 μήνες με ορίζοντα ολοκλήρωσης τέλος του 2023. Οι εξελίξεις στο μετρό είναι γνωστές και οι εργασίες δεν ξεφεύγουν από τα χρονοδιαγράμματα. Οι εργασίες για το flyover αναμένεται να αρχίσουν μέσα στο 2022. Ολοκληρώθηκε ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανάπλαση του χώρου της ΔΕΘ και άνοιξε ο δρόμος για τα επόμενα βήματα. Το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για την ανάπλαση του Στρατοπέδου Παύλου Μελά εγκρίθηκε από το 5ο Τμήμα του ΣτΕ και δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στις 26 Αυγούστου 2021 και  η σύμβαση είναι στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον προσυμβατικό έλεγχο. Υπογράφηκαν τα μνημόνια συνεργασίας για τα έργα υποδομής που ήταν απαραίτητα ώστε να προχωρήσει το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο. Το σχέδιο για το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ πήρε έγκριση τόσο από το ΚΕΣΥΠΟΘΑ τον Μάρτιο του 2021, όσο και από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης τον Ιούνιο του 2021 (για το Ρυμοτομικό σχέδιο εφαρμογής). Τα έργα στο αεροδρόμιο Μακεδονία ολοκληρώθηκαν τρεις μήνες πριν τα χρονοδιαγράμματα.

«Αγκάθι» για τη Θεσσαλονίκη παραμένει η εικόνα του Θερμαϊκού, που φέτος, λόγω καιρικών συνθηκών, παρουσίασε πολλά προβλήματα. Πότε θα δοθεί οριστική λύση στο ζήτημα της διαχείρισής του;

Ο Τομέας Μακεδονίας και Θράκης παίζει το ρόλο του καλού αγωγού μεταξύ των υπευθύνων φορέων. Παράλληλα, μέσω του εποπτευόμενου φορέα του, της ΕΥΑΘ Α.Ε., διατέθηκε η απαραίτητη πίστωση για τον καθαρισμό του Θερμαϊκού από το ειδικό απορρυπαντικό σκάφος.

Τι απαντάτε στους δημάρχους της Θεσσαλονίκης που επιμένουν ότι η ΔΕΘ πρέπει να μεταφερθεί στη δυτική πλευρά της πόλης;

Δε θα βαρεθώ να το λέω: Το νερό μπήκε στ’ αυλάκι και δεν  γυρίζει πίσω. Κι ούτε βέβαια έχουμε καιρό για χάσιμο. Το σχέδιο για την ανάπλαση του χώρου της ΔΕΘ είναι οραματικό και διορατικό. Η πόλη θα αποκτήσει ένα νέο, σύγχρονο και εντυπωσιακό Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο, με χώρους που θα ικανοποιούν απόλυτα τις ανάγκες εκθετών και επισκεπτών, αλλά και περισσότερο πράσινο που θα ομορφαίνει την καθημερινότητά μας.

Αυτοψία Καλαφάτη και εκπροσώπων της ΕΕΣΥΠ, του ΤΑΙΠΕΔ και της ΕΤΑΔ στη μαρίνα της Κρήνης

marina_krhnhs2

marina_krhnhs1

Αυτοψία Καλαφάτη και εκπροσώπων της ΕΕΣΥΠ, του ΤΑΙΠΕΔ και της ΕΤΑΔ στη μαρίνα της Κρήνης

Αυτοψία, στη μαρίνα της Νέας Κρήνης, πραγματοποίησε, σήμερα, ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) κ. Σταύρος Καλαφάτης, με τον Δήμαρχο Καλαμαριάς κ. Γιάννη Δαρδαμανέλη και εκπροσώπους της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ).

 

“Η βούληση της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, για να υπάρξει μια επένδυση φιλοπεριβαλλοντική με επενδυτικό ενδιαφέρον που θα αναδείξει την Καλαμαριά πέρα από τα δημοτικά της όρια, είναι δεδομένη. Απόδειξη αυτού είναι ότι ήμασταν εδώ σήμερα όλοι οι εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων φορέων, Δήμος Καλαμαριάς, ΕΕΣΥΠ, ΤΑΙΠΕΔ και ΕΤΑΔ, οι οποίοι είναι καθ’ ύλην αρμόδιοι για το πρότζεκτ.

Αναζητούμε την καλύτερη λύση σε συνεργασία με τον Δήμαρχο και την τοπική κοινωνία, ώστε να αποτελέσει αυτή η επένδυση ένα νέο τοπόσημο για την ευρύτερη περιοχή. Σε αυτήν την προσπάθεια θέλουμε να τα συνδυάσουμε όλα: Να υπάρξουν οι όροι εκείνοι που θα ικανοποιήσουν την τοπική κοινωνία, αλλά, παράλληλα να διατηρήσουμε ζωντανό το όποιο επενδυτικό ενδιαφέρον. Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Προχωρούμε, με αισιοδοξία”, τόνισε ο κ. Καλαφάτης.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ