blank

logo Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης
blank ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ li2 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ
 
li2 ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ
ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
li2 ΓΡΑΦΕΙΟ
ΤΥΠΟΥ
li2 ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ -
ΘΡΑΚΗ

blank  
blank li Κεντρική Σελίδα
li2
blank li Επικοινωνία
li2
blank li Συχνές Ερωτήσεις
li2
blank li Ομάδες Συζητήσεων
li2
blank li Site Map
li2
blank li Legal Info
li2
blank li NewsLetters
li2
blank li Συνδέσεις
   
li2
blank Αναζήτηση
 
  Σύνθετη Αναζήτηση
li2

Εκτέλεση Προϋπολογισμού
li2
foreis
Ηλεκτρονική επικοινωνία με τους εποπτευόμενους φορείς του ΥΜΑΘ
li2
dota
ΝΕΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ (Ν.3908/2011)
li2
ombudsman
ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ
li2
thermaikos
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΕΡΜΑΪΚΟ ΚΟΛΠΟ
li2
diavgeia
ΔΙΑΥΓΕΙΑ
li2
kep
ΚΕΝΤΡΟ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ
li2
apografi
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ ΜΙΣΘΟΔΟΤΟΥΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
li2
info@mathra.gr
Copyright 2006 Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης
li4 ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ > ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

20/9/2004 - Ο ΥΜΑ-Θ Κ. ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΟΥΡΙΝΟ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΕΤΟΥΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΑΓΩΝΑ

Απένειμε τιμητική πλακέτα στον Γεωλόγο κ. Ζαν Μπρουν για τη συμβολή του στην ανάπτυξη της περιοχής

Ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Νίκος Τσιαρτσιώνης, το πρωί της Κυριακής 19 Σεπτεμβρίου 2004, παραβρέθηκε στην ημερίδα με θέμα: «Βούρινος, ένα σπάνιο γεωλογικό μνημείο και η γεωτουριστική ανάπτυξη της περιοχής», που συνδιοργάνωσαν, στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα του Χρωμίου Κοζάνης, ο δήμος Αιανής και ο Σύνδεσμος Γραμμάτων & Τεχνών Ν. Κοζάνης, στο πλαίσιο της εκατονταετούς επετείου του Μακεδονικού Αγώνα..


Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο υπουργός παρέδωσε τιμητική πλακέτα στον παγκοσμίου φήμης καθηγητή Γεωλογίας κ. Ζαν Μπρουν, του οποίου, όπως τόνισε ο κ. Τσιαρτσιώνης, «η συμβολή και η προσφορά στην εξερεύνηση και “αποκωδικοποίηση” των διεργασιών, που προηγήθηκαν και οδήγησαν το Βούρινο στη σημερινή του μορφή, είναι ανεκτίμητη. Ήταν ο πρώτος που κατέγραψε τα πετρώματα και τα απολιθώματα της Δυτικής Μακεδονίας και που χαρτογράφησε την περιοχή».


Το ΥΜΑ-Θ στηρίζει την προβολή του γεωλογικού και φυσικού πλούτου της Μακεδονίας και της Θράκης. «Ο Βούρινος παρέμεινε επί σειρά ετών άγνωστος στο ευρύ κοινό και λίγοι ήταν οι τυχεροί που απολάμβαναν τις ομορφιές του. Είναι καιρός, πλέον, να αξιοποιηθεί και να καταλάβει τη θέση που του πρέπει», ανέφερε  χαρακτηριστικά ο υπουργός.


ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΥΜΑ-Θ
  


«Αγαπητοί φίλοι,
Αγαπητοί σύνεδροι,


Χαίρομαι πραγματικά που βρίσκομαι σήμερα κοντά σας, για να αποδώσουμε την πρέπουσα τιμή στους ήρωες του Μακεδονικού Αγώνα. Είναι ιδιαίτερα ευρηματικός ο συνδυασμός των εκδηλώσεων μνήμης με την ημερίδα για το Βούρινο, τόπο αγώνων, αλλά και επιστημονικών διεργασιών.


Μπορεί να πέρασαν εκατό χρόνια από το πέρας των εχθροπραξιών, αλλά το πνεύμα, η αγωνιστικότητα και η αγάπη των ελλήνων για την ελευθερία παραμένουν αναπόσπαστα κομμάτια του χαρακτήρα και της ιδιοσυγκρασίας τους. ¢λλωστε, είναι γνωστό ότι η επανάσταση στο Βούρινο ήταν και η πρώτη οργανωμένη ένοπλη αντίσταση του Μακεδονικού Ελληνισμού κατά του βουλγαρικού επεκτατισμού και του πανσλαβιστικού κινδύνου.


Ο Βούρινος, αυτό το πανέμορφο, αλλά και εξαιρετικά ενδιαφέρον από γεωλογικής άποψης μέρος,  συγκεντρώνει τα βλέμματα επιστημόνων, τουριστών και επισκεπτών ενασχολούμενων με ποικίλες δραστηριότητες.
Τα πλούσια δάση, οι ιδιόμορφες γεωλογικές συνθέσεις, η κοιλάδα του Μεσιανού Νερού με τη σπάνια χλωρίδα της, οι πολυάριθμες πηγές και το μοναδικής ομορφιάς ελατόδασος, το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα του Χρωμίου, το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής, καθώς και τα ορεινά καταφύγια, συνθέτουν ένα μαγευτικό τοπίο, και μία ολοκληρωμένη τουριστική επιλογή. Απομακρυσμένος από κύριες οδικές αρτηρίες, ο Βούρινος παρέμεινε επί σειρά ετών άγνωστος στο ευρύ κοινό και λίγοι ήταν οι τυχεροί που απολάμβαναν τις ομορφιές του. Είναι καιρός, πλέον, να αξιοποιηθεί και να καταλάβει τη θέση που του πρέπει.
 
Η φύση και ο χρόνος έχουν σμιλέψει με τέτοιο τρόπο και σε τέτοιο βαθμό το έδαφος, ώστε δημιούργησαν ένα πραγματικό γεωλογικό μνημείο. Η συμβολή και η προσφορά του κ. Jan Brunn (Ζαν Μπρουν) στην εξερεύνηση και «αποκωδικοποίηση» των διεργασιών που προηγήθηκαν και οδήγησαν το Βούρινο στη σημερινή  του μορφή, είναι ανεκτίμητη. Ήταν ο πρώτος που κατέγραψε τα πετρώματα και τα απολιθώματα της Δυτικής Μακεδονίας και που χαρτογράφησε την περιοχή, δημιουργώντας τη βάση  στην οποία ανατρέχουν επιστήμονες από όλο τον κόσμο. Οι μελέτες που έχει εκπονήσει και τα συμπεράσματα που έχει εξάγει και μάλιστα κάτω από πρωτόγονες και αντίξοες συνθήκες, αποτέλεσαν και αποτελούν πυξίδα για τους νεότερους επιστήμονες. Η παρουσία του εδώ είναι τιμή για όλους μας.


Το ΥΜΑ-Θ στηρίζει την ανάδειξη του έργου του και την προβολή του γεωλογικού πλούτου της περιοχής μας και θα στέκεται δίπλα σε τέτοιου είδους  εκδηλώσεις, που σκοπό έχουν να τιμούν και να  αναδεικνύουν τους αγώνες, τους αγωνιστές, την ιστορία και τη φυσική ομορφιά του τόπου μας.


Εύχομαι στους συμμετέχοντες να ακολουθήσουν τα μονοπάτια του κ. Brunn και να μας οδηγήσουν και αυτοί με τη σειρά τους σε νέες επιστημονικές ανακαλύψεις και πολύτιμα συμπεράσματα.


Καλή επιτυχία στην ημερίδα σας».< επιστροφή στην λίστα
  Κεντρική σελίδα
blank
blank Login
  ΟΝΟΜΑ ΧΡΗΣΤΗ
  ΚΩΔΙΚΟΣ

 
blank blank
  li Υπενθύμιση κωδικού
li Εγγραφή

blank Βιώσιμη Ανάπτυξη Θεσ/νίκης
Βιώσιμη Ανάπτυξη Θεσ/νίκης
blankΑνάπτυξη Μακεδονίας - Θράκης
Ανάπτυξη Μακεδονίας - Θράκης
blankΑνασυγκρότηση Νοτιοανατολικής Ευρώπης
Ανασυγκρότηση Νοτιοανατολικής Ευρώπης
blankΕνημέρωση Πληροφόρηση Επιχειρήσεων
Ενημέρωση Πληροφόρηση Επιχειρήσεων
blankΔιατηρητέα Κτίρια & Παραδοσιακοί Οικισμοί
Διατηρητέα Κτίρια & Παραδοσιακοί Οικισμοί
blankΠολιτιστικοί Φορείς Μακεδονίας-Θράκης
Πολιτιστικοί Φορείς Μακεδονίας-Θράκης

blank
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ li5 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ li5 ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ li5 ΚΕΝΤΡΟ ΤΥΠΟΥ li5 ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ li5 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ li5 ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ li5 ΟΜΑΔΕΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ li5 SITE MAP
blank