Συνέντευξη Μ. Κόλλια-Τσαρουχά στην εφημερίδα «Δημοκρατία»

1485305869
1485305869

 «Η ταυτότητα αυτού του τόπου είναι γραμμένη μέχρι και στις πέτρες. Έτσι η οποιαδήποτε αμφισβήτηση ότι η Μακεδονία είναι Ελλάδα είναι τελείως ανιστόρητη» δηλώνει σε συνέντευξή της στη «δημοκρατία» η υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, που σχολάζοντας τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝ.ΕΛ. μιλά για εθνική συνεννόηση.

– Κυρία υφυπουργέ, είπατε απευθυνόμενη προς τους πολίτες ότι θα είστε η Μαρία της καρδιάς τους. Τι σημαίνει αυτό;
Ένας μεγάλος συγγραφέας είχε γράψει κάποτε «τι αξία έχει αν κατακτήσεις όλο τον κόσμο αλλά προδώσεις τις καρδιές των ανθρώπων;» Υπάρχουν, ξέρετε, δύο τρόποι πολιτικής. Ο ένας είναι ο τεχνοκρατικός, ο λογιστικός, που δίνει μεγάλη αξία στους αριθμούς και στις στατιστικές, και ίσως κάπου βάζει σε δεύτερη μοίρα τους ανθρώπους. Ο άλλος τρόπος είναι ο ανθρώπινος, που προϋποθέτει συμμετοχή στην καθημερινότητα, γνώση αλλά και ευαισθησία, επαφή και οργάνωση, αλλά πάντοτε με αγάπη και σεβασμό στον συνάνθρωπο. Αν θέλουμε να καταλάβουμε τα πραγματικά προβλήματα και τις ανάγκες της κοινωνίας, απαιτείται να αφουγκραζόμαστε τον συμπολίτη μας με ανοιχτή καρδιά και νου.


– Το υπουργείο είναι συνδεδεμένο συμβολικά με τη Μακεδονία και την ιστορία της. Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τους γείτονες και την ηγεσία της ΠΓΔΜ;
Η ταυτότητα αυτού του τόπου είναι γραμμένη μέχρι και στις πέτρες. Η οποιαδήποτε αμφισβήτηση ότι η Μακεδονία είναι Ελλάδα και ότι οι δύο αυτές έννοιες είναι αδιάρρηκτα συνδεδεμένες είναι τελείως ανιστόρητη και δεν έχει απολύτως καμία ηθική ή επιστημονική βάση. Για μένα δεν υπάρχει, λοιπόν, κανένα θέμα συζήτησης, καμιά περίπτωση υποχώρησης απέναντι σε οτιδήποτε θίγει τα εθνικά συμφέροντα, όπως ακριβώς ήταν οι προεκλογικές δεσμεύσεις μας. Αυτό το μήνυμα το εκπέμπει όλη η παράταξή μας και δεν πρόκειται να αλλάξει. Όσο οι γείτονές μας σέβονται αυτές τις πάγιες θέσεις μας, θα εργαστούμε μαζί τους για να συσφίξουμε τις σχέσεις μας και να εξετάσουμε τις πολλές δυνατότητες συνεργασίας που υπάρχουν. Όμως, αν κάποιοι επιμένουν σε ανεδαφικές τοποθετήσεις, αυτοί θα χάσουν, γιατί με αυτόν τον τρόπο οι ίδιοι γκρεμίζουν τις γέφυρες επικοινωνίας.

– Πώς βλέπετε τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ.;
Η συνεργασία Ανεξάρτητων Ελλήνων και ΣΥΡΙΖΑ πιστεύω ότι διαμορφώνει έναν νέο πολιτικό πολιτισμό και δημιουργεί για πρώτη φορά τις συνθήκες για μια εθνική συνεννόηση σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας. Υπάρχουν διαφορές ανάμεσά μας, αλλά υπάρχει και απόλυτος σεβασμός και καλή συνεννόηση για το καλό της πατρίδας. Νομίζω ότι πρέπει να μείνουμε στο χαμόγελο που η νέα κυβέρνηση έχει φέρει στο πρόσωπο του Έλληνα και να αφήσουμε προς στιγμήν στην άκρη τις όποιες διαφορές μας. Αν στο μέλλον κάτι αλλάξει, θα το ξανασυζητήσουμε, αλλά πιστεύω ότι το μέλλον αυτής της κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας είναι εξαιρετικά ευοίωνο, γιατί ως βασική προτεραιότητα έχουμε όλοι μας το καλό των ανθρώπων της Ελλάδας.

– Τι σκοπεύετε να κάνετε για να δώσετε στη Θεσσαλονίκη την αναπτυξιακή ώθηση που χρειάζεται;
Ιδιαίτερη σημασία για την ανάπτυξη της πόλης έχουν οι διασυνοριακές σχέσεις της χώρας μας, της Βουλγαρίας και των άλλων γύρω χωρών, οι οποίες υποστηρίζονται από προγράμματα που βρίσκονται στη δικαιοδοσία του υπουργείου. Βασικός στόχος μας είναι να αναδειχθεί η Θεσσαλονίκη σε επίκεντρο των Βαλκανίων.

Η συνέντευξη στην εφημερίδα Δημοκρατία είναι στο  παρακάτω  link

http://www.dimokratianews.gr/content/33195/kamia-ypohorisi-gia-ti-makedonia

 

Προηγούμενο άρθροΧαιρετισμός της Υφυπουργού ΥΜΑΘ στο 1ο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας
Επόμενο άρθροΧαιρετισμός της Υφυπουργού κ. Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά προς τον Βούλγαρο Πρέσβη για την Εθνική Επέτειο της Βουλγαρίας