Συνέντευξη στην εφημερίδα Citizen

1485305874
1485305874

1)     

 Θ   Θέλαμε ένα πρώτο σχόλιο σας για την κυβέρνηση ΑΝΕΛ και ΣΥΡΙΖΑ.

Πιστεύω ότι η συνεργασία Ανεξαρτήτων Ελλήνων και ΣΥΡΙΖΑ θα αποδειχτεί ιστορικό παράδειγμα συνεννόησης και συνεργασίας και θα εμπνέει τους Έλληνες για πολλά χρόνια στο μέλλον. Τα δύο κόμματα έχουμε σημαντικές διαφορές αλλά νομίζω ότι πιο σημαντικός είναι ο σεβασμός που δείχνει η κάθε πλευρά για τα όρια που έχει θέσει η άλλη, και αυτή η στάση δημιουργεί έναν νέο πολιτικό πολιτισμό για την Ελλάδα.

Το πιο ενθαρρυντικό όμως στοιχείο για τη νέα κυβέρνηση είναι αυτή η αίσθηση ότι ο λαός με τις επιλογές της ανακτά τη χαμένη του αξιοπρέπεια και αποκτά ξανά δικαίωμα στην ελπίδα, και ας είναι μεγάλες οι προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας.

2)      Είστε ικανοποιημένη από την σύνθεση της νέας κυβέρνησης; Έχουμε για πρώτη φορά λιγότερα υπουργεία, πόσο θα βοηθήσει αυτό;

Η παρούσα σύνθεση της κυβέρνησης είναι ένα εξαιρετικό «δείγμα γραφής» που δείχνει ότι υπάρχει η ισχυρή πολιτική βούληση για να γίνουν βαθιές μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν το κράτος χωρίς να πλήττουν τον πολίτη. Μια μικρότερη κυβέρνηση είναι πιο ευέλικτη και πιο αποτελεσματική για να αντιμετωπίσει μια κατάσταση κρίσης, έχει πολλά επίσης οικονομικά και οργανωτικά οφέλη.

Από την άλλη, κάποια ιδιαιτέρως σημαντικά υφυπουργεία όπως το υφυπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, οφείλουν να αναβαθμιστούν. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αντιλαμβανόμαστε τη σημαντική αποστολή του υφυπουργείου και έχουμε θέσει ως όρο την αναβάθμισή του, για να μπορέσει το ΥΜΑΘ να λειτουργήσει αποτελεσματικά ως «σύστημα επικοινωνίας» ανάμεσα στην κεντρική κυβέρνηση και τη Βόρεια Ελλάδα και να πετύχει τους αναπτυξιακούς στόχους που είναι απαραίτητοι για τον τόπο μας.

3)      Είχατε μια πολύ καλή παρουσία στις τελευταίες εκλογές στο νομό Σερρών, είστε ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα των εκλογών ;

Η εμπιστοσύνη των συμπολιτών μου ήταν ιδιαίτερα συγκινητική, δεδομένων μάλιστα των συνθηκών πίεσης και τρομοκρατίας που επικράτησαν την προεκλογική περίοδο. Ανεξάρτητα όμως των εκλογικών αποτελεσμάτων, εγώ νιώθω υποχρεωμένη να δουλέψω για όλους τους συμπολίτες μου και να προσφέρω όσα περισσότερα μπορώ στις Σέρρες και στη Μακεδονία μας.

4)      Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης ένα υπουργείο με μεγάλη σημασία. Ποιοι οι στόχοι σας ;

Όπως ανάφερα και προηγουμένως, ο σημαντικότερος στόχος μας είναι να αναβαθμιστούν οι αρμοδιότητες και οι δυνατότητες του υφυπουργείου για να αποτελέσει ένα σημαντικό πόλο κυβερνητικής βούλησης στη Μακεδονία και τη Θράκη. Το υφυπουργείο πρέπει να προωθήσει την αναπτυξιακή σχεδίαση, να δράσει ως μηχανισμός οργάνωσης των παραγωγικών πόρων, να εργαστεί πάνω στις διασυνοριακές επιχειρηματικές σχέσεις με τους γείτονές μας, και να υπενθυμίζει καθημερινά και χωρίς καμία χαλάρωση στο κυβερνητικό κέντρο της Αθήνας ποια είναι τα συμφέροντα και οι ανάγκες της Βόρειας Ελλάδας.

Στόχος μου επίσης είναι να εντοπιστούν και να παραμεριστούν όσο το δυνατόν περισσότερες γραφειοκρατικές και οικονομικές «αγκυλώσεις» που καθυστερούν την ανάπτυξη στην περιοχή μας.

Η Θράκη αποτελεί ένα δύσκολο κομμάτι για το υπουργείο σας και αναφέρομαι στην παρουσία της Τουρκικής μειονότητας και στα όσα έχουν δει κατά καιρούς το φώς της δημοσιότητας. Θα ακολουθήσετε συγκεκριμένη πολιτική ;

Η μειονότητα στην Θράκη είναι θρησκευτική και όχι τουρκική όπως λέτε. Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να γίνει απόλυτα ξεκάθαρο. Είναι Έλληνες πολίτες. Κανένα θέμα «τουρκικής μειονότητας» δεν υφίσταται πραγματικά, αλλά είναι κατασκευασμένο από ξένα κέντρα αποφάσεων. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες καταγγείλαμε πρώτοι αυτές τις ύποπτες επεκτατικές κινήσεις του τουρκικού προξενείου στη Θράκη και στα Δωδεκάνησα, μέσων των οποίων επιχειρήθηκε να τεθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο ζήτημα τουρκικής μειονότητας σε Θράκη, Ρόδο και Κω.

Εμείς θα εφαρμόσουμε τη δημοκρατία και τους νόμους στο έπακρο και θα τιμήσουμε τους Έλληνες πολίτες της Θράκης ανεξάρτητα πολιτικών και θρησκευτικών πεποιθήσεων. Σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε την Κοσσοβοποίηση της Θράκης. Έχουμε δεσμευτεί ως παράταξη ότι απέναντι στις προκλήσεις που σχετίζονται με τέτοια σημαντικά εθνικά θέματα δεν θα γίνει αποδεκτή καμία υποχώρηση. Δεν θα δεχτούμε να δημιουργηθούν θέματα εκεί που δεν υφίστανται.

Δικαιώνεστε από την θέση που πλέον βρίσκεστε; Σας είχαμε ακούσει να λέτε όχι και διαχωριστήκατε όταν ήταν να ψηφιστεί το μνημόνιο για την χώρα μας.

Πιστεύω ότι έχω δικαιωθεί απόλυτα. Αυτή τη στιγμή η χώρα μας βρίσκεται σε φάση μιας μεγάλης και σκληρής διαπραγμάτευσης η οποία έχει αποκαλύψει πλήρως την αδιαφορία που επέδειξαν για τον Έλληνα πολίτη εκείνοι που υπέγραψαν τις μνημονιακές συμφωνίες. Αποκαλύφθηκε επίσης ότι τα μνημόνια δεν ήταν ποτέ μονόδρομος. Υπήρχαν πάντοτε εναλλακτικές προσεγγίσεις που δεν έθεταν σε κίνδυνο τις ευρωπαϊκές προοπτικές, μα δεν εξερευνήθηκαν καθόλου πριν παραδοθεί άνευ όρων η χώρα στα μνημόνια.

Πόσο καιρό θα χρειαστεί η νέα κυβέρνηση να αλλάξει τα δεδομένα στην χώρα και να βγούμε από την κρίση;

Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω από τώρα την τελική έκβαση των διαπραγματεύσεων που κάνει η Ελληνική Κυβέρνηση, ούτε πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να φτάσουμε σ’ αυτήν. Το μόνο σίγουρο είναι ότι με τη σημερινή στάση μας η Ελλάδα ανακτά την αξιοπρέπειά της και τη διαπραγματευτική δύναμή της. Οι Έλληνες δεν είναι πια οι υποτελείς της Ευρώπης και κατά κάποιο τρόπο αυτό έχει αλλάξει ήδη τα δεδομένα.

Όσο για το οριστικό τέλος της κρίσης, αυτό για να έρθει απαιτεί τη σύνταξη πολλών ευρωπαϊκών δυνάμεων. Η κρίση δεν είναι κάτι που εμφανίστηκε μόνο στην Ελλάδα αλλά υπάρχει σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Τη μεγαλύτερη κατά τη γνώμη μου ευθύνη για αυτήν έχουν οι εγγενείς θεσμικές και οικονομοτεχνικές αδυναμίες της κεντρικής ευρωπαϊκής σχεδίασης, οι οποίες δυστυχώς δεν εντοπίστηκαν από την αρχή και τελικά μας οδήγησαν εδώ που βρισκόμαστε σήμερα. Αν δεν βρεθούν τρόποι για να ξεπεραστούν αυτές οι αδυναμίες, η Ευρώπη θα βρίσκεται συνεχώς σε κρίση, από την οποία θα κερδίζουν κάποιες χώρες και θα καταστρέφονται συνεχώς κάποιες άλλες.

5)      Εάν χρειαστεί θα σας δούμε και πάλι να διαφοροποιείστε σε περίπτωση που δεν σας ικανοποιούν οι γραμμές της κυβέρνησης ;

Για μένα δεν υπάρχει καμιά περίπτωση υποχώρησης σε οτιδήποτε θίγει τα εθνικά συμφέροντα και αυτή η θέση μου συμπίπτει με την κυριότερη δέσμευση της παράταξής μου. Θέλω να πιστεύω όμως ότι η συγκυβέρνηση αυτή έχει μεγάλο και ευοίωνο μέλλον, γιατί ως βασική μας προτεραιότητα έχουμε όλοι μας το καλό των ανθρώπων της Ελλάδας. Είμαστε καταδικασμένοι να πετύχουμε, και δεν υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές…


Προηγούμενο άρθροΟμιλία της υφυπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (με αρμοδιότητα το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης), Μαρίας Κόλλια – Τσαρουχά, στη Βουλή, στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.
Επόμενο άρθροΕπίσκεψη της Υφυπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης στη σερραϊκή εταιρία ΚΡΙ ΚΡΙ