ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΜΑΘ, Γ.ΟΡΦΑΝΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ “TOBACCO CONSULTING”

1485305941
1485305941

«Να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο οι έλεγχοι για τους διακινητές λαθραίων τσιγάρων»

 

Ποιές είναι οι νέες προτεραιότητες που θα δώσετε στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης δεδομένου και ότι, αποτελούσε ένα υπουργείο υπό κατάργηση τα προηγούμενα χρόνια;

“Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα, δήλωσα ότι πρόθεση μου είναι να μετατραπεί το υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης σε εργαλείο ανάπτυξης για τη Βόρεια Ελλάδα. Σε πρώτη φάση, αυτό γίνεται πράξη με την ένταξη 126 επενδυτικών σχεδίων, συνολικού προϋπολογισμού 913, 469 εκατ. ευρώ στον αναπτυξιακό νόμο 3908/2011, μέσω των οποίων θα δημιουργηθούν 550 νέες και 2.000 έμμεσες θέσεις εργασίας. Από εκεί και πέρα, πρόθεση μου είναι να αξιοποιηθούν οι υποδομές που διαθέτει η περιοχή, όπως είναι τα αεροδρόμια, τα λιμάνια, τα πανεπιστήμια και η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας (ΑΖΚ). Στην κατεύθυνση αυτή, μπορούμε να εφαρμόσουμε προγράμματα που αφορούν την ενίσχυση του “επιχειρείν” και το INTERREG, όπως και να αναβαθμίσουμε τις σχέσεις του ΥΜΑΘ με τους φορείς της πόλης, επενδύοντας σε καινοτόμες επιχειρηματικές δράσεις”.

Ποιά πιστεύετε ότι πρέπει να είναι η πορεία της κυβερνητικής πολιτικής, τους επόμενους μήνες όσον αφορά την οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας;

“Μετά από πέντε χρόνια κρίσης, θεωρώ ότι σταδιακά οι πολίτες θα αρχίσουν να απολαμβάνουν τα αποτελέσματα της δημοσιονομικής πολιτικής. Η επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος έδωσε τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να προχωρήσει στη διανομή του κοινωνικού μερίσματος στις ευπαθείς ομάδες. Επιπλέον, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης των τραπεζών, σε συνδυασμό με την διευθέτηση του ζητήματος του χρέους, το φθινόπωρο, αναμένεται να συμβάλλουν στην τόνωση της ρευστότητας στην αγορά, γεγονός που θα σηματοδοτήσει και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Με αυτό τον τρόπο, θα μειωθεί η ανεργία και θα δημιουργηθούν συνθήκες ανάπτυξης, ικανές να προσελκύσουν επενδύσεις στη χώρα”.

Ποιό ρόλο θα παίξει ο μικροεπαγγελματίας σε αυτό το κομμάτι;

“Όπως είπα και πριν, η υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων στη Μακεδονία και τη Θράκη συνεπάγεται την ίδρυση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, γεγονός που θα σηματοδοτήσει και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Επιπλέον, η επικείμενη μείωση των φορολογικών συντελεστών από το Σεπτέμβριο αναμένεται να δώσει ‘ανάσα’ σε χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι δίνουν καθημερινό αγώνα επιβίωσης. Ως άνθρωπος της αγοράς, θεωρώ πως οι επαγγελματίες πρέπει να έχουν ενεργό ρόλο στην επιχείρηση αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας. Θα προσθέσω την συζητούμενη αύξηση των δόσεων ως 100 για υποχρεώσεις προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία που θα δώσουν οικονομικές ανάσες στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας”.

Ποιά είναι η θέση της κυβέρνησης απέναντι στην παράνομη διακίνηση καπνών και πώς πιστεύετε ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο ζήτημα από την Πολιτεία;

“Να σας θυμίσω ότι πριν από δύο χρόνια, η τότε ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης ξεκίνησε εκστρατεία κατά των λαθραίων τσιγάρων. Ωστόσο, παρά την αύξηση των ελέγχων και τα θετικά αποτελέσματα που είχαν, το πρόβλημα παραμένει. Αρκεί να σας πω ότι το παράνομο εμπόριο τσιγάρων αυξήθηκε πέρυσι κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες, φθάνοντας το 17,8%, με αποτέλεσμα το κράτος να καταγράψει απώλειες, ύψους 565 εκατ. ευρώ στα φορολογικά του έσοδα. Τι πρέπει να γίνει, λοιπόν; Θεωρώ πως είναι ανάγκη να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο οι έλεγχοι και να αυστηροποιηθεί το νομικό πλαίσιο για τους διακινητές λαθραίων τσιγάρων. Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης της κοινής γνώμης για το παράνομο εμπόριο τσιγάρων και χύμα καπνού ενώ θεωρείται απαραίτητη η κατάρτιση ενός στρατηγικού σχεδίου καταπολέμησης του λαθρεμπορίου προϊόντων καπνού”.

Ποιά είναι η άποψη σας για τα λευκά πακέτα που δρομολογούνται ήδη στην Αγγλία;

“Στην Αυστραλία, όπου εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το συγκεκριμένο μέτρο, καταγράφηκε μικρή αύξηση στην κατανάλωση τσιγάρων. Βέβαια, υπάρχει η πρόθεση για εφαρμογή της ομοιόμορφης συσκευασίας στα πακέτα των τσιγάρων στη Γαλλία και την Ιρλανδία. Όπως και αν έχει, όμως η επιλογή του καπνίσματος αποτελεί προσωπική υπόθεση, η οποία εμπίπτει σε συγκεκριμένους κανόνες που προσδιορίζονται από την αρχή του σεβασμού προς εκείνον που δεν καπνίζει”.


Προηγούμενο άρθροΣυναντήσεις Γ. Ορφανού με εκπροσώπους πολιτιστικών φορέων
Επόμενο άρθροΓ. Ορφανός “Να ενισχυθεί η ακτοπλοϊκή και αεροπορική σύνδεση με τη Λήμνο”