ΑΡΘΡΟ ΥΜΑΘ, Γ.ΟΡΦΑΝΟΥ ΓΙΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ “MARITIME ECONOMIES” “Η ανάπτυξη είναι εθνική υπόθεση”

ypes press002
ypes press002

 Εδώ και χρόνια, η ΔΕΘ είναι το κορυφαίο οικονομικό και κοινωνικό γεγονός της χρονιάς για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, γενικότερα. Η φετινή, 79η διοργάνωση διεξάγεται σε μια εποχή όπου η χώρα βγαίνει από το τούνελ της ύφεσης και ετοιμάζεται να διαβεί τον δρόμο της ανάπτυξης.

Στην παρούσα φάση, το υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης (ΥΜΑΘ) καλείται να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο, υλοποιώντας δράσεις και αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες που αναδεικνύουν το ρόλο του στη νέα εποχή για την Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, εγκρίθηκαν 245 επενδυτικά σχέδια, συνολικού προϋπολογισμού 1,62 δισ. ευρώ στον αναπτυξιακό νόμο 3908/2011, γεγονός που θα συμβάλλει στη δημιουργία 5.000 νέων, άμεσων και έμμεσων θέσεων απασχόλησης σε διάφορους τομείς όπως είναι ο τουρισμός, η μεταποίηση, ο πρωτογενής τομέας και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Επίσης, ολοκληρώθηκε η παραχώρηση τμήματος έκτασης του ΕΘΙΑΓΕ από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τη δημιουργία του πρώτου θύλακα της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας.

 Όσον αφορά τον τομέα του τουρισμού, θέτουμε σε εφαρμογή το πρόγραμμα «Mobile Egnatia», με τη δημιουργία διαδικτυακής υποδομής πληροφοριών, μέσω της οποίας θα παρέχονται πληροφορίες διαδικτυακά σε όσους κινούνται κατά μήκος της Εγνατίας Οδού.

Παράλληλα, επενδύουμε στην τόνωση του «επιχειρείν», είτε μέσω της λειτουργίας στο ΥΜΑΘ της κεντρικής δομής στήριξης της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας νέων επιστημόνων και δυνητικών επιχειρηματιών του ΤRIGGER, στο πλαίσιο υλοποίησης διασυνοριακών προγραμμάτων, είτε μέσω  του INTERREG.

Επιπλέον, προχωρούμε στην ενεργοποίηση των ομάδων ελέγχου της αγοράς και στην ενεργοποίηση της διαδικασίας αναβάθμισης και ανάδειξης των χερσαίων μεθοριακών σταθμών.

Δημιουργούμε δηλαδή τις συνθήκες εκείνες που είναι απαραίτητες για να καταστήσουν την χώρα μας, ανταγωνιστική στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον. Αυτό βέβαια απαιτεί και την ανάλογη πίστωση χρόνου, μιας και οι αλλαγές τέτοιου μεγέθους και μάλιστα μετά από πέντε χρόνια ύφεσης, δεν γίνονται από την μία ημέρα στην άλλη. Το σίγουρο είναι ότι η ανάπτυξη είναι εθνική υπόθεση και σε αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανένας. 

Προηγούμενο άρθροΓ. Ορφανός “Είναι υποχρέωση όλων μας να διατηρήσουμε ζωντανή την ιστορική μνήμη”
Επόμενο άρθροΓ. Ορφανός “Αναγκαία η ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας με το Κουβέϊτ”