ΑΡΘΡΟ ΥΜΑΘ, Γ. ΟΡΦΑΝΟΥ ΣΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ “KARFITSA” ΚΑΙ “ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ”

ypes press002
ypes press002

«Μόνο αν αποφύγουμε λάθη του παρελθόντος, θα  πετύχουμε την ανάπτυξη της χώρας»

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά στην 79η ΔΕΘ γίνεται σε μια εποχή όπου η χώρα γυρίζει σελίδα, καθώς αφήνει πίσω της την ύφεση και την στασιμότητα των τελευταίων πέντε ετών.                                    

Το πρωτογενές πλεόνασμα, η μείωση του δημόσιου ελλείμματος, όπως και η μικρή υποχώρηση της ανεργίας, σε συνδυασμό με την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, είναι ορισμένα μόνο από τα στοιχεία που καταδεικνύουν τη δυναμική που έχει η Ελλάδα για να επανακτήσει την θέση της στο διεθνές περιβάλλον, τα επόμενα χρόνια.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει το επόμενο διάστημα σε μια σειρά από φοροελαφρύνσεις, οι οποίες θα λειτουργήσουν ως κίνητρο για την τόνωση της επιχειρηματικότητας και κατ’ επέκταση, την ενίσχυση της απασχόλησης. Οι μειώσεις στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα, στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης και στους φορολογικούς συντελεστές, είναι μέτρα που θα δώσουν «ανάσα» σε εκατομμύρια Έλληνες πολίτες, οι οποίοι τα προηγούμενα χρόνια είδαν το εισόδημα τους να συρρικνώνεται.                 

Επίσης, με την σταδιακή αλλαγή του στρεβλού κλίματος και την αναδιάρθρωση της εγχώριας οικονομίας, δίνεται μια σαφής απάντηση σε όσους χρησιμοποίησαν την δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας, ως μέσο πίεσης για την εξυπηρέτηση των μικροκομματικών τους σκοπιμοτήτων, με απώτερο στόχο να ανέλθουν στην εξουσία. Ως υπουργός Μακεδονίας και Θράκης, θεωρώ πως είναι στο χέρι μας να πετύχουμε εκεί που αποτύχαμε τα προηγούμενα χρόνια.

Η αλλαγή νοοτροπίας στην κατεύθυνση της καλλιέργειας συνεργασιών, με γνώμονα το κοινό όφελος, είναι επιβεβλημένη ανάγκη, αν θέλουμε επιτέλους να διαμορφώσουμε μια νέα αντίληψη στην καθημερινότητα μας.

Μόνο αν αναθεωρήσουμε και αποφύγουμε λάθη του παρελθόντος, θα κατορθώσουμε να πετύχουμε ανάπτυξη της χώρας, σε στέρεες και υγιείς βάσεις. Άλλωστε, ως Έλληνες, έχουμε αποδείξει πως όταν λειτουργούμε ενωτικά, είμαστε ικανοί να πετύχουμε τα πάντα. Φτάνει να υπάρχει η ανάλογη βούληση για να μην πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού.  

Προηγούμενο άρθροΓ .Ορφανός “Σημείο αναφοράς για την οικονομία τα Επιμελητήρια”
Επόμενο άρθροΓ. Ορφανός “Η θετική πορεία της οικονομίας θα έχει ανάλογη απήχηση και στην κοινωνία”