(22-08-2019) Συνέντευξη του κ. Θ. Καράογλου στην ιστοσελίδα “Grtimes.gr” και τον δημοσιογράφο Βαγγέλη Στολάκη με τίτλο: “Η Κυβέρνησή μας είναι όλων των Ελλήνων”

ypes press002
ypes press002

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ (ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ) κ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ “GRTIMES.GR” ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΒΑΓΓΕΛΗ ΣΤΟΛΑΚΗ

(22-08-2019)

 

Θ. Καράογλου: “Η κυβέρνησή μας είναι όλων των Ελλήνων”

 

“Η εικόνα που βρήκα στο ΥΜΑΘ θα μπορούσε να είναι καλύτερη” δηλώνει στο Grtimes.gr ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για ζητήματα Μακεδονίας και Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, λίγες εβδομάδες μετά την επιστροφή του στο ιστορικό κτίριο του Διοικητηρίου, εκεί όπου βρέθηκε ως υπουργός στην τελευταία κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

 

Ο νέος ΥΜΑΘ ανοίγει τα χαρτιά του στο Grtimes.gr και δηλώνει πως επιθυμεί την μετατροπή του υπουργείου του σε ένα μικρό Υπουργείο Ανάπτυξης.

 

Αναφέρει πως έχει άριστη συνεργασία με την νέα επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου Μαρία Αντωνίου που επίσης βρίσκεται στον πρώτο όροφο του Διοικητηρίου, σχολιάζει τους “πράσινους” υπουργούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη, βαθμολογεί τον Γιάννη Μπουτάρη και ξεκαθαρίζει πως οι όποιες εξελίξεις στον ΟΑΣΘ αφορούν αποκλειστικά το υπουργείο Μεταφορών.

 

1) Κύριε υπουργέ, φύγατε από μια θέση για να επιστρέψετε λίγα χρόνια μετά. Ποια είναι η κατάσταση που βρήκατε στο Διοικητήριο;

 

“Σίγουρα θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη. Δεν το αναφέρω για να απαξιώσω το έργο κανενός, ούτε για να κάνω αντιπολίτευση στην… αντιπολίτευση. Μακριά από εμένα λογικές του αναθέματος και της ισοπέδωσης. Απλά καταθέτω την προσωπική μου διαπίστωση και στρέφω την προσοχή μου αποκλειστικά στην επόμενη ημέρα. Η Μακεδονία και η Θράκη έχουν ανάγκη από ενότητα και ομοψυχία. Χρειάζονται ελπίδα, όραμα, προοπτική και ασφαλώς την παρουσία ενός ισχυρού αναπτυξιακού φορέα, όπως είναι το Διοικητήριο, ο οποίος θα υλοποιήσει τον κυβερνητικό σχεδιασμό που θέτει ως πρωταρχικό στόχο την εξασφάλιση ευημερίας, ανάπτυξης και σταθερών θέσεων εργασίας για όλους”.

 

 

2) Με την επιστροφή σας, βρήκατε και το Γραφείο του Πρωθυπουργού στο Διοικητήριο. Έναν θεσμό του ΣΥΡΙΖΑ που διατήρησε η ΝΔ. Ποια είναι η μέχρι τώρα συνεργασία σας με την κ. Αντωνίου;

 

“Η συνεργασία μας είναι άριστη. Η Μαρία είναι φίλη μου, μιας και έχουμε υπηρετήσει μαζί στα έδρανα του ελληνικού κοινοβουλίου. Μας ενώνουν τα προβλήματα της Βόρειας Ελλάδας και θεωρώ ότι η παρουσία της θα λειτουργήσει προσθετικά στην επίτευξη του στόχου που έχει θέσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός για την ανάδειξη της Μακεδονίας και της Θράκης σε πόλους εξωστρέφειας. Είμαστε και οι δυο “στρατιώτες” της Νέας Δημοκρατίας και στο πολιτικό μας σπίτι έχουμε μάθει να λειτουργούμε πάντα ενωτικά και ως μια γροθιά”

 

 

 

3) Στα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης εκτός από καινοτομίες στην  διοίκηση είδαμε αρκετούς… ΠΑΣΟΚους και την Γιάννα Αγγελοπούλου, με τα δυο τελευταία να προκαλούν αντιδράσεις. Ποιο είναι το σχόλιό σας επί των αντιδράσεων;

 

“Κανείς μας δεν έχει προέλθει από πολιτική παρθενογένεση. Από το 1974 μέχρι και σήμερα η Νέα Δημοκρατία έχει αποδείξει πως είναι η παράταξη που ενώνει τους Έλληνες και δεν τους διχάζει. Η αξιοποίηση στελεχών τα οποία παλαιότερα ανήκαν σε άλλους πολιτικούς χώρους δείχνει ακριβώς πως η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Μια κυβέρνηση η οποία λειτουργεί ως καλοκουρδισμένη μηχανή, πέρα και πάνω από κομματικές ταμπέλες. Άλλωστε, η Ελλάδα του 2019 δεν έχει την πολυτέλεια να λειτουργήσει διαφορετικά. Ο πρωθυπουργός επέλεξε συγκεκριμένα πρόσωπα και ανέθεσε καθήκοντα σε εκείνους που εκτιμά ότι ξέρουν και μπορούν να κάνουν τη δουλειά, σε όσους ξέρουν και μπορούν να φέρουν εις πέρας με επιτυχία την αποστολή τους. Σε τελική ανάλυση όλοι κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος”.

 

4) Σε λίγες ημέρες ο Γιάννης Μπουτάρης εγκαταλείπει τον δημαρχιακό θώκο μετά την απόφασή του να μην είναι ξανά υποψήφιος δήμαρχος. Τι βαθμό βάζετε στον απερχόμενο δήμαρχο; Που τα πήγε καλά και που όχι;

 

“Δυστυχώς για τη Θεσσαλονίκη θα του έβαζα κάτω από βάση, χωρίς όμως να παραβλέψω την έντιμη προσπάθεια που έκανε για την εξωστρέφεια της πόλης και ιδιαίτερα για την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος. Αυτή είναι η μια όψη του νομίσματος… Υπάρχει και η άλλη, όπου στα μείζονα προβλήματα της Θεσσαλονίκης, όπως το κυκλοφοριακό, τη στάθμευση και την καθαριότητα, ο κ. Μπουτάρης απεδείχθη ανεπαρκής. Πλέον η Θεσσαλονίκη έχει νέο δήμαρχο, τον κ. Κωνσταντίνο Ζέρβα, με τον οποίο προσδοκώ σε μια γόνιμη και εποικοδομητική συνεργασία”.

 

 

5) Ποιες είναι οι τρεις προτεραιότητες του νέου ΥΜΑΘ; Ποιοι οι στόχοι σας;

 

“Ιεραρχώντας τις προτεραιότητες που έχω θέσει πρωταρχικός στόχος είναι η δημιουργία νέων και σταθερών θέσεων εργασίας μέσω της προσέλκυσης εγχώριων και διεθνών επενδύσεων. Όπως σε όλη τη χώρα, έτσι στη Μακεδονία και τη Θράκη η ανεργία αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα για σχεδόν κάθε νοικοκυριό, γεγονός που την καθιστά εθνική πληγή στο σώμα του ελληνισμού η οποία θρέφει το φαινόμενο του brain drain. Ως δεύτερο στόχο έχω θέσει την ισόρροπη αναπτυξιακή δραστηριότητα σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της Βόρειας Ελλάδας. Στις συναντήσεις εργασίας που είχα με όλους τους παραγωγικούς φορείς της Μακεδονίας και της Θράκης κατέστησα σαφές πως πρέπει να συνεργαστούμε από κοινού προκειμένου να απελευθερώσουμε τις δημιουργικές δυνάμεις των 16 νομών που βρίσκονται στη χωρική ευθύνη του Διοικητηρίου ώστε όλοι να κινούνται στην ίδια ταχύτητα.  Ο τρίτος στόχος είναι συνάρτηση των δυο προηγούμενων και αφορά την εμπέδωση κλίματος πολιτικής σταθερότητας στις τοπικές κοινωνίες και αγορές. Η εξάλειψη της αβεβαιότητας και η εμπέδωση της πίστης πως το τιμόνι της χώρας βρίσκεται σε σταθερά χέρια είναι το μοναδικό μέσο για την οικονομική ανάκαμψη όχι μόνο της Μακεδονίας και της Θράκης, αλλά της χώρας συνολικά”.

 

 

6) Έχετε δηλώσει πως θέλετε να μετατρέψετε το ΥΜΑΘ σε ένα υπουργείο Ανάπτυξης της Β. Ελλάδας. Πως σκοπεύετε να τα καταφέρετε; Υπάρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις  και από τι είδους επιχειρήσεις;

 

“Υπάρχει αυξανόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον από αμερικανικές επιχειρήσεις οι οποίες βλέπουν ευκαιρίες στη Βόρεια Ελλάδα, το οποίο εκφράστηκε από τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, κ. Philip Reeker, στην πρόσφατη συνάντηση που είχαμε στο γραφείο μου. Από εκεί και πέρα η διεύθυνση ιδιωτικών επενδύσεων του ΥΜΑΘ είναι ένα πολύτιμο εργαλείο στην προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη καθώς είναι ο φορέας υποδοχής, ελέγχου νομιμότητας, αξιολόγησης, τελικής έγκρισης, αλλά και παρακολούθησης της πορείας των επενδύσεων που αφορούν στη Μακεδονία και τη Θράκη. Υπό αυτό το πρίσμα ναι, το Διοικητήριο μπορεί να λειτουργήσει ως ένα μικρό υπουργείο Ανάπτυξης  με ευδιάκριτο αναπτυξιακό στίγμα, παρεμβατικό ρόλο και λόγο, έχοντας ανοικτές πόρτες σε καινοτόμες ιδέες και φρέσκες αντιλήψεις για την προσέλκυση επενδύσεων”.

 

7) Η ΝΔ ήρθε πρώτη στις εκλογές αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας… κρατήθηκαν. Πως το εξηγείτε;

 

“Από τη βραδιά των εκλογών ξεκαθάρισα πως η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος του ΣΥΡΙΖΑ αφορά αποκλειστικά τον Αλέξη Τσίπρα και τους συνεργάτες του. Εκείνο που εγώ μπορώ να πω είναι ότι η ΝΔ αύξησε τη δυναμική της από το 28% των εθνικών εκλογών του 2015, σε 40% τον Ιούλιο του 2019. Η ενίσχυση των ποσοστών της κατά 12 μονάδες, σε συνδυασμό με τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης, είναι η έμπρακτη απόδειξη πως η Νέα Δημοκρατία είναι η μοναδική πολιτική δύναμη ευθύνης στην πατρίδα μας και το μόνο πολιτικό κόμμα που άντεξε στα χρόνια της κρίσης. Δεν συρρικνωθήκαμε, δεν αλλάξαμε όνομα, ούτε παρεκκλίναμε από τις αξίες και τα πιστεύω μας. Παραμείναμε συνεπείς στις αρχές μας και δικαιωθήκαμε για αυτό”.

 

 

8) Ο κ. Παππάς έφυγε, ο κ. Σκόδρας ήρθε αλλά τα αστικά… ακόμα τα περιμένουν οι Θεσσαλονικείς στις στάσεις. Πραγματοποιήσατε συνάντηση με τον νέο πρόεδρο του Οργανισμού; Τι θα κάνει η κυβέρνηση με αυτό το πρόβλημα; Εξετάζετε την ιδιωτικοποίηση εκ νέου του ΟΑΣΘ;

 

“Ο ΟΑΣΘ έχει πλέον νέα διοίκηση η οποία θα κληθεί να δώσει λύσεις στα πολλά και σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τον Οργανισμό. Εκείνο που προέχει είναι να εξυπηρετηθούν όσο το δυνατόν καλύτερα οι Θεσσαλονικείς, διότι τα τελευταία χρόνια έχουν ταλαιπωρηθεί αρκετά. Όπως σας είπα και προηγουμένως, όλοι κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος. Όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς, είναι μια πολιτική απόφαση η οποία θα ληφθεί κεντρικά από την ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών”.

Προηγούμενο άρθροΑναβάλλεται η προγραμματισμένη για αύριο συνάντηση εργασίας με τα Επιμελητήρια της Βόρειας Ελλάδας
Επόμενο άρθροΧαιρετισμός Θ. Καράογλου στην τελετή έναρξης εργασιών εγκατάστασης δικτύου διανομής φυσικού αερίου στη Δεσκάτη (22-08-2019)