Χαιρετισμός ΥΜΑΘ στη ΓΓΙΦ Γυναίκες κρατούμενες

ypes press002
ypes press002

«Είναι καθήκον μας να εξασφαλίσουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες κράτησης για όλες τις γυναίκες, για όλες τις κρατούμενες και όλους τους κρατουμένους».

Σε ημερίδα με τίτλο «Γύρισε σελίδα: Ίση μεταχείριση σε κρατούμενες και αποφυλακισμένες» της ΓΓΙΦ παραβρέθηκε σήμερα η Υφυπουργός Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας και Θράκης) Κατερίνα Νοτοπούλου.

Η ημερίδα διοργανώθηκε με αφορμή την ολοκλήρωση του ερευνητικού έργου: «Παρεμβάσεις για την προώθηση της ισότητας των φύλων και την ψυχοκοινωνική, οικογενειακή και επαγγελματική επανένταξη και προσαρμογή των κρατουμένων και αποφυλακιζομένων γυναικών».

Η κα. Νοτοπούλου αναφερόμενη στην πρώτη Αγροτική Φυλακή Γυναικών στον Ελαιώνα Θηβών, η οποία εγκαινιάστηκε πριν από ένα χρόνο, είπε πως πρόκειται για μία κίνηση που ικανοποίησε τη συνταγματική επιταγή της ισότητας των φύλων, καθώς μέχρι τότε λειτουργούσαν αντίστοιχες δομές μόνο για άνδρες.

«Η επανένταξη είναι η λυδία λίθος της επιτυχίας ολόκληρου του σωφρονιστικού συστήματος και εκεί πρέπει να δοθεί όλη η προσοχή, στη δημιουργία ενός υποστηρικτικού πλαισίου χωρίς διακρίσεις αλλά συγχρόνως με νέες δομές όπου απαιτείται» συμπλήρωσε η Υφυπουργός.

«Η  έμφυλη διάσταση έχει ενταχθεί στην  κυβερνητική πολιτική μας αλλά πρέπει να διαχυθεί παντού και να φτάσει ακόμη και στους δυσπρόσιτους διαδρόμους των ελληνικών φυλακών. Τα δικαιώματα των γυναικών δεν αναστέλλονται εντός της φυλακής, η αρχή της ισότητας των φύλων σε κάθε τομέα της ζωής δεν εξαιρεί την ζωή εντός των φυλακών» είπε χαρακτηριστικά η κα. Νοτοπούλου.

Η Υφυπουργός συνεχάρη ακόμη τη Γενική Γραμματεία Ισότητας Φύλων για την παρέμβασή της στο ζήτημα της ιδιαιτέρως σκληρής ποινής που επιβλήθηκε στη βιοπαλαίστρια γυναίκα στο Βόλο.

Κλείνοντας την ομιλία της η κα.Νοτοπούλου και με αφορμή τη συμπλήρωση των 10 χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου είπε χαρακτηριστικά:

« Ασπάζομαι απολύτως το μήνυμα της Γενικής Γραμματείας και θα ανταποκριθώ με όλες μου τις δυνάμεις στο προσκλητήριο ενός κοινού αγώνα ώστε να μην «αφήσουμε αυτόν τον κόσμο ακριβώς έτσι όπως τον βρήκαμε: ανόητο, άδικο και κακό», όπως είχε γράψει ο Βολταίρος.

«Και να δρούμε με βάση τη μνήμη. Όταν 10 χρόνια πριν ο Ρωμανός είδε τον καλύτερο φίλο του να δολοφονείται μπροστά στα μάτια του – τον Αλέξη, από τον Κορκονέα, μια γενιά ενηλικιώθηκε βίαια. Γι΄ αυτό και τέτοιες μέρες είναι πάντα του Αλέξη. Γεμάτες ερωτήματα.

Όταν πριν από 2 μήνες ο Ζακ ή Ζακι δολοφονήθηκε – γιατί ; Επειδή ήταν διαφορετικός.

Όταν η Ελένη δολοφονήθηκε επειδή είπε όχι. Και αυτό σήμαινε θάνατο.

Όταν πριν λίγες μέρες η Χρυσή Αυγή στρατολογούσε μαθητές που έβγαιναν στους δρόμους πάνω σε άλογα για το Μακεδονικό και φώναζαν δεν θα γίνετε Έλληνες ποτέ. Όταν ο εκφασισμός της κοινωνίας είναι εδώ και μας απειλεί οφείλουμε να σταματήσουμε να δίνουμε δύναμη σε όποιον καλλιεργεί το μίσος. Εμείς είμαστε εδώ για να φτιάξουμε ένα κόσμο δίκαιο».

Προηγούμενο άρθροΣυνάντηση εργασίας της Υφυπουργού Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας και Θράκης) Κατερίνας Νοτοπούλου με το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Στέλιο Ράλλη
Επόμενο άρθροΧαιρετισμός της ΥΜΑΘ σε επιστημονικό συνέδριο του Ινστιτούτου Κοινωνικών Κινημάτων και Ιστορίας του Καπνού