Συνέντευξη της Υφυπουργού Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας και Θράκης) Κατερίνας Νοτοπούλου στο «Πρακτορείο FM» στους δημοσιογράφους Σοφία Παπαδοπούλου και Κώστα Παπαδάκη.

ypes press002
ypes press002

Συνέντευξη της Υφυπουργού Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας και Θράκης) Κατερίνας Νοτοπούλου στο  «Πρακτορείο FM» στους δημοσιογράφους Σοφία Παπαδοπούλου και Κώστα Παπαδάκη.

 

Στην ίδρυση ενός ευρωπαϊκού ομίλου εδαφικής συνεργασίας, μία πρόταση που κατατέθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην πρόσφατη τετραμερή σύνοδο κορυφής Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας στη Βάρνα, αναφέρθηκε σε σημερινή της συνέντευξη στο «Πρακτορείο FM» η Υφυπουργός Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας και Θράκης) Κατερίνα Νοτοπούλου.

«Στο πλαίσιο της αναβάθμισης του ΥΜΑΘ και της αναπροσαρμογής του στρατηγικού σχεδιασμού του, προχωράμε στην ίδρυση ενός ευρωπαϊκού ομίλου εδαφικής συνεργασίας» είπε η Υφυπουργός, εκτιμώντας ότι πρόκειται για μια πρώτης τάξεως ευκαιρία προκειμένου να υπάρξει μία ολοκληρωμένη και συγκροτημένη κοινή πρωτοβουλία, τόσο από τον κεντρικό κρατικό μηχανισμό, όσο και από μη κεντρικούς φορείς των βαλκανικών κρατών, προκειμένου να προωθηθεί η σύγκλιση, δράσεις και πρωτοβουλίες στη βάση πια  -δηλαδή από τα κάτω- της οικονομικής ανάπτυξης, των επενδύσεων, των δικτύων και υποδομών, της νεολαίας, της επιχειρηματικότητας, των πανεπιστημίων.

«Θεωρούμε ότι αυτή η πρωτοβουλία,  μπορεί να λάβει σάρκα και οστά από το ΥΜΑΘ, με τον συντονισμό του ΥΜΑΘ, με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη» συμπλήρωσε η κα. Νοτοπούλου ανακοινώνοντας παράλληλα πως στόχος είναι  ,το πρώτο εξάμηνο του 2019,  να καταρτιστεί το master plan και στο δεύτερο εξάμηνο να αρχίσει η λειτουργία  του.

 

Ερωτηθείσα σχετικά με τη διαδικασία κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών η Υφυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία της για την αίσια έκβασή της, παρατηρώντας ότι «πρόκειται για μια εξαιρετικά επίπονη διαδικασία, κυρίως για τη μεριά της FYROM η οποία όμως θα έχει αίσια έκβαση και γι αυτό εργαζόμαστε εντατικά και έχουμε μπει σε αυτή τη διαδικασία και ως ΥΜΑΘ».

 

Σε ότι αφορά στη χρήση του εμπορικού σήματος «Μακεδονικό» εκτίμησε πως «θα πρέπει να ξεχωρίσουμε τον θόρυβο, εάν πρόκειται για μια εύλογη και δικαιολογημένη ανησυχία των παραγωγικών φορέων, καθώς στις συσκέψεις που κάναμε στο υπουργείο Εξωτερικών, με την ευθύνη και πρωτοβουλία κ.Κατρούγκαλου, δεν αναφέρθηκε μέχρι τώρα κάποιο συγκεκριμένο παράδειγμα τριβής μεταξύ ελληνικών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων από τη FYROM».

«Εκτιμούμε ότι η συμφωνία των Πρεσπών, ανοίγει δρόμους ελέγχου, τα προϊόντα μας δεν κινδυνεύουν εφόσον πιστοποιούνται και θα υπάρξει και η σύσταση μιας επιτροπής υπό την ευθύνη του ΟΗΕ που θα εξετάσει και όλα τα ζητήματα που πιθανώς να φέρουν τριβή στο μέλλον» συμπλήρωσε η κα. Νοτοπούλου.

 

Η Υφυπουργός αναφέρθηκε ακόμη στον Αναπτυξιακό Νόμο που «τρέχει» το ΥΜΑΘ, υπογραμμίζοντας το αυξανόμενο ενδιαφέρον για μεγάλες επενδύσεις στη Βόρεια Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά στις δράσεις στήριξης των νέων, μέσα από προγράμματα που θα προκηρύξει το ΥΜΑΘ, η κα. Νοτοπούλου διευκρίνισε: «Η στόχευση του προγράμματος που ξεκινά το ΥΜΑΘ είναι να δώσει χώρο στους νέους, οι οποίοι παραμένουν εδώ και να αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής τους. Το πρόγραμμα , αφορά μία διαφορετική προσέγγιση του ίδιου του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης.

Αφενός είναι χρήσιμη η στήριξη των πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής, αφετέρου πρέπει να στηριχθούν πιο καινοτομικές δράσεις και κυρίως προτάσεις της νεολαίας. Θα υπάρξει μικρής τάξης -ουσιαστική όμως- χρηματοδότηση σε ομάδες νέων, που φέρνουν καινοτόμες προτάσεις γύρω από τις αρμοδιότητες του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης, δηλαδή την προστασία του περιβάλλοντος, την πολιτιστική και καλλιτεχνική δημιουργία. Εδώ εντάσσουμε και δύο νέους άξονες, που για εμάς είναι προτεραιότητα, τις δράσεις κοινωνικής συνοχής, δηλαδή δράσεις αλληλεγγύης, κοινωνικής πολιτικής και μία τελευταία για τη δικτύωση των νέων».

Η Υφυπουργός επισήμανε πως η κυβέρνηση ακολουθεί μία στρατηγική στήριξης των νέων ερευνητών και στο πλαίσιο αυτό η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας μπορεί να αποτελέσει ένα ακόμη εργαλείο και να γίνει μοχλός ανάπτυξης για την περιοχή. Να παραμείνουν οι νέοι ερευνητές στη Βόρεια Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη, να εργαστούν σε καλύτερες συνθήκες, σε επενδύσεις που θα έλθουν και να εξάγουν την καινοτομία που θα παράξουν εδώ.

Αναφερόμενη στην αλλαγή διοίκησης στον φορέα εξήγησε πως «η επιλογή του κ. Λουφάκη συμπυκνώνει την εμπιστοσύνη προς τους φορείς της πόλης», ενώ «εκτιμούμε πως είναι η χρυσή, αν όχι τελευταία, ευκαιρία της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας να αποδείξει τον ουσιαστικό ρόλο που μπορεί να έχει, ειδικά στην μεταμνημονιακή εποχή».

Αναφερόμενη στο σχέδιο για την ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ σημείωσε πως «είναι κάτι που θα αναβαθμίσει πρωτίστως τη λειτουργία της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, όσο και το κέντρο της πόλης και είναι στόχος και μέλημά μας εντός του 2019 να υπάρξει η έγκριση του ειδικού χωρικού σχεδίου και του προεδρικού διατάγματος».

Τέλος, αναφορικά με την κατάρρευση της γέφυρας στην Καβάλα, η κα. Νοτοπούλου είπε πως  «περιμένουμε το πόρισμα, τόσο των επιθεωρητών δημοσίων έργων, όσο και της εισαγγελικής παρέμβασης που έγινε», ενώ «από ό,τι μας ενημέρωσαν οι μηχανικοί τόσο του τεχνικού κλιμακίου της Εγνατίας οσο  και της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου, εκτιμούν ότι υπάρχουν και κατασκευαστικές αστοχίες, φυσικά ελλιπέστατη συντήρηση -δεν είχε συντηρηθεί ποτέ η γέφυρα- και η διάβρωση έπαιξε και αυτή τον ρόλο της».

«Είμαστε προβληματισμένοι, καθώς η γέφυρα αυτή φτιάχτηκε πριν 30 χρόνια. Οι γέφυρες εξ όσων έχουμε ενημερωθεί θα πρέπει να αντέχουν 100 τουλάχιστον, χωρίς σημαντικές επισκευές. Ας μην  ξεχνάμε ότι φτιάχτηκε σε μια αμαρτωλή, όπως τη χαρακτήρισε η ίδια η δήμαρχος, εποχή, αναζητούμε κι εμείς τη μελέτη και φυσικά δηλώσαμε από την πρώτη στιγμή ότι είμαστε απολύτως διατεθειμένοι να βοηθήσουμε με όποιον τρόπο χρειάζεται, τόσο σε επίπεδο τεχνογνωσίας, όσο και σε επίπεδο παροχής χρηματοδοτικών εργαλείων και πόρων αλλά και ανθρώπων, προκειμένου να επισκευαστεί η γέφυρα, γιατί εξυπηρετεί συγκεκριμένες ανάγκες οικονομικές και κοινωνικές».

 

 

Προηγούμενο άρθροΕκδήλωση στο ΥΜΑΘ για την επέτειο του Πολυτεχνείου
Επόμενο άρθροΜήνυμα της υφυπουργού Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας – Θράκης) Κατερίνας Νοτοπούλου για την επέτειο του Πολυτεχνείου