Συνέντευξη της Υφυπουργού Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας και Θράκης) Κατερίνας Νοτοπούλου στον ρ/σ “Ράδιο Χρόνος 87,5” και τον δημοσιογράφο Δήμο Μπακιρτζάκη

ypes press002
ypes press002

Συνέντευξη της Υφυπουργού Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας και Θράκης) Κατερίνας Νοτοπούλου στον ρ/σ “Ράδιο Χρόνος 87,5” και τον δημοσιογράφο Δήμο Μπακιρτζάκη

 

Δημοσιογράφος: Υπουργέ καλημέρα.

Υφυπουργός: Καλή σας μέρα, παραμένω στην Ξάνθη, με βρίσκετε σε μια συνάντηση με το Επιμελητήριο Ξάνθης, την οποία και διέκοψα για να συνομιλήσουμε, και μετά θα αναχωρήσω για τη Θεσσαλονίκη.

Δημοσιογράφος: Μάλιστα, τώρα βέβαια στην ατζέντα, την βαλίτσα σας, με όλες αυτές τις επισκέψεις που κάνατε και όλα αυτά που ακούσατε, από τη γιορτή του τσίπουρου ακόμα, δοκιμάσατε τσίπουρο καταρχήν; Είναι καλό ε;

Υφυπουργός: Ναι φυσικά το δοκίμασα, μεταξύ σοβαρών συζητήσεων βέβαια. Αυτό που μου έμεινε είναι η μυρωδιά του, και νομίζω ότι συμπυκνώνει την προσπάθεια και την αγάπη των ανθρώπων που το φτιάχνουν. Επομένως πραγματικά μπορεί να αποτελέσει ένα brand name για την περιοχή, τόσο το ίδιο το τσίπουρο ως εξαγώγιμο προϊόν, αλλά και η γιορτή στην οποία πήγα μπορεί να καταστήσει πραγματικά έναν τόπο τουριστικού προορισμού.

Δημοσιογράφος: Η ευχή βέβαια για να γίνει πράξη χρειάζονται κάποια πράγματα, έτσι δεν είναι; Και εκεί βλέπετε πολύ καλά, και νομίζω το αντιλαμβάνεστε και ως νέα πολιτικός και υπουργός, ότι οι προσπάθειες αυτές είναι λίγο διάσπαρτες, ο καθένας έχει ποιοτικά προϊόντα αλλά όλα αυτά πρέπει να συγκεραστούν σε κάτι μεγαλύτερο, έτσι δεν είναι;

Υφυπουργός: Έτσι, θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σας.

Δημοσιογράφος: Μικρές παραγωγές, σταμάτησαν και αυτοί οι συνεταιρισμοί, όλα πρέπει να γίνουν σε μια υγιή βάση τώρα όπως το αντιλαμβάνομαι, αυτά πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα από πλευράς πολιτείας.

Υφυπουργός: Το λέτε πολύ σωστά, νομίζω ότι οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, αλλά ταυτόχρονα η προσπάθεια των ίδιων των παραγωγών να αφήσουν πίσω τις κακές συνήθειες των προηγούμενων ετών και να συνεταιριστούν σε υγιή βάση βρίσκουν και ευήκοα ώτα  από την πολιτεία αλλά βρίσκουν και στήριξη. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε αν θυμάστε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος και -35% στις εισφορές των συνεταιρισμών, των συνεταιρισμένων αγροτών κλπ. Άρα το πλαίσιο αρχίζει και διαμορφώνεται, αυτό που χρειάζεται είναι και οι ίδιοι οι παραγωγοί να αποκτήσουν μια νέα νοοτροπία.

Δημοσιογράφος: Για να προχωρήσουν τα πράγματα.

Υφυπουργός: Και χάρηκα ιδιαίτερα γιατί στην γιορτή του τσίπουρου στον Ίασμο είδα νέους ανθρώπους, που πήγαν και ανέλαβαν μετά από καιρό όντας επιστήμονες, σπουδαγμένοι σε άλλες πόλεις, τις επιχειρήσεις των γονιών τους ή και δικές τους, και με καινοτομικά προϊόντα.

Δημοσιογράφος: Αυτό συμβαίνει σε όλη τη Θράκη να σας ενημερώσω κ. Νοτοπούλου. Ότι νέοι άνθρωποι μη έχοντας άλλη διέξοδο, μη θέλοντας να φύγουν στο εξωτερικό όπως συμβαίνει στις περισσότερες οικογένειες, θέλουν κάτι να φτιάξουν στον πρωτογενή τομέα. Αρκούν λοιπόν αυτά τα μέτρα της στήριξης που αναφέρατε προηγουμένως ή η πολιτεία μαζί με την Περιφέρεια και τους δήμους κάτι περισσότερο πρέπει να κάνουν;

Υφυπουργός: Συνεχίζουμε την προσπάθεια. Αυτό που χρειάζεται είναι ένα ολοκληρωμένο πια σχέδιο για την πρωτογενή παραγωγή, στον δρόμο για την παραγωγική ανασυγκρότηση. Αυτό που χρειάζεται όμως ταυτόχρονα είναι μια σειρά από κοινωνικές δομές και υποδομές, που διευκολύνουν τόσο το επιχειρείν όσο και την παραγωγή την ίδια. Και τι εννοώ με αυτό, δε μπορεί κάποιος να αφήσει εκτός του μελλοντικού σχεδιασμού τον πλούτο σε γεωθερμία που υπάρχει στην Θράκη, ανεξάντλητος πλούτος.

Δημοσιογράφος: Ανεξάντλητος και ανεκμετάλλευτος.

Υφυπουργός: Έτσι ακριβώς. Αυτή τη στιγμή υπάρχει σε επεξεργασία νομοθετική ρύθμιση έτσι ώστε να υπάρξει ένα πλαίσιο που δίνει κίνητρα κλπ, και ταυτόχρονα υπάρχουν και ενταγμένες μελέτες από το υπουργείο Υποδομών στο ΠΔΕ, τρεις αν δεν κάνω λάθος, που επεξεργάζονται ακριβώς τις μελλοντικές προοπτικές. Άρα θα πρέπει, ειδικά οι νεότεροι επιστήμονες, να μπουν σε αυτή τη λογική, να αναζητήσουν νέες διεξόδους και να εκμεταλλευτούν τον πλούτο της περιοχής. Ταυτόχρονα ολοκληρώνουμε κάποια έργα που θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί προ δεκαετιών ή προ ετών αρκετών.

Δημοσιογράφος: Όπως;

Υφυπουργός: Είχαμε το παράδοξο στην περιοχή, σε όλη τη Μακεδονία και τη Θράκη, όχι μόνο στην Ξάνθη ή στην Κομοτηνή, να περνάνε οι σωλήνες φυσικού αερίου, αλλά να μην υπάρχει φυσικό αέριο τόσο στα σπίτια, όσο και στις βιοτεχνίες ή τις βιομηχανίες. Σε αυτό το παράλογο μπαίνει ένα τέλος, μέχρι το τέλος της χρονιάς δημοπρατούνται τα έργα, και από αρχές του 2019 αρχίζει η υλοποίηση, η κατασκευή δηλαδή των αγωγών, και οι πρώτες συνδέσεις με τα σπίτια, τις βιοτεχνίες και τις βιομηχανίες. Μιλάμε για πάρα πολλές συνδέσεις, αυτό είναι ένα εργαλείο στα χέρια μας. Ταυτόχρονα θα πρέπει οι δήμοι να εξασφαλίσουν όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους, και τούτη η δυνατότητα πια δίνεται, δε νομίζω ότι υπάρχει κάποιος που δε θέλει να κάνει απλά στείρα αντιπολίτευση αλλά θέλει να είναι χρήσιμος και ουσιαστικός για τον τόπο του που δεν αποδέχεται ότι μετά από χρόνια για πρώτη φορά έχουν πέσει πάρα πολλά λεφτά στην τοπική αυτοδιοίκηση, με εμπιστοσύνη στους θεσμούς. Μιλάμε για το πρόγραμμα “Φιλόδημος”.

Δημοσιογράφος: Συγγνώμη, μιλάμε για το πρόγραμμα “Φιλόδημος” αλλά οι περικοπές στον προϋπολογισμό των δήμων δεν συνεχίζεται αυτό το 10% κάθε χρόνο; Οι περικοπές στον προϋπολογισμό των δήμων δεν συνεχίζονται ακόμα, σταμάτησαν;

Υφυπουργός: Αυτή τη στιγμή υπάρχει για τη χρονιά που μιλάμε αύξηση 5% των κεντρικών αυτοτελών πόρων, αλλά ταυτόχρονα μια σειρά από έργα που δεν μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν αλλιώς ήρθε το εργαλείο “Φιλόδημος” που το έφτιαξε ο τότε υπουργός Εσωτερικών, ο Σκουρλέτης με τον Χαρίτση, και αυτή τη στιγμή το τρέχει το υπουργείο Εσωτερικών. Στην περιοχή σας έχουνε δοθεί ήδη πάρα πολλές εγκρίσεις, πραγματικά πολλές. Ο δήμος Ξάνθης ας πούμε παίρνει αυτή τη στιγμή 239.000 ευρώ για κατασκευή παιδικών χαρών, παίρνει 220.000 ευρώ για μηχανήματα έργου, και παίρνει 440.000 ευρώ για εξοπλισμό των σχολικών κτιρίων. Μια σειρά από άλλους δήμους παίρνουν αρκετά χρήματα για έργα αγροτικής οδοποιίας, μηχανήματα, φορτωτές, μηχανήματα χωματουργικού τύπου, έτσι ώστε να διευκολύνουν την καθημερινότητα των πολιτών για να μπορέσει να έρθει η πολυπόθητη και πολυσυζητημένη ανάπτυξη.

 Δημοσιογράφος: Αυτά που σας είπαν βέβαια οι δήμαρχοι εκεί στη συνάντηση με τον Περιφερειάρχη, την οποία είχατε και ήταν εποικοδομητική, ουσιαστικά είναι ότι έχουμε υποστελέχωση του προσωπικού, δεν προχωράνε έτσι κάποια πράγματα από πλευράς γραφειοκρατίας. Ως υφυπουργός Εσωτερικών τι απαντάτε;

Υφυπουργός: Μου είπαν λοιπόν ότι σε αυτά τα πραγματικά προβλήματα αναγνωρίζουν το γεγονός πως μετά από χρόνια γίνονται 8.500 χιλιάδες προσλήψεις στους ΟΤΑ, αναγνωρίζουν το γεγονός πως γίνονται 3.000 προσλήψεις στο πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” που κρατούσε ομήρους τους εργαζόμενους, αναγνωρίζουν το γεγονός πως παίρνουν έκτακτες χρηματοδοτήσεις άμεσα για φυσικές καταστροφές, ο δήμος Κομοτηνής για την αντιμετώπιση του φαινομένου της λειψυδρίας παίρνει εκτάκτως 250.000 ευρώ, για την γέφυρα του Κομψάτου που έπεσε πήρε την επόμενη σχεδόν μέρα 1.600.000 ευρώ.

Δημοσιογράφος: Το οποίο μένει σε εκκρεμότητα ακόμα όπως σας είπαν, έτσι δεν είναι;

Υφυπουργός: Απ’ ότι μας διαβεβαίωσε ο Περιφερειάρχης το τρέχει άμεσα, υπήρχε μια γραφειοκρατική καθυστέρηση που οφειλόταν όμως στην τοπική αυτοδιοίκηση και στην Περιφέρεια, όχι στη χρηματοδότηση. Και φυσικά πρέπει να αναζητηθούν, και νομίζω ότι αυτό γίνεται από τον εισαγγελέα, οι ευθύνες, γιατί ήταν ένα πρόσφατο έργο, ήταν κακοκατασκευασμένο.

Δημοσιογράφος: Σας έθεσαν και άλλα ζητήματα βέβαια, όσον αφορά το τελωνείο, το παρεμπόριο και όλα αυτά. Κατ’ αρχήν σας τα έθεσαν όλα, φυσικά όλα αυτά δεν είναι δική σας αρμοδιότητα, το αντιλαμβανόμαστε αυτό, αλλά κάθε υπουργός που έρχεται προφανώς λέμε όλα τα ζητήματα μήπως κάποια μπορεί να τα λύσει, μήπως κάποια μπορεί να τα προωθήσει.

Υφυπουργός: Έτσι ακριβώς, εξάλλου το υφυπουργείο Εσωτερικών, Μακεδονίας – Θράκης, του οποίου προΐσταμαι αυτή τη στιγμή έχει και την ιδιομορφία των χωρικών αρμοδιοτήτων αν θέλετε.

Δημοσιογράφος: Το πιο άμεσο υπουργείο στην περιοχή μας, και δεν πρέπει να ξεχνάμε και εκεί πρέπει να τοποθετηθείτε σε λίγο, ουσιαστικά τρέχετε και το πρόγραμμα του αναπτυξιακού νόμου ως υπουργείο, γιατί λένε κάποιοι είναι κενό περιεχομένου αυτό το υπουργείο, έχει κονδύλια, έχει παρεμβατικότητα, μπορεί να κάνει κάτι ή τα λέμε χωρίς να πιάνουν τόπο;

Υφυπουργός: Κοιτάξτε, θα είμαι απόλυτα ειλικρινής μαζί σας, το υφυπουργείο Εσωτερικών, το ΥΜΑΘ, έχει αρκετές ιδιομορφίες και ιδιαιτερότητες ως υπουργείο, και αυτό οφείλεται στις ιστορικές μεταβολές που πέρασαν από πάνω του, αλλά και σε πολιτικές συγκεκριμένες που παίχτηκαν από την κεντρική διοίκηση της εκάστοτε κυβέρνησης. Αυτή τη στιγμή το υφυπουργείο Μακεδονίας – Θράκης για εμάς αλλάζει σελίδα, δεν διστάζω να το επαναλαμβάνω όπου βρεθώ, διότι η αλήθεια είναι όλοι ξέρουμε, δεν είναι καν κοινό μυστικό, είναι κοινή παραδοχή, πως το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης όλα τα προηγούμενα χρόνια, τις τελευταίες δεκαετίες, ήταν απλά μεταφορέας αιτημάτων, ούτε διεκπεραιωτής, ούτε καν μεταπράτης, και εξυπηρετούσε συγκεκριμένες πολιτικές προσωπικές του εκάστοτε υπουργού σκοπιμότητες.

Δημοσιογράφος: Τώρα τι έχει αλλάξει;

Υφυπουργός: Εμείς σε αυτό βάζουμε ένα τέλος, στο λίγο χρονικό διάστημα που έχουμε μπροστά μας. Μπαίνουμε μπροστά στο κομμάτι της παραγωγικής ανασυγκρότησης, χρησιμοποιούμε όλα τα αναπτυξιακά εργαλεία, καλούμε σε συνέργειες τους δήμους και τις Περιφέρειες, και τουλάχιστον στην Κεντρική Μακεδονία το έχουμε πετύχει, και φεύγω πολύ αισιόδοξη από την περιοχή σας. Τρέχουμε τον αναπτυξιακό νόμο, και πάρα πολλά χρήματα αν μπορώ να σας πω ότι αυτή τη στιγμή στον νομό Ροδόπης τα εγκεκριμένα είναι, την προηγούμενη εβδομάδα νομίζω υπέγραψα 37.540.000 ευρώ σε τρία υποβληθέντα σχέδια, αντίστοιχα ποσά και στην Ξάνθη, και σε άλλες περιοχές. Τούτο δείχνει και το αυξανόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει για την περιοχή, και θα πρέπει να δουλέψουμε σε αυτή την κατεύθυνση, στην εξωστρέφεια. Ταυτόχρονα θέλουμε να στηρίξουμε δράσεις που λειτουργούν σε ένα ολιστικό σχέδιο όμως έτσι, χρειάζεται ένας σχεδιασμός.

Δημοσιογράφος: Ο σχεδιασμός αυτός δεν έγινε με το Αναπτυξιακό Συνέδριο, εκεί προχωράνε τα πράγματα όπως πρέπει; Γιατί εκεί τέθηκαν όλα τα ζητήματα ουσιαστικά, έτσι δεν είναι;

Υφυπουργός: Έτσι ακριβώς, και νομίζω ότι ήταν και η πρώτη φορά που από κοινού οι παραγωγικοί φορείς, η τοπική αυτοδιοίκηση, με μια κεντρική κυβέρνηση βγάζουν τον εθνικό προγραμματισμό για την εκάστοτε Περιφέρεια. Άρα εμείς παρακολουθούμε από πολύ κοντά την πορεία των εξαγγελιών του πρωθυπουργού, νομίζω ότι είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο, δεν είμαστε πουθενά εκτός χρονοδιαγράμματος, σας είπα ήδη για το φυσικό αέριο, για μια σειρά από νομοθετικές ρυθμίσεις που έρχονται. Επομένως νομίζω ότι αυτή τη δύσκολη περίοδο, που ναι μεν τελείωσε μια βαριά περίοδος για όλη τη χώρα, ο δρόμος που ανοίγεται μπροστά μας είναι πραγματικά αισιόδοξος, είναι όμως τώρα η ώρα που πρέπει να φανούμε πιο παραγωγικοί από ποτέ. Άρα μικροπολιτικές του παρελθόντος πρέπει να μείνουν στην άκρη, είναι εις βάρος των πολιτών, και ελπίζω ότι οι τοπικές κοινωνίες, το βλέπω, έχουν τα αντανακλαστικά να μπουν στην παραγωγική διαδικασία με άλλη λογική, θα πρέπει να γίνει αντιληπτό και από όλους τους φορείς.

Δημοσιογράφος: Μάλιστα, να σας ευχαριστήσουμε θερμά βέβαια για τη σύντομη συνομιλία, είχαμε πολλά να πούμε ακόμα, γιατί δεν αναλύσαμε αυτό, τι γίνεται με τον κάθετο άξονα, με το παρεμπόριο, πως μπορούν να στηριχτούν οι επαγγελματίες για αγροδιατροφή.

Υφυπουργός: Αυτά είναι σοβαρά ζητήματα, μου τα θέτει αυτή τη στιγμή και το Επιμελητήριο της Ξάνθης όπου βρίσκομαι.

Δημοσιογράφος: Νομίζω ο κ. Μοραΐτης τα θέτει επί τάπητος, τι θα απαντήσετε εκεί;

Υφυπουργός: Θα απαντήσω ότι είναι ζητήματα που πρέπει να τα δούμε με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή, τα βλέπουν ήδη οι αρμόδιοι υπουργοί, είναι γνωστά τα προβλήματα, δε θα αρνηθούμε κανένα πρόβλημα που υπάρχει. Μου είπαν επίσης ότι υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα με την παραγωγή του καπνού φέτος. Όταν πήγα στο σχολείο της Οργάνης είχα την τύχη να συνομιλήσω με κατοίκους εκεί του χωριού, που μου είπαν πόσο δύσκολο και πόσο κοστοβόρο τους είναι το να κατεβαίνουν για να πουλήσουν το γάλα τους. Αυτά όμως είναι ζητήματα που μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με συνέργειες, με νέες λογικές, με τις λογικές και των συνεταιρισμών, υγιών όμως πια. Επομένως είναι πολλά τα ζητήματα, έχουμε αποδείξει όμως ότι έχουμε την θέληση και ότι βάζουμε τη δουλειά.

Δημοσιογράφος: Να σας ευχαριστήσουμε θερμά κ. Νοτοπούλου, να είστε καλά.

Υφυπουργός: Να είστε και εσείς καλά, καλή σας μέρα.

Προηγούμενο άρθροΣυνέντευξη της Υφυπουργού Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας και Θράκης) Κατερίνας Νοτοπούλου στην ΕΡΑ Κομοτηνής / Περιφερειακό πρόγραμμα ΕΡΤ Δίκτυο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στους δημοσιογράφους Βασιλική Μαχαίρα και Σαμή Καραμπουγιούκογλου
Επόμενο άρθροΔΤ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΔΙΑΒΑΣΗΣ ΜΕΝΕΜΕΝΗ