Ομιλία της Υφυπουργού στην Εκδήλωση του Πολεμικού Μουσείου για τα οχυρά Μπέλες και Άγκιστρο

8 3 2017b 015
8 3 2017b 015

Η Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) κα Μαρία Τσαρουχά, την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017, χαιρέτισε με ομιλία της την εκδήλωση του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών (τμήμα Θεσσαλονίκης) με θέμα τον Ιστορικό Αγώνα των οχυρών Μπέλες και Αγκίστρου.
Ακολουθεί η ομιλία της Υφυπουργού κας Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά:

Η έκθεση αυτή είναι μια ακόμη απόδειξη του τεράστιου ιστορικού και μνημειακού πλούτου της Μακεδονίας και της Θράκης. Η οργανωμένη μελέτη και ανάδειξη αυτού του πλούτου φέρνει στο φως και τιμά τόπους και μνημεία με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που μέχρι σήμερα δεν λάμβαναν την ανάλογη δημοσιότητα και το ενδιαφέρον που τους αναλογεί.

Η σημερινή εκδήλωση περιλαμβάνει εισηγήσεις που τοποθετούν στο προσκήνιο δύο τέτοια σημαντικά μνημεία, τα οχυρά του Μπέλες και του Αγκίστρου, τα οποία οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε ως κεντρικά σημεία αναφοράς για την Ιστορία της Μακεδονίας, και ως σημαντικά κομμάτια του συνολικού πλούτου του τόπου μας.

Για αυτό και η σημερινή έκθεση, τελεί υπό την αιγίδα του Μακεδονίας-Θράκης, όπως και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Θέλουμε να τονίσουμε με αυτό τον τρόπο την κοινή αντίληψη και τη διάθεση που επικρατεί, που έχει ως στόχο την ανάδειξη της γραμμής των οχυρών.

Από την πλευρά μου θεωρώ σημαντική τη σημερινή εκδήλωση, γιατί εκτός από την ανάδειξη της Ιστορίας, αποτελεί ένα βήμα για την πραγμάτωση του συνολικού σχεδιασμού αξιοποίησης των μνημείων που ανήκουν σε όλους τους Έλληνες, σε όλες τις Ελληνίδες.

Προσωπικά, ως Βουλευτής Σερρών αλλά και ως Υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης έχω πιέσει, έχω εργαστεί και συνεχίζω να εργάζομαι, ώστε τα μεγάλα μνημεία του τόπου μας να λάβουν την προώθηση και τη προβολή που τους αρμόζει. Για το λόγο αυτό οφείλω να συγχαρώ τους διοργανωτές, το Πολεμικό Μουσείο που προσφέρουν με τις δράσεις τους στην προσπάθεια αυτή. Θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι στέκομαι δίπλα τους.

Οι προτάσεις του Ταμείου Εθνικής Άμυνας όπως και εκείνες που έχουν κατατεθεί από άλλους φορείς, όπως το Υπουργείου Τουρισμού, τους ΟΤΑ, αλλά και η ενδεχόμενη παρουσία της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, βρίσκονται σε πλήρη ευθυγράμμιση με την κοινή μας πρόθεση.

Τιμώντας λοιπόν τους ανθρώπους που σε αυτά τα μνημεία θυσίασαν τη ζωή τους, ας εργαστούμε από κοινού για να τα αξιοποιήσουμε σωστά, και να τα προσφέρουμε πίσω σε όλους τους Έλληνες , ως τα στοιχεία εκείνα που ορίζουν την εθνική μας κληρονομιά.

Προηγούμενο άρθροΔΤ – Συνάντηση της Υφυπουργού Μαρίας Κόλλια Τσαρουχά με τον Πρέσβη του Καναδά
Επόμενο άρθροΦωτογραφίες από τη συμμετοχή της Υφυπουργού κας Κόλλια-Τσαρουχά στην Τελετή Απονομής των βραβείων “Ελληνική Αξία” από τον ΣΒΒΕ