ΑΡΘΡΟ ΥΜΑΘ κ. Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ “ΤΩΡΑ ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΠΡΑΞΕΙΣ”

ypes press002
ypes press002

Η ελληνική προεδρία στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεκίνησε επισήμως μέσα σε ένα θετικό κλίμα για την πατρίδα μας, κυρίαρχα χαρακτηριστικά του οποίου είναι η απόδοση φόρου τιμής από την ηγεσία της Κομισιόν στις υπεράνθρωπες προσπάθειες του Ελληνικού λαού και η αναγνώριση της αδιαμφισβήτητης επιτυχίας της Ελλάδας να εξελιχθεί, από αδύναμος κρίκος, σε σύμβολο της Ευρώπης, πετυχαίνοντας ένα μικρό οικονομικό θαύμα.

Η πρόσφατη υποδοχή του «Κολλεγίου» των 28 Επιτρόπων στο Ζάππειο Μέγαρο, η κοινή συνεδρίαση με το Ελληνικό Υπουργικό Συμβούλιο, οι συναντήσεις ανά θεματικές ενότητες (εκεί όπου το ΥΜΑΘ συμμετείχε για πρώτη φορά στην ιστορία του στον τομέα «οικονομία και ανάπτυξη» σε πείσμα όσων προέβλεπαν πιθανή κατάργησή του), η επίσημη τελετή έναρξης της Ελληνικής προεδρίας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, μα πάνω από όλα η πίστη ότι η  Ελλάδα και η Ευρώπη αφήνουν πίσω τους την κρίση, μαρτυρούν πως όταν έχουμε δύναμη, κουράγιο και αγωνιζόμαστε για τους στόχους που έχουμε θέσει, τότε είναι σίγουρο ότι θα τους πετύχουμε.

Μη λησμονούμε πως τα τελευταία έξι χρόνια η Ελλάδα δοκιμάστηκε περισσότερο από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, πλήρωσε πολύ ακριβά τα δικά της δομικά λάθη αλλά και τις λανθασμένες εκτιμήσεις ξένων υπηρεσιακών παραγόντων και τελικά βρίσκεται πλέον σε μια διαδικασία αναγέννησης, πετυχαίνοντας τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή που έγινε ποτέ σε συνθήκες ύφεσης και εξασφαλίζοντας πρωτογενές πλεόνασμα, αποδεικνύοντας πως υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ.

Η 5η Ελληνική προεδρία της Ε.Ε. μπορεί να μην έχει την αίγλη των προηγούμενων και να αδυνατεί να λύσει όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Ωστόσο αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε τη θέση μας ως θεσμικά ισότιμο μέλος της Ε.Ε. και να αποτελέσουμε τη χώρα-παράδειγμα που θα δείξει το δρόμο της εξόδου από την κρίση.

Κινούμενοι εντός αυτού του πλαισίου, η μεγαλύτερη πρόκληση με την οποία θα βρεθούμε αντιμέτωποι το επόμενο εξάμηνο είναι η ανάπτυξη.

Όχι η ανάπτυξη που θα ευνοεί μόνο την πρόοδο των αριθμών, αλλά εκείνη που θα συνδυάζει την οικονομική σταθερότητα με την αύξηση της απασχόλησης και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, όπως ορίζει εξάλλου η νέα εθνική στρατηγική που έχουμε χαράξει από τον Ιούνιο του 2012.

Παράλληλα, τώρα που η Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση μπαίνει στην πιο αποφασιστική της φάση, θα κληθούμε να διαχειριστούμε και μια σειρά ζωτικών προβλημάτων που αφορούν στο μέλλον της Ευρώπης όπως είναι η εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, η διαχείριση της μετανάστευσης και η ενίσχυση των θαλάσσιων πολιτικών μέσω της προώθησης της λεγόμενης «γαλάζιας» ανάπτυξης.

Για όλα αυτά τα ζητήματα η Ελληνική προεδρία είναι πολύ καλά προετοιμασμένη, αναγνωρίζοντας ότι ηγείται της Ε.Ε. σε μια χρονική περίοδο που θεωρείται (δικαίως) από τις κρισιμότερες των τελευταίων δεκαετιών.

Έχουμε λοιπόν μπροστά μας μια ιστορική ευκαιρία να αναδείξουμε όλα εκείνα που μας ενώνουν και να εργαστούμε με δημιουργική δύναμη για μια καλύτερη Ευρώπη.

Για μια Ευρώπη η οποία θα στηρίζεται στα ακλόνητα θεμέλια της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ανταγωνιστικότητας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, των ίσων ευκαιριών, της αλληλεγγύης μεταξύ  των λαών και της υπευθυνότητας.

Για μια Ευρώπη που δικαιούμαστε, διότι τώρα σημασία έχουν οι πράξεις.

 

 

Προηγούμενο άρθροΑΡΘΡΟ ΥΜΑΘ κ. Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ “ΔΙΑΨΕΥΔΟΝΤΑΣ ΤΙΣ “ΚΑΣΣΑΝΔΡΕΣ””
Επόμενο άρθροΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ “Το ΥΜΑΘ πυλώνας εξέλιξης και βελτίωσης του επενδυτικού κλίματος στη Μακεδονία και τη Θράκη”