ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΣΤΟ ΥΜΑ-Θ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΥΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΛΑΝΤΖΗ

ypes press002
ypes press002

Στο επίκεντρο η πορεία υλοποίησης των έργων στη Βόρεια Ελλάδα και τα έργα του Δ´ ΚΠΣ

Υπό την προεδρία του υπουργού Μακεδονίας – Θράκης κ. Γιώργου Καλαντζή συνεδρίασε, το μεσημέρι της Δευτέρας 8 Μαΐου 2006, στο ΥΜΑ-Θ, το Ειδικό Συντονιστικό Συμβούλιο των Περιφερειών, με τη συμμετοχή των τριών γενικών γραμματέων των Περιφερειών της Βόρειας Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, μετείχαν οι γ.γ. των Περιφερειών: Κεντρικής Μακεδονίας καθηγητής Γιώργος Τσιότρας, Δυτικής Μακεδονίας κ. Ανδρέας Λεούδης και  Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν το όραμα και ο αναπτυξιακός σχεδιασμός της Βόρειας Ελλάδας, η πορεία υλοποίησης των έργων από το Γ´ΚΠΣ καθώς και ο στρατηγικός σχεδιασμός για το Δ’ ΚΠΣ ( σχεδιασμός της 4ης προγραμματικής περιόδου 2007 –2013).

Ο κ. Καλαντζής επισήμανε την ανάγκη για την επιτάχυνση όλων των έργων και των ανάλογων δημοπρατήσεων, προκειμένου η απορροφητικότητα να αγγίξει το μέγιστο δυνατό, ώστε να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ, ενώ εξήρε την αποτελεσματικότητα που επιδεικνύουν οι τρεις περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας.
 

Αμέσως μετά ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Γιώργος Καλαντζής μιλώντας στους δημοσιογράφους, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Όπως έχω ήδη ανακοινώσει, την πρώτη  Δευτέρα κάθε μήνα, θα συνεδριάζει το Ειδικό Συντονιστικό Συμβούλιο των Περιφερειών της Μακεδονίας – Θράκης, προκειμένου να συνεργαζόμαστε εκ του σύνεγγυς. Στόχος μας είναι να παρακολουθούμε την πορεία και εξέλιξη των έργων και την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων στις τρεις περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας. Κύριο μέλημά μας είναι να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι ώστε, μόλις μας δοθεί η έγκριση από το Υπουργείο  Οικονομίας, να προχωρήσουμε στις κατάλληλες ενέργειες, με τα περιφερειακά συμβούλια, για την ένταξη νέων έργων στο Δ’ ΚΠΣ. Οι γενικοί γραμματείς των Περιφερειών, κάνουν άριστη δουλειά. Η απορροφητικότητα είναι αξιοσημείωτη. Η προσπάθεια συνεχίζεται  ώστε να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ, για το καλό της Μακεδονίας και της Θράκης».

Ο γ.γ. της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας κ. Ανδρέας Λεούδης τόνισε τα εξής:

«Γίνεται μια τεράστια προσπάθεια στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, όχι μόνο στον τομέα της απορροφητικότητας, αλλά κυρίως στο θέμα των νομικών δεσμεύσεων των έργων. Έχουμε ξεπεράσει αυτή τη στιγμή το 75% και έχουμε βάλει στόχο στο τέλος του 2006 να ολοκληρώσουμε τις νομικές δεσμεύσεις όλου του προγράμματος για να μπορούμε πλέον να μιλάμε όχι μόνο για απορροφητικότητα αλλά και για ποιοτικά έργα. Όπως είπε και ο υπουργός, περιμένουμε την εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομίας για να δρομολογήσουμε, να προγραμματίσουμε τα έργα “γέφυρες” Γ’ και Δ’ ΚΠΣ».

Ο γ.γ. της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας καθηγητής Γιώργος Τσιότρας τόνισε τα εξής:
 
«Από τότε που ανέλαβε ο κ. Καλαντζής υπουργός Μακεδονίας – Θράκης οι τρεις γ. γ. των Περιφερειών με τον υπουργό έχουμε μια πάρα πολύ καλή συνεργασία και εποικοδομητική. Θα ήθελα να πω ότι βλέπουμε το μέλλον της περιοχής πλέον ενιαία. Αυτό άλλωστε είναι και απόρροια αυτής της φιλοσοφίας που πέρασε και ο υπουργός Εσωτερικών ο κ. Παυλόπουλος. Συνεδριάζουμε κάθε μήνα για να συζητήσουμε τα προβλήματα μας. Επομένως, βλέπουμε το μέλλον της Ελλάδας ως μέλλον που θα οδηγηθεί από την ανάπτυξη της Περιφέρειας. Αυτό λοιπόν το μήνυμα θέλει να περάσει ο υπουργός, είμαστε σαν μια οικογένεια. Βλέπουμε τις τρεις περιφέρειας ενιαία. Τα αποτελέσματα και οι δείκτες μας οδηγούν σε συμπέρασμα. Βέβαια μέσα από τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουμε, το μέλλον αυτής της περιοχής είναι πολύ ευοίωνο».

Ο γ.γ. της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος τόνισε τα εξής:
 
«Ο συνδυασμός ταχύτητας και αντοχής σαν μια ειδική κούρσα στίβου συνεχίζεται. Καμία ώρα δεν μπορεί να μένει ελεύθερη δουλειάς γιατί ακριβώς τα πράγματα τρέχουν: επόμενη συνεδρίαση των γ.γ. των περιφερειών στην Καστοριά αρχές Ιουνίου, επιτροπή παρακολούθησης για την πορεία του Γ´ΚΠΣ  και την πορεία όλων των περιφερειακών προγραμμάτων στις 20 Ιουνίου. Ημερομηνίες δηλαδή βραχείες, μία σημαντική δουλειά η οποία εδώ κωδικοποιείται. Εδώ εννοώ, στο ΥΜΑ-Θ, όπου υπό την εποπτεία του υπουργού κ. Γιώργου Καλαντζή αποσαφηνίζονται τα θέματα, διατυπώνονται απορίες και προσπαθούμε να επιλύσουμε προβλήματα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας. Για το Δ´ ΚΠΣ που είναι και ο στόχος μας έχουν γραφτεί πολλά, είμαστε στη διαδικασία διαβουλεύσεων έτσι ώστε να συντομευτούν οι χρονικές εκείνες διαδικασίες για να μπορέσουμε γρήγορα να αποφασίσουμε ποια έργα, υπό ποιες προϋποθέσεις και με ποιο προϋπολογισμό εντάσσονται».

Προηγούμενο άρθροΟ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ ΔΕΧΘΗΚΕ ΤΟΝ ΠΡΕΣΒΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Κ. TAHSIN BURCUOGLOU
Επόμενο άρθροΕΠΙΣΚΕΨΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΛΑΝΤΖΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ – ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 10 ΜΑΪΟΥ 2006