Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ ΣΤΟ 9Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ LOGISTICS ΜΕ ΘΕΜΑ “ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΩΝ ΑΛΥΣΙΔΩΝ”

ypes press002
ypes press002

Που διοργανώνει η Ελληνική Εταιρία Logistics Παράρτημα Θεσσαλονίκης

Ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Νίκος Τσιαρτσιώνης, το πρωί της Παρασκευής 25 Νοεμβρίου 2005, κήρυξε την έναρξη των εργασιών του 9ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Logistics με θέμα «Διεθνές Εμπόριο, Ανάπτυξη και Διαχείριση Εφοδιαστικών Αλυσίδων», το οποίο φέτος πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Τσιαρτσιώνης συνεχάρη την Ελληνική Εταιρεία Logistics για την οργάνωση του συνεδρίου στη Θεσσαλονίκη, επισημαίνοντας πως «η Μακεδονία και η Θράκη μπορούν, λόγω της φυσικής τους θέσης, να εξελιχθούν σε νευραλγικό κόμβο Logistics, για ολόκληρη τη Βαλκανική, τη ΝΑ Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή».

Στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης τόνισε ότι «με το νέο αναπτυξιακό Νόμο ενισχύονται τα επενδυτικά σχέδια, τα οποία αφορούν συνεργαζόμενες εμπορικές και μεταφορικές επιχειρήσεις για τη δημιουργία εμπορευματικών σταθμών και διαμετακομιστικών κέντρων, υποδομών αποθήκευσης, σύγχρονων συστημάτων αυτοματοποίησης διαδικασιών, μηχανογράφησης αποθηκών και επενδυτικών σχεδίων για την παροχή υπηρεσιών εφοδιαστικής αλυσίδας».

Ο κ. Τσιαρτσιώνης, αναφερόμενος στις πολιτικές του ΥΜΑ-Θ για την ανάπτυξη και την πρόοδο της Βόρειας Ελλάδας, επισήμανε πως  «το Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης της Μακεδονίας και της Θράκης, που ήδη εκπονείται από το ΥΜΑ-Θ, στόχο έχει να αποτελέσει το “όχημα” ενός κοινού αναπτυξιακού οράματος για τις τρεις περιφέρειες».

«Παράλληλα –τόνισε- εγκαθιστούμε Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα, μέσα από το οποίο έλληνες και ξένοι επενδυτές θα βρίσκουν τα στοιχεία που τους ενδιαφέρουν για την ανάπτυξη των τριών περιφερειών, αλλά και των γειτονικών χωρών».

Σχετικά με τη νέα δομή του ΥΜΑ-Θ ο υπουργός μίλησε για τη συγκρότηση του ειδικού τμήματος Μεταφορών και Επικοινωνιών, «που δρα ως επιχειρησιακή μονάδα, για την παρακολούθηση και τον συντονισμό προγραμμάτων που αφορούν στη Βόρεια Ελλάδα».

Καταλήγοντας, ο κ. Τσιαρτσιώνης έκανε λόγο για τις υποδομές «που θα αλλάξουν ριζικά το τοπίο στις μεταφορές, όπως είναι η ολοκλήρωση των οδικών αξόνων, ΠΑΘΕ και Εγνατία, η αναβάθμιση των σιδηροδρομικών συνδέσεων προς Βουλγαρία, Τουρκία και Π.Γ.Δ.Μ., αλλά και η αναβάθμιση των λιμανιών της Βόρειας Ελλάδας».

*******************

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ

 
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ
κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ
ΣΤΟ 9Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ LOGISTICS

Θεσσαλονίκη, 25 Νοεμβρίου 2005

Αξιότιμε πρόεδρε της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου καθηγητή Ελευθέριε Ιακώβου,
Αγαπητοί σύνεδροι,
Εκλεκτοί παριστάμενοι,
Κυρίες και Κύριοι,

Σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση, να κηρύξω την έναρξη των εργασιών, του 9ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Logistics με θέμα «Διεθνές Εμπόριο, Ανάπτυξη και Διαχείριση Εφοδιαστικών Αλυσίδων», το οποίο φέτος πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

Θέλω να δώσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στους οργανωτές, στην Ελληνική Εταιρία Logistics, για την πρωτοβουλία τους αυτή, καθώς είναι ιδιαίτερη η ικανοποίησή μου, που επιλέχθηκε, ως τόπος διεξαγωγής αυτού του σημαντικού συνεδρίου, η συγκεκριμένη πόλη.

Είναι, άλλωστε, κοινά αποδεκτό πως η Μακεδονία και η Θράκη μπορούν, λόγω της φυσικής τους θέσης, να εξελιχθούν σε νευραλγικό κόμβο Logistics, για ολόκληρη τη Βαλκανική, τη ΝΑ Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.
 
Η χώρα μας, μετά την ψήφιση από τη Βουλή του σχετικού Νόμου, που ρυθμίζει τα θέματα ίδρυσης και λειτουργίας Εμπορευματικών Κέντρων στη χώρα μας, διαθέτει πλέον το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη αυτού του κρίσιμου τομέα της ελληνικής οικονομίας.

Πρόκειται για Νόμο που καλύπτει τα νομοθετικά κενά του παρελθόντος, προετοιμάζει τη χώρα για τις μελλοντικές προκλήσεις, ενισχύει την εθνική ανταγωνιστικότητα, δίνει ώθηση στην επιχειρηματικότητα.

Και η προσπάθεια αυτή γίνεται ευκολότερη, από τον ερχόμενο Ιούνιο, οπότε, σύμφωνα με αναγγελίες του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, η χώρα μας προβλέπεται να αποκτήσει ολοκληρωμένο χωροταξικό σχεδιασμό.

Παράλληλα, με το νέο αναπτυξιακό Νόμο ενισχύονται τα επενδυτικά σχέδια, τα οποία αφορούν συνεργαζόμενες εμπορικές και μεταφορικές επιχειρήσεις για τη δημιουργία εμπορευματικών σταθμών και διαμετακομιστικών κέντρων, υποδομών αποθήκευσης, σύγχρονων συστημάτων αυτοματοποίησης διαδικασιών, μηχανογράφησης αποθηκών και επενδυτικών σχεδίων για την παροχή υπηρεσιών εφοδιαστικής αλυσίδας.

Η πολιτεία αναγνωρίζει τη μεγάλη σημασία του κλάδου των Logistics και της εφοδιαστικής αλυσίδας για την Εθνική Οικονομία.

Πιστεύουμε ότι τα επενδυτικά σχέδια που απευθύνονται σ´ αυτές τις δραστηριότητες είναι στρατηγικής σημασίας για τη συλλογή και διάθεση, τη διαχείριση και την προώθηση προϊόντων, τόσο στην εσωτερική αγορά, όσο και στις αγορές του εξωτερικού, με περαιτέρω προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου.

Στην κατεύθυνση αυτή και το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης συντονίζει τις δικές του ενέργειες για ανάπτυξη και πρόοδο.

Το Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης της Μακεδονίας και της Θράκης, που εκπονεί, στόχο έχει να αποτελέσει το «όχημα» ενός κοινού αναπτυξιακού οράματος για τις τρεις περιφέρειες.

Παράλληλα, εγκαθιστούμε Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα, μέσα από το οποίο Έλληνες και ξένοι επενδυτές θα βρίσκουν τα στοιχεία που τους ενδιαφέρουν για την ανάπτυξη των τριών περιφερειών, αλλά και των γειτονικών χωρών.

Με το νέο οργανόγραμμα του ΥΜΑ-Θ έχουμε συγκροτήσει ειδικό τμήμα Μεταφορών και Επικοινωνιών, που δρα ως επιχειρησιακή μονάδα, για την παρακολούθηση και τον συντονισμό προγραμμάτων που αφορούν στη Β. Ελλάδα.

Τέλος, από πλευράς υποδομών, η ολοκλήρωση των οδικών αξόνων, ΠΑΘΕ και Εγνατία, η αναβάθμιση των σιδηροδρομικών συνδέσεων προς Βουλγαρία, Τουρκία και Π.Γ.Δ.Μ., αλλά και η αναβάθμιση των λιμανιών της Βόρειας Ελλάδας θα αλλάξουν ριζικά το σημερινό τοπίο στις μεταφορές.

Στοχεύοντας στην ποιότητα, σας θέλουμε όλους συμμέτοχους σ’ αυτή την προσπάθεια.

Από πλευράς μας, να είστε βέβαιοι πως τα συμπεράσματα του συνεδρίου σας θα αποτελέσουν χρήσιμο συμβουλευτικό εργαλείο, στα χέρια της Πολιτείας.

Με την ελπίδα ότι το συνέδριο αυτό θα συμβάλει ουσιαστικά στην προώθηση των στρατηγικών στόχων της Μακεδονίας και της Θράκης, κηρύσσω την έναρξή του και εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του.

Σας ευχαριστώ.

Προηγούμενο άρθροΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ 22/11/05
Επόμενο άρθροΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ ΜΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ ΤΣΕΧΙΑΣ