Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ – ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΥΞΕΙΝΟΥ ΠΟΝΤΟΥ (ΟΣΕΠ) ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

ypes press002
ypes press002

“Οι χώρες του Ευξείνου Πόντου και της Κασπίας Θάλασσας θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια ισορροπία της ενεργειακής αγοράς”

Ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Νίκος Τσιαρτσιώνης, το πρωί της Παρασκευής 4 Μαρτίου 2005, παραβρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό στη Συνάντηση των Υπουργών Ενέργειας των χωρών – μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ), που οργάνωσε η ελληνική προεδρία του ΟΣΕΠ στο ξενοδοχείο «Thraki Palace», στην Αλεξανδρούπολη.

O κ. Τσιαρτσιώνης, μιλώντας, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Η περιοχή μας έχει ανάγκη από διμερείς, πολυμερείς και πολυεπίπεδες συνεργασίες που θα προσφέρουν νέες προοπτικές προόδου και ευημερίας για τους  λαούς μας. Η ενεργειακή πολιτική αποτελεί ένα τεράστιο κεφάλαιο προς αξιοποίηση για όλους μας. Είναι πεποίθησή μας ότι οι χώρες του Ευξείνου Πόντου και της Κασπίας Θάλασσας θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια ισορροπία της ενεργειακής αγοράς στο εγγύς μέλλον. Το ενεργειακό τους δυναμικό τους επιτρέπει να στοχεύσουν να γίνουν οι προμηθευτές της ευρωπαϊκής αλλά και της παγκόσμιας ενεργειακής αγοράς. Παράλληλα, η στρατηγική τους θέση ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση συγκεντρώνει το επιχειρηματικό ενδιαφέρον για επενδύσεις σε υποδομές».

«Η λέξη “κλειδί” είναι οι διασυνδέσεις», επισήμανε ο κ. Τσιαρτσιώνης. «Οι ενεργειακές πηγές που παράγονται στη Μαύρη Θάλασσα και την Κασπία πρέπει να μεταφερθούν στην Ευρώπη. Πρέπει να βρούμε τον τρόπο να φτάσει το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στην ευρύτερη ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά», είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης.

Σχετικά με τη στάση της χώρας μας, ο κ. Τσιαρτσιώνης δήλωσε: «Η Ελλάδα, αντιλαμβάνεται πλήρως την ευθύνη και το ρόλο της απέναντι στην ευρύτερη περιοχή και στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις τις διαδικασίες προσέγγισης των χωρών του ΟΣΕΠ με την Ε.Ε. Με τη διττή της ιδιότητα, ως μέλος του ΟΣΕΠ και μέλος της Ε.Ε., δεν μπορεί να μην εκτιμά τη συμβολή των ενεργειακών προϊόντων του Ευξείνου Πόντου στην εξασφάλιση της ασφάλειας εφοδιασμού της ευρωπαϊκής αγοράς, κρίσιμο στοιχείο της ευημερίας του Ευρωπαίου πολίτη. Έτσι, δεν μπορεί παρά να στηρίζει την ένταξη των έργων υποδομής στα έργα που ενδιαφέρουν την Ε.Ε., διευκολύνοντας με κάθε τρόπο την προσέλκυση των επενδύσεων».

*************

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ
ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ κ. ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ

 
ΟΜΙΛΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ – ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΟΣΕΠ
ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

«Κύριοι Υπουργοί και Υφυπουργοί, Υψηλοί Προσκεκλημένοι, Κυρίες και Κύριοι,
Σας καλωσορίζουμε στη Βόρεια Ελλάδα, σας καλωσορίζουμε στη Θράκη, σε μία γεωγραφική περιοχή η οποία αποτελεί σημείο συνάντησης λαών και πολιτισμών, σημείο αναφορά της συνύπαρξης και της συνεργασίας των χωρών που γειτονεύουν.
Είναι ιδιαίτερα ευχάριστο ότι οι χώρες μας, οι πολιτικές ηγεσίες αλλά και οι ίδιοι οι λαοί μας είναι ένθερμοι υποστηρικτές της εμπέδωσης στενότερου κλίματος συνεργασίας σε όλους τους τομείς. Η ατζέντα της ελληνικής προεδρίας περιλαμβάνει τη συζήτηση δραστηριοτήτων και πρωτοβουλιών που καλύπτουν ολόκληρο το φάσμα των δράσεων του ΟΣΕΠ στην οικονομία, την ενέργεια, τις μεταφορές, τον τουρισμό, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την έρευνα και ανάπτυξη, την υψηλή τεχνολογία, τη χρηστή διακυβέρνηση και την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.
Πριν από λίγο καιρό είχα τη χαρά να καλωσορίσω τους Υπουργούς Μεταφορών του ΟΣΕΠ στη Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Τότε είχα επισημάνει  ότι η Συνάντησή τους ήταν εξαιρετικής σημασίας καθώς οι μεταφορές διαδραματίζουν ολοένα και βασικότερο ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη κάθε χώρας.
Το ίδιο επαναλαμβάνω με έμφαση και σήμερα εδώ στην Αλεξανδρούπολη, σε εσάς τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Ενέργειας, καθώς η περιοχή μας έχει ανάγκη από διμερείς, πολυμερείς και πολυεπίπεδες συνεργασίες που θα προσφέρουν νέες προοπτικές προόδου και ευημερίας για τους  λαούς μας. Η ενεργειακή πολιτική αποτελεί ένα τεράστιο κεφάλαιο προς αξιοποίηση για όλους μας.
Πιστεύω ότι η σημερινή μας Συνάντηση θα δώσει την ευκαιρία να συζητήσουμε και να συμφωνήσουμε την κοινή μας στρατηγική, τα κοινά μας ενδιαφέροντα και τους κοινούς μας στόχους για την ενέργεια που είναι ίσως η πιο ενδιαφέρουσα πτυχή της οικονομικής συνεργασίας των χωρών μας.
Στην προηγούμενη Συνάντηση το Σεπτέμβριο του 2003 στο Μπακού, οι Υπουργοί Ενέργειας συμφώνησαν να ενώσουν τις προσπάθειές τους για τη δημιουργία ενός ελκυστικού περιβάλλοντος για επενδύσεις στην περιοχή, βελτιώνοντας το νομικό καθεστώς και αίροντας τα εμπόδια στη διακίνηση και εμπορία ενεργειακών αγαθών.
Ερχόμαστε σήμερα εδώ για να αξιολογήσουμε τη δουλειά που έγινε μέχρι σήμερα και αξιοποιώντας τα συμπεράσματα των ομάδων εργασίας να προχωρήσουμε θέτοντας νέους στόχους στο χώρο της ενέργειας γενικότερα, αλλά και των ηλεκτρικών διασυνδέσεων ειδικότερα, όπου μένει ακόμα να γίνει πολλή δουλειά για την ολοκλήρωση της ηλεκτρικής αγοράς των χωρών του ΟΣΕΠ.
Οι πλούσιες ενεργειακές πηγές της παρευξείνιας ζώνης είναι αυτές που τροφοδότησαν τα τελευταία χρόνια την αλματώδη της ανάπτυξη. Έτσι είναι σήμερα η δεύτερη ταχύτερα αναπτυσσόμενη περιοχή του κόσμου μετά την Ανατολική Ασία, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Ευξείνου Πόντου, οι αναπτυξιακοί της ρυθμοί πλησιάζουν το 6%.
Πιστεύουμε και ευχόμαστε η ανάπτυξη αυτή να είναι κινητήρια δύναμη για ευημερία και σταθερότητα. Είναι πεποίθησή μας ότι οι χώρες του Ευξείνου Πόντου και της Κασπίας Θάλασσας θα παίξουν ένα σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια ισορροπία της ενεργειακής αγοράς στο εγγύς μέλλον. Το ενεργειακό τους δυναμικό τους επιτρέπει να στοχεύσουν να γίνουν οι προμηθευτές της ευρωπαϊκής αλλά και της παγκόσμιας ενεργειακής αγοράς. Παράλληλα, η στρατηγική τους θέση ανάμεσα στην ανατολή και τη δύση συγκεντρώνει το επιχειρηματικό ενδιαφέρον για επενδύσεις σε υποδομές.
Η λέξη «κλειδί» είναι οι διασυνδέσεις. Οι ενεργειακές πηγές που παράγονται στη Μαύρη Θάλασσα και την Κασπία πρέπει να μεταφερθούν στην Ευρώπη. Πρέπει να βρούμε τον τρόπο να φτάσει το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στην ευρύτερη ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά.
Η Ελλάδα με τη διττή της ιδιότητα ως μέλος του ΟΣΕΠ και μέλος της Ε.Ε. δεν μπορεί να μην εκτιμά τη συμβολή των ενεργειακών προϊόντων του Ευξείνου στην εξασφάλιση της ασφάλειας εφοδιασμού της ευρωπαϊκής αγοράς, κρίσιμο στοιχείο της ευημερίας του ευρωπαίου πολίτη. Έτσι δεν μπορεί παρά να στηρίζει την ένταξη των έργων υποδομής στα έργα που ενδιαφέρουν την Ε.Ε., διευκολύνοντας έτσι την προσέλκυση των επενδύσεων.
Η προώθηση της επίλυσης  των θεσμικών και διαρθρωτικών προβλημάτων θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο το αίσθημα ασφάλειας των επενδυτών και θα συμβάλλει στην ανάληψη περισσότερων επενδυτικών πρωτοβουλιών έτσι ώστε να εξασφαλιστεί μία μακροχρόνια σταθερή και επωφελής συνεργασία.
Η Ελλάδα, αντιλαμβάνεται πλήρως την ευθύνη και το ρόλο της απέναντι στην ευρύτερη περιοχή και στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις τις διαδικασίες προσέγγισης των χωρών του ΟΣΕΠ με την Ε.Ε.
Είμαι βέβαιος ότι τα συμπεράσματα και οι αποφάσεις της συνόδου θα εκφράσουν απόλυτα τη βούληση των συμπολιτών μας να προχωρήσουμε μαζί μπροστά σε μία νέα εποχή για την ταλαιπωρημένη γειτονιά μας. Καλή επιτυχία σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια. Ευχαριστώ».

Προηγούμενο άρθροΟ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ
Επόμενο άρθροΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ Κ. ΚΥΠΡΟ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ