ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΥΜΑ-Θ Κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ ΣΤΟ ΓΕΥΜΑ ΠΟΥ ΠΑΡΕΘΕΣΕ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

ypes press002
ypes press002

Στο ξενοδοχείο “Hyatt Regency” της Θεσσαλονίκης

Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας,

Σας καλωσορίζουμε στη Θεσσαλονίκη, την πόλη που για δέκα συναπτά έτη τιμάτε με την παρουσία σας στο τριήμερο των εορταστικών εκδηλώσεων του Πολιούχου Αγίου Δημητρίου, της Απελευθέρωσης της πόλης και της Εποποιίας του 1940.
Για εμάς τους Μακεδόνες, το τριήμερο αυτό αποτελεί ένα συμβολικό ορόσημο. Αυτές οι ημέρες δεν χαλυβδώνουν μόνο το φρόνημα και την πίστη στα Εθνικά δίκαια. Αυτές οι ημέρες μας κάνουν να αναλογιστούμε όλοι την ανάγκη να διαφυλάξουμε την ειρήνη και να ενισχύσουμε τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.
Οι Μακεδόνες, οι Βορειοελλαδίτες που βρισκόμαστε στα σύνορα της Ελληνικής Επικράτειας, γνωρίζουμε καλά τη γειτονιά μας. Γνωρίζουμε πόσο ταλαιπωρήθηκε αυτή η περιοχή από πολέμους, εθνικές και εθνοφυλετικές συγκρούσεις, από κρίσεις και εντάσεις, από στερήσεις και καταπιέσεις που άφησαν σημάδια, που τραυμάτισαν και πλήγωσαν τους λαούς, ανακόπτοντας τις προσπάθειες για ανάπτυξη και ευημερία.
Η επέτειος του “ΟΧΙ”, αυτής της κορυφαίας στιγμής της νεότερης ιστορίας μας, προσφέρει την ευκαιρία να ξαναγίνουν επίκαιρα, αξίες και ιδανικά. Να αποτιμήσουμε τη διαδρομή μας ως χώρα και ως συντεταγμένη κοινωνία. Να χαράξουμε τους κατευθυντήριους άξονες της κοινής πορείας μας.

Αυτή η πορεία του Έθνους μας δεν είναι πλέον μοναχική, σε έναν κόσμο περιχαρακωμένο από προκαταλήψεις και στερεότυπα. Είναι μία συμπόρευση λαών και κρατών, υπό τη σκέπη της Ευρωπαϊκής Οικογένειας. Είμαστε συμμέτοχοι στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα που θεμελιώθηκε από τις πανανθρώπινες αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και του ανθρωπισμού και συνεχίζει να χτίζεται με εμμονή στην εμβάθυνση των δημοκρατικών θεσμών, της κοινωνικής συνοχής και της αλληλεγγύης.

Και σ’ αυτήν την προσπάθεια, η χώρα μας δεν έμεινε ποτέ ένας απλός παρατηρητής. Παλέψαμε με όλες τις δυνάμεις μας. Στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο οι δυνάμεις  που υπηρετούσαν τις αξίες της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας και του Ανθρωπισμού, αντιστάθηκαν και νίκησαν τις δυνάμεις της βίας και του ολοκληρωτισμού, που περιφρονούσαν έθνη και πολιτισμούς.

Η Ελλάδα, χώρα ανέκαθεν φιλειρηνική, αρνήθηκε σθεναρά να υποταχτεί και να συνδράμει τις σκοτεινές δυνάμεις που πρέσβευαν τη φυλετική ανωτερότητα και επεδίωκαν την κυριαρχία και την επιβολή. Στον αγώνα αυτόν, η Ελλάδα κατέβαλε υψηλό τίμημα. Πόνεσε, μάτωσε, αλλά αντιστάθηκε ηρωικά σεβόμενη τις αρχές και τις ιερές αξίες των προγόνων μας.

Σήμερα, η Ευρώπη επιχειρεί μια υπέρβαση διαφορών και προκαταλήψεων, οδεύοντας προς την πλήρη οικονομική και πολιτική ενοποίησή της. Σε διεθνές επίπεδο κυριαρχεί η ιδέα και η αντίστοιχη δυναμική της παγκοσμιοποίησης. Το ευρωπαϊκό τόλμημα θα επιτύχει, αν η ενότητα πραγματοποιηθεί σε βάθος, αν η προσέγγιση των πολιτών γίνει σε ιδέες, αξίες, δημοκρατικούς θεσμούς και επίπεδο διαβίωσης, αν  επικρατήσει ο σεβασμός στον πολιτισμό, την αξιοπρέπεια, την ταυτότητα και τη διαφορετικότητα.

Πρέπει να μάθουμε να χτίζουμε πάνω στη διαφορετικότητα τον πολιτισμό μας, που αποτελεί ίσως και το μεγαλύτερο συγκριτικό πλεονέκτημα της Ευρώπης.

Στον ειρηνικό αυτόν αγώνα, η Ελλάδα έχει την ιστορική και πολιτισμική υποδομή να παίξει ρόλο ως δύναμη ειρήνης, δημοκρατίας, σταθερότητας, ευημερίας, σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προσήλωσης στο διεθνές δίκαιο.  Το αποδεικνύουμε καθημερινά με την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης και συνεργασίας με όλους τους λαούς της ΝΑ Ευρώπης. Το αποδεικνύουμε με τις γέφυρες επικοινωνίας που στήνουμε καθημερινά με όλους τους γείτονές μας.

Στέλνουμε  μήνυμα φιλίας σε όλους. Στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική των γειτόνων μας. Επιδιώκουμε να τους βοηθήσουμε με κάθε μέσο, προκειμένου να προσαρμοστούν με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Προκειμένου η τεταμένη περιοχή της Βαλκανικής να γίνει μία «όαση» συνεργασίας, ειρηνικής συνύπαρξης, αλληλοκατανόησης και αλληλοσεβασμού.

Με αυτό τον τρόπο, κύριε Πρόεδρε, θα υπηρετήσουμε τις αξίες και τα ιδανικά των προγόνων μας και θα σταθούμε αντάξιοι ως Έθνος και ως λαός, στους αγώνες και τις ηρωικές θυσίες του Γένους μας, για ελευθερία, ανεξαρτησία και ανθρωπισμό.

Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε,

Φέτος είναι η τελευταία φορά που επισκέπτεστε την πόλη με την ιδιότητα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Μακριά από κάθε προσπάθεια έκφρασης φιλοφρονήσεων και απαλλαγμένος από τις συναισθηματικές φορτίσεις, θέλω να σας αναφέρω κάτι που σήμερα όλοι οι Έλληνες αναγνωρίζουμε και ομολογούμε.

Κύριε Πρόεδρε, η πολιτική σας διαδρομή δίδαξε ήθος, ύφος, ευπρέπεια, μέτρο και δημοκρατία. Θα αποτελείτε λαμπρό παράδειγμα και πολιτική παρακαταθήκη για όλους μας. Ο πήχης είναι πολύ ψηλά. Να είστε βέβαιος, όμως, ότι θα προσπαθήσουμε.
Για όλα αυτά, σας είμαστε ευγνώμονες και σας ευχαριστούμε.

Ο Θεός να σας έχει καλά.  

Στην υγεία σας κύριε Πρόεδρε!!

Προηγούμενο άρθροΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ 26-28/10/2004
Επόμενο άρθροΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Ο ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ